Slovenija

Prijatelji v stečaju: Kaj bo ugotovila protikorupcijska komisija?

Ljubljana, 02. 10. 2012 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prijateljevanje stečajnih upraviteljev in sodnikov bo pod drobnogled vzela tudi protikorupcijska komisija. Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča ji je namreč predlagal nadzor dveh sodnikov. Preverja ju tudi personalni svet višjega sodišča.

Odnosi med Pličaničem in Panjanom v zadnjih tednih, vse od izbruha afere Prijatelji v stečaju, niso bili ravno topli. Pličanič je o delu sodišča izrekel kar nekaj težkih besed, Panjan pa mu je odgovoril z izjavo, da so ministrove besede pod nivojem in da se minister obnaša preveč populistično.

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Anton Panjan je na komisijo za preprečevanje korupcije podal predlog za izvedbo nadzora zoper dva sodnika, je povedal po srečanju z ministrom za pravosodje in javno upravo Senkom Pličaničem.

Pojasnil je, da sodnik v zvezi s sodniško službo ne sme prejeti nobenih daril. Zato so se tudi obrnili na komisijo, ki bo ugotavljala, ali pomeni prejemanje daril na zasebni zabavi zunaj delovnega časa, prikazano na fotografijah, objavljenih v medijih, kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Če bo protikorupcijska komisija ugotovila kršitve, bo sodišče o tem obvestilo sodni svet, tak razplet pa je po Panjanovih besedah bolj obsojen na uspeh kot disciplinski postopek, ki ga Panjan ne izključuje.

Jelka Rozman
Jelka Rozman FOTO: POP TV

Disciplinski postopek je sicer možen, je razložil Panjan, le zoper osebe iz prispevka, ki ga je POP TV predvajala v ponedeljek. V tem primeru gre za zabavo z začetka lanskega leta, uvedba disciplinskega postopka pa je možna dve leti po domnevni kršitvi.

Hkrati personalni svet višjega sodišča zoper tri (zoper dva od teh je Panjan tudi predlagal protikorupcijski nadzor) sodnike že pripravlja oceno sodniške službe. Ocena naj bi bila znana v približno mesecu dni. Dva od teh sodnikov se sicer s stečajnimi postopki ne ukvarjata več, ena sodnica pa ima še nekaj zadev v zaključni fazi, je dodal Panjan.

O aferi je Panjan danes spregovoril tudi z ministrom Pličaničem. Ta je spomnil, da je na Zbornico upraviteljev Slovenije poslal predlog za uvedbo disciplinskih postopkov zoper sedem stečajnih upraviteljev, to pa je tudi vse, kar je v njegovi pristojnosti. Pojasnil je, da ministrstvo izdaja dovoljenja stečajnim upraviteljem, ko pa gre za odločanje o odvzemih, so njihove pristojnosti zelo omejene.

Pličanič tako zdaj le upa, da bodo vsi organi, tudi sodna veja oblasti, ki ima tukaj večja pooblastila, opravili vse potrebne aktivnosti. Če bodo ugotovljene nepravilnosti, pa bodo kršitelji ustrezno sankcionirani.

Pličanič napovedal reformo sodne zakonodaje

Senko Pličanič
Senko Pličanič FOTO: POP TV

Pravosodni minister se je tukaj navezal tudi na reformo sodne zakonodaje, ki predvideva kar nekaj sprememb, med drugim tudi zakonodaje s stečajnega področja.

Poleti so nekatere spremembe že pripravili, vendar so se po zadnjih medijskih razkritjih odločili za dodaten razmislek o spremembah. Je pa Pličanič že zdaj napovedal, da si bo prizadeval za večje pristojnosti pravosodnega ministrstva, ko bo šlo za nadzor nad stečajnimi upravitelji in njihovo sankcioniranje, hkrati pa napoveduje še večjo vlogo upnikov pri prenosu svojih terjatev v lastniške deleže družb v stečaju. Pličanič je še pojasnil, da bodo spremljali uveljavljanje novele in po potrebi pripravili še nov zakon.

Pličaniča jutri čaka še en sestanek o aktualnih dogodkih s področja pravosodja. Srečal se bo s predsednico Slovenskega sodniškega društva Janjo Roblek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smeško Kopra
03. 10. 2012 11.16
+1
Kazen, ki jih bo "doletela": premik v odvetništvo... nič novega.
MICLA
03. 10. 2012 10.06
+1
prekleta banda pokvarjena in to naj bi bila pravna država in taki pijanci in barabe naj bi delili pravico. za bruhat.
ce.ce.
03. 10. 2012 06.24
+1
Bravo pravna država....ampak še vedno me zanima, kdo je dal slike v javnost?
HooplaToopla
02. 10. 2012 22.56
+3
Počasi bodo ukinili protikorupcijsko komisijo in sestavili svojo. Pa ne bo več težav.
tirolec
02. 10. 2012 19.53
+8
Saj nimam več komentarjev za to združbo pravnih razvratnežev.....
ll777
02. 10. 2012 19.25
+5
Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Anton Panjan je na komisijo za preprečevanje korupcije podal predlog za izvedbo nadzora zoper dva sodnika Sodišče, predsednik, ste vi normalni ? Sodišče, ki bi moralo obravnavati taka kazniva dejanja, to prepušča neki nepomembni komisiji ?
MICLA
03. 10. 2012 10.09
ta predsednik bi se bolje pisal pavijan glede na to kar počne in take šeme naj bi delile pravice .
tomazmayer
02. 10. 2012 19.22
+10
vsem vpletenim pobrat odvetniške in sodniške licence do konca življenja,šele takrat bom začel verjeti v pravno državo
BMWmunja
02. 10. 2012 19.21
+4
Tu je bilo cel kup komentarjev, sedaj pa štirje?!?! Kaj se te greste? Ali niste ljubitelji resnice in morale? Prav je, da ne dobite niti centa naših RTV naročnin!
betka300
02. 10. 2012 16.36
+9
ZANIMIVO kako se v tej državi vse skriva dokler se prvo ne pokrade. Ko premoženje izgine se pa začne natolcevanje. Koliko je podjetij za katere se sploh ne ve da jih izčrpavajo. Sedaj je na tapeti VARNOST KOPER d.o.o., ki jo izčrpava SECURITA od MATEJA SVETA. To se ve že več kot eno leto, dovoli pa se vse. Evo kam izginja denar in dolg delavcem in državi. SRAMOTA, če bi država skrajšala prste takim se to nebi dogajalo. Očitno, da še vedno je treba pokrast kar se da. IN NAŠA VLADA???
bljah
02. 10. 2012 19.35
+4
vlada? zakaj pa imamo javno upravo(policija,tožilstvo,sodstvo)?
BUONGIORNO
02. 10. 2012 14.14
+15
Panjan je ničdrugega kot lutka SLOVENSKEGA PAJDAŠKEGA SODSTVA, ki ga obvladuje Slovenska "elitna" mafija, med katere seveda v prvi vrsti spadajo bogatuni in pogrebniki slovenskega gospodarstva - ki se jim pravi po literaturi ZFPP tudi stečajni upravitelji, so pa vse drugo od tega, so hrhovinarji in priskledniki, ki delajo predvsem v korist sebe in oskopovezanih elit!
TRUMPP
02. 10. 2012 13.53
+38
Avstrijo si vzemite za vzgled. Hypo itd... Brez veze primerjat. V SLO je pravna država umrla, če je sploh kdaj bila.
BUONGIORNO
02. 10. 2012 14.16
+25
Slovenijo obvladuje pajdaško sodstvo v povezavi z elitistično mafijo!!