Slovenija

Prijatelj znova ostal brez imunitete

Ljubljana, 18. 06. 2010 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

68 poslancev je Prijatelju znova odreklo poslansko imuniteto. Proti ni bil nihče. Izglasovali pa so tudi novega generalnega pravobranilca Tratarja.

Srečko Prijatelj
Srečko Prijatelj FOTO: POP TV

Državni zbor je poslancu SNS Srečku Prijatelju, ki je sicer še vedno v priporu, znova odrekel poslansko imuniteto. S tem so proti poslancu, zoper katerega je vložena zasebna kazenska tožba zaradi razžalitve, dovolili vodenje kazenskega postopka. Za tak sklep je glasovalo 68 poslancev, proti pa nihče.

Boštjan Tratar novi generalni državni pravobranilec

Državni zbor je s 47 glasovi za in 23 proti na mesto generalnega državnega pravobranilca za šestletni mandat imenoval Boštjana Tratarja. Poslanci so poleg tega razrešili ustavno sodnico Marijo Krisper Kramberger, ki je predčasno razrešitev zahtevala sama.

Tratarja je državnemu zboru v imenovanje predlagala vlada, ki se po navedbah pravosodnega ministra Aleša Zalarja zanj odločila na podlagi kandidatovega življenjepisa, strokovnih referenc in predstavljenega programa dela. Ta vsebuje ukrepe in načine, kako izboljšati delo državnega pravobranilstva, kako bolje obvarovati javni interes in kako zagotoviti izvajanje varčevalnih ukrepov vlade.

Imenovanje novega generalnega pravobranilca je bilo potrebno zato, ker zdajšnjemu 15. julija poteče mandat. V ta namen je bil objavljen javni poziv, na katerega so se prijavili štirje kandidati: poleg Tratarja še zdajšnji generalni državni pravobranilec Lucijan Bembič, nekdanji državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Robert Marolt in Jurij Groznik. V svoji oceni kandidatov je Zalar dal pozitivno mnenje vsem štirim, Tratarja pa je nato izbrala vlada.

Kdo je Tratar?

Državni zbor
Državni zbor FOTO: Dare Čekeliš

Tratar je končal Pravno fakulteto v Ljubljani, doktoriral pa je leta 2008. Leta 1996 se je zaposlil na ministrstvu za pravosodje. V letih 1997 in 1998 je opravljal sodniško pripravništvo na Višjem sodišču v Ljubljani. Konec leta 1998 se je ponovno zaposlil pri ministrstvu za pravosodje, leta 2002 pa na ustavnem sodišču kot samostojni svetovalec.

Julija 2007 je bil imenovan za pomočnika državnega pravobranilca na sedežnem državnem pravobranilstvu, 21. novembra 2008 pa je začel opravljati funkcijo državnega pravobranilca prav tako na sedežnem državnem pravobranilstvu.

Razrešitev zaradi zdravstvenih težav

DZ je poleg tega ustavno sodnico Marijo Krisper Kramberger s 13. septembrom letos predčasno razrešil s funkcije. Krisper Krambergerjeva je zahtevo za predčasno prenehanje funkcije podala 4. maja, kot razlog za predčasno razrešitev pa je navedla zdravstvene težave.

Marija Krisper Kramberger je funkcijo ustavne sodnice nastopila maja 2002, tako da bi se ji devetletni mandat iztekel prihodnje leto.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
19. 06. 2010 09.47
A Jelinčič ni glasoval?
vetrolov
18. 06. 2010 21.51
uf, koliko prijateljem iz parlamenta, bi bilo še potrebno vzeti imuniteto !! mi bi vsi lažje dihal !
preseren2
18. 06. 2010 21.08
Kako je tak primitivec sploh prišel v parlament. Jelinčič ima same "bisere" le kje jih najde. A najbolj nedolžni so, Zmago?. Malo sutra. Vsak slej ko prej plača svoje grehe. Spomnite se Hvalice. Obžalovanja vredno. Vse je popljuval, ker je mislil, da je nedotakljiv. Potem pa je skoraj padel na bereško palico. Torej prijatelj, pojdi vase in se zamisli kaj si počel v parlamentu. Sramooooto!!
WikiX
18. 06. 2010 15.35
Prijatelj zdaj pleše ča-ča-ča, ki ga špilajo drugi. Pametna oprana glava razmišlja v krogu induciranih misli, koliko tega res vedo kriminalisti, kako bi se lahko delal nedolžnega, ne da bi sprožil plaz novih obtožnic, ki jih bo samo bral do leta 2012. Napaka, prav to hočejo, da se pokaka in študira, kako bi skril ter rešil, kar se da. Boriti s je treba ravno obratno, čim več zgodb in podatkov naj sporoči javnosti, kako so ga manipulirali in kaj se je v resnici vse dogajalo. Čim več imen in opisov, nič skrivat, ko bo pogrom mimo, bodo stvari zasijale v čisto drugačni luči. Država je tako hotela! "Državno pravobranilstvo pred sodišči zastopa državo, njene organe in upravne organizacije v sestavi, ki so pravne osebe ter opravlja druge naloge v skladu z zakonom." Zdravstvene težave so zagotovo, le operirati se ne da duševne bolezni. Prihaja generacija ultra strokovnjakov, ki so pri nas po osamosvojitvi poganjali kot gobe, da bi zapolnili strokovna delovna mesta, ki smo jih potrebovali z Evropo. Šalabajzer party! Država je zaščitena 100%, mogoče celo 110%, saj so sami asi, nihče še ni za nič odgovrajal oziroma storil karkoli narobe. Ker to nikakor ni res, je treba takoj postaviti pred sodišče Državno pravobranilstvo, naj zdaj zagovarja čisto vse pravne odločitve, s katerimi ščitijo dosmrtno državno uradniško bando, da je organizirana kriminalna združba izropala, uničila ves narod. Gremo namazat giljotino!
Iza8
18. 06. 2010 15.34
...zato,ker je do aresta pasal v zaščiteno pasmo...
bebo3
18. 06. 2010 15.03
Čudno je samo to, kako je lahko ta Prijatelj toliko časa izsiljeval ljudi, pa da ga ni noben prijavil prej.