Slovenija

Prijatelj: Še verjamem v pravico

Ljubljana, 23. 03. 2010 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prijatelj, ki se nahaja v priporu, pravi, da je njegov primer vodila notranja ministrica Kresalova, ki naj bi na tak način želela ščititi osebe v kar nekaj primerih. Za Mikuža pa pravi, da "bi bil čas, da se zamenjata".

Priče, ki jih je v preiskovalnem postopku proti poslancu Srečku Prijatelju predlagal prijavitelj Marjan Mikuž, slednjega ovajajo goljufije, vendar policija ne ukrepa, preiskovalni sodnik pa se spreneveda, je dejal Prijatelj. "Čas bi bil, da se z Mikužem zamenjava," pravi Prijatelj in dodaja, da še verjame v pravico.

'Mikuž – gospod goljuf'

Mikuž je v odzivu na Prijateljeve trditve povedal, da se bo resnica izkazala na sodišču. "Povedanega pa ne želim komentirati v interesu preiskave, ki še poteka," je še dejal Mikuž.

"Gre za podajo krive ovadbe, kar je iz postopka zaslišanja prič sedaj več kot očitno," je dejal ovadeni poslanec SNS Prijatelj in ob tem ponovno zanikal vpletenost v podkupovanje. Prijavitelj je po njegovih besedah stari znanec policije, ki ima prijavo in tožbo za veliko goljufijo, goljufije pa ga ovajajo tudi priče v postopku zaslišanja.

"Res je, da sem gospodu goljufu marsikaj izrekel, vendar nikoli mu nisem grozil z orožjem. Res pa je tudi, da človek težko ostane ravnodušen ob ugotovitvi, da te je zlorabil in ogoljufal prijatelj in da seveda ogoljufanje ni bilo samo osebno, saj gre za ogoljufanje cele družine v višini 800.000 evrov," pojasnjuje Prijatelj. Ob tem dodaja, da imajo z Mikužem skupaj podjetje in da je njegova družina izdala tudi osebna jamstva za vse kredite v višini 700.000 evrov.

'Konstrukt policije zaradi moje kritike Kresalove'

Srečko Prijatelj
Srečko Prijatelj FOTO: Kanal A
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal z osumljenci kaznivih dejanj ne bo polemizirala. Ob tem opozarjamo, da postopke ne vodi policija, temveč jih usmerja tožilstvo na podlagi odredb pristojnega sodišča. MNZ

Kot poudarja Prijatelj, gre za konstrukt policije tudi zaradi njegove velike kritike do dela ministrice Katarine Kresal. Primer je po njegovem prepričanju vodila Kresalova, ki želi na tak način ščititi osebe v zadevi bulmastifi, svojo mamo Frideriko Kresal, sicer predsednico Zbornice fizioterapevtov Slovenije, in "svoje umazane gradbene sanje".

Tega primera so, kot pravi, veseli tudi na koprskem sodišču, saj je v državnem zboru večkrat govoril o korupciji na tem sodišču. Njegovega pripora pa se veseli tudi premier Borut Pahor, saj so v SNS zoper vlado napisali na desetine kazenskih ovadb, ki sedaj ležijo v mizi policijskih uradnikov, poudarja Prijatelj. Kot navaja, je minister za visoko šolstvo Gregor Golobič o njegovem priprtju govoril "že pred štirimi meseci, ko je imel sam probleme v DZ in smo bili zelo kritični do njega".

'Šel sem po svoj denar'

Sicer Prijatelj zanika, da bi šlo za podkupnine, ampak gre po njegovih besedah "za upniško oziroma dolžniško razmerje, kar dokazujejo tudi dokumenti oziroma zadolžnica". "Šel sem torej po svoj denar, ki sem ga predhodno hotel imeti nakazanega na tekoči račun," pojasnjuje Prijatelj.

'Laži'

Obenem poudarja, da še ni obtožen jemanja podkupnine, pa se o tem že govori kot o dejstvu. Kot pravi, ni bil oborožen pri prevzemu svojega denarja, ni bil vržen po tleh in niso ga vklenjenega pripeljali na sodišče. Vsem, ki so pisali lažne članke o njem, sporoča, da so bili do sedaj uspešni, da so diskreditirali njega in njegovo družino.

'Odvzeli mi bodo pravico do uporabe telefona'

Marjan Mikuž
Marjan Mikuž FOTO: POP TV

"Skrbno berem in shranjujem vse napisane laži in o tem bom še spregovoril na sodišču," napoveduje poslanec. Kot dodaja, je to njegovo javljanje iz pripora verjetno zadnje, saj mu bodo odvzeli pravico do uporabe telefona. Na sodišču po njegovih besedah delajo tako, kot jim je naročeno, vendar še verjame v pravico. "Čas bi bil, da se z Mikužem zamenjava," pravi Prijatelj.

Spomnimo

Prijatelja so policisti pridržali 9. marca v okviru obsežne akcije, v kateri so bile pridržane še tri osebe. Neuradno naj bi Prijatelja prijeli ravno takrat, ko naj bi prejel dobrih 300 tisoč evrov podkupnine. Šlo naj bi za posle, povezane s prodajo zemljišča za logistično center Luke Koper, s čimer naj bi družbo oškodovali za 3,8 milijona evrov.

Poslanca so nato izpustili iz pripora, po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom 13. marca pa so ga ponovno odpeljali v pripor. Kot so zapisali v novem predlogu za pripor, naj bi obstajala nevarnost vplivanja na priče, pojavile pa naj bi se tudi dodatne priče. Prav tako je takrat koprsko tožilstvo vložilo še zahtevek za preiskavo v smeri suma storitve kaznivega dejanja izsiljevanja in kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
23. 03. 2010 19.54
Buena Vita
23. 03. 2010 19.54
verjamem da je prijatel le marmeladar,le prste si je lizal,,veliko večji bodo razkrinkani enega lepega dne--MOGOČE CELO TO NAREDITA PLEMENITI IN PRIJATELJ,ZAHTEVATI MORATA LE ZUNANJE PREISKOVALCE
Buena Vita
23. 03. 2010 19.51
kaj ni pahor naredil finančno policijo,ali je to bila še ena od njegovih laži ki jih je švicajoč izrekal pred volitvami
soola
23. 03. 2010 18.25
Prijateljček verjame v pravico, čudi me , zakaj jaz ne .....
markoa
23. 03. 2010 15.34
Maš tajga prijatla sovražnikov ne rabiš.
Sandra Žibert
23. 03. 2010 15.32
Car 111, SE PODPIŠEM!
markoa
23. 03. 2010 15.29
No na koncu bo pa še reku, da je mogu sam dat podkupnino Mikožu. Pa sej ne morš verjet.
JanezNovakJohn
23. 03. 2010 15.18
Obstaja tudi pravica mafije, pravica močnejšega.....
Milivoje Hajdukovi?
23. 03. 2010 15.04
Vrana vrani ne bo izkljuvala očesa. Čas in pokvarjeni odvetniki bodo naredili svojo. Eni se okoristijo in odidejo in drugi pridejo. Tako se dela v "demokraciji". Vse te "demokratične" države z Ameriko na čelu, plavajo v dolgovih. Gospodarstvo v recesiji, posamezniki se neomejeno bogatijo in vladajo neumnemu ljudstvu. V penaseljeni Kitajski je popolnoma drugače, kajti tamo ni "demokracije" , svoje probleme Kitajci rešujejo po kratkem in nedemokratičnem postopko. Naprimer: Grčija ni teritorijalno pasivna dežela: ravno obrato. Od kod toliki zunanji dolgovi? Posamezniki so se obogateli, kar je samo za vzorec ostaloj, tako imenovanoj "združenoj Evropi" Nihče, nobena revolucija tega popraviti ne more: vse gre v prepad.
unpoli
23. 03. 2010 14.59
Prijatelj: Še verjamem v pravico! broncho: Še verjamem v pravico?
kavagre
23. 03. 2010 14.28
zakaj naša sodišča tak počasi delajo, koliko pa rabijo dokazov, da bo tisti tapravi. ker do danes še noben ni bil za zapahi. ta dva pa nazaj v kosovo oz. v bosno-verjetno pa sta izbrisana pa imata druge za norca.
car111
23. 03. 2010 14.11
Lopovčina ne pozna meja, mene zanima kdo si botri tega posla? Prepričan sem da je "srečko" bil mala riba. Sicer pa je skrajni čas da naredimo Finančno policijo, podobno ali enako kot jo imajo Nemci, pol pa dokazujte premoženje - med tem ko se narod bori z preživetjem. Ma lahko bi pisal do božiča kaj si mislim......
Praslovan
23. 03. 2010 13.14
naj Prijatelj dokaze od kje mu take kolicine denarja, potem naj pa govori, da je sel po SVOJ denar. kvecjemu bi lahko rekel po NAS (DAVKOPLACEVALSKI) denar. Mafija kradljiva pokvarjena!
MiroF
23. 03. 2010 13.10
Mene pa zanima kdo hudiča potem voli Prijatelja za poslanca in to že drugič, če pa pravite, da je največja baraba na krasu tukaj nekaj ne štima.
galiot
23. 03. 2010 13.09
Tudi jaz močno upam ,da bo pravica naše sodstvo saj malo oplazila in Prijatelja zaprla kar za lep čas....
4fingerd
23. 03. 2010 13.08
Najstarejša politična fora če boš dolgo ponavlju neko laž bo v glavah poslušalcev kmalu ratala resnica
listje
23. 03. 2010 13.01
..Zalar je verjetno letoval v Mehiki, kjer na policiji in sodišču piše: KRIV SI, DOKLER NE DOKAŽEŠ, DA NISI
Infidel
23. 03. 2010 12.59
@JanZiska Z delom se pride do takšnega premoženja. Znano je, da so Albanci zelo delaven narod in če to združiš še z ženo Slovenko dobiš moneymaking machine. Tako se piše zgodba o uspehu. Revija Manager jih je popolnoma spregledala.
botjabotja
23. 03. 2010 12.54
mitty 23.03.2010, 12:29 -1 Mislim, da bi bilo dobro, če bi osebo GOBBI CENZURIRALI, ker podpihuje laži in nestrpnost. Mislim, da je izrek: NEDOLŽEN DOKLER SE MU TO NE DOKAŽE za tebe zdi tuj. In zamima me, kako bi se ti počutil v tej koži. Jest prijatelju verjamem, ravno zato, ker ne verjamem Kresalki. ker me nihče ne bo prepričal, da ona ne stoji za vsem tem. In če nebi bilo nje, vprašanje če bi kdorkoli sedel v priporu! PODPIŠEM!
kapitalist
23. 03. 2010 12.41
Srećko Prijatelju kako si se pisal dokler nisi prišel v Slovenijo - prosim novinarje da to raziščejo. Isto je z MIKUŽ ??????????????- taščin priimek - ali se sramuješ jugo čifu.s.ega rojstnega priimka -prosim da se obelodani ta zgodba z njihovimi pravimi priimki da se bo vedlo za kaj se gre BALKANSKA mafija ki preprodaja Slo zemljo -parcele