Slovenija

Doma imel 'skladišče' orožja?

Koper, 11. 03. 2010 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Poslanec SNS Srečko Prijatelj, ki so ga policisti pridržali, saj naj bi prejel podkupino, je bil izpuščen. Policija je zasegla dokumentacijo, orožje, nosilce elektronskih podatkov in podala štiri kazenske ovadbe za izsiljevanje, podkupovanje in promet z orožjem.

Srečko Prijatelj
Srečko Prijatelj FOTO: Kanal A
Prijatelj poslanskega mandata ne namerava vrniti, prav tako, kot je dejal, ne bo izstopil iz stranke. Ker gre za velik pritisk na stranko, bo v prihodnosti po vsej verjetnosti nastopal kot samostojen poslanec, glasoval pa bo v skladu s statutom SNS, je še pojasnil.

Poslanca SNS Srečka Prijatelja so okoli 10.30 pripeljali pred preiskovalnega sodnika v Kopru in ga ob 14. uri tudi izpustili na prostost. Prijatelj je pred tem izjavil, da ni vzel podkupnine, in napovedal, da se bo branil. Sodnik je nato odločil, da pripornih razlogov ni in tako bo Prijatelj sojenje zaradi prejemanja podkupnine počakal na prostosti.

Prijatelj ostaja v posnskih klopeh

Prijatelj lahko izgubi poslanski mandat le, če bi bil s pravnomočno sodbo sodišča spoznan za krivega kaznivega dejanja, kjer je predpisana kazen nad šest mesecev zapora. S tem pa bi mu avtomatsko prenehala funkcija poslanca, še opozarja pravni strokovnjak Miro Cerar. Če v 48 urah ne pride do predloga za pripor, se bo Prijatelj vrnil v poslanske klopi.

Prijatelj pa bi se lahko skliceval tudi na poslansko imuniteto, če pa bi jo državni zbor (DZ) priznal, bi se kazenski postopek ustavil oziroma se sploh ne bi nikoli začel. Cerar je še izrazil dvom, da bi DZ izglasoval priznanje imunitete, saj bi to bilo v tem konkretnem primeru nepredstavljivo. 

V družini imamo poslovni odnos

Prijatelj je dejal, da gre domov, in spet zanikal, da bi prejel podkupnino ali grozil z orožjem. Kriminalistična akcija je bila po njegovem sicer usmerjena v oslabitev Slovenske nacionalne stranke (SNS). Prijatelj je po dobri dve uri in pol trajajočem zaslišanju pojasnil, da gre pri njegovem pridržanju za poskus zmanjšanja "rejtinga stranke, ki raste".

Priporni razlogi:

- begosumnost


- možnost uničevanja dokazov ali vplivanja na priče


- nevarnost ponovitve kaznivega dejanja

O sestanku z lastnikom podjetja Premik-net Marjanom Mikužem, ki naj bi Prijatelju v Solkanu predal 323.000 evrov, je Prijatelj dejal, da sta se z Mikužem tam pogovarjala. "V družini imamo poslovni odnos. Iz tega naslova izhaja upniško dolžniško razmerje, ki je napisano in podpisano," je dejal. O navedbah, da naj bi grozil z orožjem, pa je dejal, da je to "dober konstrukt".

Glede domnev, da naj bi v hišni preiskavi na njegovem stalnem naslovu odkrili orožje, med katerim naj bi bile ročne bombe in puške kalašnikov, je dejal, da so odkrili "samo tisto, kar je imel v vojni za Slovenijo". Da so v preiskavi našli orožje, je potrdil tudi Prijateljev odvetnik Silvan Jaklin, ki je poudaril, da ima Prijatelj za orožje dovoljenje. Prijatelj je vnovič napovedal, da namerava v prihodnosti sklicati novinarsko konferenco, na kateri bo pojasnil podrobnosti.

Prijatelj trdi, da je imel doma orožje iz vojne za Slovenijo.
Prijatelj trdi, da je imel doma orožje iz vojne za Slovenijo. FOTO: POP TV

Vodja SNS Zmago Jelinčič je podal tudi zahtevo, da se čim prej sestane predsedstvo stranke in na svoji seji obravnava vpletenost Prijatelja v aktualne dogodke ter sprejme odločitev o njegovi izključitvi iz Slovenske nacionalne stranke ter iz poslanske skupine SNS.

Ovadili štiri osebe

Policija je v okviru kriminalistične preiskave kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete, korupcije in drugih resnih oblik kriminalitete danes preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru privedla eno osebo, poslanca SNS Srečka Prijatelja, zoper katerega so podali ovadbo. Kriminalisti so podali tudi ovadbo zoper okoljskega ministra v odstopu Milana Pogačnika, vodjo SNS Zmaga Jelinčiča in nekdanjega  predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja. Sumijo jih osem kaznivih dejanj, med njimi so korupcija, izsiljevanje in nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva.

V tej preiskavi je bila v začetku marca 2010 podana tudi kazenska ovadba za dve korupcijski kaznivi dejanji zoper tri osumljence, decembra lani pa še kazenska ovadba za tri gospodarska kazniva dejanja zoper tri osumljene fizične osebe in eno pravno osebo.

Kriminalisti so v preiskavah zasegli poslovno dokumentacijo, nosilce elektronskih podatkov in večjo količino različnih vrst orožja. Pri tem gre za zaseženo kratkocevno, dolgocevno orožje in ročne bombe na treh hišnih preiskavah. Za del zaseženega orožja, katerega promet, nabava in posest posameznikom ni dovoljena, je bila podana kazenska ovadba. Preostanek zaseženega orožja je še predmet kriminalistično tehničnih preiskav. Od pridobljenih ugotovitev preiskav bodo odvisni morebitni nadaljnji postopki policije.

Prijatelj v središču obsežne policijske akcije

Kot je znano, se je Prijatelj znašel v središču medijske pozornosti v torek, ko je v javnost prišla informacija, da je na širšem območju Slovenije stekla policijska akcija, v kateri so policisti in kriminalisti opravili več hišnih preiskav in nekatere osebe tudi pridržali. Vse skupaj naj bi se sicer začelo že sredi lanskega leta, ko je kriminalistična policija na območju Kopra obravnavala gospodarsko družbo zaradi suma storitve več kaznivih dejanj s strani odgovornih oseb. Obstajal je namreč sum korupcije in drugih kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala, s katerimi je bila gospodarski družbi povzročena škoda približno 3,8 milijona evrov. Nato pa je policija januarja letos ugotovila tudi, da je med udeleženci poslov, povezanih z gospodarsko družbo, prihajalo do izsiljevanja in nedovoljene proizvodnje in prometa orožja in eksplozivov.

In vse skupaj naj bi bilo povezano z Luko Koper, prek Luke pa s Prijateljevo ženo Aleksandro. Policija naj bi s prisluškovanjem ugotovila, da je podjetje, ki je v lasti Prijateljeve žene Aleksandre, od države zelo ugodno kupovalo zemljišča v Sežani in jih zelo drago prodajalo Luki Koper v času, ko jo je vodil Robert Časar. Luka Koper naj bi za ta posel plačala kar 832 tisoč evrov provizije.

Policija je imela na svoji strani prijavo primorskega podjetnika Marjana Mikuža, ki naj bi ga Prijatelj izsiljeval. In prav izsiljevani je v sodelovanju s policijo organiziral predajo denarja Prijatelju. V torek se je predaja tudi zgodila in policija je tako Prijatelja ujela "na delu".

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič FOTO: Dare Čekeliš

Kot je znano, je policija pri prisluškovanju Prijatelju naletela tudi na domnevne nepravilnosti, v katere sta vpletena predsednik SNS Zmago Jelinčič in zdaj že minister v odhodu Milan Pogačnik.

V SNS še niso navezali stika

Zaradi poteka predkazenskega postopka nihče iz poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke (SNS) kot tudi iz stranke doslej še ni mogel komunicirati s poslancem SNS Srečkom Prijateljem, navajajo. Dodajajo, da še vedno tudi ne vedo, kdaj bodo pogovor z njim lahko opravili.

Dokončno odločitev v zvezi z ukrepi bosta PS SNS in predsedstvo stranke sprejela po opravljenem pogovoru ter seznanitvi z vsemi dejstvi, so še zapisali v PS SNS.

Kdo je obvestil novinarje?

Jelinčič pa se je v povezavi s priprtjem Prijatelja oglasil s poslanskim vprašanjem. Ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal sprašuje, komu vse je bilo vnaprej sporočeno, kdaj, kje in ob kateri uri bo Prijatelj aretiran oziroma kdaj bo policijski sodelavec izročil poslancu denar. "Dejstva namreč kažejo, da je bila ravno ob istem času na kraju, kjer je bila izvedena aretacija poslanca SNS, zbrana cela skupina novinarjev s fotoaparati in kamerami, ki so posneli celotno dogajanje. V kolikor ne bi bila akcija sporočena vnaprej, novinarji nikakor ne bi mogli priti iz Ljubljane do kraja izvedbe aretacije v 15 minutah," je v vprašanju zapisal Jelinčič. Sicer ga zanimajo podrobnosti tudi o lastni aretaciji, saj pravi, da je bil sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića o njej obveščen, še preden se je ta zgodila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (670)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Drejc MB
14. 03. 2010 22.54
Eni imajo v garaži hobby program stroje, drugi pa orožje. Iz tega lahko potegnem, da smo ljudje različni in imamo različne hobije. Skupno pa nam je to, da za vsak hobi pač potrebuješ ustrezno opremo in orodje. Prijatelj je pa sedaj v glasbeni šoli, kjer se uči igrati klavir,.... kako lepo, žal pa v Sloveniji nimamo dovolj kapacitet za vse take "Prijatelje", je pa verjetno na razpolago še kakšna jama v Kočevskem rogu. Pogrešal jih tako ne bi nihče in Slovenija bi bila boljša država brez njih,..... žal spet buden sanjam
bobo1207
14. 03. 2010 21.31
LordOfWar Popolnoma se strinjam brisejo kar ljudje napisejo kot da kdo,ki obsurdno bolj pove kaj o teh lopovih in goljufih ki vodijo ubogo drzavo ni prav Vsi so mafija vse ....grrr
bernardedwards
14. 03. 2010 20.28
ni pošteno da grejo samo eni v zapor množice ,ki bi morale prav tako sedeti pa ostajajo zunaj.italijanska cosa nostra,camora,...se lahko še marsikaj učijo od naše mafije ,... morali bi spustiti na svobodo tudi ostale poštenjake(šuštarja,kamenika,....)saj v taki državi kot je naša pravzaprav sodijo na prostost.
enaneza
14. 03. 2010 13.56
Ok, Prijatelj je šel po podkupnino. Samo mi pa ni jasno kje je Mikuž dobil in na kateri banki je lahko dvignil 323000 eur? In na kakšen način zna tale Mikuž tolk dnarja zaslužit? Po moje sta lopova oba, pa še kakšen politik zraven - iz vlade...
LordOfWar
13. 03. 2010 19.46
Sam ste res bedni k brisete komentarje !!!!Brez veze sploh da dajete moznost pisati jih
Marija Krebs
13. 03. 2010 09.40
Popolnoma jasno je, da mora policija do konca priviti Mikuža, Prijatelja, Jelinčiča in če bo Jelinčič še pokazal slike in povedal, kaj so zakrivili še v LDS, tudi te, pa ko bodo ti povedali, da so to delali na primer še SDS pripadniki, še te, ko bodo le ti obelodanili SLS, tudi te.... do k o n c a . Saj nam je itak jasno, da trgovina obstaja - tudi po občinah, do zadnjega kotička je Slovenija prepredena s korupcijo. Kos je prav nemočen in enako skorumpiran.
spinlad
13. 03. 2010 02.35
Zdej ma MIKUŽ prillko dobit denar nazaj: na glavni obravnavi bo vse pozabu, al pa povedou, da je dal izjave pod pritiskom policije! Prijatelj ne bo pozabu tud sodnika, ki mu je to omogoču ! Tako je če se združita poslanec in sodnik, ostane pa butast policaj ! Drugje je USTAVA temeljni pravni akt, v Sloveniji pa je temeljni akt KORUPCIJA
bron
12. 03. 2010 13.40
MED TEM ČASOM PA NEBODO DALI SLAKA TAM SO PRALI UČASIH SEDAJ SO PA KRISTALNO ČISTE IN BOG NEDAJ ,DA BI SE KAJ SLIŠALO KORUPTIVNEGA.SEDAJ SE OTEM NE GOVORI.
izdelanc
12. 03. 2010 13.12
Me zanimače,če je samostojni poslanec PRIJATELJ za včeri še dobil DDV-jevsko plačo?!
jurevule
12. 03. 2010 12.44
zame je prevec ze ce mas doma nezakonito orozje to po meni da ne spoštujes zakona in to poslanec ki bi moral biti zgled drugim se sponim soseda ko se je pred leti enkrat bol za hec zavpil iz balkona ce ne bo mir bom vrgel bombo cez 10minut so prispeli specjalci ga udarili z pendrekom po hrptu da je se mene zabolelo in strpali v marico ga nisem videl deset dni otakrat ga se na balkon ni vec pa je ze kar nekaj let od tega tega mafica pa spustijo cez par ur fuj sodnik pa tak same mreze.
miki70
12. 03. 2010 11.45
Kaj se misli Prijatelj da bo delal kar on hoče saj ga držovljani plačujemo taki nimajo kaj delat več v bilo kaki državni službi. Imam občutek,da je nevaren človek nevem kako da je na prostosti.
botjabotja
12. 03. 2010 10.10
CVIKEL 11.03.2010, 21:58 ne sme se pozabiti,da so bili ujeti pri preiskavi sumljivih poslov luke Koper pod vodstvom SDS-a... A res? Zakaj pa potem računsko sodišče tega ni preiskalo? Zato, ker je mogoče Vlačičev prisklednik sodeloval? Mogoče...
Trglav
12. 03. 2010 10.06
Kje pa je sedaj Barbara Brezigar, s svojo elitno skupino tožilcev?
rafael.m
12. 03. 2010 09.53
Pa se ima Dimitrij@company za velike osvoboditelje. Poglejte, koliko orožja je ostalo neuporabljenega. Verjetno za vsak slučaj. Bog si ga vedi, koliko ga je še po Sloveniji, če ga imajo na šverc veliki predstavniki ljudstva. Ali pa zaradi slabe vesti?
ludijanez
12. 03. 2010 09.47
Vrag vedi kakšne zgodbice se resnično skrivajo za tem. Pri polni hiši orožja pa se mu res ne more nič zgoditi.
pennywise
12. 03. 2010 09.40
Vsaka rit svojo kahlo najde in tudi njegova jo bo.
M-teorija
12. 03. 2010 09.40
Prijatelj prav je, da si izstopil iz poslanske skupine, poštarja si moral špilat, inkasanta za SNS, oni pa tako s teboj, razmiljajo, da bi te obravnavali, tebe poštenjakarja.
sarah.k
12. 03. 2010 09.37
Mikuž in Prijatelj...za 15.000eur lahko jst rečem da sem dal/posodil denar :)
vlab
12. 03. 2010 09.35
paradoks: če vsem rejting pade za 50% smo še vedno na istem :)
ovip
12. 03. 2010 09.31
VRNITE NAM SLAKA IN TRENJA!!!!!