Slovenija

Zasačen pri dejanju, a na prostosti

Koper, 12. 03. 2010 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Izvenobravnavni senat je odločil, da razlogov za odreditev pripora zoper Srečka Prijatelja ni. Odločitev naj bi bila posledica slabe argumentacije okrožne državne tožilke, ki naj ne bi znala pojasniti niti tega, kaj je poslanec SNS sploh zagrešil.

Skoraj identična zgodba se je odvijala pred desetimi leti, ko so prijeli državnega sekretarja Borisa Šuštarja s 70.000 markami podkupnine. In tudi takrat preiskovalna sodnica za Šuštarja ni odredila pripora, je pa njeno odločitev nato spremenil senat.

Kljub temu da je bil Srečko Prijatelj bolj kot ne zasačen z roko v vreči s podkupnino, je izvenobravnavni senat okrožnega sodišča Koper pritrdil odločitvi preiskovalnega sodnika, da razlogov za odreditev pripora zoper njega ni. "Pričakovali smo, da bo predlog zavrnjen," je ob tem povedal prijateljev odvetnik Silvan Jakin.

Izvenobravnavni senat je predlog okrožne državne tožilke Barbare Milić Rožman zavrnil, ker naj ne bi znala utemeljiti, kaj je poslanec SNS sploh zagrešil. V uro dolgi uvodni besedi naj tožilka ne bi znala pojasniti niti sumov kaznivih dejanj, zato se je oglasil Jakin in ji zabrusil, naj že enkrat pove, ali njegovega klienta sploh česa bremenijo. Nato je spregovoril še sodnik Iztok Naglav, ki naj bi tožilki celo sugeriral, naj prebere policijsko ovadbo, a tega ni storila, zato niti ni imel druge možnosti, kot da Prijatelja izpusti.

Kljub napovedim predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, da bodo Prijatelja izključili iz stranke in poslanske skupine, je Jelinčič napovedal, da Prijatelj ostaja poslanec SNS. Oba sta namreč prepričana, da v ozadju kriminalističnih preiskav stoji notranja ministrica Katarina Kresal.
Kljub napovedim predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, da bodo Prijatelja izključili iz stranke in poslanske skupine, je Jelinčič napovedal, da Prijatelj ostaja poslanec SNS. Oba sta namreč prepričana, da v ozadju kriminalističnih preiskav stoji notranja ministrica Katarina Kresal. FOTO: Kanal A

'Tožilka ni konkretizirala opisa kaznivih dejanj'

Tudi predsednik okrožnega sodišča v Kopru Vitomir Bohinec je v pisni izjavi pojasnil, da tožilka ni v zadostni meri konkretizirala opisa kaznivih dejanj, v zvezi s katerimi je pripor predlagala, zato ga preiskovalni sodnik ni odredil, pač pa je o tem odločal izvenobravnavni senat in nato odločil enako.

Ker naj bi Prijatelj primorskemu podjetniku Mikužu grozil z orožjem in ubojem, naj bi policija njegovo družino - ima namreč šest otrok - že varovala. Mikuževi sicer ne dajejo izjav.

Vodja skupine koprskega tožilstva Slavko Ožbolt pa je pojasnil, da so odreditev pripora za Prijatelja predlagali iz razlogov ponovitvene nevarnosti in nevarnosti vplivanja na priče. Prijatelja naj bi namreč prijavil Marjan Mikuž, na katerega bi lahko osumljeni, ki je na prostosti, zdaj vplival. Mikuž še ni nastopil kot priča pred preiskovalnim sodnikom, zato bi bil lahko morebiten vpliv nanj pred pričanjem odločilnega pomena.

Ponoven predlog za pripor

In o predlogu za pripor Prijatelja bodo odločali še tretjič. Rokov za to ni, najverjetneje pa se bo zgodilo že v naslednjih nekaj dneh. Zdaj sta razloga le dva: sum izsiljevanja in nedovoljen promet ter trgovanje z orožjem oz. eksplozivom. Jemanja podkupnin v tej prijavi ni več.

Tožilstvo lahko ponovni predlog za pripor vloži kadar koli do začetka glavne obravnave, če ocenjuje, da so za to podani pogoji, je še dejal Jakin, ki kazenskih ovadb zoper Prijatelja ni želel komentirati. "Če je rekel, da ne gre za podkupnino, verjamem, da je tako," je odgovoril na vprašanje, ali gre pri denarju, ki ga je Prijatelj v torek prejel od Mikuža, za podkupnino.

Po mnenju sodišča za pripor Srečka Prijatelja ni bil podan dovolj konkreten opis očitanih kaznivih dejanj.
Po mnenju sodišča za pripor Srečka Prijatelja ni bil podan dovolj konkreten opis očitanih kaznivih dejanj. FOTO: Kanal A

Prijatelj je tako na presenečenje vseh svoboden, tožilstvo pa neuradno že sporoča, da tožilka svojega dela ni opravila zato, ker ji je policija pripravila prešibko podlago. Kar pa že diši po novem policijsko-tožilskem sporu.

Policija meni, da so priporni razlogi bili

Po mnenju policije so ob Prijateljevi privedbi in podaji kazenske ovadbe sodišču posredovali utemeljene in obstoječe priporne razloge. "Ne moremo pa komentirati ravnanja pravosodnih organov," so v četrtkovi izjavi za javnost zapisali na Generalni policijski upravi.

Policija je sicer v četrtek na okrožno državno tožilstvo v Kopru podala kazensko ovadbo zoper štiri osumljence za osem kaznivih dejanj, med katerimi so korupcijska kazniva dejanja, izsiljevanje in nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva. Že v začetku marca je policija v tej zadevi vložila kazensko ovadbo za dve korupcijski kaznivi dejanji zoper tri osumljence, decembra lani pa je bila zoper tri fizične in eno pravno osebo podana kazenska ovadba za tri gospodarska kazniva dejanja.

Kos prejel še dve prijavi

Po torkovi kriminalistični preiskavi je komisija za preprečevanje korupcije prejela novi prijavi, je potrdil predsednik komisije Drago Kos. Vsebina prve je po njegovih besedah znana in se nanaša na to, kar je bilo predmet torkove akcije, glede druge pa se bodo predstavniki komisije s prijaviteljem srečali naslednji teden.

Tako imenovana Podkupovalna afera:

Policija je v torek v obsežni akciji, ki jo je zaradi preiskovanja gospodarske kriminalitete, korupcije in izsiljevanja izvajala po Sloveniji, pridržala štiri osebe. Preiskava se je po neuradnih podatkih začela v Luki Koper, ki naj bi bila oškodovana za 3,8 milijona evrov. Med osumljenimi je tudi poslanec SNS Srečko Prijatelj, ki naj bi ga policisti prijeli takoj po tem, ko je prejel podkupnino v višini 323.000 evrov, in ga nato pridržali. Policija naj bi s prisluškovanjem Prijatelju prišla na sled domnevnega dogovarjanja med predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem in kmetijskim ministrom v odhodu Milanom Pogačnikom o podpori poslanske skupine pri ministrovi interpelaciji v zameno za postavitev letalskega muzeja in kmetijskim ministro .

Kot posledica afere je minister Pogačnik naslednji dan odstopil. Jelinčič medtem zavrača domneve o korupciji, saj naj bi šlo pri njegovih pogovorih s Pogačnikom za običajno lobiranje, v ozadju pridržanj pa vidi delovanje notranje ministrice Katarine Kresal. Medtem je nekdanja nadzornica Luke Olga Franca opozorila, da se nakup Orleške gmajne – neuradno naj bi bi prav ta nakup povzročil oškodovanje družbe – in svetovalne pogodbe, ki jih je z Luko Koper sklepal državni sekretar na ministrstvu za promet Igor Jakomin, niso znašli med posli, ki jih je podrobno pregledala posebna revizija. Jakomin, ki še vedno uživa zaupanje prometnega ministra Patricka Vlačiča, je v odzivu pojasnil, da je imela Franca vse instrumente za ukrepanje, če bi menila, da je s posli kaj narobe.

Odredba za hišno preiskavo
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (408)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

erjavek
14. 03. 2010 09.26
Svetujem vam,da na primorskem odprete DISLOCIRAN oddelek fakultete za izobraževanje CALABRIJSKIH MAFIJCEV,saj so za vas in za vaša dejanja pravi mali VAJENČKI.
Ljiljana Bijeli? Tomi?
13. 03. 2010 21.27
ma kaj je to v deželi ma meni se zdi kaj res slo ali srbija of bih ma daj res v deželi z orožjem GROZI !!!! to je sigurno jugo mafija
saintjozef
13. 03. 2010 17.33
SHERLOCK, zdaj vidim zakaj si 2. Bravo, Kresalova mu je dala denar, saj je edina tud povedala kolk ga ima.
goliotok
13. 03. 2010 13.04
dobra stranka
KopulacijskiO
13. 03. 2010 10.41
demanti, a po tvoje ni prav, da javnost zve za barabije med politiki? Saj res, afera Patrija se še ni začela!
kb-ives.com
13. 03. 2010 10.19
@Krimsky jaz podpiram tvojo idejo. Ker če nebomo ukrepali, bo v Sloveniji enako stališče kot je sedaj v Grčiji
Milan Koleznik
13. 03. 2010 10.18
hvala za take ljudi,hvala za zakone ki jih sprejema mafija,hvala za tak odnos do sočloveka Šušterja,delali so z njim kot morilcem,Prijatelja nosijo po rokah,SNS je tako pokvarjena stranka da se vidi skozi njo ,pa še se dela norce iz vlade in ljudi.
sherlock2
13. 03. 2010 10.05
Hmmm...zanimivo...stvari morda niso prav take kot na začetku.KresalMikuževa naveza in policija lomastijo..se motim? Dopuščam ....kaj menite vi?
Tonček Balonček
13. 03. 2010 10.05
Pa zakaj bi trošili denar za tožilce, najprej omogočimo spodobno plačilo Tini Maze in Petri Majdič, ki nas promovirata v tujin,m grev za slovensko vojsko, obe imata uniforme, parkrat na leto jih morata celo obleči in se kazati pred vojaki!"! Za Srečka Prijatelja ni še nihče slišal! Gre pač za poslanca (nezdružlivoist s funkcijo), ki po lastnih besedah dolžniško upniška razmerja v sorodstvu ureja s kufri denarja. Kaj počne Stroligo, šef našega urada proti npravju denarja, nima nihče pojma,. ampak očitno grev za "slovenske poslovne običaje", kot bi rekel kak šef iz Patrije. Balkan pač! Pri nas, kjer smo že tako sproščeni, da d.o.o. ali s.p. ustanoviš brezplačno (na "točkah"), v skrajnem primeru te to košta nekaj deset EUR, ni čudno, da imamo na enem poslu po nekaj deset podjetnikov, ki med sebopj "poslujejo", delajo pa sužnji! Kdo bo kaj plačal ali izterjal, ne zanima nikogar, važno je, da se razvijajo podjetniški duh in človečki potenciali, odgovarja itak nihče. Potem pa prideš npr. v Stožice in vidiš, d atam dela 100 d.o.o.-jev in s.p.jev, pravzaprav delajo ljudje, sto njihovih "delodajalcev" pa se medsebojno dogovarjajo, saj so direktorji podjetij! Vs ese pšosluje s kuvertami, nakazila so le še fikcija, takorekoč ostanek nekdanje komunistične Službe družbenega knjigovodstva! Rezultati te "vobode" so evidentni in očitni!, gre za razpad pravnega sistema, še poslancem, celo predsednikom strank in predsedniškim kandidatom, se zdi gotovinsko "poslovanje" popolnoma normalno, pač malo poptelefoniraš in se zmeniš! Ljudje nikakor ne dojamejo, da je tak način hujši od komunizma in da bodo prej ali lsej postali dninarji, kot v časih K&K Franca Jožefa! Gre za ceno, ki jio moramo plačati za svobodo in zlom komunistične diktature? Nekam visoka je! Zdaj pač ljudje ne izginevajo, kar nami s eobešajo, prislčuškujejo in gnjavijo nas pa bolj kot nekdanja UDBA. Toliko podatkov, kot jih imajo o državljanih zdaj, UDBA ali KOS nista imela nikoli, to je vendar več kot jasno!
Krimsky
13. 03. 2010 10.02
S stranko sem mislil povsem resno. Marsikdo je seveda skeptičen, da tole komentiranje ne vodi nikamor, da ostane brez rezultatov, da pred računalniki sedimo ljudje, ki nimamo pametnejšega dela. Moje mnenje je naslednje: - pokrivamo celo Slovenijo, - združujemo najrazličnejša izkustva, znanja, prepričanja, - skupno nam je mogoče to, da nam ni vseeno za Slovenijo, da nas boli srce ob vsem, kar se dogaja okrog nas, - da smo razočarani ob prevladi osebnih interesov v politiki nad skrbjo za javno dobro, - in ob svojem vsakodnevnem delu za ljubi kruhek si lahko privoščimo pol ure na dan, da povemo svoje stališče do pomembnih vprašanj. Naša »baza« torej ni tako zanemarljiva. Če se zavzamemo lahko naša oblika »elektronske demokracije« postane pomemben faktor oblikovanja javnega mnenja. Zato je moj predlog preprost: Kandidirajmo na volitvah in s »Stranko komentatorjev« spravimo dva ali tri poslance v parlament, ki bodo vsak dan vladajoči garnituri držali ogledalo in posredovali stališča, ki jih ustvarjamo mi, skupaj, tukaj in sedaj. Pod Krimom, 13.3.2010 krimsky@siol.net Srečno, Slovenija!
vrtnar007
13. 03. 2010 10.00
Klasičen primer arogantnosti tožilstva, ki se še vedno ne zaveda, da mora delati z roko v roki s policijo. Ker pa se imajo za sodno-neodvisne bogove (na čelu s sinonimom za nesposobnost - Brezigarjevo), je rezultat takšen kot je. Ne bi jim škodilo, da si večina vzame dolg dopust in si prebere vsaj dva dva poglavja ZKP (zakona o kazenskem postopku) in KZ (kazenskega zakonika). Po lastnih izkušnjah vem, da zadeve padajjo zaradi nesposobnosti TOŽILCEV in ne policije.
kb-ives.com
13. 03. 2010 09.52
Tožilka je dobo vedela, kaj more povedat, samo ni hotel ker je tudi ona bila podkupljena. V sloveniji je tega vse več, hvala bogu da nisem več davko plačevalec v Sloveniji. Zato dragi državljani poskrbite, da ne bodo taki na vaš račun obogateli, kradli, ... Če bi pa to naredil navaden državljan bi pa sedela njegova cela družina.. LP, iz Luzerna
franci007
13. 03. 2010 09.51
Ni pripornih razlogov. Halo!!! Če bi bil navaden Janez ali Pepe iz Zg. Kašlja ali Dupleka, potem bi videli nešteto pripornih razlogov. E, moja pravna država, za ene tako, za druge pa drugače. Je pa res Srečko en velik srečković, da ima Plemenitega za prijatelja, ki ga bo takoj, ko mu bo zagustilo, stisnil rep med noge in ga brez kančka vesti žrtvoval. Najbolj žalostno pa je, da se Srečko tega niti ne zaveda, ne da se noče.....
MYDAY
13. 03. 2010 09.50
mislim da so se kriminalisti zmotili pri štetju denarja in da bi naj šlo samo za 0,320000 € v protivrednosti albanskega leka z obrestmi vred
bstraj
13. 03. 2010 09.48
Dražava!, daj tožilcem plače, kot jih imajo odvetniki v privatnem sektorju in tudi oni bodo dobro delali in ne bodo več bežali iz javnega sektorja, ki ima mizerne plače.
Tone Strahan
13. 03. 2010 09.42
Vi samo poglejte te novinarje kako so bili pravočasno obveščeni kdaj bo izvedena aretacija Prijatelja.Nekatere novinarke so si kar zakrinkale z sončnimi očali, da nebojo prepoznavne iz katere hiše prihajajo.To je vse delo Kosa, Jankoviča, Katarine Kresal, GOLOBIČA, KUČANA, SLOVENSKE ŠE ŽIVEČE UDBE, LEVIČARJEV, STRANKE LDS ZARES, SD.
Peter Kralj 1
13. 03. 2010 09.40
SARSAL99 13.03.2010, 09:36 Ali pa v Matozovi odvetniški pisarni?
dule100
13. 03. 2010 09.37
PERESNI, Vidim, da si simpatizer te vlade, Kajti po tvojem demagoškem lapanju je vsega kriv JJ. Če podpiraš to bando, si toliko vreden kot oni. Jaz pa resno premišljujem, da vse skupaj prodam in se izselim v neko urejeno državo. Kajti v tem kupleraju ni vredno živeti. Vrnil se bom, ko bo vlado spet vodil JJ !
SARSAL99
13. 03. 2010 09.36
po mojem gre za vojno med policijo in tožilci.da tožilka ni bila sposobna svojega dela je larifari.če je to res naj gre domov v kuhinjo če sploh zna kuhat,ali pa enostavno obstaja drugi vzrok za nevednost pred sodnikom.to je še en dokaz kako gnili je naš sistem oz.ljudje ki ga izvajajo.me zanima če bo še naprej v službi,saj je dokazala,da je nesposobna.
bigphill
13. 03. 2010 09.31
Prijatelj je bil slucajno na kavici v lokalu pa je Mikuzu padla kuverta na tla k je sel slucajno mimo, posteni Prijatelj jo je pa pobral pa hotu vrnt Mikuzu, takrt so ga pa zgrabil kriminalisti!!:))))) klasicen konstrukt in pa podtikanje!!:)))) To nej pove na sodiscu pa je stvar resena:))))) Dejmo se rajs mal nasmejat, lopovi so itak vsi!!!