Slovenija

Prijatelj v priporu ne bo dobival plače

Ljubljana, 24. 03. 2010 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
89

Srečko Prijatelj med priporom ne bo dobival poslanske plače, prav tako mu ne bo tekla delovna doba, je odločila mandatno-volilna komisija. Mesečno je sicer prejemal okoli 4.000 evrov bruto.

Mi smo danes sprejeli sklep, tako kot velja za vse državljane, da mu za čas pripora pravice (z naslova delovnega razmerja, op.a.) mirujejo. Dušan Kumer

Člani mandatno-volilne komisije so na današnji 12. nujni seji odločili o pravicah poslanca Srečka Prijatelja v priporu. Ugotovili so, da ''se v času, ko poslanec zaradi pripora začasno ne more opravljati funkcije, za pravice do materialnih in drugih pogojev za delo poslancev smiselno uporabljajo določbe Zakona o delovnih razmerjih''. Tako bo Prijatelj začasno brez plače, brez vseh bonitet – dobival je dodatek za ločeno življenje –, prav tako mu ne bo tekla delovna doba. Odločitev je dokončna in zoper njo ni mogoča pritožba, je za 24ur.com povedal predsednik komisije Dušan Kumer.

Srečko Prijatelj na poti v pripor
Srečko Prijatelj na poti v pripor FOTO: POP TV
51. člen Zakona o delovnih razmerjih (suspenz pogodbe o zaposlitvi)

(1) V primerih, ko delavec zaradi prestajanja zaporne kazni, izrečenega vzgojnega, varnostnega, varstvenega ukrepa ali sankcije za prekršek, zaradi katerih ne more opravljati dela šest mesecev ali manj, obveznega ali prostovoljnega služenja vojaškega roka, opravljanja nadomestne civilne službe oziroma usposabljanja za opravljanje nalog v rezervni sestavi policije, vpoklica pogodbenega pripadnika rezervne sestave Slovenske vojske k opravljanju vojaške službe v miru ter poziva ali napotitve na opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči pogodbenega pripadnika Civilne zaščite, pripora in v drugih primerih, ki jih določajo zakon, kolektivna pogodba ali pogodba o zaposlitvi, začasno preneha opravljati delo, pogodba o zaposlitvi ne preneha veljati in je delodajalec ne sme odpovedati, razen če so podani razlogi za izredno odpoved ali če je uveden postopek za prenehanje delodajalca (suspenz pogodbe o zaposlitvi).
(2) Med suspenzom pogodbe o zaposlitvi mirujejo pogodbene in druge pravice ter obveznosti iz delovnega razmerja, ki so neposredno vezane na opravljanje dela.

Člani komisije bodo v izogib dvomom pripravili tudi spremembe Zakona o poslancih, ki bi po novem urejal pravice poslanca v priporu. Poslanci imajo kot izvoljeni predstavniki ljudstva namreč poseben položaj. Njihove pravice in dolžnosti določa tudi Zakon o poslancih, v katerem pa piše le, da poslancu preneha mandat, če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora. O priporu pa nič.

Komisija ni odločala tudi o Prijateljevem statusu kot poslanca. Po zakonu poslancu preneha mandat, če izgubi volilno pravico, če postane trajno nezmožen za opravljanje funkcije, če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev, če v treh mesecih po potrditvi poslanskega mandata ne preneha opravljati dejavnosti, ki ni združljiva s funkcijo poslanca, če nastopi funkcijo ali začne opravljati dejavnost, ki ni združljiva s funkcijo poslanca, ali če odstopi. Med razlogi za prenehanje mandata spet ni navedenega pripora, čeprav je jasno, da poslanec v odsotnosti ne more glasovati. Če poslancu preneha mandat, ga sicer nadomesti kandidat z liste, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki mu je prenehal mandat.

Prijateljev odvetnik Silvan Jakin z odločitvijo komisije ni seznanjen, "zato je ne morem komentirati". Vsekakor pa jo morajo vročiti poslancu Prijatelju, ki se bo odločal o nadaljnjih korakih. Prijatelj je sicer uvrščen v 56. plačni razred. Njegova februarska plača je bila 3.996,92 evra bruto.

Mnenje vseh ministrstev

Komisija je odločila na podlagi mnenj ministrstev za delo in za javno upravo, strokovne službe komisije in zakonodajno-pravne službe državnega zbora. V Zakonu o delovnih razmerjih piše, da nastopi suspenz pogodbe o zaposlitvi tudi v primeru pripora ali zapora.

Na ministrstvu za delo so pojasnili, da zakon ureja institut suspenza pogodbe o zaposlitvi. Če nastopijo okoliščine, zaradi katerih delavec začasno ne more opravljati dela, ga delodajalec ne sme odpustiti, razen če so pogoji za izredno odpoved. Medtem ko delavec ne opravlja dela, mirujejo pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, ki so neposredno vezane na opravljanje dela. Obenem pa ne sme na primer razkriti poslovne skrivnosti ali kršiti konkurenčno klavzulo.

Strokovne službe na ministrstvu za javno upravo pa so glede urejanja statusa poslanca, ki je v priporu, odgovorile, da bo na vprašanje državnega zbora o možnosti uporabe delovno pravne zakonodaje odgovorilo ministrstvo za delo v okviru svojih pristojnosti glede zakona o delovnih razmerjih. "Ministrstvo za javno upravo za posredovanje mnenja glede tega zakona nima pristojnosti. Zakon, ki ureja javne uslužbence, pa ne vsebuje nobene rešitve," so pojasnili.

V priporu od marca

Prijatelja so prvič pridržali 9. marca v okviru obsežne policijske akcije. Neuradno naj bi ga prijeli ravno takrat, ko naj bi prejel 323.000 evrov od poslovneža Marjana Mikuža. Šlo naj bi za posle, povezane s prodajo zemljišča za logistični center Luke Koper, s čimer naj bi družbo oškodovali za 3,8 milijona evrov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tony Yeyo
25. 03. 2010 12.44
joj in kaj zdaj če nebo dobival plače! če bi jaz imel prste vmes pri takšnem preprodajanju slovenske zemlje in bi si radelil 27.000.000.€ nebi potreboval te miloščine 4000€ kar jo vi kličete plača!
Joze Dolar
25. 03. 2010 11.56
SMS SE GLASI .Ne izdaj nas pa boš naš najboljši prijatelj ,te bomo že rešili .Ne skrbi za plačo boš dobil za nazaj ,pa še kakšen kovček če boš priden .
resslovenka
25. 03. 2010 11.19
Groza... in taki politiki sedijo po raznih komisijah, ki naj bi odkrivale nepravilnost in pomagale preganjati korupcijo. Polna usta parol in udarnih nastopov za ljudstvo v resnici pa vidijo samo eno in sicer kako podaljšati svoje mandate na raznih vplivnih mestih in se v tem času kar se da okoristiti. Brez kančka vesti. Kaj se človek sploh lahko še čemu čudi?
bleck
25. 03. 2010 09.05
revež zdaj bo morala familija na karitas po hrano
boki21
25. 03. 2010 07.28
..groza pravna država je odpovedala na celi črti hahahah!!
mrtvi_macak
25. 03. 2010 01.43
glede kako se obnaša mu naj dajo enih 15 let zapora, da razmisli.
gordo
24. 03. 2010 20.51
hahaha saj je ne rabi
lucky.bastard
24. 03. 2010 19.49
nemorem verjet; kaj takega?? od česa bo pa živel ???
factory
24. 03. 2010 18.41
Najboljša novica dneva saj ima nakradenega dovolj denarja tak da mu ne rabijio dat plače vsaj 50 let.
bredka
24. 03. 2010 18.22
Kako že gre una pesmica? Umazane igre igrajo se z nama, zakaj se jih ne bi igrala še sama... Sem dolga leta mislila, da imamo samo nekaj malih lopovov, pa sem se krepko uštela. Naivnost pa taka.
Tonček Balonček
24. 03. 2010 17.19
A Kresalove in Janše pa ne bodo zaprli?
Tonček Balonček
24. 03. 2010 17.09
A Jankovića pa ne bodo zaprli? Ja pas tudi vsak dan po tisoče ljudi, pa oglobijo le nepomemben delež voznikov! a pRIJATELJA NAJ ZDAJ IZPUSTIJO ZATO, KER NISO ZAPRLI ŠE DRUGIH? TO JE SMEŠEN ARGUMENT! Če bi veljal, ne bi nikoli nikogar kaznovali, ker vseh niso še nikoli in nikjer v človeški zgodovini! Pa kdo bi bil nor, da bi policiji prijavljal izsiljevanje ter grožnje, če ga potem kanijo zapreti! Saj to bi bil pa raj za mafijo! Najbolj smešno je, da poslanci "raziskujejo" zakonistost poslovanja bank in podjetij, garancioju za kredite ter davkov, sami poslujejo pa s kufri denarja, garancija in zavarovanje so pa bombe. O računih in DDV-juh se jim pa ne sanja, kot da bi šlo za položnice. Čudno je le to, da Prijatelj na primopredajo ni poslal dvojnika! Zakaj ni za nasvet vprašal Mariniča? Tudi slednji lahko vpraša, zakja preganjajo ravno njega, ko pa se na izpitih veliko goljufa!
alterego
24. 03. 2010 15.53
samo Prijatelj je notri, kje so pa ostali prijatelji Mikuž, Časar, Jakomin...
Marko Varga
24. 03. 2010 15.01
poslanci SDS-a in SNS-a so pa ja nekaj več...
senait
24. 03. 2010 14.50
Končno ena pametna odločitev!
bogjeznami
24. 03. 2010 14.29
zuljoo1; nisem član Prijateljeve ekipe. Naj procesuirajo vse vpletene!! Ne pa samo Prijatelja. Če bi to bilo v USA, bi bilo priprtih več ljudii!!
pikador
24. 03. 2010 14.29
Prijatelja za vedno !
ex-patriot
24. 03. 2010 14.27
A za notranjo ministrico in šolskega ministra veljajo pa drugačni zakoni?
Tonček Balonček
24. 03. 2010 14.24
Prijatelj je bolan, ima srčne težave, takoj ven, sicer bo odškodnina! Samo dobro je hotel!
Jani.
24. 03. 2010 14.23
Danes sem pa strinjam s Tončkom Balončkom! :)) Ne rečem, da ni kriv Prijatelj ali da je, naj ga ruknejo iz SNS pa vredu. Samo čisto čisto preveč prikladno je, ko je SNS trdno kotiral na 3. mestu, da so naredili tak medijski pomp, da so ga zrušli. Ravno zdaj se je v celotni zgodovini SLO moralo prvič! priti iskati poslanca v DZ!? Očrni drugega in pridobil boš sam, klasične tehnike, raja nasede:)