Slovenija
Oglas

Prihranite do 30 odstotkov pri ogrevanju

Ljubljana, 02. 02. 2009 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Cene energije rastejo, prav tako zanimanje za možnosti varčevanja z njo. Ogrevanje je daleč največji strošek, ki ga vsak lastnik plačuje za svoje stanovanje. Prihranite do 30 odstotkov!

Ogrevanje stanovanja je daleč največji strošek, ki ga vsak lastnik plačuje za svoje stanovanje. O ukrepih za zmanjšanje tega stroška smo dobro seznanjeni iz dnevnega časopisja, kjer so vplivi izolacije, oken in regulacije pogosta tema. Na žalost pa so ti ukrepi predragi in ne dovolj učinkoviti, če za varčevanje nismo stimulirani. Še vedno bo nekaj stanovalcev imelo odprto okno na pregib skozi celo zimo, za nameček bo marsikdo pri tem oblečen le v kratke rokave ... Rezultat je, da vsi za ogrevanje plačujemo preveč, ne glede na to, koliko sami varčujemo.

ogrevanje, pr slika
ogrevanje, pr slika FOTO:

Kaj storiti, da bodo ljudje v resnici začeli smotrno uporabljati energijo?

ogrevanje
ogrevanje FOTO:

Do sedaj najboljši način za dosego tega cilja je plačevanje ogrevanja po dejanski porabi. Pri tem se daleč najbolje izkažejo stroškovni delilniki toplote, ki jih pričvrstimo na vsak radiator v stanovanju. To je najcenejša, najučinkovitejša in hkrati največkrat edina možna pot do tega, da vsak posameznik začne varčevati s toploto na njemu sprejemljiv način, ne da bi pri tem trpelo udobje v prostoru. Ali bomo bolje zatesnili okna in jih manj odpirali ali bomo priprli radiatorske ventile, ko gremo na dopust oziroma vikend ... je naša stvar. Morda pa bomo samo znižali temperaturo v stanovanju? Ne pozabimo: samo za 1 stopinjo Celzija nižja temperatura v prostoru pomeni do 6 odstotkov prihranka pri energiji!

Kolikšni so prihranki?

Po vgradnji delilnikov toplote se prihranki največkrat gibljejo med 20 in 30 odstotki, tako da se investicija povrne že v letu ali dveh. Prav tako ne preseneča, da plačevanje po velikosti stanovanja (po kvadraturi) stanovalci sami od sebe zavračajo kot zastarel in nepravičen način. Plačevanje toplote po dejanski porabi je obvezno v številnih evropskih državah. Ukrep je od 1. oktobra 2011 dalje obvezen tudi v Sloveniji!

ogrevanje, pr slika
ogrevanje, pr slika FOTO:


Danski sistem merjenja

Obračunavanje stroškov toplote vrši podjetje Brunata. V svojih izračunih poleg fiksnih in deljivih stroškov upošteva tudi redukcijske faktorje za vremensko izpostavljene lege stanovanj (stanovanja na vogalih, pritličju in vrhu stavbe). Danski sistem merjenja in obračunavanja z več kot 90-letno tradicijo je zagotovilo, da boste s pravično delitvijo stroškov toplote prihranili velik del denarja za ogrevanje, s tem zmanjšali zneske na položnicah, ki se brez izjeme vsak mesec znajdejo v naših nabiralnikih in ga porabili za druge namene. Pridružite se klubu varčnih tudi vi!

ogrevanje, pr slika
ogrevanje, pr slika FOTO:

Če želite izvedeti več o možnostih prihrankov toplote, so naši kontakti:

telefon: 01-565-77-90
e- pošta: brunata@brunata.si
spletna stran: (http://www.brunata.si/)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3