Slovenija

Prihranili bi na račun žensk, ki bi morale kontracepcijo doplačevati

Ljubljana, 14. 09. 2016 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uvedba dodatnega plačila za kontracepcijo bi po navedbah ministrstva za delo pomenila velik korak nazaj. Plačilo bi lahko, zlasti mladostnicam in drugim ranljivim skupinam žensk, omejilo dostop do zaščite, povečalo njihovo stisko, obenem pa bi se posledično povečalo število nezaželenih nosečnosti in s tem tudi število splavov.

Mestna občina Ljubljana na čelu z županom Zoranom Jankovićem se pridružuje vsem civilnodružbenim organizacijam in skupinam, ki nasprotujejo predlaganemu sklepu Zavoda za zdravstveno zavarovanje, da se uvede dodatno plačilo za kontracepcijska sredstva. Na MOL namreč menijo, da je brezplačna kontracepcija pomemben dejavnik za zagotavljanje spolnega in reproduktivnega zdravja žensk v Sloveniji. Plačilo bi zlasti mladostnicam in ženskam iz ranljivih družbenih skupin omejilo dostop do kontracepcije, kar bi posledično povečalo njihovo stisko ter pripeljalo do večjega števila nezaželenih nosečnosti. Plačljiva kontracepcija pomeni tudi korak nazaj v preteklost na področju enakosti spolov ter je v nasprotju z ustavno pravico do samostojnega odločanja o rojstvu otrok, so še dodali na Molu.

Uvedba dodatnega plačila za kontracepcijo bi pomenila velik korak nazaj v več desetletnem delu in prizadevanjih na področju reproduktivnega zdravja, so opozorili na ministrstvu za delo. Ministrstvo se tako pridružuje tistim civilnodružbenim organizacijam in skupinam, ki si prizadevajo za ohranitev brezplačne kontracepcije.

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo namreč v četrtek razpravljal o določitvi terapevtske skupine za hormonske kontraceptive. Pred sejo pa je slišati številne pozive, naj predlaganega sklepa ne sprejme, saj ta posledično pomeni uvedbo doplačil za hormonsko kontracepcijo.

Temu se zdaj pridružuje tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Kot so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost, bi ukrep "omogočil prihranek okoli dveh milijonov evrov, očitno na račun žensk, ki bi morale kontracepcijo doplačevati". Ta ukrep je po mnenju zdravstvene zavarovalnice potreben, ker so po prihodu zdravil na trg nastale med njimi velike razlike v ceni.

Na ministrstvu, pristojnem za enake možnosti žensk in moških, nasprotujejo tovrstnemu reševanju problema cen hormonskih kontraceptivov in se ne strinjajo s poskusom uvajanja dodatnega plačila.

"Učinkovita, dostopna in brezplačna kontracepcija predstavlja pomembni sestavni del širših prizadevanj za zagotavljanje spolnega in reproduktivnega zdravja žensk v Sloveniji in s tem tudi enakih možnosti žensk in moških," so zapisali. Kot so dodali, raziskave in podatki kažejo, da je sedanji sistem dostopnosti do kontracepcije dober in učinkovit, poleg tega je Slovenija ena od redkih in obenem najuspešnejših držav z zelo nizkim številom splavov in najstniških nosečnosti.

Uvedba dodatnega plačila za kontracepcijo bi po navedbah ministrstva pomenila velik korak nazaj v več desetletnem delu in prizadevanjih na področju reproduktivnega zdravja. Še več, to bi lahko vodilo v poslabšanje reproduktivnega zdravja žensk, ki je trenutno na visoki, zavidljivi ravni. Plačilo bi namreč lahko, zlasti mladostnicam in drugim ranljivim skupinam žensk, omejilo dostop do kontracepcije, povečalo njihovo stisko, obenem pa bi se posledično povečalo število nezaželenih nosečnosti in s tem tudi število splavov.

Na ministrstvu so dodali, da je uvedba dodatnega plačila za kontracepcijo tudi v nasprotju z usmeritvami in načeli lani sprejete resolucije o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških 2015-2020.

Kontracepcijske tabletke
Kontracepcijske tabletke FOTO: Thinkstock
Socialni demokrati skupaj z Ženskim forumom in Mladim forumom se bodo pridružili protestu Ženskega lobija Slovenije, Društva SOS telefon in Društva za nenasilno komunikacijo, ki bo potekal jutri med 8.30 in 9. uro, pred stavbo ZZZS.

Predlog je neprijetno presenetil tudi poslanko Julijano Bizjak Mlakar (DeSUS), ki je prav tako posvarila pred posledicami. V demokratični družbi ni sprejemljivo krčenje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja kar s pomočjo aktov zdravstvene zavarovalnice ob soglasju pristojnega ministra, skratka brez predhodnih sprememb ustreznega zakona, demokratičnih postopkov odločanja in torej brez oči javnosti, je zapisala Bizjak Mlakarjeva.

Naj v skladu s svojimi pristojnostmi poskrbijo, da bodo ženske do kontracepcijskih sredstev še naprej dostopale brezplačno, so aktualno politiko, predvsem pa pristojno ministrico, pozvali tudi v Pozitivni Sloveniji. Gre namreč za področje, na katerem lahko takšen ukrep dolgoročno povzroči več škode in posledično zahteva več finančnih sredstev, kot bi jih na ta račun v tem trenutku privarčeval ZZZS, so izpostavili v stranki.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macro
15. 09. 2016 14.57
A zato reklame in zastrasevanje kako vsaka 3ja zanosi? Da lahko po novem kasirajo? bi vsaki dali mesecno 280€ se bo nacija hitro povecala in nebo potrebno uvazat delovne sile, ki se pofucka na kontracepcijo.
macro
15. 09. 2016 15.01
poleg tega je Slovenija ena od redkih in obenem najuspešnejših držav z zelo nizkim številom splavov in najstniških nosečnosti.... Na tv pravijo drugace.
ROMELS
15. 09. 2016 11.55
+1
Naj kontracepcijo fantje plačujejo dekletom ali pa si strošek delijo. sicer pa naj punce vestno natikajo fantom kondome
Ajmomali
15. 09. 2016 10.25
+1
Jah, če je tako, potem pa čimveč gejevskih in lezbijskih skupnosti. Ti ne rabijo nič . Niti kontracepcijskih sredstev in tudi abortirajo ne. :)))
Mejduš
15. 09. 2016 08.19
+2
Nekaj je potrebno spreminiti,so več možnosti je vlada dejala, doplačilo,zaračunati možjem,ali jaje porezati moškim,odločite se .
EMINENT
14. 09. 2016 18.52
+2
Poteka seja o nadzoru javnih financ, pa na 24 kur niti besede!!! Sicer pa zgleda, kot da sta srebrni in korinto na dopustu?
Ajmomali
15. 09. 2016 10.26
+1
selector
14. 09. 2016 18.49
+8
To sploh ni vprašanje, to je človekova pravica .. Če mislijo šparat imamo kar nekaj "komisij", prek 200+, z absurdnimi imeni in takimi, ki nimajo veze z realnostjo. Lahko bi se znebili naprimer nekaj korupcije v zdravstvu in prišparali 200 in več milijonov (ko delajo novo urgenco v Ljubljani z 10.000 metri kablov, ki jih zaračunajo ministrstvu, rabijo jih pa pol manj) in še bi se dalo naštevat..
misterbin
14. 09. 2016 18.21
+8
Koliko ministrov je že zatrjevalo da bodo ukinili dopolnilno zavarovanje ampak so ministri rekli da po tem morajo zavarovalnicam ponuditi spet nekaj drugega .V Jugoslaviji ni bilo dopolnilnega zavarovanja to so uvedli samo v Švici 2 .
Mejduš
15. 09. 2016 08.24
+1
ja to so sprejeli zakon kot Švica dodatno zavarovanje,to pa niso ukinili korubcijo,ki tega Švici ni.
Ajmomali
15. 09. 2016 10.27
+1
Zrkizz
14. 09. 2016 17.54
-7
Malo pameti v glavo, pa ni potrebno nekih hormonov, ki tako ali tako skodijo. Drugace pa bo nekaj vec prebivalcev, tasknih ali drugacnih.
NiVseRes
14. 09. 2016 17.35
+10
Ma ni stos to da se mora doplacati..stos je v tem da se v Slo vse doplacuje..VSEEE zavarovalnico so samo za foro
abcdef0la
14. 09. 2016 17.05
+12
Najbolj žalostno, pravzaprav kretensko je, da o tem odločajo v glavnem moški, ki v glavnem ne morejo več furati (starost) ali pa furajo s tistimi, ki ne morejo zanositi (homo...). Če pa odloča tudi kakšna ženska, je najbrž toliko stara, da je nobeden več ne fura ali pa je fanatično sfurana s Cerkvijo.
macek_garfield
14. 09. 2016 17.00
-5
ce se zelijo dol dajat kar tako pocez naj placajo za tabletke pa to
tomi.passion@gmail.com
14. 09. 2016 16.44
-4
Še enkrat, toaletni papir rabimo vsi in to mnogo bolj, pa tudi ni zastonj. Drage feministek, dovolj imate privilegijev.
helter skelter
14. 09. 2016 16.25
-2
Mene je novica šokirala. Ampak ne zaradi tega, da bodo morale doplačevati. Šokirala me je, ker nisem vedel, da so te tablete na recept?!?!? V žlahti imam ljudi s povišanim pritiskom - zdravilo z doplačilom, Menier (vrtoglavica) - doplačilo, kalorični dodatki k prehrani za prezgodaj rojenega otroka - doplačilo....... pa kaj si nor, a one bi pa imele te tablete zasonj? Kaj kondomi so zastonj? Sicer pa naj se tistih nekaj dni, ko so plodne, vzdržijo.... Aja, potem moraš razmišljat, kar je očitno problem.....
NiVseRes
14. 09. 2016 17.33
-3
emilzapata
14. 09. 2016 16.24
+7
tisti moški model. ki ima meseno poželenje, pa naj še prispeva za zaščito. Sicer pa prišleki z juga ne uporabljajo kontracepcije, pa nimajo problema z nataliteto.
misterbin
14. 09. 2016 15.57
+3
Tudi jaz moram doplačevati zdravila ki jih moram obvezno jemati za radi srca in operacije na srcu .Če ne doplačam pač nimam zdravila .Tudi nekdaj ni bilo zaščite in so seksali .Končno pa vsi vemo in vidimo kakšne težave so po dolgotrajnem jemanju tabletk .Tudi sex že zdavnaj ni več poceni