Slovenija

'Prihodnost talka energetskih lobijev'

Ljubljana, 09. 03. 2011 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Okoljevarstvene organizacije so pred dokončno odločitvijo o usodi šestega bloka Teš na vlado naslovile poziv, v katerem jo pozivajo k zaustavitvi Teša 6. Tešu 6 se obeta izdaja okoljevarstvenega dovoljenje, ker Alpe Adria Green ni vložil pritožbe.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: J.B.

V pozivu, ki so ga poslali iz društva Fokus, je 11 okoljevarstvenih organizacij znova opozorilo, da je Teš 6 "gospodarsko, družbeno in okoljsko sporna investicija'', zaradi katere utegne Slovenija izpustiti razvojne priložnosti na področju učinkovite rabe in obnovljivih virov energije.

Kot je opozorila Lidija Živčič iz Focusa, lahko Teš 6 Sloveniji zapre prihodnost podnebne politike in energetskega sistema, saj bo morala Slovenija v letu 2050 doseči izpuste v višini dve toni CO2 na prebivalca na leto, če pa predvidene izpuste iz Teša 6 porazdelimo po prebivalcih Slovenije, dobimo natanko toliko.

"Zaustavitev Teša 6 je edina možnost za trajnostno prihodnost. Ne zaklenite nam prihodnosti," pa je dodal Dejan Savić iz Greenpeacea Slovenija.

Po oceni Janeza Matosa iz društva Ekologi brez meja Slovenija manj denarja "izgubi", če ustavi naložbo, kot če z njo nadaljuje. "Če se svarila o nerentabilnosti Teša 6 izkažejo za resnična, bomo davkoplačevalci še dolgo plačevali posojila za nepremišljeno investicijo," je poudaril.

"Potrebujemo energetsko politiko, od katere bomo imeli koristi vsi, in demokratizacijo energetskega sektorja. Prihodnost Slovenije ne sme biti talka energetskih lobijev," pa je bil kritičen Gorazd Marinček iz Slovenskega Eforuma. Po njegovi oceni bi nadaljevanje Teša 6 pomenilo zaton pravne države.

So vetrnice rešitev? Ali še en problem?
So vetrnice rešitev? Ali še en problem? FOTO: Reuters

Po besedah direktorice Umanotere Vide Ogorelec se bo Slovenija v prihodnjih mesecih odločala o nacionalnem energetskem programu. "Zahtevamo, da vlada zagotovi transparentno in vsem dostopno razpravo o prihodnosti energetskega sektorja. K temu poziva tudi svet za varstvo okolja RS," je dejala in dodala, da morajo biti v tej razpravi enakopravno zastopane vse možnosti razvoja energetskega sektorja.

"Končna vizija za Slovenijo je nizkoogljična družba. To pomeni, da je končna vizija v energetiki varčna in učinkovita raba energije, raba obnovljivih virov energije, decentralizirana soproizvodnja elektrike in toplote in raba pametnih energetskih omrežij," je še pojasnila Ogorelčeva.

Okoljevarstveniki opozarjajo tudi, da se "niti odločevalci niti ljudje po vsej Sloveniji ne zavedajo številnih praktičnih tveganj, ki jih prinaša Teš 6", ob tem pa izpostavljajo zdravstveni vidik naložbe.

Bo Teš 6 okoljevarstveno dovoljenje dobil zato, ker v novoustanovljenem projektnem svetu sedi predsednik Alpe Adria Greeen?

Neznanec
Neznanec FOTO: Dare Čekeliš

Po pisanju današnjega Dnevnika pa je Teš 6 tik pred dopolnitvijo okoljevarstvenega dovoljenja. V postopku, ki ga vodi Agencija RS za okolje, namreč Alpe Adria Green, edina okoljevarstvena organizacija, ki je zaprosila za status stranke v postopku, ni vložila pritožbe do izteka roka, torej do 2. marca.

To pomeni, da so Tešu odprta vrata za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja, ki je pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja.

Rok za pritožbe v postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja pa po pisanju časnika skoraj sovpada z nastankom projektnega sveta za Teš 6 (ta bo zadolžen za ukvarjanje s širšimi vidiki projekta in rednim spremljanjem gradnje Teša 6), ki so ga konec februarja ustanovili v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Eden od članov pa je tudi Vojko Bernard, predsednik Alpe Adria Green.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tedo974P8medo
09. 03. 2011 15.12
Malce off-topic: namesto, da vse odpadke mečejo na deponije, bi jih lahko zmetali v ternoelektrarne - ok, saj vem, da odpadki niso tako energični kot premog, ampak nekaj elektrike bi se vseeno dobilo, ampak bolj važno je, da ne bi svoje lepe države polnili z odpadki.
HLAPCEVSKINAROD
09. 03. 2011 13.24
in so se ti "ekologi brez meja", ki so na začetku bili "kao" navadni zaskrbljeni državljani, sedaj spremenili v ekoinstitucijo, ki nabija eko davke in se gre politiko? Lepo, res lepo, da ste za njih en dan igrali smetarje, slovencelni, oni pa v pisarnah in se gredo biznis