Slovenija

Prihodnje šolsko leto NPZ že v tretjem razredu, devetošolci pa bodo iz preverjanja dobili oceno

Ljubljana, 12. 04. 2017 17.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z naslednjim šolskim letom bodo osnovne šole izvajale nacionalno preverjanje znanja že v tretjem razredu. Preverjanje bo nato potekalo še v šestem in devetem razredu. Rezultati testov v zadnjem razredu bodo nato spremenjeni v oceno, ki se bo pri posameznem predmetu zapisala v redovalnico.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je danes predstavila nov model nacionalnega preverjanja znanja (NPZ), ki bo zaživel v šolskem letu 2017/18. Po novem se NPZ uvaja v 3. razredu osnovne šole, v 9. razredu se bodo ocene vpisovale v redovalnice, za vse tri razrede (3., 6., in 9.) pa bo preverjanje znanja obvezno.

Temeljni namen nacionalnega preverjanja znanja je preverjanje napredka posameznega učenca v triletju, je na novinarski konferenci pojasnila ministrica. "Na ta način dobimo vpogled v možnosti izboljšanja kakovosti učenja in poučevanja. Izjemno pomembno pa je, da gradimo sistem, ki bo koristil tako učencem in učiteljem kot staršem," je dejala.

Eden od razlogov za uvajanje NPZ v tretjem razredu so težave z bralno pismenostjo.
Eden od razlogov za uvajanje NPZ v tretjem razredu so težave z bralno pismenostjo. FOTO: Thinkstock

Težave z bralno pismenostjo razlog za preverjanje že v tretjem razredu

Hkrati se ob tem utemeljuje avtonomnost učitelja, zato je še posebej pomembno, da se z NPZ začne že v 3. razredu osnovne šole. Tako lahko učitelj po mnenju ministrice sprotno že v najzgodnejših obdobjih spremlja posameznega učenca. V 6. razredu bodo učenci še naprej pisali preverjanje iz učnega jezika, matematike in tujega jezika.

"Nov model NPZ je namenjen tako učencem, učiteljem kot staršem, ki bodo tako lahko dobili dodatno informacijo o znanju svojega otroka in napovedno vrednost za uspeh v srednjih šolah. Kajti v 9. razredu poleg matematike in učnega jezika dodajajo še tretji predmet, ki ga določi minister," je poudarila ministrica.

Izvajanje NPZ bo obvezno v 3. razredu (učni jezik, matematika), v 6. razredu (učni jezik, matematika, tuji jezik) in 9. razredu (učni jezik, matematika in tretji predmet, ki ga določi minister).

Tega določi minister tako, da v septembru izmed vseh obveznih predmetov 8. in 9. razreda izbere največ štiri predmete (obvezno tuj jezik) in določi, iz katerega tretjega predmeta se bo preverjalo znanje na posamezni šoli.

Naloga državne izpitne komisije NPZ je, da resornemu ministru predhodno predmete predlaga, naloga Državnega izpitnega centra pa je, da opravi vzorčenje šol, je dejala Makovec Brenčičeva in dodala, da nov model NPZ še prej zahteva ustrezno spremembo šolske zakonodaje.

Izjeme, kjer ne bodo opravljali NPZ v 3. razredu

V nadaljevanju je omenila, da učenci s prilagojenim programom v 3. razredu ne opravljajo NPZ, v 6. razredu ga opravljajo prostovoljno, v 9. razredu pa obvezno. Učenci priseljenci iz drugih držav, katerih materni jezik ni slovenski, pa NPZ opravljajo v dveh šolskih letih po preselitvi prostovoljno.

"Državna komisija je zadovoljna, da NPZ ostaja pomemben element v sistemu zagotavljanja kakovosti vzgojno-izobraževalnega dela osnovnih šol," je ocenil Janez Vogrinc iz državne komisije za NPZ. V komisiji so prepričani, da se bo s spremembami ta položaj NPZ še lahko okrepil.

Navedel je tudi nekaj predvidenih sprememb, ki utemeljujejo to presojo. Izjemno pomembna se mu zdi uvedba NPZ ob koncu 3. razreda osnovne šole iz učnega jezika in matematike, ker so zlasti v preteklih letih mednarodne raziskave opozarjale na težave naših osnovnošolcev z bralno pismenostjo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikastrasek
13. 04. 2017 15.39
+2
Pa vi resnično niste normalni.. NPZ 3,6 in 9 razred.. prav, nič drastičnega.. ampak zakaj ocena v 9 razredu???? .. to da osnovnošolci pišejo NPZ je to dobro za vas, da dejansko vidite kaj ste jih naučili skozi ta leta šolanja.. oz. od zadnjega pisanja NPZ-ja... včasih (v času šolanja moje mame) so otroci prišli iz šole domov in po napisani domači nalogi (cca 15 minut) vrgli torbo v kot in se šli ven igrat... dan danes pa imajo otroci vse več ur rednega pouka, vedno težjo torbo, vedno bolj debele učbenike, vedno več popisanih zvezkov z neumnostmi, in vedno več domačih nalog, ker v 45 minutah žal ne morejo rešit vsega.. ti otroci, bodo zaviti z vato, ne bodo se znašli v življenju čisto nič, ker je lažje primit telefon v roke, poklicat nekoga ki je že v kleti naj on prinese krompir, .. kot pa it sam po stopnicah v klet nabasat krompir in ga nest štuk višje..sej sploh vprašanje če bi našel kropir in znal nabasat v gajbico.. se ne čudim.. namesto otrok, doma vse naredijo straši.. samo da bi otrok se vključeval na raznorazne krožke in ustvarjalnice..od atletike pa vse do folklore.. sama nimam otrok.. in resno razmišljam o tem ali bi ga sploh imela ali ne.. ne, tega mu ne privoščim.. čedalje hujše se obnašate.. kot da je osnovna šola bog in batina.. raje skrbite za to da se kaj nauči.. namreč ko sem jaz prišla v srednjo šolo.. nisem imela v glavi nikakršnega znanja osnovne šole.. mogoče je bila napaka moje mame ker ni sedela z menoj ure in ure, zato da sem naredila domačo nalogo in se učila o enačbah in okoljskih problemih, ki se tičejo samo okoljevarstvenike in matematike.. tudi moja mami je imela delo.. preden je prišel oče domov je moglo bit kosilo skuhano.. stanovanje čisto, kljub temu da je tudi ona hodila v službo.. in prisežem.. najbolj vesela in ponosna sem na to.. da sem se v teh najstniških letih raje učila kuhe, pospravljanja, reda, nekih določenih načel v družini, se znala pogovarjat ipd... vse to imam danes urejeno.. znam skuhat kosilo, imam pospravljeno, z nikomer v družini nisem v slabih odnosih, sem komunikativna predvsem pa se v življenju znajdem.. kljub temu da takrat nisem vsak dan naredila domače naloge, ki bi mi vzela cca 30 minut časa ali več.. in se še dodatno učila 5 ur..
schranz91
13. 04. 2017 14.02
otrok bi moral iti v šolo šele ko je okoli 10 let torej malo pred puberteto, tako se pa že mnogim otrokom zagabi šola preden se začnejo kej konkretnega učit
srecnii
13. 04. 2017 12.45
Slovenci ste za/biti diplomiranci, v tujini vas bi s tako diplomo samo še odslovil, razen če ste med fax., tud pridno delal in imate izkušnje, znate delat vas Avstrija pričakuje z odprtimi rokami. To pa lahko tud samo z redno šolo....mene je delodajalec pri lokalnem podjetju samo vprašal kaj znam delat, sem pokazal in dobil delo...ni ga zanimala izobrazba, srednjo imel tako da....plača 900 evrov neto na začetku.
srecnii
13. 04. 2017 10.02
Preveč jih je v JAVNI upravi, da si lahko izplačujejo mastne plače. Pol pa vidiš, da mladi ne znajo delat razen mešat meglo. Vidiš kako nam Bosanci, Srbi, Albanci gradijo stolpnice, delajo strehe, popravljajo avte, malajo, pokladajo ploščice....pa nimajo niti osnovne dokončane, naredijo pa ravno tko kot nekdo z doktoratom.
srecnii
13. 04. 2017 10.00
+0
Preveč je učiteljev in profesorjev in za vse te novosti in zahteve morajo nekaj delat, da si izplačujejo visoke plače. Ker od brezdelja ne morejo zahtevat plače, je tako.... Včasih je bil v moji osnovni šoli 5 učiteljev danes 10, št.učincev se ni povečalo za 100% ampak za 10%. To je povsod tako ratal, preveč jih je v JAVNI upravi.
skradin
13. 04. 2017 08.47
+1
Ne diplomirajo zgolj le pametni, tudi vztrajni na različne načine.............vmes pa je velika razlika!!!
pizzamargerita
12. 04. 2017 22.35
+10
nazaj malo maturo in sprejemne izpite na srednje sole in fakultete! tako da dobili studente, ki imajo za tisti studij zahtevane in potrebne spretnosti, znanja in nagnjenja in ne bi vseh mest pobrale zgolj pridne strebarke vseh predmetov brez interesa in zanimanja.
Cofar
12. 04. 2017 22.24
+18
imaš profesorja, ki slabo uči, več kot polica razreda ima inštrukcije, z uspehom pa se še vedno kiti profesor. Moje mnenje je, da bi moral imet anonimno anketo, ki bi jo izpolnjevali starši, ali imajo njihovi otroci inštrukcije in za katere predmete. Tako bi lahko sledili, ali je nek profesor slab ali ne. Slabe na cesto in zaposlit inštruktorje :) NPZ oz narejen test ni odraz kvalitetnega šolstva.
Cofar
12. 04. 2017 22.22
+5
beda od šolstva.
Lolek1029
12. 04. 2017 22.13
+7
To ni fer. Dol z ministrico.
izlet29
12. 04. 2017 22.12
+4
Norost. Kaj pa otroci s posebnimi potrebami ali pa z odločbo, ki bodo na ta način dobili slabo oceno. Morda niso tako hitri ali pa imajo kakšne druge manjke, zato pa bi naj dobili slabo oceno. Nikakor se ne strinjam s tem in upam, da ne bodo naredili še večje neumnosti kot sami NPZ-ji že itak so.
pankration
12. 04. 2017 22.10
+16
OŠ dobijo direktivo v katere poklice morajo šolarčke usmerit. "Npr. jaz sem hotel iti za arheologa pa sta me starša vpisala na elektro, ker jim je psihologinja rekla, da sem primeren za to šolo" Želja otroka se povozi z ocenami predmetov, ki nimajo veze z šolo v katero bi se otrok vpisal.
Against
12. 04. 2017 22.58
+2
Jaz pa sem želel biti astronavt, vendar želje niso imele veze z realnostjo.
schranz91
13. 04. 2017 14.00
to je pa največja kretenjada da nekdo hoče otroka nekam usmerit, osnovnošolski otrok je že dost pameten da ve kaj ne bi delal pa mu to isto stvar še predlagajo
SecretMind
14. 04. 2017 19.01
ammm.... ker mogoce ni srednje arheološke? rabiš gimnazijo, potem se pa lahko vpišeš tja.
7Scythe7
12. 04. 2017 22.06
+19
NPZ je totalna izguba denarja in časa.
jozeceljski
12. 04. 2017 22.06
+7
Tisti starš, ki je zadovoljen s tistim kar nudi šola, dobi povprečnega učenca in vzgojenega povprečnega delavca. Tisti starš, ki pa poleg tega kar nudi šola poskrbi, da dobi otrok še kaj več, pa četudi je to samo vsakodnevna spodbuda in dobro okolje, pa bo imel nadpovprečnega otroka.
BPGC
12. 04. 2017 22.09
+1
BPGC
12. 04. 2017 22.05
+23
Neumnosti na kvadrat. Zakaj tako obremenjujejo otroke, norci.
BPGC
12. 04. 2017 22.08
+9
Se 9-letka ni bila potrebna. Delajo dodatne obveznosti, ker nimajo vec kam uciteljev dati...je ze ja v vsaki slovenski vasi ena OS, v vsakem vecjem mestu pa ze srednje sole.
ne rabimo predsednika
12. 04. 2017 22.00
+4
Ali je ministrica ze vrnila dodatke?
pankration
12. 04. 2017 21.56
+32
Za državo bi bilo najbolje: Otrok se rodi. Ko shodi takoj v vrtec. Po četrtem letu starosti, otrok mora takoj v šolo. Tam morajo čim bolje in brez vednosti staršev prat možgane otrokom, da postanejo vsi isti. Nasproti razmišljajoče otroke je treba takoj že na začetku zatreti češ je problematičen, nekaj ni v redu z njim, ga je treba vpisat v posebno šolo,...bla bla bla.... V srednji šoli je treba dijake naučit osnove za doživljensko delo po fabrikah. Po končani srednji šoli se morajo vsi zaposliti okoli po fabrikah in imeti minimalno plačo. Zaradi životarjenja iz meseca v mesec so ljudje primorani kupovati manj kakovostno hrano (svinjarijo od kebaba, bureka, hamburgerja,...) Pred penzijo mora čim več ljudi dobiti raka ter umreti, da ne bi bilo potrebno izplačevati penzije.
Die einemaister
12. 04. 2017 22.18
+17
veš kaj je najbolše? Da otroka že od majhnega naučiš nemško, da pri 15 odide it te banovine, to je najbolša investicija, ki jo lahko daš otroku, konec
pankration
12. 04. 2017 22.47
+8
Jaz sem mojega otroka vpisal v Waldorsko šolo. Zdaj je v prvem razredu. Tam imajo drugačen sistem učenja, ki je meni zelo všeč. Otrok z veseljem hodi v šolo. Že v prvem razredu imajo dva jezika (Italijanščino in Angleščino), ki se jih učijo s petjem raznih otroških pesmic.Prav presenečen sem koliko se je navadil brez piflanja. Domača naloga je pomaganje staršem pri hišnih opravilih. Prejšni teden so okopavali njivo :) Velik povdarek je na ročnem izdelovanju stvari. Veliko so v naravi ter se učijo tudi o rastlinah in njihovih zdravilnih učinkih. V razredu je malo šolarjev in je videt, da se učiteljica posveča z vsakim posebej. Niti za en cent mi ni žal, ko investiram v otrokovo prihodnost.
Vzdevek212
12. 04. 2017 21.49
+16
v osnovnih šolah naj se otroci rajše navadijo življenskih praktičnih opravili, kot sta recimo menjava žarnice,odčitavanje elek. števca,kuhanje žganja,peglanje... kaj pomaga če vejo na pamet ne vem kakšne formule ko pa mulo si ne zna ocvret dva jajca.....za se zjokat
7Scythe7
12. 04. 2017 21.57
+8
ggggy
12. 04. 2017 21.40
+9
škoda zapravljenega časa v našem šolskem sistemu, to sem govoril kot učenec in sedaj kot zaposlen sem še vedno istega mnenja. Škoda mladih talentov, ki se izgubijo v povprečju.
son?ece5
12. 04. 2017 21.30
+44
Vsi smo proti, politika pa drži naše , naše in še enkrat naše otroke v krempljih.STARŠI ! Ne dovolimo tej politiki, da nam unči otroke. Pa to je noro. Gremo na referendum, druge tako ali tako ni. Ukiniti vsa NPZ preverjanja v osnovni šoli in pika! Otrok naj dela v življenju tisto, za kar izkazuje nadarjenost, Kaj ti pomaga za življenje nefunkcionalen genijalec. To želi politika, manipulirati z našimi otroki, NE!
izlet29
12. 04. 2017 22.14
+7
Se strinjam. Vsi starši bi morali stopiti skupaj in protestirat. Ti NPZ-ji so sama izguba denarja in časa ter še česa, niso pa noben pravi pokazatelj znanja.