Slovenija

Prihodnje leto že razpisi za drugi tir Koper–Divača

Portorož, 25. 10. 2012 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Projekt gradnje drugega tira železnice Koper–Divača je živ in že v prvi polovici prihodnjega leta naj bi bili objavljeni razpisi za dela in izvedbo, pravi vodja direktorata za infrastrukturo Rigler, ki tako zanika Jankovićeve navedbe, da projekt stoji.

Tračnice
Tračnice FOTO: Reuters

Na očitke predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, da vlada ustavlja pomembne infrastrukturne projekte, kot je tudi drugi železniški tir proge Koper–Divača, se je odzval vodja direktorata za infrastrukturo Boštjan Rigler, ki pravi, da projekt ni ustavljen, temveč teče, kot je predvideno. Po njegovih besedah bo v prvi polovici prihodnjega leta projekt pripravljen za objavo razpisov in izvedbo.

Trenutno sicer še poteka zaključevanje državnega prostorskega načrta, pridobivanje gradbenega dovoljenja, okoljevarstvenih soglasij in pridobivanje zemljišč. Za projekt, vreden 1,3 milijarde evrov, še nimajo finančne konstrukcije, ker pa ni zanimanja za javno-zasebno partnerstvo, bodo financiranje iskali znotraj evropskih sredstev ali pri posojilih Evropske investicijske banke in drugih finančnih institucij.

Rigler je tudi potrdil, da se različni vlagatelji, med njimi finančni skladi in podjetja iz "dejavnosti", zanimajo za vlaganje v infrastrukturo v Luki Koper. Gradnja tretjega pomola je sicer na lestvici prednostnih investicij v razvoj luške infrastrukture šele na tretjem ali celo četrtem mestu, za podaljšanjem prvega in drugega pomola in gradnjo zalednih površin za tovor, je pojasnil.

"Tretji pomol ni najpomembnejši"

Zmogljivosti kontejnerskega pretovora, ki je med ključnimi segmenti za Luko Koper, bi se po njegovem bistveno povečale zgolj s podaljšanjem prvega in drugega pomola. "Tretji pomol je eden od ukrepov v gradnji infrastrukture, ni pa prvi in najbolj nujen, kot se mogoče zmotno predstavlja v javnosti," je poudaril.

Za vstop dodatnega kapitala v Luko Koper so bili po besedah Riglerja izraženi "že resni interesi", čeprav "zelo konkretnih pogovorov na to temo" še ni bilo. Ker Luka Koper v bližnji prihodnosti finančno ni sposobna izvesti potrebnih infrastrukturnih investicij, s katerimi bi ohranjala konkurenčno prednost pred preostalimi severnojadranskimi pristanišči, bo treba po njegovem mnenju verjetno pustiti zunanjemu kapitalu, da vlaga v luško infrastrukturo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
25. 10. 2012 19.54
tretjega pomola ne potrebujemo,potrebujemo več skladišč in ladjarji iščejo prostore za odlaganje blaga,torej v sežani se nej končajo projekti,in to hitro
tepee
25. 10. 2012 12.10
končno bo šel ves promet iz avtocest na železnico.....!!!!!....?????
piko112
25. 10. 2012 11.02
-2
Sedaj ko bi morali govoriti že o pospeševanju tovornih vlakov nad 120km/h se šele dogovarjajo za drugi tir in še vedno vozijo bogih 40km/h po tirnicah. In naše železnice nam naj bi bile kao v ponos
Ob taki krizi, bi se naša država še več zapufala. In to za Luko Koper za katero obstajajo načrti za prodajo. In kdo bo vse to plačal. Mi davkoplačevalci. In zakaj. Da bo tujc spet kupu firmo poceni, delal sebi dobiček mi pa od tega razen dolgov ne bomo meli nič. Itak Pa Luka Koper že nekaj let dela zgubo. Uni mali dobiček prikazujejo z odprodajo lastnine.
GAZZI
25. 10. 2012 10.44
takoj e projetk je komaj 60% odkupljenega zemljisca in sevedno vse stoji
Borut Taja Brezovš?ek
25. 10. 2012 10.44
+0
LE KAKO BOJO TO NAREDIL SEJ SE TEH NE MOREJO UREDIT ZIVIM OB PROGI IN TAKO KOT ZADNJE ČASE ROPOTAJO VLAKI JE SAMO ŠE ČAS ČASA KDAJ SE BO USE SKUPI RASTREŠČILO ROPOT JE 60 PROCENTOV ČEZ DOVOLJENJO TRESE SE USE KO GRE NAS VLAK MIM KO GRE PA NEMŠKI PA NIČ KOT MRAVLJICA TO JE NASA BEDA OD ZELEZNIC SE KAR MAMO NE MOREJO POSTIMAT PA BOJO NEKI DELAL HEHEEHEH
bossanoga
25. 10. 2012 10.06
+3
Blebetanje. Na projektu se ne dela NIČ