Slovenija

FOTO: Na Goričkem toča v velikosti jajca

Ljubljana, 23. 06. 2011 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ni.J./V.L./D.L./N.S./STA
Komentarji
100

Na Goričkem je padala toča v velikosti jajca, največ škode naj bi povzročila na kmetijskih poljščinah. Dež se bo postopoma razširil nad vso državo, pripraviti pa se je treba tudi na močne sunke vetra. Čaka nas deževna noč, oblačen petek, potem pa bolj jasen konec tedna.

Napovedi vremenoslovcev, da bodo nocoj pred prihodom hladne fronte ponekod lahko močnejše nevihte, se že uresničujejo. Bralka iz Pesnice nas je tako obvestila, da je pri njih že padala toča, prav tako je neurje s toči zajelo Apaško kotlino. Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje pa pišejo, da je naselje Otovci zajelo neurje s točo, v velikosti jajca. Neurje s točo je zajelo tudi območje naselja Večeslavci v občini Rogašovci. Na cesto se je podrlo več dreves, ki so jih odstranili domači gasilci. O toči poročajo tudi iz drugih okoliških naselij. Škoda še ni znana, predvidevajo pa, da jo je bilo največ povzročene na kmetijskih poljščinah. Neurja so se umirila, radarska slika pa kaže, da se slabo vreme pomika proti severu v Avstrijo in na Madžarsko, so še povedali.

Sicer pa je že dopoldne Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje za 24ur.com povedal, da napoved neviht velja predvsem za območja Koroške, Štajerske in Prekmurja, "v glavnem severovzhod Slovenije. Tam je nekako največja verjetnost za nastanek tudi močnejših neviht, sicer pa bodo plohe in nevihte potem ponoči ob sami fronti zajele vso Slovenijo," je dejal Gregorčič. Ob nevihtah obstaja seveda tudi nevarnost udarov strel, nalivov, sunkov vetra in tudi toče, je še opozoril.

Evropski sistem obveščanja o nevarnih vremenskih pojavih Metealarm je za SV Slovenije izdal oranžen alarm.

Jutri bo bolj oblačno, grmelo bo samo še v bližini morja, drugod bo že ohlajeno in bo občasno lahko še rahlo deževalo. Temperature bodo precej nižje, samo še od 15 do 20, je pojasnil Gregorčič. V soboto in nedeljo se bo pretežno zjasnilo, občasno bo še nekaj oblačnosti, vendar padavin ne bo. Temperature bodo nekoliko višje, in sicer od 20 do 24 stopinj Celzija. "Torej hude vročine ne bo teh nekaj dni, z izjemo današnjega dne, ko bo še okoli 30."

Na Obali bo morda jutri dopoldne kakšna kratkotrajna nevihta, potem bo pa zapihala burja in v soboto ter nedeljo bo sončno, je povedal Gregorčič. "Tam bo tudi topleje, tam okoli 25, 26 stopinj C.“

Drugi teden bo spet bolj poleten, večinoma sončen. Večjega deževja zaenkrat ni na vidiku, je zatrdil Gregorčič. Mogoče bo v drugi polovici tedna kakšna nevihta, hujšega pa ne bo. Šele sredi prihodnjega tedna pa se bodo temperature spet povzpele na okoli 30 stopinj Celzija.

Več o vremenu ...

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slivaa
24. 06. 2011 07.25
ja saj lahko je v velikosti jajc sam ne piše ali kokošje al pa od goloba za mene je to bolj v velikosti lešnika, ker če di bla v velikost jajca potem bi to videlo kot če bi bla vojne konc vse uničeno
macijauskas
24. 06. 2011 02.53
andrejč super fotke, tudi sam sem posnal nekaj podobnih med potjo iz ljutomera v m. soboto, v glavnem super celica, super za poslikat, fantasticno za videt mislim da tudi v zda ne vidjo kaj takega vsak dan
jasno_61
24. 06. 2011 01.49
Na Ptuju nič novega-hvala bogu-upam,da bo tako ostalo-mi 24urači,kot nas je poimenoval prejšni pisec-pa želim mirno noč,pa tudi njemu))
veselo-na-delo
24. 06. 2011 01.07
Pri nas že tud bobni in bliska očitno se pripraulja kaj, prihaja pa iz sosednje države, letal ni newem kaj bo.
Tajkun Pirc Musar
24. 06. 2011 00.59
jst mam vse zavarovano. naj tolče kok če!
J83
24. 06. 2011 00.43
Ježek Popolnoma prav imaš.Ko ljudem razlagam,da iz potniških letal spuščajo nekakšne borove soli kao za zaščito ozona,se mi smejijo.Le opazujte kondenc iz aviona,ki hitro izgine z enake barve strupom ki nebo pooblači in traje in traje,avion je že v Turčiji oblak pa še nad nami.Z tem uravnavajo ali uničujejo klimo in diktirajo vreme.Narava le vrača udarec.
zbodljaj
24. 06. 2011 00.43
Pr nas pretežno jasno pa toplo, upam da bo zdržalo do jutra
swedenb@gmail.com
24. 06. 2011 00.42
Vse lepo in prav - verjamem da je padala toča in oklestila pridelek, a na 24ur je potrebno novico narediti pač senzacionalistično - "padala je toča v velikosti jajc". Pa veste kakšna je velikost jajca? Če bi padala takšna toča, bi poročali o nekaj sto razbitih avtomobilih, poškodovanih nepremičninah, ipd. Na slikah je toča velikosti lešnika - razlika za 10x!
anna17
24. 06. 2011 00.42
Okolica Brežic: Zelo piha veter in občasno se bliska.
17davor
24. 06. 2011 00.35
slike so pa takle da bi si še dko mislu .... ka pa vemo podobne so use nastajanju tornada upajmo da ne bo tega pri nas
jasno_61
24. 06. 2011 00.23
A že vsi spite-svet je obrnjen na glavo-nad Ptujem je slika,kot da bi se danilo-mislim,da ne bomo ušli toči-vse je rdeče))
jasno_61
24. 06. 2011 00.11
Oj,neko čudno rdeči oblaki so nad Ptujem-slišim tudi neko bobnenje-sumljivo))
aeroplane1996
23. 06. 2011 23.53
tistele slike oblakom pa spominjajo skor na tornado (tak ko na Češkem) :S:S Tudi v Lj je mal treskal pa se mal ulil smo poslikal kar je blo treba :)
jezek_dirka
23. 06. 2011 23.50
Vse to je plod chemtrailov in kemije, ki nam jo vsak dan našpricajo nad glavami... Prosim ljudje, večkrat se zazrite v nebo in spoznajte že enkrat, da nas zastrupljajo in nam tako modificirajo vreme... Suše, poplave, tornadi, hurikani...Danes je očitno to velik umazan biznis s katerim uničujejo gospodarstva določenih držav... Za primer vzemite Kitajsko, katero že kar nekaj časa pestijo suše, a kar naenkrat še poplave..delo narave? Temu se moramo upret, mnogo jih je že priznalo, da chemtraili niso fikcija, so kruto dejstvo, ki nam zastruplja naravo, pridelke in hrano..Če temu dodamo še genski inžiniring smo pa tako ali tako nasrkali...In samo vprašajte se kdo je pobudnik genskega inžiniringa, kdo je Španijo silil k sodelovanju? Največje leglo negativcev in tehnologije zmožne manipulirati z fizičnimi zakoni: Samo enkrat lahko ugibate.. Američani..
tosla
23. 06. 2011 23.40
"...naj bi povzročila na kmetijskih poljščinah." póljščina tudi pôljščina -e ž (ọ; ó) agr. rastlina, ki se goji na polju: posaditi, posejati, škropiti poljščine; ... (vir: SSKJ) Pa me res zanima kakšne poljščine poleg kmetijskih pisec besedila še pozna
Svobodni Umetnik
23. 06. 2011 23.32
Slika "nevihtni oblaki nad mariborom" je prav srhljiva
RMftw
23. 06. 2011 23.31
če bi jajca padala, bi bli 3 mrtvi od tega 2 huje...
veselo-na-delo
23. 06. 2011 23.25
-1
Obramba proti toči je bila pri nas, samo ne uspešna pri nas so tud tota letala besnela pa smo spet dobli malo toče kot vsako leto tolk da nevem če to kaj dost več pomaga mislim da vedno manj. Zato pa vidim da Avstrijci ne daleč stran od nas imajo že vse sadovnjake in vmes tudi vinoograde prekrite s protitočnimi mrežami kljub totim letalom se tud verjetno ne zanesejo več.Pri nas pa tok tok???
Anya005
23. 06. 2011 23.11
v Krškem je še vse mirno :) upajmo, da tako tudi ostane!
yyyyxxxx
23. 06. 2011 23.10
LOTMERK TRENUTNO ŠE BREZ DEŽJA

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.