Slovenija

Prihajajo težki časi za tajkune?

Ljubljana, 14. 05. 2009 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela predlog novele zakona o javnih financah, s katero se prepoveduje sklepanje tistih posojilnih poslov, ki so namenjeni managerskim odkupom lastniških deležev v podjetjih.

Ali bodo menedžerski odkupi težji?
Ali bodo menedžerski odkupi težji? FOTO: Reuters
Z dopolnitvijo zakona o javnih financah je država prek nekaterih oblik državne pomoči vplivala na delovanje finančnega sistema, da bi tako preprečila hujše posledice svetovne finančne krize in ohranila stabilnost domačega finančnega sistema ter prek tega vplivala na boljše delovanje gospodarstvu, tako da bi omogočili lažji dostop podjetij do finančnih virov.

Vlada je danes sprejela predlog novele zakona o javnih financah, s katero se zagotavlja pravni okvir za znižanje izpostavljenosti tveganjem upravljanja z denarnimi sredstvi in prepoveduje sklepanje tistih posojilnih poslov, ki so namenjeni t.i. managerskim odkupom lastniških deležev v podjetjih.

Prepoved velja tako za nova posojila kot za obnavljanje obstoječih

Prepoved velja tako za nova posojila kot za obnavljanje obstoječih posojil za financiranje odkupov delnic ali poslovnih deležev gospodarskih družb s strani poslovodstev teh gospodarskih družb ali z njimi povezanih oseb. Prepoved se nanaša tudi na kakršnekoli spremembe pogojev kreditov v korist kreditojemalcev, kot so npr. uvedba ali podaljšanje moratorija na odplačilo glavnic ali obresti, sprememba ročnosti kreditov, sprememba načina odplačila glavnic ali obresti ipd.

Cilj zakonske novele je znižati izpostavljenost tveganjem upravljanja z denarnimi sredstvi ter določiti tiste vrste posojilnih poslov bank, ki so nezdružljive z vsemi oblikami državnih pomoči, ki jih zakon predvideva kakor tudi v nasprotju z osnovnim namenom ukrepanja države za stabilizacijo finančnega sistema.

Poleg prepovedi, ki se nanašajo na posle v zvezi s posojili, namenjenimi za financiranje odkupov delnic ali poslovnih deležev gospodarskih družb s strani poslovodstev teh gospodarskih družb ali z njimi povezanih oseb, zakon prejemnikom pomoči prepoveduje tudi dajanje vseh vrst zavarovanj financiranja takih poslov, kot so npr. bančne garancije, avali in ostali posli, ki imajo naravo zavarovanj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolilecSI
14. 05. 2009 19.49
Prihajajo težki časi za slovenske državljane, saj leva tranzicijska vlada zelo skrbi za to, da bodo veliki delničarji dobili svoje gotovinske vložke v delnice tajkunskih podjetij nazaj, seveda na rovaš davkoplačevalcev.
jezek_Slovenski
14. 05. 2009 18.27
ja zdaj ko so se nakradli,bodo imeli težke čase ????
freca
14. 05. 2009 16.00
ubogi tajkunčki.
Cofar
14. 05. 2009 15.50
Moje mnenje je - lahko se naša država špila. Ampak sod ma tud dno :) In ta sodček je poln samo do neke mere :) če ga sprazneš - mmm pol pa ne vem kaj to pomen za koga ki se počut pomembnega :)
Uroš Palhartinger
14. 05. 2009 15.48
Ali to tudi obstaja? Namreč težki časi za tajkune?