Slovenija

Prihajajo politično vroči dnevi?

Ljubljana, 23. 02. 2010 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nesporazumov znotraj koalicije ni, zatrjuje Kontič. "Veliko dogodkov pa kaže na to, da bodo naslednji tedni in meseci politično vroči ali pa nekje pri vrelišču," pravi.

Veliko dogodkov kaže na to, da bodo naslednji tedni in meseci vsekakor politično vroči ali pa nekje pri vrelišču, je dejal vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič.

Ustavna obtožba predsednika republike ne izpolnjuje pogojev, meni Kontič.
Ustavna obtožba predsednika republike ne izpolnjuje pogojev, meni Kontič. FOTO: 24ur.com

Po njegovih besedah je zelo pomembno tudi vprašanje, ali je levica še sposobna voditi oz. upravljati državo, "ki se je v preteklih dneh kar nekajkrat zastavljalo". SD je nosilna stranka vladne koalicije in z 29 poslanci tudi jedro te koalicije, je po sestanku poslanske skupine poudaril njen vodja. Predsednik vlade Borut Pahor v poslanski skupini SD uživa popolno zaupanje in "ni nobenega razloga, da bi razmišljali kakorkoli drugače". "Trdno sem prepričan, da podobno v teh trenutkih razmišljajo tudi ostale stranke t.i. levice, ki tvorijo vladno koalicijo," je dejal. Kot poudarja, se zavedajo svoje odgovornosti in opravljajo pomembne naloge.

Ob tem je omenil tudi delo vlade pri iskanju izhoda iz krize in dodal, da se ukvarjajo "z vsemi ostalimi zadevami, v katere nas vedno znova potisne opozicija", kot sta ustavna obtožba in interpelacija. Po njegovih besedah ni razlogov za kakršno koli zaskrbljenost, saj koalicija deluje "ravno tako, kot je delovala morda mesec ali dva nazaj".

'Nesporazumov znotraj koalicije ni'

Glede primerjave v zvezi s falconom, ki jo je v ponedeljek navedel Jelko Kacin (LDS), da kmet, če ima traktor, le-tega tudi uporablja, Kontič pravi, da je bilo pri tem spregledano dejstvo, da "temu kmetu ta traktor ni bil vsiljen". "Če prepustimo zadevo kmečki logiki – in to bi včasih bilo dobro in zaželeno – kmet traktorja, če od njega ne bo imel koristi, zanesljivo ne bo uporabljal," je prepričan Kontič. Ob tem je tudi dejal, da Kacin ni poslanec DZ, nesporazumov znotraj koalicijskih poslanskih skupin pa, kot zatrjuje, ni. "Te izjave pa so morda včasih namenjene tudi popestritvi slovenskega političnega življenja in na podlagi teh izjav je zelo težko sklepati, da bi bilo v koaliciji karkoli narobe," je prepričan.

Ustavna obtožba predsednika republike Danila Türka zaradi odlikovanja Tomaža Ertla, ki jo bodo poslanci obravnavali na naslednji seji, po Kontičevih besedah ne izpolnjuje pogojev. Kot pojasnjuje, se v poslanski skupini še vedno dogovarjajo, kako bodo vodili razpravo znotraj seje DZ.

Kmetijskega ministra še vedno podpiramo, pravi Kontič.
Kmetijskega ministra še vedno podpiramo, pravi Kontič. FOTO: Jani Dolinšek

Glede pokrajinske zakonodaje, ki jo je v državnozborsko proceduro vložila SDS in jo bodo poslanci prav tako obravnavali prihodnji teden, je Kontič dejal, da gre tu za "prehitevanje po desni". "Ve se, da se pripravlja zakonodaja in da minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj opravlja pogovore in dela na pokrajinski zakonodaji," pojasnjuje. Kot pravi, je to, kar počne opozicija v tem trenutku, "nesmiselno početje". V parlamentarno proceduro namreč vlagajo zakone, ki so že bili vloženi v prejšnjem mandatu, ko so bili to koalicijski poslanci vladne stranke, pa niso uspeli zagotoviti podpore za te zakone, zdaj pa pričakujejo podporo, ko so v opoziciji in ko vlada pripravlja svoje predloge, pojasnjuje Kontič.

Kmetijskega ministra v interpelaciji zaradi afere z bulmastifi še vedno podpirajo, pravi Kontič, ki dvomi, da bi bil razlog za zaplete ta, da mesti ministra za notranje zadeve in ministra za pravosodje zasedata ministra, ki sta oba iz LDS, in sicer Katarina Kresal in Aleš Zalar. Glede napovedane interpelacije opozicijskih strank zoper Kresalovo pa je Kontič dejal, da je to že druga interpelacija zoper ministrico v letu dni in da je zato opozicija inovativna pri vlaganju interpelacij. Sicer bodo interpelacijo komentirali, ko jo bodo vsebinsko proučili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
23. 02. 2010 21.41
Buena Vita
23. 02. 2010 21.41
petdan ma dej no,,pozitivno si me presenetil---kaj so ti začeli končno presedat
petdan
23. 02. 2010 17.44
G. Kacin ve zelo malo ali pa nič o kmetijstvu, še manj o kmetih. Kmet je vedno gospodaren in preudaren in kupi traktor, ki ga lahko tudi ekonomsko opraviči. Kaj pa je bilo potrebno nabavljati pregrešno drag avion za potrebe politikov v državici z manj kot 2 milijona precivalcev v osrčju Evrope, ki je tesno prepredena z linijskimi letalskimi progami po čez in po dolgem. Bi morda našim politikom padla krona z glave, v kolikor ni potovali z rednimi linijskimi letali? G. Kacin je vendar bil zraven, ko so skozi okno vrgli milijone za avion, ki si ga Slovenija ne more privoščiti in katerega absolutno nihče ne potrebuje. Besede, kot so gospodarnost, skromnost in zmernost, so pri tem prečrtali iz svojega vokabularja.
bnam 2707
23. 02. 2010 16.02
Spremenbe so neobhodne in blizu. Nobena koalicija ni tako trdna,kot prepričanje ljudstva,da so državo do konca zavozili politiki.Vsi brez izjeme,ki so vladali od leta 91 dalje,Vsi nosijo odgovornost.Vsak,ki je kakorkoli in na kakršenkoli način škodoval državi,je ne ljubi.Za take ne more biti več mesta v slovenskem političnem prostoru.Padec 1. republike bi moral biti znak zrelosti slovenskega ljudstva,ki želi in zahteva pravno državo za vse in ne samo za eno skupino .Enakost pred zakonom in kaznovanje vseh,ki so Sloveniji škodovali do te mere,da smo kjer smo.Čas je za spremenbe,čas,da se slovenska družba postavi na trdne temelje demokracije,ki so jo politiki in gospodarstveniki grdo pohodili.
buderus
23. 02. 2010 15.46
Kaj samo en top so kupili ?.......premalo.
rasl
23. 02. 2010 15.01
Kaj ko bi že enkrat začeli delat to za kar so plačani ! Večino delovnega časa porabijo za prerekanje, metanje polen, ali pa privat dejavnosti. V nobeni drugi firmi takih "delavcev" ne bi dolgo gledali.
discovery
23. 02. 2010 14.51
To da bodo zadeve zavozili so slutili že prej! Zato so tudi kupili top namesto da bi pustili hrano dijakom, zraven bi pa lahko še alkoteste atestirali! Pa bi imeli vsaj kar nekaj sitih, in varnejše ceste! pa še, pa še,.... Eksplodiralo bo!
Ferdo Crni
23. 02. 2010 14.45
Dejmo samo tole razjasnit: Parlament NI VLADA. Vlada je tista, ki nosi odgovornost vladanja. V parlamentu je opozicija, ki kontrolira vlado. Tako je neglede na barvo vlade. In to je kar se mene tiče prav. ŽE sama beseda Parlament pove, da gre za "debatni krožek" (Izhaja iz francoske besede Parler - govoriti, debatirati). Torej v parlamentu je mesto debate, kresanja mnenj, tudi kreganja če hočete. In vlada NI parlament. Če se kregajo v vladi, se krešejo mnenja, podtikajo polena... potem je to klasično "ne vladanje".
Mr.Somebody
23. 02. 2010 14.43
Najprej reče kako bo še vroče, potem pa še v isti sapi da v koaliciji ni nobenih razprtij. Me spominja na tistega predstavnika vlade Sadama Husseina, ko je razlagal novinarjem kako američani niso napadli Iraka, čeprav so bili že na vratih Bagdada.
M-teorija
23. 02. 2010 14.38
Sicer imamo pa vodni top, da se bo pregrete hladilo, iz zdravstvenih razlogov, seveda.
M-teorija
23. 02. 2010 14.36
Samo, da ne bodo pasje vroči!
netete1
23. 02. 2010 14.34
kako se v tej drzavi se sploh kaj nardi za folk in resevanje gospodarstva, ce pa se samo sami s sabo ukvarjajo, pripravljajo strategije zagovorov, usklajujejo lazi, se oprijemajo stolckov. Naj mi eden od teh gospodov in gospodicen razlozi, koliko in kaj delajo v teh tednih. In se huje bo, ko desus naenkrat ni vec cisto podrejena stranka in se bodo poleg vsega se desusu prilizovali in usklajevali njihove zahteve.
maddox89
23. 02. 2010 14.33
bravo oni se zabavajo med sabo,slovenija bo pa propadla.....slovenska vlada res vsa čast, namest da bi dali glave skup pa končno kej koristnega nardili, bojo spet mal srali.......zaplinit bi blo treba vse v parlamentu!!!!!!
discovery
23. 02. 2010 14.32
To da bodo zadeve zavozili so slutili že prej! Zato so tudi kupili top namesto da bi pustili hrano dijakom, zraven bi pa lahko še alkoteste atestirali! Pa bi imeli vsaj kar nekaj sitih, in varnejše ceste! pa še, pa še,.... Eksplodiralo bo!
buderus
23. 02. 2010 14.16
...naslednji tedni in meseci politično vroči ali pa nekje pri vrelišču, Kakšno vrelišče.....eksplodiralo bo. !
botjabotja
23. 02. 2010 14.14
Seveda nesoglasij ni. Dajte no. Zakaj pa se vsak dan sestajate in te vaše buče skup tiščite? Ker je vse v redu? Nehaj te že enkrat se sprenevedat. Tudi mi znamo brat in razmišljat!!!
Ferdo Crni
23. 02. 2010 14.08
Čudno. Kresalova in prav zato iz Bruslja poklicani LDS-ovski orator Kacin sta javno podvomila v sposobnost in način vladanja Boruta Pahorja, torej šefa koalicije, kateri pripada tudi LDS. Če torej nesoglasij NI, se tudi SD strinja, da Pahor ne vlada dovolj odločno in učinkovito????? JE torej ta ekspoze Kontiča pravzaprav "Mi imamo svoje mnenje, s katerim pa se ne strinjamo"?
stomater
23. 02. 2010 14.07
so že prišli tile vroči dnevi....
zulj001
23. 02. 2010 14.02
Še kar lažejo,a v to še sami ne verjamejo !
VolilecSI
23. 02. 2010 14.01
Obubožani smo in želodec nas sili na ulice, ti rdeči paraziti pa o stanju govorijo kot o spremembi vremena. No morda imajo celo prav, spomladanski Tsunami bi jih moral za vselej odpihniti - ŽIVELA II. REPUBLIKA!