Slovenija

Pripravljen zakon materam krajša porodniško, očetje dobijo 30 dni neprenosljivega dopusta

Ljubljana, 01. 07. 2013 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pripravljen je nov zakon, po katerem se 260 dni starševskega dopusta porazdeli med mamo in očetom. Za vsakega od njiju bo 30 dni neprenosljivih. Vsaj en mesec bi moral tako tudi oče skrbeti za otroka, sicer starša ta mesec dopusta izgubita.

Predlog zakona namesto porodniškega dopusta uvaja termin materinski dopust, namesto posvojiteljskega dopusta in dopusta za nego in varstvo otroka pa uvaja termin starševski dopust.
Predlog zakona namesto porodniškega dopusta uvaja termin materinski dopust, namesto posvojiteljskega dopusta in dopusta za nego in varstvo otroka pa uvaja termin starševski dopust. FOTO: Thinkstock
Tudi otroci imajo pravico do obeh staršev. Naj bo delitev dela enako porazdeljena med obema staršema, zato da se bodo lažje odločali o drugem ali tretjem otroku. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Na ministrstvu za delo so sklenili, da bodo poskusili v skladu z evropskimi smernicami, s spodbujanjem očetov k večjemu koriščenju starševskega dopusta povečati enake možnosti moških in žensk na trgu dela. Nov zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih naj bi tako očetom omogočil, da preživijo več časa z otrokom, mamicam pa hitrejšo vrnitev v službo in tudi več enakopravnosti pri iskanju zaposlitve.

Po novem zakonu, za katerega upajo, da bo uveljavljen do konca letošnjega leta, 105 dni materinskega dopusta ostaja nespremenjeno. Prav tako ostaja 15 dni plačanega očetovskega dopusta, ukinja pa se neplačani očetovski dopust, ki pa ga lahko očetje nadomestijo s plačanim dopustom za nego in varstvo otroka oziroma po novem starševskem dopustu. 260 dni tega starševskega dopusta naj bi se namreč odslej porazdelilo na mamo in očeta, od tega pa bi bilo 30 dni dopusta za vsakega od njiju neprenosljivih. Vsaj en mesec bi moral tako tudi oče skrbeti za otroka, sicer par ta mesec dopusta izgubi.

Koriščenje starševskega dopusta po besedah v. d. generalne direktorice direktorata za družino Ane Vodičar ne pomeni, da mora biti starš odsoten z dela neprekinjeno 30 dni, ampak se lahko partnerja dogovorita, kako bosta koristila odsotnost.

Dodatek za nevključenost v vrtec bodo po novem podeljevali samo do otrokovega 3. leta starosti, saj želijo spodbuditi vključenost otrok drugega starostnega obdobja v vrtec.
Dodatek za nevključenost v vrtec bodo po novem podeljevali samo do otrokovega 3. leta starosti, saj želijo spodbuditi vključenost otrok drugega starostnega obdobja v vrtec. FOTO: Thinkstock

Očetje bodo lahko prislužili še 15 dodatnih dni

Za najbolj pridne očke po zgledu skandinavskih držav zakon uvaja tudi nek bonus, pravijo na ministrstvu. Slednji naj bi izgledal tako, da bo družina v primeru, če bo oče koristil več kot 60 dni dopusta, pridobila dodatnih 10 dni, če bo na otroka pazil več kot 90 dni, pa 15 dodatnih dni starševskega dopusta.

Kot je pojasnila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, je glavni razlog za sprejem zakona implementacija evropskega pravnega reda v slovensko zakonodajo. Njegov namen je spodbujanje bolj enakovredne porazdelitve obveznosti varstva in nege otrok med ženskami in moškimi. "Gre tudi za uveljavljanje pravice otrok do obeh staršev," pravi ministrica in dodaja, da si lahko za vzor vzamemo skandinavske države, kjer je to področje mnogo bolj urejeno.

Slovenska praksa je pokazala, da je le pet odstotkov očetov koristilo dopust za nego in varstvo otroka. Nova ureditev naj bi otrokom omogočila, da tesnejši stik navežejo ne samo z mamo, ampak tudi z očetom, pravijo na ministrstvu.
Novost bo v primeru sprejetja predloga tudi enakost posvojiteljskega dopusta s starševskim, predlog pa sicer tudi bolje ureja pravice do krajšega delovnega časa, prinaša zmanjšanje administrativnih bremen za delodajalce in poenostavitev dela za centre za socialno delo, pravijo.

Nadomestilo za čas dojenja

Predlog skladno z Evropsko socialno listino uvaja nadomestilo za čas dojenja. Pravica do dojenja namreč zdaj ni denarno podprta. Kot je pojasnila Vodičarjeva, se do devetega meseca ura za dojenje plača v višini sorazmernega dela minimalne plače, od 9. do 18. meseca otrokove starosti pa se plačujejo prispevki za vsa zavarovanja, podobno kot pri pravici do krajšega delovnega časa.

Predlog zakona predvideva pravico do družinskih prejemkov, razen pravice do dodatka za nego otroka, za otroke do starosti 18 let, je povedala ministrica. Pravice, ki so bile vezane na starost otroka osem let, pa predlog zakona poenoti na vstop otroka v osnovno šolo.

Otrok v avtu
Otrok v avtu FOTO: Thinkstock

Podaljšuje se pravica do krajšega delovnega časa

Vodičarjeva je še pojasnila, da podaljšujejo pravico do krajšega delovnega časa do zaključka prvega razreda osnovne šole, pri čemer bosta morala to pravico vsaj eno leto koristiti oba. Zdaj so lahko starši enega otroka koristili krajši delovni čas do tretjega leta otrokove starosti, pri dveh otrocih pa do šestega leta najmlajšega otroka.

Kot je pojasnila Kopač Mrakova, pa zakonski predlog bolje ureja pravice za socialne starše, ki dejansko otroka negujejo in varujejo. Ob tem je navedla pravico do krajšega delovnega časa in delnega plačila za izgubljeni dohodek tudi za rejnike in skrbnike ter očetovski dopust, če ga ne koristi biološki oče, tudi za osebo, ki dejansko skrbi za otroka.

Dodatek za nevključenost v vrtec bodo podeljevali le do 3. leta starosti

Pri otroškem dodatku so spremenili višino dodatka v primeru enostarševskih družin z 10 na 30 odstotkov. Spremenili pa so tudi dodatek za nevključenost v vrtec, ki ga bodo po novem podeljevali samo do otrokovega 3. leta starosti, saj želijo spodbuditi vključenost otrok drugega starostnega obdobja v vrtec.

Z današnjim dnem bo ministrstvo javno objavilo predlog zakona, s tem pa se tudi začenja javno razprava.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (478)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IM111
13. 09. 2013 17.43
Mislim da smo lahko zenske v Sloveniji srecne da naj pripada vsaj 11 mesecev porodniskega dopusta. Drugje po svetu imajo samo 3 mesece takega dopusta!
Angel79
28. 07. 2013 22.39
+1
S partnerjem bova postala starša februarja. On ima dvojno državljanstvo, vendar pa živi in dela v Italiji. Zato zanj teh 30 dni porodniškega dopusta odpade. Zanima me, kje je tu pravica mojega še nerojenega otroka do teh 12 mesecev nege? Želela sva si vsaj dva otroka, mogoče tri.... vendar bova verjetno ostala samo pri enemu.
Medy884 .
03. 07. 2013 16.15
+3
TO JE ČISTA KRAJA!!!
Morana7
02. 07. 2013 18.31
-7
Če vam je 30 dni z vašim sinom, hčero preveč....hja uporabite kondom....tile argumenti spodaj na dojenje pa samo LOL...vsi ki uživate mleko najbrž greste do kmeta pod kravo...ker druge opcije ni a ne ?
tinbin
02. 07. 2013 12.36
+13
Ta n... ministrica pa res ne ve, kaj bi še storila neumnega. Kako naj moški sredi porodniške koristi svojo pravico, žena pa gre za en mesec delat. Pamet, ministrica, je ostala v plagiatorski vladi nekje daleč. Se vidi, da predava na FDV.
TejaBBB
02. 07. 2013 11.20
+8
ma halo...a se je možno ki pritožit!!! ma kaj so normalni.....prvo znižajo procent nadomestila...pol pa še take bedarije... kaj pa recimo mame ki dojijo a jim bodo očetje otroka nosili v službo in še dodatne stroške si delali???? In prav zaprav so otroci last mater in očetov in ne vlade ali po novem bo v rojstnem listu pisalo Mama: VLADA Oče : VLADA????!!!! Daj nehite že enkrat se ukvarjat z strvarmi ki se vas ne tičejo!!!
tiapia
03. 07. 2013 12.46
-1
fru fru 01
02. 07. 2013 10.52
+2
žal nas je ta država naredila take, da smo "bolezensko odpileni" in razmišljamo vse najslabše...žal, da smo določeni zabredli tako globoko.....
drugnben
02. 07. 2013 10.41
-1
in kdo pravi, da imajo skandinavci to odlično urejeno? jest skandinavcem ne verjamem vsega!
fru fru 01
02. 07. 2013 10.35
+5
ne mislim sploh imet otrok...............in upam, da rodnost pade in da izumremo !!!!!!!!!!!
fru fru 01
02. 07. 2013 10.34
+8
veste kaj vlada naša draga...ko ste že tako pametni, pa uštimajte dece, da bodo oni rojevali.
Darko32
02. 07. 2013 10.47
+5
A daj no. Ali so res že vsi izprijeni do konca ali kaj, da jim gredo takšne oslarije po glavi.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kaj_je_res
02. 07. 2013 10.33
+18
Pustite ta področja pri miru, ker ni z njmi nič narobe in raje ZAŽENITE GOSPODARSTVO!!!
Darko32
02. 07. 2013 10.47
+8
ČE pa nevedo kaj je gospodarstvo!!!!!!!!!!!
bibagre
02. 07. 2013 10.16
+17
bukseljni! zakaj mamam odvzemajo pravice? nič ne rečem, naj očetje koristijo dopust, samo zakaj potem mamam vzamejo? Recimo scenarij, mama samohranilka, oče noče na dopust in otrok bo moral z 10m v vrtec? lepo prosim?!sicer normalno gredo otroci v vrtec z 11m ampak z 10m je pa res prezgodaj. naj raje zadevo podaljšajo, kot pa skrajšajo!
Darko32
02. 07. 2013 10.42
+4
Zelo dobro si navedel primer za te strokovnjake iz FDV-ja. Tukaj si navedel lep primer disriminacije tako te mamice in tudi njenega otroka. ZAto naj za vraga se raje loti kako se bo odpustilo teh 40% ljudi, ki samo žlehnobo pasejo po uradih in nič drugega. Z svojim delom delajo še večjo škodo.
blokirani
02. 07. 2013 10.15
+11
Ta vlada prav poziva ljudi na ulice.
1zivka
02. 07. 2013 10.11
+43
Tile so čisto usekani! Jaz bom čez 2 meseca rodila 3 otroka. Moj mož je zaradi službe pogosto odosten in veliko potuje. Z otroci ni vešč - sicer jih ima izredno rad in druženja so povsem zabavna... brez besed.. Ampak a kdo od unih BUKSLJEV pomisli, da je treba tut kuhat pa likat??? Da ne govorim o tem, da zasluži 3x toliko kot jaz in da njegov prihodek rabimo - nas bo 5. Zaradi porodniškega d. imamo mame že tako nižje nadomestilo plače!! V primeru, da bo zakon sprejet se bo pri nas doma zgodil takšen scenarij - moj mož NE bo odšel na dopust za varstvo in nego otroka - ker enostavno to za njegovo službo ni sprejemljivo, jaz pa bom morala en mesec prej v službo. KRETENI Problem naših vrlih mislecev in rešiteljev je ta, da imajo polno rit vsega in "rešujejo probleme" tam kjer jih ni, da bi pa kdo resno zavihal rokave in se lotil nečesa pomembnega - ne to pa ne.. Pravica o koriščenju dopusta za nego in varstvo otroka bi morala ostati nedotaknjena, na voljo izbire med mamo in očetom.
drugnben
02. 07. 2013 10.37
+2
heartbreaker
02. 07. 2013 12.33
+3
dobr si napisala...ti bi mogla it kam tam delat, pa red narest.
MARK AUREL
02. 07. 2013 09.36
+25
Ta vlada res ni normalna, da sprejema take zakone. Kako naj očetje dobijo starševski dopust, četudi bo z zakonom določeno, ko pa bodo delodajalci vzelo v roke vse nezakonite vzvode, da bodo to preprečili. Bila sem na protestih, ki so bili proti Janši, v jeseni bom pa rade volje na protestih proti tej lopovski vladi in odurni vladi.
label
02. 07. 2013 09.17
+24
banda pokvarjena,pol pa pravjo da je premalo otrok,sedaj jih bo še manj,če bi vedla da nam bodo vzeli porodniško se sploh ne bi odločla za drugega otroka,pri 9 mesecih ga naj dam v vrtec,pa saj niso normalni,a bodo zaposlili več vzgojiteljic? tako mali rabijo več pozornosti in vsega,haloooooo , tale vlada nas bo čist uničla,bratuškovo pa videt ne morem,vse je pokradla le šolo si je kupila.....buuuuuuu,tole znoriš no
poly5
02. 07. 2013 09.06
+19
skratka, 1 mesec manj porodniške. vse ostalo je (vsaj za mojo družino) zgolj teorija. vsa čast našim politikom, ki se grejo "urejanja" na takih področjih, namesto da bi kaj naredili za gospodarstvo, za zaposlenost, torej za predpogoj, da bi take ideje sploh lahko zaživele v praksi
Wiliam McLadden
02. 07. 2013 08.48
+4
kako naj pa dobimo dopst imam novorojenčka doma in vse je kar sem dobl je 5 dni neplačnih. Kako naj clovek dobi dopust če sluzbe .ne dobi in je prisiljen delat preko napotnice. V državi ni samo toliko brezposlenih kot jih je na zavodu je še veliko več studentov k dela prek onapotnice
lila.ayla
02. 07. 2013 08.47
-17
kaj pa če bi vi ljudje vsaj prebrali cel članek in tudi razumeli, kaj berete?
bibagre
02. 07. 2013 10.19
+8
smo ga smo ga, če oče no bo koristil dousta bo otrok moral 1mesec prej v vrtec, vendar je tako, da v vrtec sprejmejo šele z 11m in ne z 10m. torej? poleg tega želijo manj vzgojiteljic v vrtcih... kar pomeni dati 10 mesečnika v vrtec kjer mu pripada 1 in pol vzgojiteljice... sramota. Porodniško in dopust je potrebno podaljšat, ne pa krajšat!!!!
heartbreaker
02. 07. 2013 12.35
+2
moj pa sploh ni zaposlen in vpr. kdaj bo. že itak mam problem, kr se je moj otrok rodil 1 teden kasnej, in bi moral it z 10 m v vrtec in ga nihče noče. upam,da mi podaljšajo za 1 mes. porodiniško vsaj.
s.novak
02. 07. 2013 08.41
+11
Moj takoj dobi odpoved, če bi si to privoščil... Me prav zanima, koliko delodajalcev bo to upoštevalo.. mogoče kak procent??? Ti ljudje s takimi predlogi sploh niso normalni!!!!
icecube
02. 07. 2013 09.27
+12
Namen vlade je, da čim manj očetov izkoristi ta dopust (kar ga v praksi tudi bo, ker delodajalci ne bodo strpni) in da dopust propade, s tem se pa prišpara...