Slovenija

Prihaja nov val neurij

Ljubljana, 18. 09. 2007 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

V Letušu v občini Braslovče je plaz zasul hišo. Umrla sta dva človeka. Vodostaji na zahodu Slovenije pa spet naraščajo.

Opustošenje v Cerknem
Opustošenje v Cerknem FOTO: Dolores Moravec
Bralcem, ki so nam posredovali fotografije in druge podatke, se zahvaljujemo.

Močan dež je povzročal ogromno škodo po skoraj celotni Sloveniji. Najprej se je ujma razbesnela nad deli severne Primorske ter Gorenjske. Prav tam je vreme najbolj udarilo. Reke in potoki so prestopili bregove, voda je vdirala v spodnje prostore stavb, številne ceste so neprevozne. Neurje se je nato pomaknilo proti vzhodu države in tudi na Štajerskem povzročilo opustošenje. Vremenska ujma pa je zatem zajela še Dolenjsko.

Na Tolminskem, Goriškem in Vipavskem se je neurje znova razdivjalo. V Dobrovem v Goriških Brdih je odkrilo streho tamkajšnjega gradu.

Zelo hudo je bilo na širšem območju Cerkljanskega in Škofjeloškega hribovja, na Tominskem je najbolj prizadeta Baška grapa, reke so prestopala bregove tudi na Idrijskem. Na Gorenjskem je neurje povzročilo pravo katastrofo. Železniki so bili zaradi plazov dolgo odrezani od sveta , bojijo se, da je neurje tam zahtevalo dve žrtvi. 350 hiš je zalila voda, številni prebivalci noči ne bodo mogli preživeti doma. Škoda je ogromna tudi v Cerknem, poplavljenih je bilo najmanj petdeset hiš, ena glavnih znamenitosti kraja - partizanska bolnica Franja - je uničena.

Bes narave je zvečer zajel Štajersko, tudi od tam pa poročajo o hudi tragediji. Plaz je namreč v Letušu zasul dva človeka, oba sta umrla. O poplavljenih kleteh in cestah so poročali z območja Kranja, Domžal, Ljubljane. Neurje ni prizaneslo niti obali in Notranjski. Reševalci, gasilci, policisti in vojaki bodo vso noč na delu.

Bolnice Franje ni več

Deroča voda
Deroča voda FOTO: Dolores Moravec
Deževje na skrajnem zahodu države se bo predvidoma postopno umirilo. Ob prehodu vremenske fronte od zahoda proti vzhodu pa bo v prvem delu noči v osrednjem in vzhodnem delu države še močno deževalo.

V Cerknem in okolici je neurje povzročilo nepopisno škodo. Uničena je tudi znamenita partizanska bolnica Franja. Kolikšna je škoda, še ni mogoče ugotoviti, ker ni več pravega dostopa, je za 24ur.com povedal župan Jurij Kavčič. Je pa ta zagotovo zelo obsežna. "Videti je, da je večji del barak raztrganih. Vodotok jih je zajel in odnašal," je dejal. V najbolj kritičnem delu je med dvanajst in štirinajst barak, ali so poškodovane tudi obrobne, še ugotavljajo.

Mi se bomo potrudili, da bomo na terenu po strugi potoka zbrali čim več ostankov teh predmetov, da nam ostane vsaj nekaj materialne kulture, ki bo pričala o Franji. Kustosinja Ivana Leskovec

Slabe novice je za 24ur.com potrdila Milojka Magajne iz Cerkljanskega muzeja. Povedala je, da so se poskušali prebiti v sotesko, a je dostop onemogočen. Zato so se povzpeli nad kraj, lkjer stoji znamenita bolnišnica, in videli žalostni sliko. "Zdaj smo ugotovili, da je praktično zelo malo od Franje ostalo. Na istih mestih sta samo dve baraki," je dejala. Kolikšna je škoda in kako se bodo obnove, če sploh, lotili, se bodo še odločili.

Oskrbnik komaj odnesel golo življenje

Po soteski Pasice so raztresene deske, ki so bile nekoč del bolnice Franje
Po soteski Pasice so raztresene deske, ki so bile nekoč del bolnice Franje FOTO: POP TV

Za bolnici Franjo skrbita dva oskrbnika. Eden od njiju je bil v času neurja v soteski Pasice. Ker je voda narasla v vsega nekaj minutah, se je komajda rešil, je povedala Milojka Magajne. Njegov sodelavec pa se je nato spustil v sotesko. Vse je raztreščeno, je povedal po vrnitvi. Po dolini so raztresen deske in tramovi, ki so nekoč sestavljali eno največjih slovenskih znamenitosti.

Poplavljena tretjina Cerknega

Voda je v Cerknem odnašala avtomobile
Voda je v Cerknem odnašala avtomobile FOTO: Dolores Moravec

Poplavljena je bila kar tretjina Cerknega, je povedal Kavčič, hiše je zalivala med 30 in 50 centimetri visoka voda z nanosi. Številni hudourniki, ki tečejo s Porezna, so namreč naraščali izjemno hitro in voda ni mogla odtekati. S seboj je nosila grušč, ob hišah so nastali do tri metre visoki nasipi, več stavb je še vedno ogroženih. Potok je narasel za več metrov, vse skupaj pa se je zgodilo v 10 ali 15 minutah. Bralka nam je poslala fotografije, na katerih je mogoče videti, kako blatna deroča voda odnaša avtomobile, po zadnjih podatkih jih je okoli deset močno poškodovanih. Škode je za več kot 100 tisoč evrov, minister za okolje in prostor Janez Podobnik, ki prihaja prav iz teh krajev, pa je že obljubil pomoč.

Župan Jurij Kavčič je dejal, da se bojijo težav s pitno vodo v prihodnjih dneh. Dodal je, da je večina cest v regiji poškodovanih, odneslo je tudi številne dostopne mostove do domačij. Posledice neurja že odpravljajo.

Voda je takole drla skozi Kropo
Voda je takole drla skozi Kropo FOTO:
Na Gorenjskem huje, kot so pričakovali

Gladina Sore naj bi se dvignila kar za dva metra. Lokalni radio Sora je poročal, da voda odnaša tudi avtomobile.

Z Elektra Gorenjska pa so sporočili, da so zaradi poplave glavnega električnega objekta motene oskrba z elektriko in telefonske povezave.

Na Upravi za zaščito in reševanje, pravijo, da je trenutno stanje po neuradnih podatkih hujše od napovedanega. Močno so prizadeti Železniki in Škofja Loka z okolico. Na omenjenem območju vlada obsedno stanje. Na terenu so ekipe civilne zaščite, policistov, gasilcev in cestarjev, ki pa se do številnih krajev ne morejo prebiti, je povedal predstavnik PU Kranj Zdenko Guzzi. Reševalne ekipe bodo delale tudi ponoči.

Odnesla jo je voda

Neurje je močno prizadelo Železnike
Neurje je močno prizadelo Železnike FOTO: Kanal A

V Železnikih, najbolj opustošenem kraju, je voda odnesla avto, v katerem je bila okoli sedemdeset let stara ženska. Po besedah Zdenka Guzzija jo še iščejo in ne vedo, ali je nesrečo preživela, medtem ko smo po neuradnih podatkih izvedeli, da naj bi bila mrtva. V istem kraju reševalci iščejo tudi moškega, ki ga je v lastni hiši zasul plaz. Gospod je poskušal ustaviti vodo, ki je vdirala v hišo, prav takrat pa se je sprožil plaz. Njegova hiša je v veliki meri porušena.

Škoda je nepopisna. Poplavljenih je bilo okoli 350 hiš, številne so močno poškodovane. Voda, ki je segala do pasu, je odnesla okoli 70 avtomobilov. Ker je zalila stroje, bo proizvodnja v številnih podjetjih stala. Najhuje je v Niku, kjer naj bi bili kletni prostori do stropa napolnjeni z vodo, prizadet je tudi Domel. Prav tam naj bi se danes mudila vladna delegacija, a je zaradi vremenske ujme program obiska spremenila. Motena je oskrba z elektriko, telefonom in pitno vodo, samo na območju Železnikov je brez nje okoli 3000 ljudi.

Srednješolski center Poden v Škofji Loki je pod vodo
Srednješolski center Poden v Škofji Loki je pod vodo FOTO:

Samo, da ni žrtev ...

Škodo v Železnikih si je ogledal tudi predsednik vlade Janez Janša.

"Na poti v Železnike smo videli, da je bila ujma res huda. Po prvih podatkih je v zelo kratkem času padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, kar je povzročilo tudi to razdejanje, kateremu smo priče v Železnikih in okolici." Izrazil je upanje, da neurje ni terjalo človeških življenj. "Vse ostalo se bo dalo popraviti. Strnili bomo sile in naredili vse, kar je v naši moči," je zagotovil premier. Na prizedetem območju so tudi obrambni minister Karl Erjavec, poveljnik Civilne zaščite RS Miran Bogataj in generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Bojan Žmavc.

Neurje je zajelo tudi Bohinjsko Bistrico
Neurje je zajelo tudi Bohinjsko Bistrico FOTO: P.K.

Bohinjci odrezani od sveta

Ob 16. uri v Bohinjski Bistrici razen cerkve ni bilo stavbe, v kateri ne bi bilo vsaj pol metra vode. V šoli je je dober meter, še vedno pa močno, močno dežuje. Ljudje, ki so v službi izven Bohinja, niso mogli po svoje otroke v šole in vrtce in tudi ne bodo mogli. Sporočilo naše bralke

Na Sevškem najhujši val še pričakujejo, je povedal škofjeloški župan Igor Draksler. Na terenu so vse razpoložljive gasilske enote, težava pa je, da so nekatere ujete v Železnikih, kamor so jih poslali na pomoč, je še dejal. Davča in Sorica sta odrezani od sveta, številne mostove je odneslo. V Kropi plaz ogroža več hiš, pripravljajo se na morebitno evakuacijo prebivalcev. v kraju vlada izredno stanje.

Pod vodo tudi drugi deli Gorenjske. Posebej hudo je v Kamniku in Komendi, o poplavah pa poročajo tudi iz Domžal, Trzina, Medvod in drugih krajev. Voda je vdirala tudi v hiše v Škofji Loki, Kranju in Radovljici. V Bohinjski Bistrici skoraj ni hiše, v kateri ne bi bilo najmanj pol metra vode. Kraj je odrezan od sveta, zasulo je vse ceste, tudi zadnje upanje - povezavo preko Pokljuke. Železniška proga je neprevozna, telefonske in internetne povezave so motene, številni prebivalci niso mogli do doma. Neurje je močno prizadelo tudi Bled.

Opustošenje na Gorenjskem
Opustošenje na Gorenjskem FOTO:

Šolarji obtičali zaradi plazu

S Slovenskih železnic so sporočili, da bo zaradi obilnih padavin do nadaljnjega zaprta železniška proga Jesenice - Nova Gorica. Zaradi zaprtja cest nadomestni avtobusni prevoz trenutno ni mogoč. Potnikom priporočajo, naj se pred potovanjem o aktualnih razmerah pozanimajo na najbližji železniški postaji.

Dva avtobusa s tolminskimi šolarji sta obtičala na cesti med Bukovim in Zakojco. Na pomoč so jim priskočili idrijski policisti. Dva sta odšla peš do avtobusa in se prepričala, da je z otroki vse v redu. Zaradi strahu, ki je vladalo med njimi, sta skupaj s skupaj spremljevalci iz osnovne šole otroke peš pospremila k tri kilometre oddaljeni turistični kmetiji, kjer so se ogreli. Na kmetiji so se otroci zadrževali do 15.20 ure, nato pa so odšli do naselja Bukovo, kjer sta jih čakala avtobusa. Cesto so namreč do takrat očistili. Policista sta nato skupaj s pripadniki gasilcev spremljala avtobusa, saj je obstajala nevarnost, da je kje cesta zaradi neurja spodkopana. Na kritičnih mestih so otroci izstopili iz avtobusov in peš nadaljevali del poti. Ob 16.55 uri sta voznika avtobusov, ob pomoči policistov in gasilcev, srečno pripeljala otroke do naselja Reka, od koder so pot nadaljevali proti domu, je sporočil predstavnik PU Nova Gorica Simon Justin.

Struga reke Idrijce je v ozkem predelu tik pred izlivom v Sočo na Mostu na Soči popolnoma zamašena. Domačini pravijo, da bi lahko brez težav prečkal reko. "76 let imam, pa še nikoli nisem videl česa takega," pa je komentiral moški, ki živi v bližini.
Struga reke Idrijce je v ozkem predelu tik pred izlivom v Sočo na Mostu na Soči popolnoma zamašena. Domačini pravijo, da bi lahko brez težav prečkal reko. "76 let imam, pa še nikoli nisem videl česa takega," pa je komentiral moški, ki živi v bližini. FOTO: J.L.
Tudi sicer je deževje na Tolminskem povzročilo kar nekaj težav. Nad vasjo Kneža v Baški grapi naj bi plaz v veliki meri zasul stanovanjsko hišo, česar pa na Policijski postaji Tolmin niso potrdili. Povedali pa so, da so na cesti proti Podbrdu trije ali štirje plazovi, zato bo ta še kar nekaj časa zaprta.

Na novogoriški policijski upravi so povedali, da je neurje botrovalo tudi prometni nesreči, v kateri je bil poškodovan otrok. Na vetrobransko steklo avtomobila je namreč padel kamen.
Neurje
Neurje FOTO: Kanal A

Umrli v zasuti hiši

Po napovedih vremenoslovcev bodo Savinja in njeni pritoki naraščali v prvem delu noči, v drugem delu pa naj bi Savinja naraščala le v spodnjem toku.

Val neurja se je zvečer razbesnel na Celjskem, na celotnem območju še vedno močno dežuje. Poročajo tudi o tragični nesreči. V Podgorju pri Letušu je plaz zasul hišo, umrli sta dve mlajši osebi, je za oddajo 24UR ZVEČER povedal Darko But s celjske civilne zaščite.

Poplave v okolici Polzele
Poplave v okolici Polzele FOTO:

Savinja s pritoki že poplavlja v Zgornjesavinjski dolini. Bregove je prestopila v Letušu, Rečici ob Savinji in Laškem, kjer so že pred tem sprožili opozorilno sireno. Okoli 22. ure naj bi bil vodostaj reke okoli štiri metre, graditi so začeli nasipe. Dostop v Velenje je bil zaradi poplav Pake več ur onemogočen, krizni štab zaseda vsako uro. Prizedeto je tudi Celje.

Tudi Dravinja prestopila bregove


Prebivalci, ki živijo ob Dravinji, pravijo, da tako visoke reke ne pomnijo. Bralka nas je obvestila, da v Slovenskih Konjicah tako hudih poplav še niso imeli. Gasilci so na delu, na tamkajšnjem prostovoljnem gasilskem društvu so nam povedali le: "Vse je pod vodo." Več nismo izvedeli, saj so hiteli na teren.

Sicer je bilo v začetku najhuje v Vranskem, neurje pa se je nato začelo pomikati Makolam in Poljčanam. O poplavah poročajo tudi iz Mislinje in Slovenske Bistrice, narasla voda veliko preglavic povzroča na območju Ptuja. Neurje je zajelo tudi Pohorje in Koroško ter se pomaknilo tudi proti Posavju in Dolenjski. Ljutomer, Slovenj Gradec, Sevnica, Zagorje ob Savi in Hrastnik so med zadnjimi kraji, kjer so morali zaradi neurja na pomoč priskočiti reševalci.


Številne ceste po državi so zaprte. Več =>

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (233)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

omfg123@mail386.com
20. 09. 2007 09.09
Mary_Marjana ej BTW sm js tui iz Okolice Podčetrtka ! hihi Pa Lepo Se Mej Se Naprej Lep Pozdrav Usem Skupaj !
mary_marjana
20. 09. 2007 07.23
Mislim, vidim da v tej naši prelepi Sloveniji, večina ljudi sploh ne ve kaj pomeni pojem naravna katastrofa. Damirg, naj prvo tebi razložim: naravna katastrofa je posledica neravnovesja, zaradi nje trpijo vsi, proti njej ne moreš popolnoma nič, ne glede na to kje se dogaja, sploh pa ne v Lj, kjer takšni kot si tine bi vedli kaj naredit. Verjetno bi ostali v hiši in čakali, da jim kdo reši rit, al pa bi spet mel tok na netu zapovedat, da niti opazil neb da jih je voda zalila. Jao mene, kdo si te je zmislu človk bogi. Pa nekaj ti povem, enkrat še povej kej čez podeželje pa boš ob prvi priložnosti mel opravka z mano, pa čeprav sem ženska. Kar se pa tiče državnega denarja, pa tak vemo zakaj zagovarjaš takšno stališče. Pač je v Lj največ državnih infrastruktur, tebi pa odgovarja, da drugi plačujejo, da ti živiš v >lepem< okolju. Pridi k nam pogledat, da vidiš kaj je okolje in kaj je narava. Aja, zelena je veš, ne siva. Pa še nekaj, 4 leta nazaj je tu pri nas tudi prišlo do velikega neurja. Celo potok Sušica, ki ima ime prav po svoji znamenitosti, da ga je redkokdaj sploh kaj, je poplavljal, neurje je lomilo drevesa, jih odnašalo po cesti itd... Pa tudi glavno cestno povezavo podčetrtek-lesično je precej uničilo, naj ti povem da to je državna infrastruktura, pa je bil manjši del te ceste renoviran komaj letos, da ne govorimo o ostalih delih, ki prenove verjetno ne bodo doživeli ker država nima denarja za to. More stole kupovat,(prvotna cena 2000eur, tu nekje). Mislim HALO!!!!! Pol pa ti tukaj o neki centralizacija, jebote, to kar se dogaja je posledica centralizacije. No, ko praviš da si visoko izobražen, lahk prosim poveš na kerem nivoju, sej ni druge samo bo treba čistko nardit, tam kjer si se ti izobraževal. Glej da neoš kdaj v svojem lajfu še prekleto rabil pomoč naših krajev, kjer so naravni izviri nekaj vsakdanjega, kjer vemo kaj pomeni ZRAK in vemo kaj je čista nekloronizirana voda, pa tudi vemo, ne glede na spol, kaj so grable, lopata, kramp, .......... Pa vemo kaj pomeni če moreš do najbližje trgovine resnično z avtom, oziroma greš peš ko je lepo vreme, ne pa taki kot si ti, ki majo 200m do trgovine pa grejo z avtom. To tvoje obnašanje tukaj le dokazuje, da pač ljudje ki živijo med 4 stenami, nimajo prihodnosti, saj ne razumejo niti najbolj osnovnih pojmov. Sploh si pa v enem komentarjusam to potrdil, ko si rekel da tudi delaš doma. Me res zanima kaj. To da prispevaš v kanalizacijo, odvečne iztrebke, to ni delo veš. Eh, idi malo vun, pa poglej okoli sebe. Pojdi danes kamorkoli kjer so prizadeta območja, pa poglej danes posledice, pa da voda ki priteče po cesti ni nujno reka oziroma potok. Pa v šolo bo treba, se ti ne zdi!?!?!?! AJDE
omfg123@mail386.com
19. 09. 2007 08.33
+1
Baje Je 3/4 Lune Pod Vodo Zarad prevelikih padavin ! Hm...
zverd@email.si
19. 09. 2007 07.40
saj tisti ki nismo v ogroženih območjih se lahko smejimo ker nevemo kako to je pa se ne zbudimo na vodni postelji.njim verjetno ni tako smešno.če bi vam dež zalil hišo al pa plaz odnesel hišo vred z računalniki se verjetno nebi smejali.
politik70
19. 09. 2007 07.04
temacni | 19.09.2007 | 03:51 Zdaj nam manjka le še en hudournik mimo Baze 20... hehe... Ti si definitivno psihopat!!! Da lahko daš tako izjavo pa sej to ni res.Kot bi jaz rekel da je neurje divjalo zato ker je bila včeraj vlada na tistem koncu .res nimaš 100 pik!
goso
19. 09. 2007 03.10
Hudournikov se ne lotiš z zajezitvijo. Bo še slabš.
goso
19. 09. 2007 03.06
Bojmo se vode, dokler je še krotka.
muvimen
19. 09. 2007 02.03
Kwa pa T"artinjev" trg, a je kul??
sracko@mail386.com
19. 09. 2007 01.28
Dežja je konec, samo še v Beli krajini ga je malo.
Eastman
19. 09. 2007 00.56
Držte se kjerkoli že ste! V Ljubljani je nehalo deževat, močno upam da je tako tudi drugje po Sloveniji.
omfg123@mail386.com
19. 09. 2007 00.13
prinas ne dezuje vec sam me pa je groza mislt na to koliko ljudi je zdajle ostalo brez doma (poplvaljene hise ( nimajo elektrike , pitne vode , po moznosti celi premoceni) pa kaksne materijalne skode bojo) ka si ja nor kolk avtov je odneslo zalilo stovklo pa se ene 10 smrtnih zrtev bo najmanj groza ! :( zelim usem mirno noc in lahko noc :) P.s. : omfg123 a.k.a. Sexy1989 ma vas rad !
JezusKrishna
19. 09. 2007 00.08
kako je stanje v celju? slišu sm da je pr špici že zlil se ven..? naj se gre kdo heroja in snema :) bo velik zaslužu.
sracko@mail386.com
19. 09. 2007 00.04
Še malo zdržite. Deževni val je trenutno še v Prekmurju, Štajerskem, Beli Krajini in Posavju. Ne bo več dolgo. Gledam na radarsko sliko.
Petrov?an
19. 09. 2007 00.01
Lepo je vam nazahodu. V Petrovčah in najverjetneje v Celju pa so padavine popolnoma prenehale. Tako da vam želim mirno noč krasno jutro:)
sebak
18. 09. 2007 23.56
Na zahodu prekrasna noč, oprano nebo polno zvezd, kot da se nebi nič zgodilo. Ah, ko bi le zmanjkalo elektrike ;)
Petrov?an
18. 09. 2007 23.54
v petrovčah pri celju vsemirno ...ne morm pa verjeti kaj vse se v okolici dogaja:O
pepo.sas@email.si
18. 09. 2007 23.52
v Laškem je Savinja že prestopila breg in onemogočila promet skozi mesto
omfg123@mail386.com
18. 09. 2007 23.46
Mah to ej use dns kriza pa se ne neha dezvat pr nam se pojacuje ta dez :)? ? ;= Hm... tole mi cis nc ne disi !!! pa js morem ju3 u cele u solo kak bom tja prso tui nevem :) tk de js se odpravlam spat lepo prezivite noc usi skup in cao cao !
t0m
18. 09. 2007 23.41
En nasvet vsem: DAMIRG pise skoz ene in iste bedarije, samo da se lahko kreganje nadaljuje.. (na zalost sm jst to sele zdj pogruntal) Ne nasedajte mu - preprosto ga ignorirajte!!
killi-123@hotmail.com
18. 09. 2007 23.33
beby a je Boh.Bistrca tudi pod vodo?