Slovenija

FOTO: Katarski šejk pripravljen investirati v Slovenijo

Brdo pri Kranju, 20. 07. 2010 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Katarski emir al Tani se je sestal s predsednikom Türkom. Pogovarjala sta se o krepitvi gospodarskih odnosov na področjih blagovne menjave, storitev in investicij, državi pa sta podpisali sedem sporazumov.

Katarski emir Hamad bin Kalifa al Tani je danes prispel na dvodnevni obisk v Slovenijo. Vladar te hitrorastoče energetske velesile se je z gostiteljem, predsednikom republike Danilom Türkom, na Brdu pri Kranju pogovarjal predvsem o krepitvi gospodarskega sodelovanja, državi pa sta podpisali tudi več sporazumov.

Srečanje Turk - Šejk Al Tani - 2
Srečanje Turk - Šejk Al Tani - 2 FOTO: Miro Majcen
Predsednik republike je januarja z močno gospodarsko delegacijo obiskal to zalivsko državo, državi pa sta takrat podpisali tudi sporazum o gospodarskem sodelovanju ter sporazum o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka.

Že takrat je bila glavna tema pogovorov med obema voditeljema prav krepitev gospodarskih odnosov med državama, z namenom iskanja novih priložnosti za slovensko gospodarstvo pa so organizirali tudi katarsko-slovenski poslovni forum.

Katarce zanima rehabilitacijski center Soča

Slovenija in Katar sta ob obisku podpisala sedem sporazumov, s katerimi naj bi še dodatno okrepili medsebojne odnose, ki jih je Türk opisal kot zelo intenzivne in obetavne.

Državi sta tako v prisotnosti obeh šefov držav podpisali med drugim podpisali memorandum o soglasju o ustanovitvi skupnega ministrskega odbora med katarsko in slovensko vlado ter memorandum o sodelovanju na področju turizma, ki ju je v imenu Slovenije podpisal minister za finance Franc Križanič.

Temu je sledil podpis memoranduma o sodelovanju na področju zdravstva, ki ga je v imenu Slovenije podpisal minister za zdravje Dorjan Marušič. Kot je povedal, katarsko stran zanima predvsem področje rehabilitacije z rehabilitacijskim centrom Soča v ospredju. Slovenija si sicer v sodelovanju s Katarjem prizadeva predvsem izkoristiti znanje slovenskih strokovnjakov, najverjetneje skozi izmenjave s katarskimi.

Slovenija in Katar sta v tej luči podpisala tudi sporazum o katarski donaciji v višini 100.000 evrov za projekt rehabilitacije invalidnih otrok, žrtev spopadov v Gazi, ki na pobudo predsednika republike poteka prav v centru Soča.

Šejk Al Tani in predsednik Türk pred katarsko delegacijo.
Šejk Al Tani in predsednik Türk pred katarsko delegacijo. FOTO: Miro Majcen

Pogovori tudi o investicijah

Državi sta povrh vsega podpisali še protokol o sodelovanju med obema zunanjima ministrstvoma, memorandum o soglasju na področju športa med obema olimpijskima komitejema in sporazum o sodelovanju in izmenjavi informacij med Slovensko tiskovno agencijo in Katarsko tiskovno agencijo.

Kot je pojasnil predsednik Türk, so današnji pogovori s katarskim emirjem tekli še o drugih oblikah sodelovanja, še posebej na področju investicij, financ in turizma, vendar dodatnih podrobnosti ni povedal.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, je katarski emir poudaril, da so pripravljeni vlagati v dolgoročne in strateške investicije, omenil pa je tudi možnosti za sodelovanje obeh držav pri skupnem nastopu na evropskih trgih.

Državi se sicer že nekaj mesecev pogovarjata tudi o ustanovitvi skupnega slovensko-katarskega finančnega sklada, katerega namen naj bi bil pospeševanje okrevanja in tehnološkega razvoja slovenskega gospodarstva.

Kot je zatrdil predsednik republike, gre v primeru Slovenije in Katarja za sodelovanje dveh manjših držav, ki se obe trudita za pravične rešitve v mednarodnih odnosih, zato ni omejeno zgolj na dvostranske interese, ampak se posveča tudi regionalnim vprašanjem.

V tej luči Türka veseli, da bo emir po Sloveniji obiskal tudi Bosno in Hercegovino, saj verjame, da bi Katar lahko prispeval k stabilizaciji razmer na Zahodnem Balkanu. Slovenija si po drugi strani želi pomagati pri iskanju pravičnih rešitev za probleme na Bližnjem vzhodu in veseli ga, da ima v Katarju pomembnega partnerja.

Katarski emir običajno ne daje izjav za medije, a danes je naredil izjemo in za zbrane slovenske medije izrazil prepričanje, da bo obisk prispeval k boljšemu sodelovanju med državama.

Slovensko-katarski finančni sklad?

Srečanje Turk - Šejk Al Tani - 6
Srečanje Turk - Šejk Al Tani - 6 FOTO: Miro Majcen

Državi se pogovarjata tudi o ustanovitvi skupnega slovensko-katarskega finančnega sklada, katerega namen naj bi bil pospeševanje okrevanja in tehnološkega razvoja slovenskega gospodarstva, s poudarkom na zagotavljanju ustrezne dolgoročne donosnosti vloženih sredstev.

Katarski emir se je tudi tokrat s predsednikom Türkom pogovarjal predvsem o možnostih za okrepitev gospodarskega sodelovanja na področjih blagovne menjave, storitev in investicij. Spregovorila naj bi tudi o finančnem sodelovanju, sodelovanju na področju zdravstva in rehabilitacije ter na področju obnovljivih virov energije.

V luči krepitve odnosov med državama se bo katarski emir srečal tudi s predsednikom vlade Borutom Pahorjem.

Državi bosta podpisali tudi več sporazumov. Med temi bodo tudi memorandum o soglasju o ustanovitvi skupnega ministrskega odbora med katarsko in slovensko vlado ter memoranduma o sodelovanju na področju turizma in zdravstva med obema vladama.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
21. 07. 2010 15.12
NE POZABITE PROSIM let ko so različni zidarji hlastali po bližnjem muslimansko--naftnem svetu,,spomnite se koliko smo plačali njihove avanture slovenci DO KDAJ BOMO OSLI IN SE DRSALI PO LEDU S TO ELITO GOLJUFOV
Buena Vita
21. 07. 2010 15.09
VOLEK NE,RES NE POZNAJO,TO JEV TUDI RAZLOG ZAKAJ NE BODO NIKOLI S TEMI ZANIKNIMI IN SKORUMPIRANIMI TAJKUNI POSLOVALI
bnam 2707
21. 07. 2010 12.54
Ferdox:na svetu ni samo zahod in Bruselj.Slovenija bi že davno morala v diplomaciji videti vse strani neba,pa ni bilo tako,ker je naša politična oigarhija z viška gledala na tretji svet. Prav je,da se predsednik in premier angažirata v tretjem svetu,kar predstavlja gospodarsko prihodnost.Vžno pri temu je,da se ne prodajamo kot to znajo nekateri slovenski politiki in to so tudi dokazovali v preteklost zato smo kjer smo.Ljubosumje ne bo koristilo prihodnosti republike Slovenije. Še naprej lep in sončen dan.
Ferdo Crni
21. 07. 2010 12.39
polifem - kaj pa je ta šejk drugega kot magnat? A ti pišeš da VSI arabci vlagajo v druge panoge? :-))))) Spet protiameriški revolucionarni refleks. A sploh veš koliko američani vlagajo v Evropi, Afriki, Aziji????? PS: Katar je eden največjih ameriških zaveznikov na bližnjem vzhodu.
povemvsem
21. 07. 2010 11.48
Tako je!Arabci,denar vlagajo tudi v druge panoge,saj vedo da bo nekega dne nafte presahnila,v nasprotju z Ameriko,ki še vedno ne more znebiti odvisnosti od nafte.Zaradi te zgrešene gospodarske politike,čedalje bolj in hitreje propadajo,razen njihovih magnatov seveda!
Ferdo Crni
21. 07. 2010 11.39
Ker me vstrajno brišejo še enkrat - sam larifari besedičenje. Podpisi o "nemerah" so bolj diplomatske narave. Nič konkretnega. Pač Tuerkova neuvrščena titoistična diplomacija, ki je bolj populistična kot pa stvarna.
CtrlDelete
21. 07. 2010 11.27
volek
21. 07. 2010 11.26
CtrlDelete, s tvojim postom se popolnoma strinjam. Besedičijo in gofljajo tisti, ki niso šli dalj od Trsta ali Celovca. Arabska gospoda šolana na EU in ZDA prvoklasnih univerzah so izredno inteligentni, razgledani in pošteni ljudje v biznisu. Kot sem že povedal ta šejk izpolni tisto kar obljubi, s takimi ljudmi ni treba podpisovati pogodb, kar reče to izpolni. Stisk rok je dovolj. Ne poznajo balkanskega nadmudrivanja.
comment123
21. 07. 2010 11.17
NAJBOLJE JE, DA ŠEJK INVESTIRA NAJPREJ V OBLAST IN VODENJE NAŠE MALE DRŽAVICE...
CtrlDelete
21. 07. 2010 11.16
@Volilec.SI na žalost....boš v življenju ostal samo "volilec" obdan z ovcami! Tko je, kaj češ, sam si si zbral! *popravek*
CtrlDelete
21. 07. 2010 11.15
@Volilec.SI na žalost....boš v življenju ostal samo "volilec" med obdan z ovcami! Tko je, kaj češ, sam si si zbral!
VolilecSI
21. 07. 2010 11.05
Glede šejkove žene pa še to, na svojo pot v Slovenijo si je iz harema gotovo izbral tisto najmanj lepo. Tuerk pa itak v življenju ni imel nikdar kaj izbirati, je moral ubogati, kar mu je partija ukazala.
VolilecSI
21. 07. 2010 10.58
Katarski šejk je seveda pripravljen na veliko investirati v Sloveniji, v kolikor dobi za ta namen s strani slovenskih bank ustrezne kredite in seveda pod ključnim pogojem, da mu Tuerk & Co. z namenom zastavitve oz. kot dodatno jamstvo za odobritev kreditiranja šejkovih strateških investicij v enormnih zneskih, pod mizo, po tihem in seveda znatno pod ceno proda zajeten sveženj obveznic RS. O tem, da bodo vladajočim slovenskim snovalcem, te za šejka prvorazredne, za državljane pa gnile in za RS najverjetneje pogubne kupčije, padle tudi konkretne v šestcifernem mnogokratniku izražene provizije USD, pa podrepni novinarji POP TV slovenski javnostji seveda ne upate razkrivati.
CtrlDelete
21. 07. 2010 10.49
Mnogo vas je ki se posmehujete temu, da se Slovenija zadnje čase bolj gospodarsko in kulturno druži z Arabskimi državami....... .....povem vam samo eno....sem ateist, prepotoval sem ogromno sveta, bil v vsem mogočih kulturah in če primerjam ene zapite in agresivne Angleže (tukaj lahko mirno dam ramo ob rami še Francoze, Italijane, Špance, Nemce...Američane...)...torej, če primerjam njihovo kulturo in človečnost z Arabci, se prvoomenjeni lahko skrijejo!!! Upam, da tisti ki so potovali po svetu vedo kaj sem želel povedati. A vi ki ste usmerjeni bolj "na kulturen in civilizacijski zahod", si vzemite malo časa v premislek o tem kaj pišete! Lp
senzacionalno
21. 07. 2010 08.42
uf, stara je 51 pa še 7 otrok! svaka čast teli šejkici!
senzacionalno
21. 07. 2010 08.38
madonca kako fejst žensko ma tale šejk. turkova zgleda prav mizerno ob njej.
Geronemo
21. 07. 2010 08.35
Naj bo dobro ali slabo, vsi ste fiksirani samo na slabo in iz vsake zadeve pri kateri pač niste zdraven najdete 1000 razlogov kaj in kako je narobe... Hvala bogu, da se nekdo spomni na Slovenijo v takšnih časih... Če bi se Emir-u dvignil k... bi lahko rekel ko vas gleda, pa šel naprej... Ziher vsak dan gleda par turkov in Pahorjev pa vseeno je prišel v Slovenijo.. In za tiste ki vztrajno fiksirajo faušijo proti enim lahko spregledajo priložnost ki se ponuja... Ampak raje dajmo spokritizirat vse da bo naš ego sit.
pika poka ježek
21. 07. 2010 08.01
Ne vem zakaj je bilo potebno toliko truda za vstop v EU, če pa nas po šestih letih polnopravnega članstva Türk in Pahor vodita v Arabsko ligo?????????????????????????????
volek
21. 07. 2010 07.43
Zimzelen, ko bova midva tako bogata bova vsak dan imela po eno tako.
divus
21. 07. 2010 07.30
Vse lepo in prav samo, če bi mi kaj od tega imeli Za naše bogataše je teh sto tisoč mačji kašelj.