Slovenija

Pahor: Križanič dela bolje, kot govori

Ljubljana, 27. 08. 2009 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je presodila, da problematika sprememb pri davčnih stopnjah sodi v strukturne spremembe, te pa ne bodo vključevale dodatnih obremenitev dela. V bran Križaniču se je tudi tokrat postavil Pahor.

Vlada je odstopila od sprememb dohodninske zakonodaje. Nasprotovanj je bilo preveč, koalicija pa očitno ni našla skupne besede, čeprav je finančni minister Franc Križanič še včeraj zatrjeval, da je predlog koalicijsko usklajen. Potem ko so koalicijski partnerji včeraj trdili, da o predlogu niso bili dovolj natančno obveščeni, je Križanič danes pojasnil: "Zakon smo pisali v skladu s koalicijsko pogodbo in smo ga sproti koordinirali s koalicijskimi poslanskimi skupinami. Zakon je tako bil koalicijsko usklajen, a tu ni šlo za klasično koalicijsko usklajevanje."

Predlog novele zakona o dohodnini ne bo vključeval napovedanih sprememb pri dohodnini, je potrdil minister Križanič.
Predlog novele zakona o dohodnini ne bo vključeval napovedanih sprememb pri dohodnini, je potrdil minister Križanič. FOTO: Dare Čekeliš

Kot je po današnji seji vlade dejal Križanič, je vlada odločila, da mora biti pristop k spremembam davčnih stopenj celovit in da ta problematika spada v strukturne spremembe. "Ocena vlade je, da je ta predlog tako pomemben, da sodi v strukturne reforme in tako ne sodi v redni koncept dela ministrstev," je pojasnil. Predvsem zaradi "turbulence in razburjenja medijev" vlada še posebej poudarja, da pri teh strukturnih spremembah ne bo šlo za dodatne obremenitve dela, ampak se bo progresijo iskalo posredno. S spremembami naj bi davčno razbremenili skupine prebivalcev, ki so pod največjim pritiskom krize in imajo najnižji standard, dodaja minister.

Sprememb, kot jih je ministrstvo za finance predstavilo v sredo in ki naj bi bile koalicijsko usklajene, tako zaenkrat ne bo. Vlada predloga novele zakona o dohodnini sicer ne umika, bo pa predlagala manjše spremembe, kot je problematika obdavčitve pomoči za kmetovanje na območjih z omejenimi dejavniki, obdavčitev rezidentov, ki hodijo na delo v tujino, in vprašanje uveljavljanja olajšave za vzdrževane družinske člane, ki imajo manjše dohodke.

Pahor: Vsi delamo napake

Križanič po ocenah premierja Boruta Pahorja dela bolje, kot govori ter kot minister za finance govori preveč in premalo disciplinirano. "Je pošten, iskren, ima pa to napako, da pove, kaj misli in se verjetno glede tega ne bo nikoli spremenil," je dejal Pahor, ki sicer Križaničevo delo ocenjuje kot dobro.

Tudi tokrat je v bran Križaniču stopil premier Pahor.
Tudi tokrat je v bran Križaniču stopil premier Pahor. FOTO: Dare Čekeliš

Kot je premier povedal po seji vlade, je Križanič predan svojemu delu, sposoben in prizadeven, da reši probleme. "Svoje delo opravlja dobro, ne brez napak, in želim si, da bi letos opravil eno najtežjih nalog, to je pod streho popeljal proračun za leti 2010 in 2011," je poudaril in dodal, da Križaničeva naloga ni lahka.

Slovenija se namreč po Pahorjevih besedah sooča z nevarnostjo visokega primanjkljaja, dolga, prihodki v državno blagajno so manjši kot kadar koli doslej, rast je najslabša. "V takih razmerah pripraviti razvojno naravnan proračun je velika odgovornost," je prepričan premier.

Kaj je predlagal Križanič?

Glede na koalicijsko usklajevanje izhodišč pri pripravi predloga zakona bi po potrditvi predloga na vladi prišlo do povečanja dodatne splošne olajšave za zavezance s skupnimi dohodki do višine prvega praga skupnih dohodkov, ki bi omogočila uveljavljanje dodatne splošne olajšave (za leto 2009 do 8.557 evrov). Dodatna splošna olajšava bi bila določena v višini, ki bi omogočala, da zavezanci, ki prejemajo minimalno plačo oziroma dohodke iz delovnega razmerja do 8.557 evrov, ne bi bili obdavčeni.

Uvedena bi bila stanovanjska olajšava v znesku plačanih obresti in glavnice, vendar ne več kot 600 evrov.

Zavezance za dohodnino z dohodki, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, višjimi od dveh in pol povprečnih plač, bi se dodatno obremenilo z uvedbo dveh dodatnih davčnih razredov, s stopnjama 45 odstotkov in 50 odstotkov, ob nespremenjenih standardnih olajšavah.

Predlog nove lestvice je bil naslednji:

Nova dohodninska lestvica
Nova dohodninska lestvica FOTO: Ministrstvo za finance

Predlog novele zakona o dohodnini je sprožil precej negativnih odzivov v strokovni javnosti in pri političnih strankah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (165)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tilus@email.si
28. 08. 2009 15.35
Ste ga slišali "radečega javorja" midva s Križaničem že dolgo politično sodelujeva in Križanič bolje dela kot govori. Danes je dovolj, da predsednik reče, da je dobro in vse ovce so zadovoljne in naprej jedo slamo, ki je spet slastna, ker je tako povedal predsednik. Ovce pisunske so pa tiho saj imajo kratek spomin. Spomnijo naj se ko je nek minister prodlagal samoplačniške splave in je moral oditi. Današnji ministri obljubljajo minimalne plače 1000 eur, minimalne pokojnine 1000 eur pa tega ne izpolnijo, Ovce pa nič naprej jedo slamo. Tako se dela med prijatelji, prijatelja pa ja ne boš zamenjal. To izgleda tako kot, da prijatelji imajo državo za svojo last in z njo lahko počnejo kot z lastnino. Ovce pa nič saj jim to priznavajo.
privat.baldrick
28. 08. 2009 01.31
Koalicija: smiselno je bilo razpravljati o predlogu, kot je bilo smiselno tudi ustvariti vtis o nesmiselnosti, da je predlog že vnaprej sprejet. Pahor revitalizira Križaniča. Še prej pa sebe. Kitajska tradicionalna prijateljica. Škoda, da je bil Kitajc slišat peaceful, pahorju pa so dal majk na reverb. In tresu se je oder. Ni vedu.
abeceda123
28. 08. 2009 00.50
Razmerje Slovenija..............Češka v letu 1991 je bilo 3,4 v našo korist. Res gnoj murgelski, da si je upal to storiti, vse na račun divje privatizacije.
CezDrnInStrn
28. 08. 2009 00.32
Povejte en veliki uspeh rdeče ekonomije v18 letih?
zahod.west
27. 08. 2009 20.02
rdečuhi so bili, kar se tiče ekonomije zgodovinsko vedno velike katastrofe........
SDS-MAFIJA
27. 08. 2009 19.10
DANES BI IMELI SIGURNO 1000€ BRUTO ZAJAMČENE PLAČE,ČE V DOBRIH LETIH GOSPODARSKE RASTI 2004-2008 NA OBLASTI TAJKUNSKE VLADE,KI JE VES SVOJ TRUD IN NAŠ DENAR NAMENILA ZA PREVZEME,KI SO JIH NATO TUDI KREDITIRALI.....
Kolodont
27. 08. 2009 18.25
Problem te države je v tem, da je preveč birokratov in ostale "kvazi" javno-upravne delovne sile, ki samo prelaga papir, plačani pa so od davkov. In večina teh je plačana veliko bolje, kot pa tisti, ki plačujemo davke, da oni lahko živijo. (čemu imajo oni bruto plače? Glede na to, da se denar vrne tje, od koder je prišel, bi bilo bolje, da bi imeli kar neto plače) Javna naročila so tudi čisto skregana z logiko... kako lahko npr. SCT po podpisu pogodb zvišuje ceno cest, predorov...z aneksi...zakaj so bili pred tem razpisi? Zdravstvo... pediatrija! Zakaj za "K" grejo gradit neke ultra arhitekturne podvige, če potem sama stavba pešeže prvotni denarni sklad, funkcionalnost stavbe pa je vprašljiva že takoj na začetku (legionela, klima...) (spet javni razpisi) Vojska... Patrije... farsa stoletja... čemu toliko enakih oklepnikov, pri katerih se kasneje izkaže, da ne ustrezajo (ko grem sam v trgovino in kupim nekaj novega, kupim le en primerek in če sem zadovoljen jih kupim več, pa še to po potrebi) V tej državi močno primanjkuje zdrave kmečke pameti.... saj veste "Najprej štalca pol pa kravca!" A dokler bodo v ozadju interesi posameznikov in koorporacij, se ne bo nič zgodilo.
zack12
27. 08. 2009 18.25
ČE SEM PREDLOG KRIŽANIČA PRAV RAZUMEL, PRIDOBI S TEM ZAKONOM VELIKO LJUDI S PLAČO DO 1000 EVROV.....VELIKO VEČ PA BI IZGUBILI TISTI S DOHODKOM NAD 3000 EVROV....zatorej ni vse tako črno kot se vidi, razen če niste pri tistih, ki mate ful dnarja
Dol.z.izdajalci
27. 08. 2009 17.34
Če bi napravili tako lestvico, potem bi država veliko izgubila !! Sak je skoraj cela Slovenija v prvem razredu. Pahor naj uvede davčne blagajne po lokalih, pa bo dobil dosti keša, saj imajo visoke cene po lokalih.
enem
27. 08. 2009 17.26
kdaj bo interpelacija? al bo sam spokal?
prst.v.rit
27. 08. 2009 17.23
spet bi bili lenuhu na bolšem
prst.v.rit
27. 08. 2009 17.21
odbogaposlan
27. 08. 2009 17.15
primerjave se neprimerne chem: kot da bi rekel: imaš izbiro med drekom in šitom!
chemtrail
27. 08. 2009 17.10
No, tudi to je nekaj! Un prej je delal neumnisti in govoril neumnosti!!
odbogaposlan
27. 08. 2009 17.02
he,he. ob 11. uri ste imeli našteto 157 podpornikov na facebuku. a ste malo bolj ažurni, koliko jih je pa ob 16. uri teh podpornikov! a imate že cenzuro na 24 ur. politično! ho,go,ho,ho, agitrop!
D3MoN
27. 08. 2009 16.59
Klampfman, kapo dol. hahaha
Johan.B
27. 08. 2009 16.55
Ne mores butast govort na takem polozaju pa dober delat, tok nesposoben pa spet ne mores bit!! (ali pač) Delavec iz tovarne bolj pameten razmišlja.
KekecImaVasRad
27. 08. 2009 16.46
A potem Križanič dela eno, misli pa drugo...sam ni mi pa jasno ali govori tisto kar dela al tisto kar misli???
ekstaza_smrti
27. 08. 2009 16.44
Mislim da bi moral Pahor razmisliti o zamenjavi Križaniča, ki je, če ste slučajno pozabili, Janšev kader, delal je v času ministra Andreja Izdajalca Bajuka, ni čudno da je tak nesposobnež.
Klampfman
27. 08. 2009 16.40
"Pahor: Križanič dela bolje, kot govori" PAHOR ZA TEBE VELJA RAVNO OBRATNO!!!