Slovenija

'Bolj ko ljudje živijo v bedi, bolj se oprijemajo tradicionalnih vrednot'

Ljubljana, 21. 12. 2015 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Zavrnitev novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih na referendumu še vedno odmeva. V največji opozicijski stranki vidijo izid kot poraz vlade. Proti je bilo namreč kar 63,48 odstotka upravičencev, ki so se udeležili referenduma. Nasprotniki zakona slavijo. Poslanec Möderndorfer pa je v parlamentarni postopek vložil nov predlog zakona o partnerski zvezi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kako smo glasovali?
    04:40
    Iz SVETA: Kako smo glasovali?
  • Iz SVETA: Matej Tonin o političnih ambicijah Aleša Primca po referendumu
    04:17
    Iz SVETA: Matej Tonin o političnih ambicijah Aleša Primca po referendumu
  • Iz 24UR: Zaplet pri štetju glasov
    01:51
    Iz 24UR: Zaplet pri štetju glasov
  • Iz 24UR: Primc po referendumski zmagi v politiko
    02:21
    Iz 24UR: Primc po referendumski zmagi v politiko
  • Iz SVETA: Kaj po referendumskem 'ne'?
    01:25
    Iz SVETA: Kaj po referendumskem 'ne'?
  • Iz 24UR: Referendum se je razpletel močno v prid kampanje 'proti'
    03:00
    Iz 24UR: Referendum se je razpletel močno v prid kampanje 'proti'
  • Iz 24UR: Rezultati referendumskega glasovanja
    01:22
    Iz 24UR: Rezultati referendumskega glasovanja

Po nedeljskem referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih morajo prešteti še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz Slovenije. Te sicer izida referenduma ne morejo spremeniti, saj se je proti uveljavitvi zakona izrekla velika večina tistih, ki so glasovali, dosegli pa so tudi zahtevani kvorum za zavrnitev novele.

Opcija ZA - 5
Opcija ZA - 5 FOTO: Aljoša Kravanja

Nedeljskega referenduma se je namreč udeležilo 36,18 odstotka vseh volilnih upravičencev. Za uveljavitev zakonske novele jih je glasovalo 225.428 oziroma 36,52 odstotka, proti pa 391.818 oziroma 63,48 odstotka. To pomeni, da je bil zakon zavrnjen, saj se je proti izrekla večina udeležencev referenduma, hkrati pa je izpolnjen tudi pogoj, da mora ta večina hkrati predstavljati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev.

Takšnega izida tudi glasovi, ki bodo prispeli po pošti, ne morejo spremeniti. Za glasovanje po pošti iz Slovenije se je namreč prijavilo 930 volivcev, te glasovnice pa bodo okrajne volilne komisije štele danes. Čez teden dni bodo prišteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine - teh so volivcem v tujino poslali 1684.

Nasprotniki slavili v vseh volilnih enotah

Nasprotnikom novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je na današnjem referendumu uspelo zakon zavrniti v vseh osmih volilnih enotah.

Med posameznimi volilnimi okraji se je največ volivcev proti uveljavitvi novele izreklo na Ptuju, in sicer kar 82,43 odstotka. Podoben izid je bil v Ajdovščini, kjer je proti glasovalo 82,13 odstotka volivcev. Je pa bilo v nekaterih okrajih več podpornikov izenačitve istospolnih partnerskih skupnosti, največ v okraju Ljubljana Center, kjer je za novelo zakona glasovalo 68,48 odstotka volivcev.

Najvišjo volilno udeležbo med volilnimi okraji so zabeležili v Škofji Loki, kjer je na volišča prišlo 48,40 odstotka volilnih upravičencev. Najmanj volivcev pa je glasovalo v enem izmed mariborskih volilnih okrajev, kjer se jih je glasovanja udeležilo le 26,38 odstotka.

Nasprotniki so bili zadovoljni.
Nasprotniki so bili zadovoljni. FOTO: Aljoša Kravanja

Uradno šele februarja

Varuhinja človekovih pravic je komentirala, da je referendumska zavrnitev nedvomno legitimen izraz volje volivcev do vprašanj, povezanih z novo definicijo zakonske zveze. ''Ob tem varuh ponovno izraža prepričanje, da je bil zakon, čeprav bi bile možne tudi manj kontroverzne zakonske rešitve, vendarle poskus odpravljanja diskriminacije oseb na podlagi spolne usmerjenosti, ki je ena od osebnih okoliščin, zaradi katerih v skladu z ustavo ni dopustno različno obravnavanje''. Na uradu so prepričani, da je prihodnost slovenske družbe vključujoča družba, ki bo zmogla tudi na zakonski ravni zagotoviti pravice in svoboščine vsem, ne glede na njihove osebne okoliščine. ''Varuh bo v sodelovanju z nevladnimi organizacijami preučil potrebe in možnosti za vložitev zahtev za oceno ustavnosti in zakonitosti predpisov, ki ne omogočajo enakih pravic oseb v partnerskih skupnostih,'' so še sporočili.

Na uradne izide bo sicer treba še počakati, predvidoma do 16. februarja. Državna volilna komisija se je namreč na pobudo predlagateljev referenduma odločila, da bo končno število glasov, potrebnih za izpolnitev kvoruma, ugotavljala po referendumu. Kljub temu je že danes jasno, da je bil kvorum za zavrnitev zakona dosežen.

Ker je bil zakon na referendumu zavrnjen, ne bo stopil v veljavo, DZ pa eno leto po razglasitvi izida ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev.

Takšen izid so v nedeljo v koaliciji Za otroke gre, ki je bila pobudnica referenduma, pospremili z besedami, da si želijo, da rezultata referenduma nihče ne bi razumel kot poraz. V ZL, kjer so zakon predlagali, pa so prepričani,da bo tak zakon slej ali prej sprejet.

Izpad spletne strani DVK

Med sinočnjim čakanjem na izide referenduma je bila spletna stran Državne volilne komisije (Volitve.gov.si) od 20 do 30 minut nedosegljiva. Kot so danes pojasnili na ministrstvu za javno upravo, je bila napaka nemudoma odpravljena in spletna stran je nato delovala nemoteno. ''Vseeno pa pojasnjujemo, da je do napake prišlo zaradi nedavne zamenjave požarne pregrade. Nova požarna pregrada je namreč povečan obisk omenjenega spletnega mesta zaznala kot nenavaden dogodek, zato je blokirala njeno delovanje''.

Pojasnili so še, da je bil dežurni vzdrževalec ob 19.40 obveščen o težavah, do 20.13 je težavo odpravil, kar pomeni, da je bila napaka odpravljena v 33 minutah.

To pojasnilo so posredovali tudi na DVK, kjer pa so pojasnili še, da je bilo nekaj težav na enem izmed volišč, zato so šele kasneje začeli objavljati podatke o izidih. 

''DVK je 20. 12. 2015 ob 19.00 uri objavila neuradne izide glasovanja na predčasnem glasovanja, za začetek objave izidov glasovanja po voliščih v Sloveniji pa določila 19:40 uro, ker je bilo na volišču št. 403001, Jakličev dom Dobrepolje po odločitvi Okrajne volilne komisije Grosuplje glasovanje podaljšano za 40 minut oziroma do 19.40 ure. Okrajna volilna komisija je takšno odločitev sprejela, ker je bil na navedenem volišču med 17.08 do 17.48 prekinjen dotok električne energije in je bilo v tem času volišče zaprto. Upoštevajoč slednje, podatkov o izidu glasovanja na navedeni spletni strani do 19.40 ure nismo objavljali,'' so sporočili in dodali, da so bili glede na podatke najbolj obremenjeni med 20.00 in 21.00 uro, v kateri so postregli 945.620 zahtevkov.

Najbolj obremenjena minuta je bila 20.35, v kateri so postregli 41.422 zahtevkov, kar znese okoli 690 zahtevkov na sekundo, so še pojasnili na DVK. 

Trditev SDS, da je izid nedeljskega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih nezaupnica vladi, nima nobenega pravega temelja, pravi premier Miro Cerar. Dodal je, da je prav, da vlada prepozna ljudsko voljo in odločitev ljudi, po kateri se je treba ravnati. Sicer pa omenjeni referendum po njegovem mnenju ne bo imel drugih posledic, kot le to, da se spoštuje volja ljudi. Na podlagi referendumskega izida tudi nima smisla zaostrovati medstrankarskih političnih razmerij, je izpostavil.

Nezaupnica vladi?

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je po današnji seji izvršnega odbora in sveta stranke v izjavi za medije ocenil, da izenačitev pravic istospolnih partnerskih skupnosti ne bi smela biti tema referenduma, saj večina ne more odločati o pravicah manjšine. Je pa referendum po njegovih besedah pokazal, da "Slovenija ni tako svobodoljubna in liberalna, kot smo mislili, ampak je lahko zelo konzervativna". Sam se, kot pravi, tega boji, zlasti glede na trende v Evropi, ko se vse pomika v radikalizacijo. "Referendumska tema je ponovno samo razdelila slovensko javnost, kar pa ni dobro," je še dodal.

Prepričan je tudi, da takšna rešitev, kot jo je predvideval zavrnjeni zakon, potrebuje svoj čas. Meni, da gre razvoj v smer in da bo dozorel čas, ko bo tudi slovenska javnost sprejela rešitve, ki jih je predvideval zakon.

Referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih - 2
Referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih - 2 FOTO: Aljoša Kravanja

Izid referenduma tudi ne pomeni nezaupnice vladi, pravi Erjavec in dodaja, da ima ta stabilen mandat, ne glede na javnomnenjske ankete. Do konca mandata vlada je še daleč in stvari se bodo po njegovih besedah še zelo spreminjale, zlasti zato, ker se spreminja mednarodno okolje in se soočamo z varnostno krizo. To so elementi, ki bodo vplivali na volilno telo, pravi Erjavec, ki predčasnih volitev ne pričakuje.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pa je dejala, da je treba odločitev ljudstva spoštovati. Kot je napovedala, pa se kot vladna koalicija zavedajo odgovornosti, ki jo imajo, in bodo potrebo po izenačitvi pravic naslavljali še naprej.

"Osebno upam in želim, da nedeljski rezultat v nobenem primeru ne bo spremenil novih oblik partnerstev in medsebojnih odnosov. Žal bo še vedno ostala situacija, ko bodo ti odnosi drugorazredni in neenaki v primerjavi z določenimi drugimi odnosi, vendar ob tej priložnosti zagotavljam, da bomo v naši stranki in poslanski skupini še naprej posebno skrb in intenzivno pozornost namenjali enakosti, enakim pravicam in skrbi za družbene manjšine," je napovedala.

Dodala je, da je treba sedaj narediti temeljni premislek: "Mi se kot vladna koalicija zavedamo odgovornosti, ki je na naši strani. Vsekakor bomo to problematiko in potrebo po izenačitvi pravic naslavljali skozi naše delovanje še naprej"

Kopač Mrakova: Ne čutim se odgovorne za padec novele na referendumu

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak pravi, da se ne čuti odgovorne za padec novele zakona o zakonski zvezi na nedeljskem referendumu. Spomnila je, da je novelo predlagala opozicijska ZL, vlada ji ni nasprotovala, v DZ pa je dobila širšo podporo koalicije. "V tem pogledu se res ne čutim odgovorne," je dejala.

"Glede na strahove, ki obstajajo glede posvojitve otrok, je novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki je bila na referendumu zavrnjena, verjetno korak preveč," je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova dejala novinarjem v Ljubljani pred posvetom o medgeneracijskih skupnostnih centrih.

Ob vprašanju, ali bo ministrstvo posredovalo v vladno obravnavo predlog zakona o partnerski skupnosti, ki ga je lani že poslalo v javno razpravo, pravi, da je o tem treba doseči širše soglasje. "Zdi se mi, da je treba o tej temi res doseči širše družbeno soglasje, torej da stvari dorečemo skupaj in izpeljemo tako, kot je prav za vse," je dejala.

Meni, da je treba zdaj pogledati, ali obstaja širša politična volja za sprejetje zakona o partnerski skupnosti, ki ga je ministrstvo za delo že usklajevalo s predstavniki različnih strani.

Predlog zakona o partnerski skupnosti je pomenil izenačitev zakonske zveze in partnerske skupnosti v vseh elementih razen pri posvojitvah, je spomnila. Pri posvojitvah pa bi po njenih besedah ostala veljavna ureditev, ko je mogoča delna posvojitev. "Že danes je v Sloveniji več kot 15 otrok posvojenih v istospolne partnerske skupnosti," je pojasnila.

Z uveljavitvijo novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih se po njenih besedah tako ne bi zgodilo nič bistveno drugačnega. "Vendar pa so volivke in volivci povedali, da se s tako interpretacijo ne strinjajo," je dejala. Spomnila je še, da niti sama osebno niti vlada v referendumski kampanji ni sodelovala in zato zelo težko sodi o sami kampanji.

V DZ že predlog zakona o partnerski zvezi

Nepovezani poslanec Jani Möderndorfer je danes v parlamentarni postopek vložil predlog zakona o partnerski zvezi. "Na poti k enakopravnosti ne smemo obstati niti za en dan. Čas je za korak naprej: Sloveniji ponujam zakon o partnerski zvezi, novo priložnost," je ob tem zapisal na Twitterju.

Iz spletnega portala državnega zbora izhaja, da je bil zakon danes že vložen, a njegova vsebina zaenkrat še ni dostopna. Möderndorfer pa je napovedal, da bo zakonske rešitve predstavil v torek.

Poslanec je tako zakon vložil le dan po referendumu, na katerem je večina zavrnila novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki bi spremenila definicijo zakonske zveze. Sklenili bi jo lahko tudi istospolni pari, ki bi s tem dobili vse dolžnosti in pravice, ki izhajajo iz zakonske zveze, prav tako bi se na enak način kot raznospolne obravnavale tudi istospolne zunajzakonske skupnosti.

Eno leto po zavrnitvi zakona na referendumu se ne sme spreminjati definicija zakonske zveze in pravica do posvojitve otrok.
Eno leto po zavrnitvi zakona na referendumu se ne sme spreminjati definicija zakonske zveze in pravica do posvojitve otrok. FOTO: Reuters

Ker aktualni zakon o referendumu in ljudski iniciativi vsebuje določbo, da eno leto po razglasitvi odločitve na referendumu DZ ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev, pa se postavlja vprašanje omejitev vsebin, ki jih bodo lahko urejali novi predlogi za ureditev pravic istospolnih.

Direktorica vladne službe za zakonodajo Ksenija Mihovar Globokar je pojasnila, da naj se leto dni ne bi spreminjali definicija zakonske zveze in tudi pravica do posvojitve otrok. Ta namreč neposredno izhaja iz definicije partnerske skupnosti. Izvedene pravice, kot so dedovanje, zdravstveno zavarovanje, pričanje pred sodiščem itd., pa bi lahko bile po njenih besedah predmet noveliranja.

Ob tem je spomnila, da je bila ob zadnji spremembi ustave iz nje črtana tudi določba o enoletni prepovedi sprejemanja zakonodaje, ki je bila predmet referenduma.

'Bolj ko ljudje živijo v bedi, bolj se oprijemajo tradicionalnih vrednot'

Pojem družine, ki ga poznamo šele od industrializacije naprej, je ideološko zelo obremenjen pojem, pravi sociologinja Vesna Leskošek. Razlika med tistim, kar naj bi bilo, in tistim, kar dejansko je, je velika. Kar si ljudje predstavljajo pod pojmom družina, nima nič skupnega s tem, kako vsak dan v teh družinah zares živijo, pravi.

Prav tu je po mnenju sociologinje treba iskati odgovor na vprašanje, zakaj so volivci na nedeljskem referendumu zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Volivci se na referendumu namreč niso odločali o družini, ampak med drugim o tem, kateremu političnemu polu pripadajo, je dodala dekanja fakultete za socialno delo v Ljubljani.

"V odločitvi posameznika za ali proti se odražajo njegova širša prepričanja, niti najmanj pa ne to, kaj volivec v zasebnem življenju zares misli o svoji družini," je pojasnila. "Izkušnje volivca iz njegovega osebnega življenja pri vrednotnem opredeljevanju nič ne pomenijo," je dodala.

Izid referenduma je po njenih besedah ločen od življenja, ki ga ljudje dejansko živijo. Po statističnih podatkih je namreč vsaka sedma družina v Sloveniji zunajzakonska skupnost, med družinami z otroki, starimi do šest let, pa vsaka tretja.

Prebivalci vzhodne kohezijske regije so kot kaže bolj tradicionalni, kar je po oceni sociologinje povezano tudi s stopnjo izobrazbe ter premoženjskim in socialnim položajem.
Prebivalci vzhodne kohezijske regije so kot kaže bolj tradicionalni, kar je po oceni sociologinje povezano tudi s stopnjo izobrazbe ter premoženjskim in socialnim položajem. FOTO: Thinkstock

Na referendumu se je po njenem mnenju sicer mogoče izrekati o tehničnih vprašanjih, nikakor pa ne o tako kompleksnih, kot je bilo tokrat. "Nekdo, ki sicer z lahkoto obkroži proti, niti ne razume, kako bo to vplivalo na dejansko življenje nekoga drugega," je dejala.

Opozarja tudi na različna mnenja v večjih občinah in zunaj njih. "V Sloveniji je ruralno skoraj vse, kar je zunaj meja večjih občin. Z oddaljenostjo od teh se začne izgubljati kozmopolitska širina ljudi," je dejala.

Po njenem pojasnilu je v Sloveniji delež zunajzakonskih zvez in samskih staršev sicer zelo visok in so razporejeni po celotni državi. Tudi registrirane istospolne partnerske skupnosti so povsod. Vendar pa je tistih z otroki več v zahodni kohezijski regiji kot pa v vzhodni.

Kot ugotavlja, so prebivalci vzhodne kohezijske regije bolj tradicionalni. Zagotovo je to po njeni oceni povezano tudi s stopnjo izobrazbe ter premoženjskim in socialnim položajem. "Bolj ko ljudje živijo v bedi, bolj se oprijemajo tradicionalnih vrednot," je dejala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1870)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakostzavse
22. 12. 2015 11.56
+0
Teli hlapci ovčarjevi, še zares mislijo da so oni zmagali, ampak resnica je čisto drugje. Resnica je, da so topli, po volji ljudstva , izgubili. To pa je velika razlika. Ampak lopov kot lopov, puskuša vedno obrnit na svoj mlin. Pri takem volilnem telesu, kot ga premorejo, mu seveda to uspeva. Je pa zabil nož v hrbet lastnim ovcam, ker je čestital samo normalnim.
srebrnibreg
22. 12. 2015 14.48
+1
Kako lahko izgubiš kar ne moreš imeti in nimaš?
FoglTunek
22. 12. 2015 11.42
+1
Čujte, Slovenija še nikakor ni dovolj zrela biti v koraku z današnjim svetom enakopravnosti oziroma se le temu žalostno odreka...Pač fplif skrajne desnice, katoliške cerkve in zabitost Slovenjcelnef je svoje naredil...Enkrat balkanec, vedno balkanec...Bobu bob!!!
FoglTunek
22. 12. 2015 11.45
+1
Čujte, glavni problem pri zavrnitvi novele pa je preprosto nepoučenost ljudi, ki sami ne razmišljajo s svojo glavo marveč se pustijo fplivati s strani desničarskih institucij in slovenske RKC... in tako podležejo podli manipulaciji!!!
FoglTunek
22. 12. 2015 11.47
+3
Sprememba zakona ne bi otroke prisilila živeti v istospolnih družinah, praf tako ne bi povečala število istospolnih fSloveniji, zakon tudi nima nadnaravnih moči, da bi spodbujal ljudi k istospolni usmerjenosti... Kapish desničarji???
prašek
22. 12. 2015 11.48
+2
Pozdravljen Tunek ! Veš zmagali so eno bitko, ampak vojna se nadaljuje ! Me je pa prav sram, ko pomislim kakšne sonarodnjake imam !
FoglTunek
22. 12. 2015 11.55
+0
Čuj prašek serbus...kak si kaj?...Mene je tudi sram...pa še kako sram!!!
FoglTunek
22. 12. 2015 11.56
+1
Kar se tiče posvajanja otrok s strani istospolnih družin zakon tega ne ureja...a istospolno usmerjeni že skrbijo za otroke. Posvojijo jih v tujini, fSloveniji pa sodišča posvojitvam ugodijo, saj sodijo v interesu otroka, da se s tem ohrani uravnovešeno stanje v njegovem življenju..Samo tega naši zabitti desničarji ne razumejo!!!
enakostzavse
22. 12. 2015 11.59
+0
tunek, kaj se pa potem razburjaš nad delom vlade ? Če si rekel enkrat balkanec vedno balkanec. Taki ste pač razdvojeni.
zvit kot presta
22. 12. 2015 10.05
-2
»Pojem družine, ki ga poznamo šele od industrializacije naprej, je ideološko zelo obremenjen pojem, pravi sociologinja Vesna Leskošek. Razlika med tistim, kar naj bi bilo, in tistim, kar dejansko je, je velika. Kar si ljudje predstavljajo pod pojmom družina, nima nič skupnega s tem, kako vsak dan v teh družinah zares živijo, pravi. Prav tu je po mnenju sociologinje treba iskati odgovor na vprašanje, zakaj so volivci na nedeljskem referendumu zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Volivci se na referendumu namreč niso odločali o družini, ampak med drugim o tem, kateremu političnemu polu pripadajo, je dodala dekanja fakultete za socialno delo v Ljubljani.« Groza kakšen »strokovnjake« imamo v SLO. ! In takšni strokovnjaki potem poučujejo naše otroke. 1. Pojem družine ni nastal ob industrializaciji, ampak je pojem »familia« star toliko kot človeštvo. Sicer v različnih oblikah, pa vendar je bila osnova družine vedno vez (spolna in obča) med moškim in žensko. 2. Če bi gospa bila strokovnjakinja – sociologonja – ne bi uporabljala političnega diskurza. Volivke in volivci se nismo odločali na podlagi politične, ampak moralne in vrednostne opredeljenosti. Če bi bila njena teza pravilna, bi na parlamentarnih volitvah vedno zmagala desnica s 75% glasov. Več njenih nebuloz niti ne bom komentiral, ker se mi (kot intelektualcu z ruralnega območja) zdi izpod časti.
ROMELS
22. 12. 2015 10.01
+7
Naslov in članek ponižujeta skupino slovencev, ki težko živijo.
opazovalec_
22. 12. 2015 10.12
+19
Glej en neumni novinar še ni zaštekal, kaj je napisal! Me čudi, da se lahko komentira!! Drugače pa, bolj ko ljudje živijo v bedi, bolj trezno razmišljajo, so bolj prizemljeni, POŠTENI, SPOŠTLJIVI in ZNAJO BOLJ CENITI ŽIVLJENJE!! TUDI TA KOMENTAR NEKDO BRIŠE!!!
mkug5g
22. 12. 2015 08.47
+6
kakšen ponižujoč naslov za večino ki je glasovala na referendomu, sram naj vas bo 24 ur
Ronin SLO
22. 12. 2015 09.01
+5
Res so neverjetni, sovražni govor najdeš delo v naslovu prispevka,...
prašek
22. 12. 2015 09.29
-4
Naslov je zelo realen ! Čestitke novinarju !
kraljicavesolja
22. 12. 2015 10.03
-1
Mkug, kr počutite se ponižani, da vidte mal, kako je drugim.
Blaška
22. 12. 2015 08.47
+2
beda ljudi in tradicionalne vrednote nimata nič skupnega; )) obstajajo vrednote katere niso povezane z bogastvom; skrajno zavajujoč naslov 24.ur; ))) narod je odločil, da se tradicionalne družine ne more poistovetiti z drugačno družino, lahko se ji približa, nikoli pa ne bo enaka; )) ZL, ki je pripravila tako bedast zakon in koalicija, ki ga je sprejela, odprite denarnice in sami pokrijte stroške referenduma, kajti nori ste, če ste pričakovali tišino in strinjanje ljudi ; )))
korintos23
22. 12. 2015 09.19
+1
Jaz bi upošteval bilo kaki rezultat, sem poročen, otroci so "normalni", za vnuke pa ne morem trditi kaki bodo ker so še premmajhni. Naslov so pa povzeli od nekaterih forumašev kateri jamrajo v kaki bedi živimo in kako ta slaba vlada slabo dela. Dober naslov, moti pa vedno samo ene!
LazVRde?em
22. 12. 2015 09.27
-2
300.000 ljudi živi v bedi, še 250.000 jih je blizu roba bede. Ampak vas levičarje to seveda ne zanima :)
korintos23
22. 12. 2015 09.30
+2
Nič ne hodiš po trgovskih centrih? Ups, ti vedno tu gor visiš.
LazVRde?em
22. 12. 2015 08.45
+1
Pop24 zmerja Slovence ? Bo potrebno preklopiti :)
Blaška
22. 12. 2015 08.49
+0
zanimivo, da ne pripravijo članka o tem kako je narod beden in netradicionalen, da še vedno trpi ljudi, ki ne vedo kako je biti politik ; ))
korintos23
22. 12. 2015 09.19
+3
Nekak malo si na svetovnem portalu Nova TV 24!
LazVRde?em
22. 12. 2015 09.28
-1
korintos23
22. 12. 2015 09.31
+0
FoglTunek
22. 12. 2015 08.42
+4
Čujte, spet me brišejo tu na POP TV-ju... cajt je, da grem nazaj na Delo !!!
LazVRde?em
22. 12. 2015 08.46
+0
Itak. Med tvoje ostarele partijske pajace.
FoglTunek
22. 12. 2015 08.39
+0
Čujte, se spomnite afstrijskega Jorga Haiderja?... velikega skrajnega desničarja in družinskega človeka???... Bil je gej!!!... Samo tolko, da vas spomnim... DESNIČARJI !!!
LazVRde?em
22. 12. 2015 08.40
+1
enakostzavse
22. 12. 2015 11.53
saj v sdsu je tudi precej toplih, pa so proti hahahaa. razdvojene osebnosti pač.
LazVRde?em
22. 12. 2015 08.37
+0
Neka minorna manjšina poskuša vsiliti lastne interese. Na srečo so Slovenci še vedno možje in žene in ne osebe 1 in 2.
LudiJoža
22. 12. 2015 08.37
-1
Pa še kar naprej se nam v faco lažejo. Je rekel gospod voditelj, da je tokrat ponovno presodila udeležba! Kaj je presodila? Sigurno je več tistih, ki so bili proti, ostalo doma, kot pa tistih Za¨!
FoglTunek
22. 12. 2015 08.35
+2
Čujte, ime stranke: KOG - Koalicija za Otroke gre.... Na naslednjih volitvah bo, tako kot SLS, tudi NSI ex parlamentarna stranka... Končno bo Janša mel desnico pod kontrolo... bo Primc Teme poskrbel !!!
korintos23
22. 12. 2015 08.37
+1
A se tebi ne zdi da bo Mili in Ivanu glasove pobiral?!?
LazVRde?em
22. 12. 2015 08.38
+0
Na naslednjih volitvah ne vemo, katera stranka bo zmagala. Vemo le, katera bo popolnoma poražena. SMC.
FoglTunek
22. 12. 2015 08.40
+1
Čuj kori...to je desničarska zarota...majke mi...
LazVRde?em
22. 12. 2015 08.41
-1
Itak :)) To je tisto kar sanjate že 25 let :))
Ronin SLO
22. 12. 2015 08.33
+2
Ja, 62% volivcev na referendumu živimo v bedi, ne razmišljamo široko, neizobraženi ruralci...., ne pa tako kot bogato plačani novinarji na POP TV,...., morate narediti kaj za socialni položaj nas siromakov, pa bomo bolj širokogledni :-)
LudiJoža
22. 12. 2015 08.38
+3
Teh 62 procentov smo tudi pogosto pijani in pretepamo svoje otroke. Pa incest se gremo. Neverjetno je, da živimo v državi, v kateri si najvplivnejši medij drzne sramotiti večino prebivalstva.
Ronin SLO
22. 12. 2015 08.40
+0
In to stališče da v naslov......neverjetno.....
korintos23
22. 12. 2015 08.40
+1
LudiJoža
22. 12. 2015 08.41
+0
.No, saj so tisti ZA govorili, da če ne greš volit, si PROTI..... Tako da...
Ronin SLO
22. 12. 2015 08.42
+1
Na zadnjih volitvah so volilne udeležbe vedno slabe, nikoli skoraj ne gre večina prebivalstva volit, zato obstaja inštitut kvoruma,...
LazVRde?em
22. 12. 2015 08.44
+0
Korintos23 :) Malo si zmeden pa sebe pljuvaš :) Na volitve ni šla večina. Torej večina ne podpira levice :))
Blaška
22. 12. 2015 08.50
+1
škoda, da ta kvorum ne obstaja tudi za državnozborske volitve ; )) vsakokratna manjša udeležba pove samo to, da ima narod počasi vseh dovolj ; )))
FoglTunek
22. 12. 2015 08.30
+1
Desnica pozdravlja morebitno novo stranko.... Ja, pa saj so jo sami ustvarili. Primc Teme bo samo dodatna mreža za lovljenje glasof za Janšo... To še desničarji razumejo, kljub temu, de jim primajnkuje malih sivih celic!!!
LazVRde?em
22. 12. 2015 08.33
-1
Ja žal jih je še nekaj, ki so obiskovali vaša usmerjeno izobraževanje v SFRJ, ampak se popravlja :)
kimg
22. 12. 2015 08.24
-2
Bolj kot to je pomembno kakšna kampanja je bila. Proti je letelo vse od primerjanja istospolnih z pedofili, v drugo stran pa je bila kampanja preveč olikana. Zato so izgubili v nedeljo, bodo pa zmagali na dolgi rok.
valjhunsinkajtimara
22. 12. 2015 08.28
+2
a res? jaz sm zasledil besede kot so orangutani, omejenci in klerikalci za tiste, ki so se nagibali proti... to je zate preveč olikano?
valjhunsinkajtimara
22. 12. 2015 08.22
+1
"kosmopolitanska širina ljudi"? wtf?
valjhunsinkajtimara
22. 12. 2015 08.23
+1
funi
22. 12. 2015 08.20
+5
Pa res politiki nimajo pametnega dela da se ukvarjajo s takimi postranskimi zadevami. Zmanjšat parlament na 25 poslancev,ukint brezpotrebne agencije,prevetrit min. za šolstvo kajti razne katedre samo žrejo denar pa bo takoj bolš v državi. a ja policija naj dela svoj posel,ne jamrat vsi živimo težko.
opazovalec_
22. 12. 2015 08.19
+23
Kocka je padla! Tisti, ki so zašuštrali tak zakon pa bi morali plačat stroške referenduma! Ne pa, da bomo čez kako leto spet odpirali iste teme le v malo drugačnem paketu...
zulj001
22. 12. 2015 08.15
+8
Zagovorniki tega zakona naj razmislijo o svojem zdravju ne pa da "normalne"državljane prepričujejo v svoj prav.....
prašek
22. 12. 2015 08.18
-2
Vprašanje je : kaj je normalno in kaj je nenormalno !
zulj001
22. 12. 2015 08.23
+3
Ronin SLO
22. 12. 2015 08.37
+0
Ja ne znate ločiti, morda je v tem problem,...
valjhunsinkajtimara
22. 12. 2015 08.15
+9
naslov v bistvu pravi; če si bil proti, si bednik (?!)
prašek
22. 12. 2015 08.17
+2
valjhunsinkajtimara
22. 12. 2015 08.20
+5
se mi zdi, da so mediji nekam zagrenjeni te dni :P
Ronin SLO
22. 12. 2015 08.35
+1
LazVRde?em
22. 12. 2015 08.35
+0
Prašek še kar solze toči :) Vas ni več kot 100.000 :))
Ronin SLO
22. 12. 2015 08.37
-1
Prašek, potrebuješ robček za solzne očke :-)