Slovenija

Začenja se cepljenje proti gripi

Ljubljana, 14. 10. 2010 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V mrzlih mesecih je na pohodu gripa. S cepljenjem in preventivnimi ukrepi lahko preprečimo gripo, ki lahko povzroči pljučnico in druge zdravstvene težave.

Vsako leto s prihodom mrzlih mesecev pridejo k nam tudi virusi sezonske gripe. Običajno se v času intenzivnega širjenja gripe poveča število bolnikov s pljučnicami in število ljudi, ki morajo na bolnišnično zdravljenje zaradi poslabšanja drugih kroničnih bolezni, kot so astma, bronhitis ali srčno popuščanje. Gripa ogroža celotno prebivalstvo, predvsem starejše ljudi, bolnike s kroničnimi boleznimi ter majhne otroke in nosečnice.

V Sloveniji se proti sezonski gripi vsako leto v povprečju cepi okoli 160.000 ljudi.
V Sloveniji se proti sezonski gripi vsako leto v povprečju cepi okoli 160.000 ljudi. FOTO: Jani Dolinšek

Pri omenjenih skupinah so mogoči resni zapleti z virusno ali bakterijsko pljučnico in so lahko za bolnika usodni. Širjenje gripe je mogoče omejiti – z upoštevanjem higienskih priporočil in s cepljenjem, ki je najučinkovitejša zaščita pred gripo. Cepljenje se pri nas začenja prihodnji teden, priporočljivo pa je za vse prebivalce.

Najučinkovitejša zaščita je cepljenje

Najučinkoviteje se proti gripi zaščitimo z vsakoletnim cepljenjem. "Tako se zaščitimo pred boleznijo, zmanjšamo tveganje za zaplete ter prispevamo k manjši možnosti širjenja virusa gripe med prebivalstvom. Smiselno je, da se cepimo nekaj tednov prej, preden začne krožiti virus gripe," je povedala Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ). Tako kot vsako leto bo cepljenje potekalo v zavodih za zdravstveno varstvo in tudi v zdravstvenih domovih in ambulantah zasebnih zdravnikov ter nekaterih domovih za starejše občane.

Cepljenje je priporočljivo za vse

Ker gripa ogroža celotno prebivalstvo, je cepljenje proti sezonski gripi priporočljivo za vse prebivalce. "Še posebej pa cepljenje priporočamo starejšim, oskrbovancem v domovih za ostarele, odraslim in otrokom, ki imajo kronične bolezni pljuč in srca, presnovne bolezni, bronhialno astmo, ledvične bolezni, živčno-mišične bolezni, ter tistim, ki čakajo na zdravljenje ali diagnostične preiskave v bolnišnici ter tudi sorodnikom in bližnjim vseh omenjenih, saj bodo s tem preprečili, da bi morebitno okužbo prenesli nanje," je poudarila Kraigherjeva z IVZ. Za zaščito pred okužbo je potreben en odmerek cepiva, za otroke, mlajše od devet let, pa dva odmerka cepiva, in sicer v presledku enega meseca.

Pri nas cepljena slaba desetina prebivalstva

V Sloveniji se proti sezonski gripi vsako leto v povprečju cepi okoli 160.000 ljudi, od tega je približno polovica starejših od 65 let. Kljub temu je v starostni skupini (starejših od 65 let) delež cepljenih le 25 odstotkov, kar je precej manj kot v številnih drugih državah Evropske unije, kjer ponekod dosegajo tudi 75-odstotno precepljenost.

Za boljšo ozaveščenost in informiranost splošne javnosti so tudi letos na IVZ pripravili posebno zloženko, v kateri so zbrali vse ključne informacije o gripi, njenih značilnostih, zaščiti, cepljenju in zdravljenju.

Zloženka - Ukrepi proti gripi
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez6bbb
14. 10. 2010 20.09
Zahtevajmo preiskavo: Vzorčno pismo: Spoštovani poslanec DZ RS! Jaz sem ???? ??????, zelo zaskrbljen državljan Republike Slovenije. Pišem vam, ker sem naletel na verodostojne informacije o lanski pandemiji ptičje gripe (H1N1), informacije, ki bi jih morali vi kot poslanec državnega zbora vsekakor vedeti. 1. Evropske države so ustanovile preiskovalno komisijo pod vodstvom nemškega zdravnika Wolfgang-a Wodarg-a, ki je ugotovila, da je šlo za prevaro in predlagala kot naslednji korak ustanovitev poslanskih preiskovalnih skupin v nacionalnih državnih zborih. 2. British Medical Journal, en najuglednejših zdravstvenih časopisov je objavil poročilo o pandemiji v katerem jo je označil za prevaro in poimensko naštel krivce pri Svetovni zdravstveni organizaciji. 3. Profesor Ulrich Keil, direktor Združenega centra za epidemilogijo, je tudi obsodil epidemijo prašičje gripe kot napihnjeno kampanjo strahu, ki je po njegovem mnenju bila načrtovana s strani velikih proizvajalcev zdravil z namenom povečanja dobička. 4. … Da ne nadaljujem v neskončnost se bom izrazil kratko in jedrnato: Zahtevam ustanovitev poslanske preiskovalne skupine! Bistvenega pomena je ugotoviti ozadje lažne pandemije: • Ali smo bili priča navzkrižju interesov v zdravstvenem sistemu? • Ali smo bili priča zavajanju javnosti in prikrivanju informacij? • Ali smo bili priča namernemu uničevanju zdravja državljanov? Ker se zavedam pravne ureditve naše države vem, da ima samo 90 ljudi v Sloveniji moč storiti potrebno. Zato se obračam na vas in vas iz vsega srca naprošam, da izpolnite svojo obljubo in državljansko dolžnost. Ni res, da smo državljani postali popolnoma apatični, spregovorite o pravih temah in presenečeni boste nad podporo! V pričakovanju vidnih rezultatov, vaš delodajalec ???? ??????
dostmamsranja
14. 10. 2010 20.08
folk je itak ze "cepljen"!
janez6bbb
14. 10. 2010 20.02
Prikrivanje in zavajanje je utrpelo hud udarec, ko je preiskovalna komisija evropskih držav potrdila, da je izbruh prašičje gripe leta 2009, kot smo mnogi napovedali že v začetku, izmišljena prevara, osnovana z namenom ustvarjanja ogromnih dobičkov farmacevtskim podjetjem (njihovim lastnikom seveda), medtem ko resno ogrožajo zdravje prebivalstva. Kot je spletna stran Prison Planet poročala že zgodaj letos je preiskava podskupine Odbora za zdravje sveta Evrope pod predsedstvom nemškega zdravnika Wolfganga Wodarga odkrila, da sta bila izbruh prašičje gripe in pandemija leta 2009 lažna - prevara, ki jo je zrežirala farmacevtska industrija skupaj s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO).
povemvsem
14. 10. 2010 19.13
Nizozemska raziskovalna novinarka Désirée L. Röver, ki je izgubila sina zaradi reakcije na cepivo, je šla še korak dlje kot ostali in se je poglobila v zgodovino cepljenja. Njena odkritja so naravnost šokantna!
povemvsem
14. 10. 2010 18.43
Avstrijska novinarka Jane Burgermeister, ki je v veliki meri zaslužna za razkritje prevere s H1N1 gripo, se je morala 12. avgusta zglasiti na sodišču, kjer ji grozi odvzem opravilne sposobnosti.Jane Burgermeister ni nora ali neprištevna, tudi ni teroristka ali kakršnikoli skrajnež. Je pogumna ženska, ki si je upala tožiti farmacevtsko korporacijo Baxter, predsednika Obamo… skratka vse za katere je imela dokaze, da so vpleteni v prevaro. Pogumna je, ker si je upala storiti to, kljub temu, da si nihče drug ni upal. Mnogi so vedeli za nevarnosti cepiv, ampak samo ona je šla korak naprej in dejansko sprožila pravne postopke za ugotavljanje krivde in kaznovanje krivcev. Sedaj so njene tožbe ustavljene, avstrijsko tožilstvo/vlada ne raziskujeta obtožb, ampak sta raje obtožila Jane z lažnimi obtožbami, da bi ji vzeli opravilno sposobnost in tako ustavili pravni proces, ki ga je sprožila.pregonom zoper odgovorne za namensko uničevanje zdravja nič hudega slutečemu prebivalstvu.Zanjimivo, da je tudi preiskovalna komisija evropskih držav, ki jo je vodil nemški zdravnik Wolfgang Wodarg, ugotovila, da pandemije ni bilo, da cepiva niso bila varna, da cepljenje ni bilo potrebno.Tudi British Medical Journal, ena bolj prestižnih zdravstvenih revij, je objavil svoje zaključke o H1N1 gripi, ki med drugim celo pravijo, da so se celotne priprave na lažno gripo začele že leta 2004.
povemvsem
14. 10. 2010 18.31
Kaj je zdaj s tistimi (na stotisoče),ki bi morali po napovedih umreti za lansko prašičjo gripo?
bruselj3
14. 10. 2010 18.21
spet nas posiljujete s tem reklamami!!! koliko vam pa plačajo na POpu za to cepljenje?
ZeroGravity
14. 10. 2010 16.36
folk sam cept se ne
periot
14. 10. 2010 16.33
O zdravstvo spet rabi denar, za paciente pa jim tako ni mar!!!!!!!
galiot
14. 10. 2010 14.54
Spet reklama za nepotrebno cepivo...