Slovenija

Zelenka obiskuje slovenski diplomat

Ljubljana, 09. 04. 2010 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
58

Franci Zelenko, ki je že tri leta v turških zaporih, ima odvetnico. Slovensko veleposlaništvo je zahtevalo pojasnila zaradi navedb o ogroženosti in bolezni. V ječi ga je obiskal slovenski diplomat.

Franc Zelenko v turškem zaporu
Franc Zelenko v turškem zaporu FOTO: Tjaša Zelenko
Slovenski pristojni organi so o priporu državljana obveščeni le s privolitvijo zaprtega. Nekateri so v zaporu nekaj let, drugi nekaj dni.

Slovensko zunanje ministrstvo so o priporu Francija Zelenka obvestili turški organi po priporu aprila 2007. Slovensko veleposlaništvo v Ankari in ministrstvo od takrat spremljata primer in nudita potrebno pomoč. Veleposlaništvo pomaga v skladu s pristojnostmi, določenimi v Dunajski konvenciji, upoštevajoč zakonodajo države, v kateri je državljan, so pojasnili. Ne more pa prevzeti vloge zastopnika, komunikacija s sodišči in posredovanje dokazov poteka le preko zagovornika. "Tako ministrstvo kot veleposlaništvo se v sodni postopek ne smeta vmešavati."

Prošnja za prestajanje kazni v Sloveniji po pravnomočnosti sodbe

Turčija je kot članica Sveta Evrope zavezana k spoštovanju Evropske konvencije o človekovih pravicah in drugih relevantnih mednarodnih sporazumov, ki urejajo postopke in morajo zagotavljati spoštovanje človekovih pravic obtoženih ali obsojenih. Seznanjeni smo s problemi Turčije pri izpolnjevanju zavez, kar občutijo številni v kazenskih postopkih in zaporniki. Prav tako so nam znana prizadevanja Turčije, da pomanjkljivosti v procesu vstopanja v članstvo Evropske unije odpravi, kar ugotavljajo tudi poročila evropskih organov. Slovensko zunanje ministrstvo

Zunanje ministrstvo je seznanjeno s kazenskim postopkom proti Zelenku, "ki poteka skladno s turško zakonodajo, po kateri lahko pripor traja do dve leti. V primeru pritožbe na izrečeno sodbo na prvi stopnji postopek na drugi stopnji lahko traja še do poldrugo leto." Priprtega pred sodnimi organi lahko zastopa le odvetnik z dovoljenjem Turčije za opravljanje funkcije. Zelenko ima odvetnico, ki mu nudi potrebno pomoč, po pravnomočni sodbi pa bo lahko zaprosil za prestajanje kazni v Sloveniji.

Pri Zelenku večkrat slovenski diplomat

Veleposlaništvo v Ankari je v stikih z Zelenkom, z njegovimi svojci in s turškimi organi. Predstavnik veleposlaništva ga je v treh letih pripora nekajkrat obiskal, nazadnje konec novembra 2009. Na njegovo pobudo se je veleposlaništvo doslej večkrat obrnilo na turške organe, med drugim v primeru roka za sojenje na prvi stopnji, njegovih navedb o ogroženosti in njegovih nedavnih zdravstvenih težav. Turški organi, zlasti uprava zapora, so se po njihovih trditvah primerno odzvali. Veleposlaništvo bo posredovalo tudi, če sodba ne bo izdana v roku.

Turčija mora spoštovati človekove pravice

Slovensko pravosodno ministrstvo je prav tako seznanjeno s primerom, saj so med slovenskimi in turškimi organi potekali postopki medsebojne pravne pomoči. Slovensko ministrstvo za pravosodje je imelo vlogo posredovalnega organa, nanj se je obrnil tudi Zelenko. Pojasnili so mu možnosti za nudenje pomoči, za pravno varstvo v Turčiji in za prestajanje kazni v Sloveniji po pravnomočni obsodbi. Zahtevo za premestitev v zapor doma lahko po pravnomočni sodbi vložijo obsojeni, svojci in zastopnik ali v Sloveniji ali v Turčiji. ''Do danes ministrstvo za pravosodje še ni prejelo morebitne prošnje za prenos izvršitve kazni.''

Slovensko pravosodno ministrstvo sicer ne sme posegati v konkretni sodni postopek v tuji državi, ''pri čemer pa poudarjamo, da je tudi Turčija podpisnica Evropske konvencije o človekovih pravicah, zato jih je dolžna spoštovati in zagotavljati. Med človekove pravice, zagotovljene s konvencijo, sodi tudi pravica do poštenega sojenja, o čemer smo seznanili Zelenka. Če meni, da so mu bile kršene temeljne pravice, lahko uveljavlja vsa pravna sredstva, predvidena v turškem pravnem redu in v konvenciji oziroma protokolih.'' Zaradi kršitev človekovih pravic se lahko obrne na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Finančne pomoči s strani slovenske države ni

Pisma Francija Zelenka, ki jih je prejela hčerka Tjaša.
Pisma Francija Zelenka, ki jih je prejela hčerka Tjaša. FOTO: Tjaša Zelenko
Slovensko predstavništvo v tujini lahko vzpostavi stik z zaprtim in ob njegovem soglasju obvesti njegove bližnje. Pomaga lahko vzpostaviti tudi stik z odvetniki, prevajalci in zdravstveno službo.

V Sloveniji ni predpisa, ki bi omogočal finančno pomoč državljanom v priporu oziroma zaporu v tujini. Slovenska veleposlaništva po svetu in zunanje ministrstvo zato nimajo sredstev niti pravne podlage za plačevanje stroškov odvetnikov in tolmačev, niti za morebitno finančno pomoč za bivanje v zaporu. Ureditve posameznih držav so namreč različne. Na primer v Turčiji, Maroku in Peruju morajo zaporniki sami plačati za posteljo, hrano, elektriko. Stroške nosijo njihovi sorodniki, ministrstvo jim lahko pomaga le pri posredovanju pri nakazilih sredstev.

Turčija nima varuha človekovih pravic

Varuh človekovih pravic ne more presojati pravilnosti in zakonitosti sodnih odločb.

Na težave zaprtih v tujini je leta 2005 v poročilu opozoril varuh človekovih pravic, ki pa "nima nobenih pristojnosti do tujih državnih organov. Zakon namreč določa, da lahko začne postopek, če se nanj obrne posameznik, ki meni, da mu (slovenski, op.a.) državni organi kršijo človekove pravice ali temeljne svoboščine.''

Za zaščito Slovencev v tujini so sicer pristojna slovenska veleposlaništva in generalni konzulati. ''Zato pobudnikom vedno svetujemo, da se nanje tudi obračajo." Po potrebi se lahko varuh obrne tudi na kolega v tujini. "To možnost smo v nekaterih dosedanjih primerih tudi že uporabili. Po nam dosegljivih podatkih pa Turčija nima institucije varuha človekovih pravic, ki bi delovala po podobnih principih kot slovenski varuh.''

Družina Francija Zelenka je predlani obvestila tudi Amnesty International (AI) Slovenija. ''Družino smo takrat preusmerili na AI Turčije ali kako drugo turško nevladno organizacijo in jim posredovali kontakte v Carigradu. O kakršnih koli nadaljnjih stikih nismo bili obveščeni. Prepričani pa smo, da je AI Turčije stopila v stik z družino oziroma ji svetovala. Toplo smo svetovali tudi odvetnika, ki je najboljše zagotovilo pravic v pravnih postopkih. Ne vemo pa, če so družinski člani nasvet vzeli resno in dejansko najeli odvetnika v Turčiji. Žal kaj več ali bolj konkretnega ne moremo storiti, tudi zaradi izjemne kadrovske podhranjenosti,'' so sporočili iz AI Slovenija.

V tujih zaporih okoli 200 Slovencev

Zelenkova hči Tjaša z očetovim pismom
Zelenkova hči Tjaša z očetovim pismom FOTO: Tjaša Zelenko
Skupini 'Pomagajte rešiti mojega atija, hočemo ga nazaj! Država ga je pustila na cedilu', ki jo je na Facebooku odprla Tjaša, hči Franca Zelenka, se je doslej pridružilo več deset tisoč oseb.

Največkrat so Slovenci zaprti zaradi drog ali ilegalnih vstopov v države pa tudi zaradi kršitev javnega reda in miru. V zaporih po tujini je trenutno okoli 200 Slovencev, dve tretjini v Evropski uniji. Lani je bilo drugje priprtih 261 slovenskih državljanov, največ v zaporih na Hrvaškem, pa tudi v Srbiji, Nemčiji, Italiji, Bosni in Hercegovini, Avstriji, Veliki Britaniji, Švici, Peruju, Braziliji, Kolumbiji, Venezueli, Senegalu, Maroku, Egiptu, Indoneziji in na Kitajskem. Letos so aretirali 34 slovenskih državljanov, in sicer na Hrvaškem, v Italiji, Srbiji, Avstriji, BiH, na Madžarskem, v Veliki Britaniji, Švici, Grčiji in Španiji.

Nekatere so že izpustili, vendar natančnih številk ni, saj o odpustu vseh zaprtih državljanov slovenski državni organi niso obveščeni. Izvedo le v primerih urejanja dokumentov iz zapora, če po prestani kazni sledi izgon iz države, ali če gre za izročitev državljana v Slovenijo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fmg9
10. 04. 2010 10.33
Ni važno, ali je kriv ali ne. Tudi če je kriv, Turčija ne bi smela imeti možnosti, da zapira državljane EU. Turčija ni nobena pravna država - z islamskim pravom si vsaka EU država lahko nekaj obriše. Turčija je ena največjih izvoznic heroina v EU, zapirajo pa namerno Evropejce ne pa svoje.
VolilecSI
09. 04. 2010 18.34
Če bi spet šlo za avanturista Toma Križnarja ne bi bil noben problem tudi poseči v žepe davkoplačevalcev in ga v najkrajšem možnem roku pripeljati v domovino, ko pa gre za navanega smrtnika in njegovo družino pa se državni organi brezobzirno, da ne rečem prezirljivo odzovejo v smislu storili smo kar se je storiti dalo in kaj da jih s tem še sploh obremenjujemo. V tej državi je treba spremeniti popolnoma vse - ŽIVELA II. REPUBLIKA!
hot125
09. 04. 2010 18.30
Če bi Turki zaprli Kučanovo hčerko,bi se takoj našel denar mimo zakona,tako kot se je našel denar za zdravljenje njegovega ramena v Švici,za zdravljenje otrok po morajo njihovi vrstniki zbirati plastične zamaške.
antitrust08
09. 04. 2010 18.23
Ma, dej ! Sposobni so naši diplomati za *****!
cirusa
09. 04. 2010 17.26
naša država je ena ********
dinase
09. 04. 2010 17.17
Hudo je za družino, da je zaprt, vendar kako, da so vsi po krivici priprti, ko pa kasirajo pa nihče ni nič kriv???!
Jožajoža
09. 04. 2010 16.15
kaj vam ni jasno.TURČIJA je pravna država z razliko od slovenije,in tam kriminalce zapirajo.
Mawsyy
09. 04. 2010 16.11
Meni se zdi da je on samo stranska zrtev, pravi dostavljalec pa je se zdaj na prostosti, ker so podkupljivi turski cariniki pac morali prekriti mafijski posel. Mozakar je bil ocitno na nepravem mestu ob napacnem casu, ce bi prisel kak madzar ravno takrat, bi bil zrtev pac on. Kot drugo pa... nemogoce je zblj ton cistila za steklo pregledati v 20ih minutah, ko pa sami vemo, da se carini roba tud po vec ur. Kot tretje... nihce ni kriv, dokler se mu ne DOOKAZE KRIVDA. Kje so dokazi, kje je vse ostalo? Turcija z nespostovanjem EKČP se dolgo ne bo v EU.
Kum_Urke
09. 04. 2010 15.56
Proti koncu marca 2007 je oče dobil fax z nalogom naklada za prevoz čistila za steklo iz Maribora v Turčijo. Odšel je v skladišče, naložil blago, opravil vse carinske formalnosti, iz rok carinika sprejel dokumentacijo, ki bi naj spremljala blago, kamijon zapečatijo in on nadaljuje pot za Turčijo. Na vseh mejnih prehodih je opravil vse carinske formalnosti v skladu z zakonom, v turčiji v mestu Istanbul se je javil carini in carinskemu špediterju, kjer so mu dali nalog za razklad blaga v carinsko skladišče. Blago je razložil, po pregledu blaga in ugotovljenem številnem stanju mu podpišejo CMR (mednarodni tovor) in se odpeljal. Čez pribljižno 20 min vožnje ga ostavi policija ter ga aretira, češ da je med čistilom za steklo pripeljal 13 ton anhidridne ocetne kisline, ki se uporablja za proizvonjo mamil. Takoj so ga zaprli, brez pravnega poduka, brez odločbe ali sklepa o pridržanju. Tri dni je bil zaprt na policiji od 4.4 - 7.4 2007 brez da bi mu karkoli pojasnili. Tretji dan so ga odpeljali pred inšpektorja, ki je mešal srbski in turški jezik, rekel je da ga bodo zaslišali. Oče je zahteval odvetnika in slovenskega prevajalca vednar mu je išpektor pojasnil, da ju ne potrebuje saj je samo šofer in da ga bo sodnik tako ali tako spustil na prostost. Moral je dati izjavo o dogajanu. Oče ni vedel kaj je prevajal saj prevajalec po vsej vrjetnosti ni bil sodbo zaprisežen prevajalec. Odpeljali so ga na sodišče, kjer je spet zahteval odvetnika in slovenskega prevajalca vendar je bil prisoten začetni prevajalec. Sodnik mu obrazloži, da do državnega odvetnika kot tujec ni opravičen. Odredil mu je pripor za nedoločen čas, obravnava je trajala nekje 10-15 min. Spet mu niso predali nobenega sklepa, odločbe o priporu, niti mu obrazložili česa ga dolžijo, zaradi kakšnega kaznivega dejanja so ga priprli. Policija ga je odpeljala v zapor kjer so ga enostavno zaprli.Tako da ne pisat norij...
Kum_Urke
09. 04. 2010 15.54
potem pa bi rada bila turcija v eu pa lepo vas prosim...
JizzOnHerAss
09. 04. 2010 15.46
avtroprevoznik je.. prevažal je čistilo za steklo.. zaprli pa so ga z razlogom da prevaža 13 ton anhidridne ocetne kisline ki se uporablja za proizvodnjo mamil. na kratko.
Vsemogocni
09. 04. 2010 15.31
Kaj pa dela tam v turskem zaporu(Zakaj je tam? lepo bi bilo vedeti)
Urška Ljubi
09. 04. 2010 15.29
@predal23 ce si ze tko pameten da komenteras s takimi bedarijiami, se vsaj ne naredi se bolj neumnega s tem da 3x v enem stavku napišeš "nehajte se slepiti" Sicer pa družini Zelenko želim vso srečo.
Jožajoža
09. 04. 2010 15.24
naj ostane v turškem zaporu. če pride sedet v slovenijo, boste spet podpirali kriminalce davkoplačevalci
pijanec22
09. 04. 2010 14.59
@X-XY: to je unikatna slovenska rešitev. Narediš hujši prekršek z mopedom, pa še zgubiš vse ostale kategorije. Nobene logike ni v tem.
X-XY
09. 04. 2010 14.50
Vsak ima po svoje prav. Je vedel, ni vedel, lastnik kamiona odloča kaj bo nalagal, šofer je pri natovarjanju zraven, ... O.K. Franca vztrajaj, da prideš v Slo. Sedaj pa jaz vas nekaj prašam? Ali se vam zdi prav, da kot navaden državljan narediš prekršek z osebnim avtom, kot fizična oseba, plačaš 500 € kazni, 18 točk - odvzem. Istočasno, ker pa si poklicni voznik z (osnova 690,00 € bruto) izgubiš tudi vse druge ktg. od A do E, D bus. Se vam zdi prav, da ti država oz. sodišče vzame tudi delo, ker brez C oz. E izpita ne moreš opravljati poklica ali bolje rečeno doma nimaš šleperja za nedeljske izlete. Za osebni avto je kazen pravična, se strinjam. To je samo en del težav s katerimi se soočajo "šoferji". Nisem še slišal, da bi kateremu dr. vzeli licenco za 12 mesecev zaradi malomarnosti oz. neprofesionalnosti, ali ker je imel pač slab dan.
Jožajoža
09. 04. 2010 14.38
+1
slovenija se naj raje ukvarja s poštenimi državljani.
pudgurka
09. 04. 2010 13.47
Ne bom razglabljala o krivdi ali nekrivdi g. Zelenka, zato so pristojni drugi organi, sem pa sama hči avtoprevoznika in me ob misli, da se oče s ˝fure˝ ne vrne tri leta stresa groza. Družini želim veliko moči, g. Zelenku pa čimprejšnjjo vrnitev v domovino!
airways
09. 04. 2010 13.45
in kdo je zaprt v senegalu? me res zanima.
ribncan
09. 04. 2010 13.40
zdej pa jst ne vem, a je kle gor več kot pol nepismenih al kaj? Človek je zaprt v tujini, zaprt je po zakonih tuje države (in ne Slovenije, zanj trenutno ne velja slovenska zakonodaja) in dela se po teh zakonih... človek je bil obsojen prej kot v dveh letih, dal je pritožbo, v letu in pol mora sodišče odločit o pritožbi... in teh leta in pol še ni poteklo.. kaj ni jasno? če bi se s sodbo strinjal, bi bil pravnomočno obsojen in bi lahko zaprosil za prestajanje kazni v Sloveniji.. kaj ni jasno? sedaj pa še ne more.. ker pa bi ji po pritožbi 100% popihal v Slovenijo (sum begosumnosti) je sedaj v leto in pol trajajočem priporu.. popolnoma enaki zakoni glede tega veljajo tudi v Sloveniji, največkrat priprti zaradi begosumnosti so tujci, imamo pa seveda tudi domače begavčke. Vem, da so razmere v slovenskih zaporih za zapornike in pripornike enostavno predobri... tudi pri nas bi moral uvest "ležarino" za zapornike in podobne zadeve, pa bi si marsikdo premislil in nebi delal neumnosti - fini bi bili zapori ala Turčija