Slovenija

'Pri zadevi Urbana ni bilo korupcije'

Ljubljana, 13. 11. 2009 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pri izboru Golobičeve Ultre za vzpostavitev ljubljanske mestne kartice ni bilo korupcije, ugotavlja Kosova komisija. Nepravilnosti ni bilo niti pri "oprostitvi" penalov zaradi zamude, dodaja.

Protikorupcijska komisija je sprejela načelno mnenje in odločitev v zadevi Urbana. Ugotovila je, da pri vzpostavitvi enotne mestne kartice ljubljanske občine ni prišlo do korupcije.

Izločitev prvega zaradi 12-minutne zamude

Komisija, ki jo vodi Drago Kos, je 16. junija prejela prijavo o sumu korupcije pri izvedbi javnega razpisa in izbora izvajalca za vzpostavitev enotne mestne kartice ljubljanske občine in izvajanje storitev centra za upravljanje. Občina je v pojasnilu zapisala, da je aprila lani Javni holding Ljubljana pooblastila za javni razpis, težek 2,2 milijona evrov, ki bi jih zagotovila občina. Objavljen je bil z rokom za oddajo ponudb julija lani in pojasnilom, da bo izbran najcenejši ponudnik. Na razpis so se prijavila tri podjetja, in sicer Ultra, Četrta pot in LHT Inženiring. Slednji je ponudbo 12 minut oddal prepozno, zato so ga izločili.

Izločitev drugega zaradi nepopolne ponudbe

Dekle pri pridobivanju urbane
Dekle pri pridobivanju urbane FOTO: Blaž Garbajs
Korupcija je vsaka kršitev dolžnega ravnanja uradnih oziroma odgovornih oseb v javnem ali zasebnem sektorju, kot tudi ravnanje oseb, ki so pobudniki kršitev ali oseb, ki se s kršitvijo lahko okoristijo, zaradi neposredno ali posredno obljubljene, ponujene ali dane oziroma zahtevane, sprejete ali pričakovane koristi zase ali za drugega. Zakon o preprečevanju korupcije

Ultra, katerega solastik je minister za visoko šolstvo Gregor Golobič, je postavila ceno 3,6, Četrta pot pa 2,6 milijona evrov. Razpisna komisija je predstavnike obeh podjetij povabila na pogovor. Na pojasnjevalnem sestanku je bilo ugotovljeno, da je bila ponudba Četrte poti nepopolna, domnevno zaradi programske in komunikacijske opreme, ki jo je ponujala zastonj. Zato so sprejeli sklep o njeni izločitvi. Ostala je samo še Ultra, ki pa je bila predraga, zato so člani komisije predlagali povišanje vrednosti razpisa. Občina je zagotovila dodatna sredstva in na koncu izbrala Ultro.

Zavrnjene zahteve za revizijo

Predstavniki Četrte poti so se pritožili in zahtevali vpogled v dokumentacijo, kar jim je občina tudi omogočila, razen v dele, označene s stopnjo zaupnosti. V podjetju niso bili zadovoljni, zato so zahtevali revizijo ''zaradi nepopolne ponudbe in neenakopravne obravnave''. Občina je njihovo zahtevo zavrnila kot neutemeljeno, izločeni ponudnik pa se je obrnil na Državno revizijsko komisijo. Vendar tudi pri revizijski komisijo niso bili uspešni. Oktobra lani so izdali obvestilo o oddaji naročila Ultri, še istega meseca je bila podpisana pogodba o vzpostavitvi sistema.

Ultra zamujala zaradi drugih izvajalcev

Izvajalec naj bi nato zamujal z izvedbo, kljub temu pa naj mu občina ne bi zaračunala kazni, zato je protikorupcijsko komisijo zanimalo, zakaj. Z občine so sporočili, da bi moral biti sistem vzpostavljen najpozneje v pol leta po podpisu pogodbe, kar je bilo tudi storjeno. Primopredajni zapisnik so podpisali po poskusnem obratovanju. Do postavitve vseh 40 parkirnih avtomatov Urbanomatov in implementacije sistema mestnih kartic pa ni prišlo pravočasno, zaradi zamude dobavitelja parkomatov Siemensa. Prav tako je domnevno zamujalo podjetje Traffic Design, zadolženo za postavitev vhodnih in izhodnih sistemov na parkiriščih. Vsi razlogi za zamudo Ultre so bili torej na strani občine, zato ni uveljavljala penalov. Občina je prevzemni zapisnik za parkomate končno podpisala septembra, danes pa je urbana že vsakdanjik prebivalcev in obiskovalcev prestolnice.

Golobič in Janković: Odločitev komisije je pričakovana

Minister Golobič je dejal, da je bila odločitev ljubljanske občine sprejeta že dolgo tega, bila pa je podvržena tudi presoji pred Državno revizijsko komisijo, ''ki je ugotovila, da je bil postopek oddaje javnega naročila transparenten in da je dobilo naročilo podjetje z najugodnejšo ponudbo''. Po njegovih besedah so tudi vsi drugi vidiki sedaj preučeni ter da je na podlagi vseh dejstev, ki so bila tudi javno objavljena, takšno odločitev pričakoval. Pri tem očitku je šlo po njegovem prepričanju za enega v nizu poskusov njegove diskreditacije, diskreditacije stranke Zares in nekaterih podjetij. Zdi pa se mu, da so v ozadju poslovni interesi drugih podjetij, "ki si želijo preko političnega ovinka olajšati delo oziroma se znebiti konkurence". Poudaril je še, da je zagovornik konkurence in da so vsi nadzorni organi dolžni zagotavljati enakopravne pogoje in sankcionirati kršitve, a "v tem primeru kršitev ni bilo". "To je sporočilo, ki ga velja imeti v mislih tudi pri drugih bombicah, ki se jih lansira z nameni, ki nimajo nič opravka s kakovostnimi in cenejšimi storitvami ter porabo javnih sredstev."

Minister Gregor Golobič
Minister Gregor Golobič FOTO: Blaž Garbajs
Župan Zoran Janković
Župan Zoran Janković FOTO: Dare Čekeliš

Odločitev komisije je tudi za ljubljanskega župana Zorana Jankovića pričakovana. Zdi se mu, da želi SDS s svojimi prijavami delati škodo in da v stranki "nimajo kaj drugega početi". Občina po njegovi oceni vodi postopke strokovno, pravilno in zakonito. Tudi odločitev Kosove komisije je dokaz za to, je prepričan. Spomnil je, da je to že druga kontrola v projektu uvedbe enotne mestne kartice. Še v postopku izbire izvajalca je namreč na zahtevo podjetja Četrta pot, ki ni bilo izbrano na razpisu, Državna revizijska komisija pregledala postopek izbire ponudnika za uvedbo enotne mestne kartice in ugotovila, da je bila pritožba neutemeljena. "Delujemo transparentno in zakonito."

Po njegovih besedah javnost, vsi Ljubljančani in Ljubljančanke, nadzorni svet, nadzorni odbor in računsko sodišče ves čas preverjajo MOL oz. mestno upravo. "Te ugotovitve kažejo, da se transparentnost in zakonitost v MOL izboljšuje, kar je razvidno tudi v posameznih poročilih." V četrtek pa so na občino dobili zahtevo Rudolfa Petana (SDS), predsednika komisije državnega zbora, ki preiskuje ravnanja ministra Golobiča, da predložijo vso dokumentacijo o poslovanju Ultre in občine. ''Preiskujejo to, o čemer je Komisija za preprečevanje korupcije že odločila. Zanima jih klientelizem in nepotizem v zvezi z ministrom Golobičem. Moj odgovor je bil, da bomo komisiji državnega zbora predložili vse, kar je potrebno."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

konstruktor
13. 11. 2009 17.37
Zdeja pa hitr na Stožice, Kos bo sodil, tovariši bodo pa žogobrcal........
Jinks
13. 11. 2009 17.17
Itak da je vse čisto kot solza, oni so bolj beli kot zima ali sneg... ITAK! Korupcija? Kdo si je že izmislil to besedo za spodkopavanje ubogih politikov? Aha - pokvarjeni davkoplačevalci in novinarji ! Jankovič & sinovi - ta firma pa samo raste...
Authority
13. 11. 2009 17.03
'Pri zadevi Urbana ni bilo korupcije' Hehe :) Tako kot gospod Kos ni bil pravnomočno obsojen zaradi nezakonitega prisluškovanja novinarju Rancu leta nazaj... Nagrada: šef protikorupcijske komisije. ZARES
est
13. 11. 2009 16.40
Kakšna veleumna ugotovitev. To se je vedelo že brez preizkave. Tovariši so nezmotljivi in pošteni.
bbier
13. 11. 2009 16.16
todokol
13. 11. 2009 14.16
Neikius SD ima s socializmom vezo le preko naziva. Dela pa povsem nasprotno. James007 A Ljubljana je celotna Slovenija? Vse propada zaradi te rdeče klike. In tudi Ljubljana se prav nič ne razvija, razen za tiste pri koritu.
zahod.west
13. 11. 2009 14.16
Da bo to udbomafijski KOS povedal NI BILO DVOMOV.
zahod.west
13. 11. 2009 14.16
Da bo to udbomadijski KOS povedal NI BILO DVOMOV.
James007
13. 11. 2009 13.58
Imate pa eni čas in voljo pisat tu gor...Verjento vas plačuje SDS da zlivate svoj žolč na vsak članek, ki se tiče levosredinskih strank... Ljubljana se fantastično razvija odkar imamo Zokija, Urbana pa dosedaj brez problemov uporabljam in sem One happy user... ...poglejte življenje raje s pozitivne plati - pa se boste počutili bolje...lep sončen pozdrav vsem!
flipr
13. 11. 2009 13.53
8JASMIN
13. 11. 2009 13.49
POKVARJENA BANDA KO PODPIRA TAKE SVINJARIJE. DOL S TO VLADO.... DOL S TEM RDEČOKLUNIM KOSOM IN NJEGOVO SESTRO IN TIST PAVČEKOV POSTREŽČEK-KOSOV BRAT...
PeterKralj
13. 11. 2009 13.47
Končno se je izkazalo to, kar je bilo vsem jasno. Pri tem poslu ni bilo nič spornega. Četrta pot pač ne more preboleti poraza in dejstva da tehnološko niso kos Ultri. In zato jih Ultra uspešno spodriva tudi pri drugih poslih. Če nisi tehnološko superioren, ti niti prijave protikorupcijski komisiji in blatenje v javnosti ne bo pomagalo.
Braveheart
13. 11. 2009 13.44
Kako bo Kos ugotovil korupcijo, ko pa je sam na plačilni listi Goljufovića in Jankovića!
Neikius
13. 11. 2009 13.43
Zanimivo tudi, da se vsi komentarji podvajajo, kot da bi pisal isti uporabnik: - pokvarjeni levičarji - banda komunistična Ljudje hitro pozabljate. Sami oprani možgani. Lahko bi tudi rekel, banda domobranska fašistična. Nazaj v zapore. Ostali se pa malo poučite o zgodovini predno udrihate čez socialiste apriori.
Neikius
13. 11. 2009 13.41
VIP5 je napisal: pa spet sami tisti ki jih jansa placuje. pa kaj vi res mislite da je Golobič tak nor, da bo šel izvajat nepravilnosti iz takih polozajev na katerih je? preveč je pameten veste. jansa pa ga napada s takimi, samo zato ker se boji, ko bo prislo ven tisto glede njegove povezave s patrio. glede tega jansa in cekuta nista tako nedolzna kot pravita. Golobič pa mi deluje kot da ima neke dokaze, zato pa ga jansa napada tak. Zanimivo, da ima ta komentar toliko negativnih točk. 24ur leglo janšizma? Bodimo objektivni, navedeni razlogi so čisto dobri. Urbana deluje dobro. Kje je težava? Razen zavisti.
weber1
13. 11. 2009 13.37
Seveda ni bilo korupcije , ko pa Kosova komisija prihaja od levičarjev...Banda komunistična ..
VENTO
13. 11. 2009 13.37
Dva največja poštenjaka Kos in Zoki ,to je na žalost slovenska resničnost !
bokyto
13. 11. 2009 13.34
Bravo še odškodnino mu dajte kak milijonček si zasluž bogi golobček.
tim.slum
13. 11. 2009 13.21
In Korupcijska komisija je ugotovila... da ni korupcije:-)
ratatata
13. 11. 2009 13.18
ja dddddddddddd Kos, kaj ta človk sploh še dela na tem položaju, me zanima kako bi sodu fuzbal tekmo med SDS pa kšnim SD al pa Zares :) hehe:)