Slovenija

Pri Thalerju ne bo hišne preiskave

Ljubljana, 13. 07. 2011 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Protikorupcijska komisija bi pod drobnogled vzela sodnico, ki je zavrnila predlog NPU, da se pri Zoranu Thalerju, ki ga preiskujejo zaradi domnevne korupcije v Evropskem parlamentu, opravi hišno preiskavo.

Zoran Thaler na evropskih volitvah-5
Zoran Thaler na evropskih volitvah-5 FOTO: Damjan Žibert

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) se je seznanila z odločitvijo preiskovalne sodnice, da se pri nekdanjemu evropskemu poslancu Zoranu Thalerju ne opravi hišna preiskava, ki jo je predlagal Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Komisija, ki je Thalerjev primer prepustila NPU, zaradi take odločitve razmišlja, da bi zaprosili pristojni organ, da preveri delo sodnice. V tem primeru bi lahko delo sodnice ocenil Sodni svet oziroma neki drugi pristojni organ.

Na KPK opozarjajo, da so pristojni organi v prvi fazi za potrebe uspešnega predkazenskega postopka izvedli več aktivnosti doma in v tujini. "Potem pa je postopek – tudi zaradi odločitve preiskovalne sodnice – zastal". Poudarjajo tudi, da ne želijo prejudicirati odločitve o morebitni kazenski odgovornosti Thalerja in o razpletu drugih pravnih vprašanj, niti ne posegati v odločitve sodišča in jih neposredno javno komentirati.

Komisija "ne more mimo dejstva, da gre za primer sodne odločbe, ki zaradi vsebinske in pravne argumentacije (oziroma skoraj popolnega umanjkanja enega in drugega) zahteva posebno pozornost". Enako želijo v komisiji v okviru svojih pristojnosti od organov pregona in odkrivanja, predvsem od državnega tožilstva, pridobiti podatke, zakaj taka zamuda pri izvedbi nadaljnjih procesnih dejanj.

O tej odločitvi sodnice je bil Thaler obveščen prek medijev. Po njegovem mnenju je sodišče delalo strokovno, sicer pa nima nobenih zadržkov glede sodelovanja s pristojnimi organi. Glede predloga za hišno preiskavo pravi, da je v Sloveniji včasih "bolj pomembno demonstrirati moč kot pa v nekem normalnem postopku priti zadevi do dna". Tudi protikorupcijska komisija bi se morala po njegovih navedbah podrediti delu neodvisnih sodnih organov.

Kot pravi, je po izbruhu afere odstopil zaradi medijskega linča in se od takrat ne ukvarja več s politiko. Prepričan je, da je bil žrtev medijske provokacije, zato si najprej želi sodne in siceršnje rehabilitacije. Poudaril je tudi, da nikoli ni prišlo do dejanj, ki bi omogočila izplačilo kakršne koli podkupnine. "Upam, da bodo prišli vsi posnetki na dan in da se bo dalo videti celotno sliko," je dejal.

Potrebni bodo novi dokazi

Afera z domnevnim podkupovanjem evroposlancev je izbruhnila po razkritju novinarjev britanskega Sunday Timesa, da so se pod krinko lobistov z nekaterimi poslanci dogovorili, da bodo ti v zameno za denar vložili določene amandmaje k evropski zakonodaji.

Vrhovno sodišče
Vrhovno sodišče FOTO: Miro Majcen

O zavrnitvi predloga za hišno preiskavo pri Thalerju je danes poročal časnik Delo. Po njihovih navedbah menda niso bili utemeljeni niti procesni niti vsebinski razlogi, da bi opravili hišno preiskavo. Gre za domnevno krajevno nepristojnost ljubljanskega okrožnega sodišča, z vsebinskega vidika pa naj bi predlog NPU izhajal iz dokazov, ki so jih novinarji britanskega Sunday Timesa zbrali nezakonito. To pomeni, da je preiskovalni sodnik svojo odločitev sprejel na podlagi prepričanja, da niso podani utemeljeni razlogi za sum storitve kaznivega dejanja podkupovanja.

Predkazenski postopek se bo lahko nadaljeval, če bo NPU ponudil nove dokaze. Na NPU so odgovorili, da podrobnosti iz preiskave ne morejo pojasniti, saj predkazenski postopek še poteka. Da v zvezi s tem postopkom ne dajejo izjav, so dejali tudi na ljubljanskem okrožnem sodišču.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
14. 07. 2011 08.45
Seveda ne bo, bila bi tudi nesmiselna, naj ne bi ničesar našli. Menda ni tako neumen, da jih bo doma čakal s papirji in polnim računalnikom. Odkar s eje Janša "opekel" s tefoniranjem, noben kriminalec več ne uporabljaj mobilcev za delikatne zadeve, še manj pa svoj domači računalnik. To je "passe" in hišne preiskave, ki osumljenec pričakuje, so popolnoma nekoristne. Pa saj so še vsi arhivi "očiščeni", pa sefe so tudi pridno izpraznili, seveda je naročnik neznan, ni dokazov.
flamengo
14. 07. 2011 07.45
Seveda je ne bo, saj je s ta pravega legla.
Frane Šajn
14. 07. 2011 07.22
ZA TISTI ZNAK "TEHNICO" V PRAVOSODJU BI PREDLAGAL RAHLO SPREMEMBO, NA VSAKO STRAN KUP BANKOVCEV ALI CEKINOV, NAJ SE VIDI KAJ JO PREVESI V PRAVOS TRAN, BI BILO BOLJ REALNO! PRAVICI ,KI SI ZAKRIVA S PREVEZO OČI BI PREVEZO ZAMENJAL ZA NAJLON TRAKOM!
Frane Šajn
14. 07. 2011 07.17
EH MOJA STARA JUGA KJE SI? ČLOVEK NE ZNA CENITI MALENKOSTI DOKLER JIH NE IZGUBI! KAJ SI HOČEMO PREDNJAČILI SMO V TEJ EVFORIJI, ZDAJ IMAMO KAR SMO ŽELELI.
Frane Šajn
14. 07. 2011 07.11
JA, TA DEMOKRACIJA PA ZNA POSKRBETI ZA SVOJE OTROKE. STE VIDELI NAVADNI SMRTNIKI,SAMO GOR SI JE TREBA POMAGAT PA GRE!
vengus
14. 07. 2011 01.48
Vrana vrani ne izkljuje oči.
Raztezje
14. 07. 2011 00.51
Slovenija je policijska država, v kateri vlada totalitarna partijska diktatura. Tip je navaden, popolnoma nesposobn celjski mafijozo, otrok oligarhije, star znanec gorškove policijske uprave in sploh ne bi smel biti nikoli v politiki, pred tujimi novinarji se je v imenu naše domovine, dilal v Evropskem parlamentu za keš, kot bi prodajal frišne žemljice, posneli so ga kot v porniču, pristojna gola*zn pa ob tem ne zna drugega kot štrikati s prsti ter momljati nekaj o policijsko sodnih postopkih, ki da s temi našimi palčki nimajo veze. Vsi ti so iz LDS, tudi skorumpirani sodnik Škoberne iz celjskega sodišča, kaj se je pa z njim zgodilo, koliko nedolžnih ljudi je pa ta baraba pokvarjena uničil, koliko tajkunom pomagal? Pazite, le te so dobili, koliko tega dreka je pa še na delovnih mestih? Jbem jim sunac, ko pa kak povsem nedolžen komentator tu na portalu pove kaj o tem skrajno skrorumpiranem pravosodju in njihovi milici, takoj poberejo IP naslove, čez par mesecev pa veselo opravijo hišno preiskavo, pri kateri poberejo vso računalniško opremo, ki jo potem čez kake pol leta pokvarjeno in zastarelo vračajo, ker da so toliko časa kopirali diske. In taki si drznejo soditi poštenim ljudem in revežem, takšni si drznejo izrekati kazni in nedolžnim ljudem uničevati življenja... Kaj me briga, kako se jim reče, kake pristojnost in funkcije so si prisvojili, kakšne uniforme nosijo klovni, saj še ljudje niso. Sram vas bodi barabe pokvarjene, tisočkrat naj vas bo sram, da sonce na nobenega od vas nikoli več ne posije!!!
djdj
14. 07. 2011 00.45
Če se ne motim je v Zda za državno izdajo zagrožena smrtna kazen. Pri nas pa 100000€ odpravnine.
franceljtancelj
13. 07. 2011 23.08
HAHAHAHA DOBRO, DA SEM VESLO SESAL PA ZDAJ NA VEM V KATEREM GRMU TIČI ZAJEC.
prehlad
13. 07. 2011 22.38
HA PENKO PRAVI ,DA NI KAZNIVEGA ZNAKA KAJ PA POTEM JE .DAJMO VSI KRAST IN GOLJUFAT PRAPORAŠI KUPLETAJ.
prehlad
13. 07. 2011 22.22
BI BILO PRAV ZANIMIVO VIDETI . MADONA MEN BI ŠTALO PREMETALI, KJER NISEM NJIHOV SIMPATIZER. FUJ.
Goljuf Borut 1
13. 07. 2011 22.08
Pa naj mi še kdo trdi,.da smo pred zakonom vsi enaki.Še za čisto nedolžne stvari se to opravi, kar je po črki zakona mogoče
volek
13. 07. 2011 21.43
A bo spet vse Brezigarca kriva. Zgleda, da je Talar v španoviji z Janšo zato sodišče na zahtevo Brezigarce ne reagira, a ni tako ta rdeči "intelektualci". A da Brezigarce ni več na sodišču? Ja kdo bo pa pol kriv? Aja že vem ŠTURM, ta je kriv.
BaGr67
13. 07. 2011 21.31
Večina poslancev ni z Ljubljane tko d ste lahko kr tih. Ampak tale si pa marskej zasluž!
major1
13. 07. 2011 21.28
Poštenost politika.
usi-glih
13. 07. 2011 20.40
admin a te dobro plačajo ?
M_teorija
13. 07. 2011 20.31
Kaj je sploh še potrebna kakšna hišna preiskava?! Saj je vse jasno! Samo še to ni jasno koga naj bi imel za sostanovalca!
dukenukem
13. 07. 2011 19.54
kdaj se bo nehala ta korupcija in zaj* slovenskega naroda v glavo
botjabotja
13. 07. 2011 19.48
f121976 13.07.2011, 19:22 -1 Pri Thalerju ne bo hišne preiskave-ČE PA JE IZ LJUBLJANE,TE SE NE PREISKUJE Bistven je LDS, ne Ljubljana.
neziie
13. 07. 2011 19.32
Ne upajo da se nebi za koga obremenjujoči dokumenti pri njemu najdli.