Slovenija

Policija zanika očitke o političnem ozadju preiskave pri SDS

Ljubljana, 30. 09. 2011 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vinko Gorenak pravi, da obiska ne morejo razumeti drugače kot "pritisk s strani policije". "Nekaj čez 60 dni nas loči do volitev, takšni obiski kriminalistov tukaj so zelo zgovorni". Policisti očitke o "političnem ozadju" ostro zavračajo.

Po današnjem obisku kriminalistov na Slovenski demokratski stranki, ki naj bi preverjala njihov Facebook profil, je poslanec stranke Vinko Gorenak povedal, da obiska ne morejo razumeti drugače kot "pritisk s strani policije".

"Ne vemo, za kaj gre. Nekaj čez 60 dni nas loči do volitev, takšni obiski kriminalistov tukaj so zelo zgovorni. Situacija preprosto ni enostavna," je dejal Gorenak in ob tem omenil, da "vemo, da poteka zadeva Patria".

Potem ko je v četrtek zvečer predsednik SDS Janez Janša na socialnem omrežju Twitter napovedal, da se je za danes ob 11. uri na sedež slovenske demokratske stranke na Trstenjakovi najavil uslužbenec ministrstva za notranje zadeve kriminalist Rok Kozjek, ki naj bi preverjal njihov Facebook profil, je Gorenak dejal, da sta prišla dva kriminalista, ki sta bila brez vabil in brez odredb za preiskave. Vse, kar vemo, je, da naj bi prišla v zvezi s Facebook profilom, je povedal Gorenak.

Kot je še dejal, kriminalista s seboj nista imela nikakršne odredbe za preiskavo ali česa podobnega, kljub zaprosilom s strani odgovornih na SDS, da povesta razloge za obisk, teh nista pojasnila. "Povedala sta, da delata tisto, kar dobita na mizo, kar jima šefi naročijo. Za dodatne informacije sta odgovorne v SDS napotila na službo za odnose z javnostmi na policiji," je še dodal Gorenak.

Facebook strank SDS
Facebook strank SDS FOTO: Facebook

Za pojasnila smo prosili tudi policijo. Potrdili so, da ljubljanski policisti na zahtevo tožilstva vodijo predkazenski postopek zaradi suma storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja. "V tej zvezi so danes kriminalisti Policijske uprave Ljubljana na Trstenjakovi ulici v Ljubljani opravili določene aktivnosti iz predkazenskega postopka. Zaradi varstva (tajnosti) predkazenskega postopka in zaradi nadaljnjih postopkov policije vam več informacij ne moremo posredovati. O zbranih ugotovitvah bo obveščeno pristojno tožilstvo," so sporočili za 24ur.com.

Policija zavrača namige o 'političnem ozadju'

Odgovorov na dele vprašanj, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe vam zaradi varovanja osebnih podatkov ne moremo posredovati, prav tako ne moremo komentirati navedb posameznikov. Policija

S Policijske uprave Ljubljana pa so sporočili,  da zavračajo kakršne koli namige o "političnem ozadju" omenjene preiskave.

Kot pravijo, so današnje aktivnosti kriminalistov v Trstenjakovi ulici potekale na podlagi 2. odstavka 148. člena (zbiranje obvestil od oseb, ki bi lahko dale informacije, ki so pomembne za predkazenski postopek) in v skladu s pooblastili, ki jih policija ima. V tem primeru ni šlo za preiskovalna dejanja, za katera bi kriminalisti potrebovali odredbo sodišča (hišna preiskava, zaseg predmetov ...). Obisk kriminalistov je bil vnaprej dogovorjen z osebami, s katerimi naj bi pogovor potekal, so še dodali.

"Policija se zmeraj pogosteje srečuje s tovrstnimi očitki, ki so izrazitejši v preiskavah, v katerih so vpletene javne osebnosti. Kot smo že večkrat poudarili, je policija na podlagi veljavne zakonodaje dolžna preveriti vsa obvestila, naznanila, anonimke ... iz katerih izhajajo okoliščine, ki nakazujejo, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje. Prav tako je policija dolžna preveriti vsa dejstva in zbrati potrebna obvestila in dokaze na podlagi zahtev in usmeritev tožilstva (kot v tem primeru). Očitki, da so aktivnosti vezane na predvolilno obdobje, so neutemeljeni, ker so posamezne aktivnosti potekale že letos junija," so razložili policisti.

Dodajajo, da če se sum kaznivega dejanja potrdi, možje v modrem začnejo aktivnosti, kot jih predvideva zakon. O vseh ugotovitvah in dokazih obvesti tožilstvo, ki je tudi edino pristojno o odločanju glede dokazov. Tožilstvo lahko delo policije tudi usmerja.

Kazniva dejanja in znake kaznivih dejanj pa določa kazenski zakonik. Policija preiskuje sume kaznivih dejanj pri osebah, ki bi lahko dale koristne informacije, ki so pomembne za nadaljnji postopek, pa tudi pri osumljencih in oškodovancih, in to ne glede na njihovo strankarsko pripadnost, versko pripadnost, narodnost, državljanstvo in podobno, opozarjajo policisti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (390)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hrast66
01. 10. 2011 18.19
Janša (SDS) pravi, da ima 4,5 miljona evrov izgube, ker ni zadnjič zmagal na volitvah, zaradi afere PATRIJA. Ali ne ceni svoj predvolilni golaž malo previsoko? Stanje države je tako zaradi slabega vodenja SD in SDS subjektov (klientelizem, tajkunski krediti,...) in ne toliko zaradi splošne gospodarske krize.
kiss-my-ass
01. 10. 2011 11.51
Gremo na sončeka!
M_teorija
01. 10. 2011 11.47
kiss-my-ass01.10.2011, 11:39 Podpišem! Saj mi je žal desnice, če ne zaradi njih samih, zaradi demokracije, zaradi države. Ampak mi jim očitno ne moremo utupiti nekaj do česar morajo priti sami. Nažalost je na desnici stanje takšno, da se na njihove fene bolj lepijo floskule, populizmi, tako, da umirjene stranke, kot je SLS ali umirjeni, povezovalni posamezniki, kot je Zver ne pridejo do veljave, do izraza!
kiss-my-ass
01. 10. 2011 11.43
Najbolj me pa skrbi najbolj verjetna koalicija po volitvah. Ne znam si predstavljati tega, da se SDS in SD povohata in skleneta politični mir. Zaradi neagresivne politike se bo SD vdal in JJ se bodo uresničile želje še iz davne 1986. Kaj temu lahko sledi rajši niti ne razmišljam....
kiss-my-ass
01. 10. 2011 11.39
hibernacija, če bi SDS namesto JJ izvolil Zvera bi že dva mandata se lahko resno potegovali za mandatarski stolček. Ker je pa doktrina vodje SDS JJ ena država, ena politika, eden vodja so stvari takšne kot so. Tudi v lastnih vrstah ima JJ zmeraj prav. Če ni tako te JJ enostavno odvrže.
M_teorija
01. 10. 2011 11.34
Metanje polen (balvanov pravzaprav) je očitno dobro sredstvo za uničevanje države in posledično političnih nasprotnikov. Za volilno zmago na volitvah, pa je treba pokazati še kaj več od destruktivnosti. tudi kaj konstruktivnega in bolj otipljivega, kot so imaginarni projekti kot so umetni otoki, piramide...
M_teorija
01. 10. 2011 11.29
Saj je za razumeti, na desni evforijo, ko so z sestopom vlade spet ugledali iskrico na koncu tunela. Ampak na žalost to ne bo dovolj, to je le upanjev prihodnost, ki je lahko zelo prevrtljiva ko se zgodi sedanjost, realnost. Saj je za razumet vse frustracije na desni. Samo vzemimo zadnje volitve. Ni enostavno sprejeti poraza, ko si tako blizu zmage, ko v foto finišu izgubiš, ko mandatarstvo dodelijo drugemu. Ampak tudi to je demokracijo. Še težje bo na naslednjih volitvah, ko bo ena stranka na desni imela celo največ glasov, ampak po posvetu (takrat pa bo morala priti maca na vratanca) bo delilec mandatarstva ugotovil, da za večino v parlamentu ne bo dovolj. Zato se bo prvič v zgodovini Slovenije (enkrat je vedno prvič, tudi zato bo hudo) zgodilo, da mandatarja ne bodo izbirali med stranko, ki je dobila največ glasov. Res hudo, ampak tudi to je demokracija!
M_teorija
01. 10. 2011 11.14
Na levici se prerazporejajo, delajo inventuru tisto kar je škart bo šlo, dobro pa se bi dvignilo. Kaj pa na desnici? A je res tako samozadostna'! A je na desnici res vse na svojem mestu in ni potrebne nobene prenove. Vsa čast jim glede samozavesti in dobrega občutka, da je tako, ampak to je njihov problem, problem, da bodo spet iskali izgovore, da jih je nekdo ogoljufal, da so žrtve zarote... Ja tako je ponavadi, če se prehitro odpirajo šampanjci in tečejo častni krogi še pred izvršnim, končnim dejanjem
dado4008
01. 10. 2011 11.13
kak lažejo.Komot bi počakali z obiskom še en mesec, do volitev,pol pa jim ne bi nihče očital da gre za politično ozadje.Ker pa je politično ozadje,pa treba zdaj najbolj rovarit in blatit da se očrni nasprotnika*
dostmam9
01. 10. 2011 10.24
V Sloveniji je le nekaj ljudi, ki so vseskozi delali nepristansko in v dobro Slovenije in to so: Gospodična Kresal, Gospod Zalar in Gospod Goršek. Vsi ostali pa stalno nekaj spletkarijo, rovarijo in na debelo prejemajo podkupnine in kradejo, da se kar kadi. Ma smo se samo hecali.
Fenomenalno
01. 10. 2011 07.48
Nič več ne pali, samo še sopihajo kot stare lokomotive. čuha, puha; čuha puha! Trdeč,treba bo pokat..pa to ,-)
M_teorija
01. 10. 2011 00.22
~saintjozef30.09.2011, 22:001 Jožajoža -kakšn iso ti ljudje v stranki SDS, ki ne spoštujejo ne demokratično izvoljenega predsednika,policije,tožilstva ,sodišča, države slovenije,slovencev,levice,.......... --Že živijo v SVOJI republiki.....~ A sta morala passaport pokazat!? A viza jim je pa po 13 minutah že potekla!?
M_teorija
01. 10. 2011 00.12
~Vse, kar vemo, je, da naj bi prišla v zvezi s Facebook profilom, je povedal Gorenak.~ Očitno je SDS fejstbukov profil kriminalen!?
saintjozef
01. 10. 2011 00.09
loden POLICAJIH pa nč... al kaj? --So junaki! 13 minut so zdržali not!
loden
01. 10. 2011 00.00
o POLICAJIH pa nč... al kaj?
prehlad
30. 09. 2011 23.55
SAINTJOZEF@ KAJ TE JE STRAH ,DA DRUGE KLIČEŠ NA POMOČ.
prehlad
30. 09. 2011 23.53
HA HA TARDEČI NIMAJO TE SREČE KAR SAMI FRČIJO.
loden
30. 09. 2011 23.51
Za moje pojme, ... koalicija sds in sd.. ko se očistita vseh satelitov , po programih sodeč... JA.
prehlad
30. 09. 2011 23.49
HA HA TRDEČI TUDI
saintjozef
30. 09. 2011 23.47
prehlad JA JA KRESALKA JE ŠE VEDNO AKTIVNA ,ČEPRAV JE ŽE ODSTOPILA . JANŠA TUD, čeprav je bil odstopljen od LJUDSTVA!