Slovenija

Pri sanaciji škode po ujmi bi lahko sodelovalo več kot 1800 brezposelnih

Ljubljana, 01. 03. 2014 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sanacija škode, ki jo je povzročila nedavna ledena ujma, se nadaljuje, potekajo pa že tudi aktivnosti, da bi v ta dela vključili brezposelne. Posledice v gozdovih in na infrastrukturi bi lahko pomagali odpraviti prek javnih del.

Na Zavodu RS za zaposlovanje pravijo, da bi pri sanaciji škode, ki jo je povzročila ledena ujma, lahko pomagalo več kot 1800 brezposelnih oseb. S Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo Postojna so se že dogovorili o vključevanju brezposelnih v izobraževanje za izvedbo programa gozdarski sekač, v okviru katerega bodo lahko pridobili potrebno znanje in naziv gozdarski sekač.

Zavod je pripravil predstavitve programa, tudi pogoje za vstop vanj. Izobraževanje oz. usposabljanje bo trajalo dva tedna oz. 80 ur, vključeni pa bodo pretežno opravljali terensko delo, večinoma na področju Primorske, Notranjske, Dolenjske, pa tudi drugod.

Napotovanje v program se bo začelo v naslednjih dneh, pridružilo pa naj bi se mu najmanj 300 ljudi. Interes brezposelnih oseb po vsej Sloveniji za vključitev je velik, so povedali za zavodu.

Poškodovan gozd - 5
Poškodovan gozd - 5 FOTO: 24ur.com

Poleg tega zavod pripravlja še dve javni povabili, in sicer za javna dela in program aktivacije brezposelnih oseb za odpravo žleda, ki bo omogočal subvencionirano zaposlitev pri delodajalcu. Povabili bosta objavljeni takoj, ko bodo za to zagotovljena finančna sredstva iz interventnega zakona o ukrepih za odpravo posledic žleda, so zatrdili na zavodu.

Izpostavili so še, da brezposelne o vseh ukrepih informirajo in motivirajo že sedaj, "podrobnejše informacije pa bodo na voljo, ko bo znani pogoji za opravljanje določenih del pri naročnikih oz. izvajalcih javnih del". Brezposelnim, ki so zainteresirani za vključitev v katerega od programov, svetujejo, da o tem po elektronski pošti, po telefonu ali osebno obvestijo svojega svetovalca zaposlitve na uradu za delo, kjer so prijavljeni.

Največ priložnosti pri odpravljanju posledic ujme imajo sicer po njihovih besedah osebe s poklicem s področij gozdarstva, elektrotehnike in gradbeništva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jasnaaaa1
03. 03. 2014 07.59
+2
berem tele komentarje in ne vem kaj bi: ali se smejala ali jokala. Vsi v kup tarnat, da ni služb, dela,.....ko se pa pojavi prilika oz možnost pa spet ni prav. Spodaj nekje je en komentar o iskanju službe že leto in pol in je še ni našel, ker povsod kjer je bil zahtevajo izkušnje. Verjamem, da je ni še dobil. In tudi z njegovim razmišljanjem je še ne bo! Če se postavim v vlogo delodajalca: nikoli ne bi zaposlila nekoga, ki ni "delal" že več kot leto dni. Saj nima delovnih navad! Če pa se v času, ko iščeš službo, ki ustreza izobrazbi lotiš česar koli je to velik plus. Pri svojih 45-letih sem menjala službo, nekdo veliko mlajši pa je ne more dobit! Niti prve! Edino pametno je, da bodo te brezposelne nekako vključili v delo, da ne bodo imeli časa sanjat!
srecnii
02. 03. 2014 23.05
+1
Vam povem, da je tole z zavodom živ nateg, ker kot prvo usposabljanje je izkoriščanje na ta račun, da bi nekdo delal 2-3 mesece za 1 evro tolk znaša plačilo, če delaš vsaj 100ur mesečno v resnici pa delaš, kot navadni delavec, ki je plačan po 3-4 evre NETO in kot drugo v Avstriji bi delavec dobil najmanj 2000 evrov NETO za 10 urni delavnik, pri nas pa samo gledajo kako bi te čimmanj plačali. Da si kdo ne želi delat v to težko vrjamem, saj res da nadomestilo je lahko 400 evrov, ki je za določeno obdobje, tule pa bi bila plača recimo 500-600 evrov neto. Če sprejmete to delo vsaj 800 evrov neto + malica+ prevoz skupaj okol 900 evrov +
mobutu1
02. 03. 2014 10.27
+1
Kdor želi delo ga tudi dobi ..!!
jasnaaaa1
03. 03. 2014 10.34
+1
jedupan?pil
02. 03. 2014 10.22
+2
vsi ki drzavi dolgujete tako ali drugace, bi moral kar skocit in DELAT. aja ne, jaz bom moral. najprej na siht borbat pol pa se v gmajno, za đabaka vi kar lepo doma na toplem bodite
S600
02. 03. 2014 08.55
+0
sami lenuheri v slo. država pa podpira lenuherstvo
Cookie74
02. 03. 2014 08.35
-1
Sam dr.joze ti pa si model. A cele 3 evre na uro bi placal. A ti ves da to za 8 urni siht znese 522 bruto na mesec. A ni to kr mal velik?
Venividivici1
01. 03. 2014 20.51
+4
Vsi nezaposleni, ki so zdravi in dovolj močni bi morali čistiti gozdove. Tisti , ki dobivajo pomoč bi si jo s tem zaslužili, tisti pa , ki jo ne dobijo pa naj se jim plača po 3 eure na uro. Pa to brez debate in takoj.
simple_mind
02. 03. 2014 00.54
+1
"Tisti, ki dobivajo pomoč".... Kakšno ""pomoč"" ?
Nauders
01. 03. 2014 19.05
+3
zakaj sploh obstaja vojska
wolfterier
03. 03. 2014 15.37
+2
iGURT
01. 03. 2014 17.48
+7
Sporočilo Mestne občine Maribor: Sporočamo, da lahko vsi občani, ki potrebujejo les za kurjavo, lesno biomaso, ki je nastala po elementarni nesreči, brezplačno prevzamejo v Limbušu (v bivšem lesno predelovalnem obratu).
Glavavtorbi
01. 03. 2014 17.05
+2
Korupcija ne obstaja, državni terorizem pa, javni uslužbenci, njihovi sodelavci in ovaduhi, ki zlorabljajo javna pooblastila oziroma moč, sredstva in zaupanje, ki je bilo investirano v njih z imenovanjem in za kar dobijo več kot dobro plačano, so fassisti, so državni teroristi, ne glede kako bi jih rada ljubkovalno rehabilitirala vojaška propaganda. To so klasični znanstveni termini in vzorci obnašanja, ki se vlečejo skozi humanistiko že vse od pojava prvega fassizma in ne razumem o čem bi rad tu debatiral. Smo pač fassistična dežela, ki ji vladajo državni teroristi, so what, zaradi tega gnoja jaz še ne mislim lagati in posebej izbirati besed.
Glavavtorbi
01. 03. 2014 17.00
+0
M-teorija, kje smo mi posekali gozdove do golega in jih zasadili nazaj, da niso več naraven habitat temveč delo slovenskih rok? Pa ne mi o nekih jasah, povej mi kje so ta pogozdena območja v Sloveniji, razen če nisi tako zarukan, da verjameš kako je kočevski edini pragozd pri nas, ker so imeli fassisti in ustaši tam z nami najvevčje probleme. Nehaj se sprenevedat, tipično za levega fassista je, da bo vztrajal pri svoji propagandi do konca, ko mu zmanjka argumentov, pač začne opletati z neko statistiko, ki z realnim stanjem nima veze in je prirejena kot statitsike od Gursa. Dajmo, eno območje ali pokrajino v Sloveniji, ki je umetno pogozdena, sicer si navaden blefer in zavajaš z diskreditacijo sogovornika.
Glavavtorbi
01. 03. 2014 16.53
-5
Ceste so blle že prvi dan čiste, odpadne veje in par izruvanih debel bi brez problema pospravili okoliški prebivalci, mi pa bi ohranili naše daleč največje, če ne še edino naravno, obnovljivo bogastvo in vir energije, ki nam je še preostal. Elektro je zadnja sgtvar, ki me skrbi, komu so pa še kaj dali, razen sebi ter svojim družinskim članom, a imajo vsi brezposelni elektriko? Namesto v uničenje dežele, delavska koncentracijska taborišča, represijo, leve fassiste in kmečko mafijo, bi raje vložili milijarde kreditov v razvoj športnega in naravnega tuurizma, v raziskovanje naše biosfere, dragocena drevesa pa bi sekali izključno tam, kjer se v istem času nazaj pogozduje in je teren primeren za majhno lesno obrt, vendar najvišje kvalitete, po čemer so bili poznani naši hlapci dunajskih mizarjev. Turizem nese našim sosedom milijarde letno, vendar oni ne sekajo, ker nimajo več kaj, čeprav so dolžni še več kot mi. Zgleda nam ne privoščijo naravne idile in visokega standarda samozaposlenih in socialno varnih prebivalcev, oni bi radi predvsem, da cim bolj trpimo, saj se dobro spomnimo kaj smo jim naredili med 2.sv in vemo kaj delamo.
prašek1
01. 03. 2014 17.06
+2
Pa si ti v tem času stopil skozi vhodna vrata ??????
Glavavtorbi
01. 03. 2014 15.28
+0
M-teorija, pri nas se ni splačalo pošteno delati in sekati bosanske gozdove?
prašek1
01. 03. 2014 16.28
+2
M_teorija
01. 03. 2014 16.38
+6
OK. Samo par stvari: Kot prvo pragozdovi (ne vem točno koliko naj bi bili prizadeti) ležijo predvsem v območjih kjer niso bile posledice ujme (glej karte o škodi po ujmi v Slovenskih gozdovi) tako, ali pa NIČ usodne.. Kot drugo "državni teroristi" (pojem izmišljen zato nihče sploh ne ve o komu se govori. Če je slučajno mišljeno na slovenske gozdarje (kar je zelo širok pojem) je težko vedeti, katere si mislil (razen če misliš vse) in kje naj bi se sekalo na golo in kar počez (izjeme verjetno obstajajo, ampak če je govora o izjemah, za katere pa vemo, da le potrejujejo pravilo). Vsi mediji ko je govora o slovenskih gozdovih so o dosedanjem stanju (pred žledom) omenjali slovenske gozdove kot ene najbolj sonaravno in trajnostno gospodarjenih v EU (torej tudi v svetu). O fašizmu pa govorijo le majeristi in njim podobni in to terminologijo rinejo v vse pore javnega življenja, da si na tak način pridobivajo politična točke. Lep primer je tudi zavajanje z arhivih (da ne govorimo o ponarejanjih in zlorabah dokumentov v mnogo primerih). Skratka, žal prazna govoričenja, vidno nepoznavanje stroke in problematike in na tej osnovi poskus, da bi nekaj bilo rečenega na račun sedanje vlade. Torej gre samo za neko natolcevanje zaradi konkretnih političnih ciljev, ki nimajo veze z dejansko problematiko, da ne govorimo o resnici!?- Tako, le toliko, da ne bo mišljeno, da kar brezveze konreiram, ali pa celo žalim!
prašek1
01. 03. 2014 17.02
+1
M ..... Zelo lepo povedano !!!!! Čestitam !
john gotti
01. 03. 2014 14.54
+18
ravno tako bi šli lahko v hosto tudi vsi zabubljenci iz parlamenta ,ki tako ali tako nič ne delajo
prašek1
01. 03. 2014 14.18
+9
Ideja, da gredo nezaposleni pomagat pri odpravljanju škode v gozdovih je enkratna. Lahko bi jih organizirali že zdavnaj. Razumljivo je samo zato, ker se je to zgodilo prvič in se ljudje (vodstvo) še ne znajde. Vsakdo ki ni bolan ali invaliden je dovolj močan, da tiste veje odvleče do nekega zbirnega prostora. Sploh ne potrebujete motork, dovolj je samo dobra volja.
prašek1
01. 03. 2014 14.19
+0
SleepyHollow
01. 03. 2014 14.00
+6
Torej ce nimas srece v tej drzavi in nimas sluzbe te lepo postavijo pred zid in delas kot zapornik brez placila, ko pa gre za gospodarstvo se minimalna placa zvisuje. Saj zato se gre drzavi da vse spravi na berasko palico in nato bodo vsi lepo za pest riza kot v severni koreji delali cele dneve.
Glavavtorbi
01. 03. 2014 13.22
-6
Država bo zapornike učila isto kot recimo na golem otoku, dvigni to in nesi tja, nobene gozdarske industrije ni in nikoli ne bo pri nas, v alpah drevesa ne obrodijo, to bodo samo prisilni delavski kampi, ki jih bodo stražili vojska, policija in zasebne oborožene enote, za njimi bodo ostajali številne žrtve, razcapani reveži brez doma ter invalidi, to se je lahko spomnil edino hud duševni bolnik in izredno hudoben, do dna duše pokvarjen človek.
M_teorija
01. 03. 2014 13.31
+4
Nekaj je sigurno. Očitno nisi še nikoli prečital kaj napišeš, al pa ne zastopiš kaj namečeš. Druge logične razlage ni!?
curci
01. 03. 2014 13.21
+24
ZADNJI ČAS-TO BI MORALA BITI ŽE PRED LETI VTEČENA PRAKSA.....Pravilno jaz pravim pri tej možnosti. Morajo jim dati kar direkt priporočeno pošto, da se odzovejo na delo! KDOR SE PA NE BO ODZVAL NA VPOKLIC MU PA TAKOJ VZET SREDSTVA, KI JIH DOBIMKOT NADOMESTILO ZA BREZPOSELNOST (KER TUKAJ JE VELIKO TAKŠNIH, KI DOBIJO DENAR, DELAJO ŠE NA ČRNO IN GLUMIJI) ZRAVEN IMAJO PA ŠE VEČ NA MESEC KOT NEKDO, KI TRDO DELA NA TRI IMENE !!!!!
mate08
01. 03. 2014 13.28
+7
zvizi
01. 03. 2014 13.19
+11
Sem prepričan, da vsaj 1800 ljudi že sedaj "čisti" gozdove drugih.....Tako ali drugače. Še prav posebej, ko je tema. Samooskrba, 5. člen in pokvarjena politika vse to dovoli. Samo davke morajo plačati lastniki......
Glavavtorbi
01. 03. 2014 13.17
-3
Kakšno čiščenje lobotomiziranci, a ne verjamete več lastnim očem, a ne vidite, da so posekali VSA drevesa in je za njimi golo?