Slovenija

Za referendum premalo podpisov

Ljubljana, 06. 10. 2010 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pobudniki zahteve za razpis referenduma o ljubljanskem prostorskem načrtu so zbrali 10.900 podpisov, danes pa se začenja zbiranje podpisov za razpis referenduma o obvezni razlagi odloka o gradnji garažne hiše pod mestno tržnico.

Janković ne bo zadržal objave aktov.
Janković ne bo zadržal objave aktov. FOTO: Aljoša Kravanja

Pobudniki zahteve za razpis referenduma o ljubljanskem prostorskem načrtu so, kot so sporočili, zbrali 10.900 podpisov, a to predstavlja le polovico potrebnih podpisov. Prostorski načrt namreč sestavljata dva odloka, zato sta bili potrebni dve referendumski vprašanji, za kateri so podpise zbirali ločeno, 10.900 pa pomeni seštevek vseh podpisov.

Marinka Kurilić iz Civilne iniciative Tržnice ne damo je potrdila, da so podpisniki, če so podpisali obe zahtevi, dvakrat šteti. Skupno so tako zbrali 10.900 podpisov in jih v torek tik pred iztekom roka tudi vložili. Na vprašanje, ali ne bi morali zbrati nekaj več kot 11.000 podpisov za vsako referendumsko zahtevo, odgovarja, da ni bilo tako rečeno.

Janković ne bo zadržal objave aktov

Pobudniki referendumske zahteve so v torek, ko se je iztekel rok za zbiranje podpisov, vložili 5255 podpisov za referendumsko zahtevo o izvedbenem delu prostorskega načrta, med katerimi je sedem neveljavnih in kar predstavlja 46,8 odstotka potrebnih podpisov. Prav tako pa so vložili tudi 5244 podpisov za referendum o strateškem delu načrta, med njimi so trije neveljavni, kar predstavlja 46,74 odstotka potrebnih podpisov, je v izjavi za medije povedal Janković.

Tromostovje
Tromostovje FOTO: Mateja Klavs

Kot dodaja, je bilo 1. septembra, ko se je zbiranje podpisov začelo, v Ljubljani 224.235 volivcev. Pobudniki bi potrebovali podpise petih odstotkov meščanov, kar pomeni 11.212 podpisov za vsako referendumsko zahtevo.

Pobudniki referendumskih zahtev so sicer v petek vložili pobudo za oceno ustavnosti določbe, da je treba v Ljubljani za razpis referenduma zbrati podpise petih odstotkov meščanov. Kot so namreč prepričani, gre za diskriminacijo, saj je treba na državni ravni za razpis referenduma zbrati 40.000 podpisov, kar po njihovih navedbah predstavlja 2,36 odstotka volivcev. Zato župana med drugim pozivajo, naj počaka na odločitev ustavnega sodišča.

Janković na to odgovarja, da zbrani podpisi predstavljajo 2,34 odstotka vseh volivcev, kar pomeni, da tudi praga 2,36 odstotka ne dosegajo. Objave odlokov o strateškem in izvedbenem delu prostorskega načrta župan, kot pravi, ne bo zadržal, saj bi to pomenilo kršitev statuta Mestne občine Ljubljana in zakona o lokalni samoupravi. Ljubljančanom se je zahvalil za podporo prostorskemu načrtu, ki omogoča razvoj v Ljubljani, pobudnikom pa sporoča, da je čas, da sprejmejo odločitev Ljubljančanov, ki jim niso dali podpore.

Veljavnost prostorskega načrta po objavi v Uradnem listu bo pomenila tudi, da obvezna razlaga odloka o urejanju mestnega središča, kjer je načrtovana garažna hiša pod tržnico, po županovem mnenju ne bo več potrebna. V Ljubljani se je namreč danes začelo zbiranje podpisov za referendum o omenjeni obvezni razlagi, ki določa gradbene meje prizidka Mahrovi hiši.

Kot trdi načelnik oddelka za urejanje prostora Miran Gajšek, so v izvedbenem delu načrta "gradbene meje določene tako, da omogočajo izgradnjo Mahrove hiše". Teoretično bi lahko vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja podali 25. oktobra, vse potrebno za izgradnjo pa bo pripravljeno spomladi prihodnje leto, je dejal župan.

Zbiranje podpisov

V Ljubljani pa se danes začenja zbiranje podpisov za razpis referenduma o obvezni razlagi odloka o gradnji garažne hiše pod osrednjo mestno tržnico. Obvezna razlaga določa odmik prizidave Mahrove hiše preko gradbenih linij in tako ščiti obstoj tamkajšnjega kostanja. Pobudniki morajo nekaj več kot 11.000 podpisov zbrati do 9. novembra.

Mihael Jarc
Mihael Jarc FOTO: POP TV

Pobudnik zbiranja podpisov, svetnik Liste za čisto pitno vodo Mihael Jarc, je svojo zahtevo za začetek zbiranja podpisov na Mestno občino Ljubljana (MOL) vložil, potem ko je ljubljanski mestni svet aprila sprejel obvezno razlago odloka za urejanje območja v središču mesta, kjer je predvidena gradnja garažne hiše.

Kot je pojasnil Jarc, na upravni enoti niso izdali gradbenega dovoljenja, ker niso bile jasno določene gradbene meje, zaradi česar bi bil lahko ogrožen zaščiten kostanj pri Mahrovi hiši. Mestni svetniki so zato aprila sprejeli obvezno razlago odloka. To je zadnja možnost za referendum o prostorskih aktih v zvezi z gradnjo garaž pod tržnico, pravi Jarc.

Po navedbah ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa ta referendum, tudi če bi uspel, ne bi imel nobenih posledic več. Kot je pojasnil na torkovi novinarski konferenci, je v izvedbenem prostorskem načrtu ta pomanjkljivost odloka o urejanju mestnega središča že odpravljena, zato obvezna razlaga ni več potrebna. Ker pobudnikom za razpis referenduma o ljubljanskem prostorskem načrtu ni uspelo zbrati dovolj podpisov, bo ta po Jankovićevih besedah lahko začel veljati že ta mesec. Obvezna razlaga bi namreč omogočila le, da bi gradbeno dovoljenje dobili pred veljavnim prostorskim načrtom, je še dodal župan.

Jarc pa na županove navedbe odgovarja, da ti dve zadevi nista povezani in da tudi v prostorskem načrtu gradbene meje ostajajo ohlapne. Prav tako bo župan, če bo spreminjal prostorski načrt tako, da bi se izognil temu, kar bo potrjeno na referendumu, kršil simbolno dejanje – sporočilo, ki mu ga bodo dali meščani, pravi Jarc. Kot dodaja, gre pri referendumu tudi za simbolno vprašanje o strinjanju z gradnjo garaže pod tržnico.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

unja1.m
06. 10. 2010 12.46
o,kakšna škoda...pa sami so ga mislili plačat...
vertex
06. 10. 2010 12.42
Trgovci na tržnici se z gradnjo parkirne hiše kar strinjajo,menijo da se jim bo povečal promet.Koliko časa bo trajala gradnja in kje bodo v tem času prodajali je vprašanje.
ognjenorezilo
06. 10. 2010 12.30
nekateri komentatorji ste res trdi
smeh-lol
06. 10. 2010 12.22
Parkirna hiša pod tržnico ni potrebna. Zraven je trenutno PH Kapitelj, ki je zdaj z dozidavo vile urbane povečana, nekaj metrov stran PH Komenskega in kmalu v bližini, z druge strani, PH Kongresni trg. Medtem ko je PH Kongresni trg potrebna, PH Kapitelj in PH Komenskega nista nikoli polni. Potrebno bi bilo nekatere parkirne hiše renovirat, ker so v obupnem stanju (npr. parkirna hiša pod trgom republike). Naj se raje denar nameni h kontroli ustreznosti že obstoječih parkirnih hiš in, kot so omenili v oddaji Preverjeno, kontroli živil prodajanih na tržnici. Če MOL lahko opravlja nadzor hitrosti je uvedba takšne kontrole mačji kašelj.
Tonček Balonček
06. 10. 2010 12.19
Raje naj seukvarjajo, kje bo potekala proga do Pučnikovega ter Krvavca!
CtrlDelete
06. 10. 2010 12.17
Tako pronicljivega človeka kot je Jarc težko najdeš....človek se (bi se) rad ukvarja s politiko, ker ne mara delat in se na vsak način trudi obstati, bog ve zakaj (denar?), da čisto vsakemu županu poskuša greniti življenje. Takih šalabajzerjev je pa itak že dosti! V življenju pa ni nič pametnega naredil ali počel! Samo usti se in nič več!
bnam 2707
06. 10. 2010 10.32
Garažna hiša pod plečnikovo tržnico je velika neumnost pisana na kožo samopašnemu koželju in nevednemu županu.
proofreader
06. 10. 2010 10.25
Naj se raje ukvarja s čisto pitno vodo in posadi kakšno novo drevo, kot pa da je proti parkiriščem, ki jih Ljubljana potrebuje.
Maček2
06. 10. 2010 09.51
proti jankoviču!
N001
06. 10. 2010 09.15
Ljubljančani bodite srečni da vam župan gradi garaže , stadione, dvorane...taki kot so jarc so vam sam v škodo.
arbenowskee
06. 10. 2010 09.14
Hvalabogu za nov prostorski plan. Koncno se bo z njim uredil P R sistem.
happygirl77
06. 10. 2010 08.46
nehajte že basat in zavajat ljudi! nekateri čakamo ta prostorski plan že 20 let in končno se bodo nekatere stvari uredile. nekateri se vn mečejo in zbirajo podpise samo zaradi volitev. pa kaj vam ni jasn, župan bo g. jankovič in noben drug...nimate niti 1 procent možnosti!
yerbas
06. 10. 2010 08.28
'Pri referendumu gre tudi za simbolno vprašanje': Ali ste za socializem ? SMO !
MOSSAD001
06. 10. 2010 08.20
Jarc ti si taglavn!!