Slovenija

Pri obvestilih o nepremičninah največ vprašanj glede prebivališča

Ljubljana, 15. 02. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvi davčni zavezanci in lastniki so že prejeli obvestila geodetske uprave s podatki o nepremičninah in informativno izračunanem davku. Največ vprašanj in neurejenih podatkov je na področju prijave prebivališča na številko stanovanja, so sporočili iz Gursa.

Davčni zavezanci in lastniki so v četrtek prejeli prva obvestila Geodetske uprave RS (Gurs) s podatki o nepremičninah in informativno izračunanem davku. Ostali jih bodo prejeli v naslednjih dneh.

Po prvih odzivih je največ vprašanj in neurejenih podatkov na področju prijave prebivališča na številko stanovanja.

Stanovanje je rezidenčno in davek za davčnega zavezanca obračunan po 0,15-odstotni davčni stopnji, če ima davčni zavezanec stalno prebivališče prijavljeno na naslovu in številki stanovanja, ki sta izpisana na informativnem obvestilu, pojasnjujejo na Gursu.

Če je na informativnem izračunu izpisana številka stanovanja in določena davčna stopnja 0,50 (03), prejemnik obvestila pa meni, da bi morala biti davčna stopnja 0,15 (01), mora prejemnik obvestila preveriti prijavo stalnega prebivališča na številko stanovanja na upravni enoti.

obvestilo Gursa
obvestilo Gursa FOTO: GURS

Stanovanje in s tem tudi vsi davčni zavezanci na tem stanovanju se obdavčijo po rezidenčni davčni stopnji, če je bilo za stanovanje v evidenci trga nepremičnin evidentirano, da je bilo v letu 2013 najmanj pol leta oddano v neprofitni oddaji ali oddaji na prostem trgu. V tem primeru je pri davčni stopnji izpisan podatek 0,15 (02).

Na podlagi spremenjenih in prevzetih podatkov o prijavi na številko stanovanja bo geodetska uprava v začetku marca ponovno izvedla obdelave podatkov za ugotavljanje rezidenčnosti. Lastniki bodo imeli možnost spremenjene podatke preveriti preko spletne aplikacije Spreminjanje podatkov registra nepremičnin, so še zapisali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Timy15
16. 02. 2014 08.09
+1
Kaj so pri tem lastniki stanovanj krivi,če jim upravnik nalepi drugo številko,ki se ne ujema s številko stanovanja,katerega je kupil.Tako pa se GURS sedaj vesi na nič krive lasnike in tem povzroča dodatne stroške in poti.Samo tistih vil,katerih so vrednost ocenili za manj kakor moje skromno stanovanje,ne smejo pravilno ovrednotiti!Kakor ostale veje oblasti,samo po tamanjših!
nicknamenamenick
15. 02. 2014 14.06
+0
No, vsi tisti, ki protestirate proti višini davka: vsi bomo dobili te izračune. Tudi tisti, ki ste jih toliko preganjali po časopisih glede njihovih vil, vrednih milijone eur. Vendar so ti lastniki uspeli dokazati, da je nekaj mio eur vredna vila v bistvu le lesena lopa ali travnik, kar imajo uradno tudi zavedeno v Gurs-u. In tudi oni bodo plačali za svoj lopo (ki jo naivno sami prodajajo za nekaj mio eur, pa še v tabloidnih revijah predstavljajo te lope, he he), natančno toliko, kolikor so vredne. In če je lopa, ki jo na nepremičninskih portalih prodajajo po ceni nekaj mio eur, uradno vredna 7000 eur, bodo tudi davka plačali za 105 eur. In kaj je tu problem? Gospodje niso krivi, če je uradna vrednost njihovih vil le nekaj tisoč eur. Živijo pač še vedno v oblakih, da je njihova npr, 1000m2 velika graščina vredna kaj več od 5000 eur, kolikor je vrednotena. Kako so naivni, he he! Še staro stanovanje v Sevnici je več vredno, tako da je lastnik takega starega stanovanja lahko ponosen, da je bolj bogat in zato je prav, da tudi plača višji davek od tistega reveža z lopo nekje na primorskem. Bodite veseli, da je tako, ga. premierka vas je včeraj pohvalila, da ste zadovoljni z njeno vlado, se počutite varne in ne kličete tujcev v našo državo. Lepo je imeti takšne vzorne ovčke, ki tako le lepo plačujejo drugim in so pri tem še zadovoljne! Hvala bogu, da na proteste nobeden še pomisli ne več, saj se popolnoma pravilno zaveda, da višji kot bodo davki, bolj bomo vsi skupaj varni!
korintos1
15. 02. 2014 14.10
-4
mikpiki191
15. 02. 2014 08.55
+11
SEM LASTNIK STANOVANJA V KATEREM ŽIVIM,AMPAK KER SEM PRIJAVLJEN ŠE PRI STARŠIH,PA MORAM PLAČATI DAVEK PO 0,50 STOPNJI,PA J.B.Š TAKO DRŽAVO
nicknamenamenick
15. 02. 2014 09.31
+4
Nasvet: par dni pred presečnim datumom (1. januar, le letos izjemoma 1. april) se stalno prijavi na svojem bivališču, tako da imaš potrdilo, da si na datum, ko zakon čekira tvoje stalno bivališče prijavljen pri tebi in si zato upravičen do 0,15%, nato pa se v roku 15 dni (da ne rabiš menjati dokumente) zopet prijaviš nazaj k staršem. To ti bo treba narediti le 1x letno. Zakon je jasen: prijavljen moraš biti tam, kjer dejansko živiš. In seveda, zakon ti ne more predpisati, a lahko 15 dni živiš pri babici, 15 dni pri starših, 15 dni pri sebi, ... Saj samo spoštuješ zakon in se redno prijavljaš/odjavljaš, he he...
korintos1
15. 02. 2014 14.23
+0
Zakaj pa ne greš na svoje, si že malo v letih a ne?
srebrnibreg
15. 02. 2014 19.03
+3
IN SEDAJ JE DRŽAVA KRIVA, ČE TI *MUTIŠ*. ŽIVI TAM KJER SI PRIJAVLJEN ALI PA BODI PRIJAVLJEN KJER ŽIVIŠ.
nicknamenamenick
15. 02. 2014 08.52
+8
Oh, saj prava veselica šele pride! Napovedana je izdajo odloka, s katerim bi lastnikom nepremičnin naložili do določenega datuma odvoz polomljenega lesa iz njihovega gozda, sicer bi jih izrekli kazen. Torej, kdor ima veliko gozda in veliko polomljenega drevja, bo plačal zelo veliko - ali za odvoz, ali pa za kazen. Mimogrede, kdor misli, da bo lastnoročno čistil gozd, se moti: kazen za takšno dejanje s strani gozdarskega inšpektorja, v kolikor nisi gozdar in imaš odločbo za delo v (svojem!) gozdu, je lahko do 1.500 eur. Vsakič, ko te zaloti, seveda... He he, lepo vas lupijo, tile vaši, kaj? Si ne bi mislili, kajne, ko ste vreščali po slovenskih ulicah in trgih, kako se zadeva lahko hitro obrne, kajne, hi hi? Ni kaj, bo treba potrpeti pa lepo plačati, konec koncev so se ljudje za to lansko leto borili na ulicah! Ga. Bratuškova je lepo povedala - ljudje se z vsakim novim davkom počutijo bolj varne. Zato, nič jamranja, le voščilo: Srečno, kekci!
domorodka
15. 02. 2014 07.59
+21
kaj pa, ko dobiš v nabiralnik informativni izračun naslovnik, ki je že pokojni????????' kakšne podatke pa imate, da pošiljate izračune pokojnikom, kljub temu, da je dediščina že zaključena in v zemljiški knjigi ni več lastnik.........sram vas bodi!!!!!
irim
15. 02. 2014 08.44
+8
tudi moj tast, ki je že 7 let pokojni, je dobil izračun, čeprav je lastnik že 10 let moj mož. na obvestilu pa piše: "Ker prejemnik obvestila ni lastnik, koda za spreminjanje podatkov ni določena." PA ZAKAJ POTEM POŠILJATE?????? tole bo spet ena katastrofa in velika zmeda
cirenij
15. 02. 2014 07.58
+24
Pa kaj se grejo ti naši veleumi. Navaden državljan se ne spozna na te njihove kolobocije in spreminjanje podatkov preko spletne aplikacije. Penzionist, ki nikoli ni uporabljal računalnika . Revež z mizerno penzijo in nabitim davkom na svojo nepremičninico, ki jo je prigaral v potu svojega obraza , odrekanju sebi in svojim otrokom. In 7zdaj bi se vsi v...............ji na tem redili.
cirenij
15. 02. 2014 08.00
+9
Naj poberejo nakradeno, pa bo mir.!!!!!!!!!!!!!
NotMe
15. 02. 2014 08.07
+26
Očitno bi bilo bolje, če bi hodili smučat v Švico, za prvi maj na Maldive, za poletne počitnice za par tednov na Novo Zelandijo, za krompirjeve v Pariz na šoping in za novo leto v New York. Bi zagonili vse lepo v tujini, doma ne pustili nič, pa še nobenih davkov ne bi rabili plačat.
NotMe
15. 02. 2014 07.58
+12
Zlata jama za notarje in ZK, ta pravi reveži, ki rabijo denar!!! Kaj koga briga to?! In če zakonca pišeta skupno stanovanje pol/pol, en pa ostane stalno prijavljen v hiši svojih staršev, kjer oni še kako živijo, kaj to koga briga??? Zdaj pa urejat služnost, pa prepise in ne vem še kaj!? Only in bananastan!