Slovenija

'Odstopiti bi moral Pahor, ker podpira korupcijo'

Ljubljana, 10. 08. 2011 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Igor Pogačar pravi, da še ni prejel odpovedi pogodbe o najemu NPU, čeprav je Kresalova dejala, da je ministrstvo postopek odpovedi že začelo. Erjavec pa medtem k odstopu poziva kar Pahorja.

Lastnik Ram Investa Igor Pogačar do zdaj z notranjega ministrstva (MNZ) še ni prejel odpovedi pogodbe o najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) na Dimičevi v Ljubljani. Kot je dejal, se bo o tem, kako bo ravnal, odločal po tem, ko bo odpoved prejel. Hkrati zagotavlja, da z njegove strani pri poslu "ni bilo nobene korupcije".

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je namreč po torkovi ugotovitvi Računskega sodišča RS, da je šlo pri najemu prostorov za NPU za negospodarno ravnanje, povedala, da je ministrstvo postopek odpovedi najemne pogodbe že začelo.

Igor Pogačar
Igor Pogačar FOTO: POP TV

Pogačar pravi, da do zdaj uradne odpovedi še ni dobil, prav tako pa ga ni kontaktiral nihče z MNZ. Na vprašanje, ali je pripravljen tudi na spremembo pogodbe, pa odgovarja: "Ne vem, če sem po vsem tem, kar se dogaja, pripravljen na to."
Današnje navedbe Komisije za preprečevanje korupcije, da je imelo njegovo podjetje Ram Invest, ki je omenjene prostore na Dimičevi oddalo MNZ, privilegiran dostop do informacij, Pogačar, kot je dejal, ne more komentirati, saj ne ve, "kakšen dostop do informacij MNZ so imeli ostali ponudniki".

Prav tako zanika ugotovitve računskega sodišča, da je bil najem stavbe najverjetneje dogovorjen še pred uradno odločitvijo MNZ in pred podpisom pogodbe o najemu, kar po navedbah revizorjev med drugim dokazuje tudi dobavnica za opremo 5. 8. 2009, to je, še preden je MNZ sprejel uradno odločitev o najemu.

Kot pravi, so prostore, kjer je danes NPU, opremljali kot poslovno hišo. Na ugotovitev, da je bila med opremo tudi oprema, ki je specifična za policijsko dejavnost, pa odgovarja, da je te opreme le za dva ali tri odstotke. Dodaja pa še: "Naročilo za opremo je bilo tovarni pisarniškega pohištva Duka dano 1. 12. 2009. Datum 5. 8. 2009 na dobavnici, ki ga navaja računsko sodišče, pa je napačen."

Če ne odstopi, bo SDS prisiljena v interpelacijo

Premier Borut Pahor naj še v tem tednu v DZ vloži predlog za razrešitev notranje ministrice Katarine Kresal, sicer bo SDS prisiljena prek opozicije v DZ zahtevati njeno odgovornost, pa je dejal podpredsednik SDS Zvonko Černač.

Brez odstopa se ji obeta interpelacija.
Brez odstopa se ji obeta interpelacija. FOTO: Damjan Žibert

V SDS so sicer po Černačevih besedah prepričani, da bi morala Kresalova po zadnjih ugotovitvah Računskega sodišča RS in Komisije za preprečevanje korupcije glede najema prostorov za NPU nemudoma odstopiti, a ker se to po njihovem mnenju najverjetneje ne bo zgodilo, pozivajo premierja, da v DZ pošlje predlog za njeno razrešitev.

Ob tem na vprašanje, kakšna je verjetnost, da bodo v DZ zahtevali odgovornost ministrice, če se to ne bo zgodilo, odgovarja, da bodo takšno odgovornost "skoraj zagotovo" zahtevali.

Če bi Pahor v DZ predlagal razrešitev Kresalove, bi se s tem po besedah Černača vsaj deloma razbremenil odgovornosti, ki jo nosi v omenjeni zadevi. Hkrati je tudi spomnil, da je Pahor že ob lanski interpelaciji zoper Kresalovo v DZ zagotavljal, da bi ministrico nemudoma razrešil s položaja, če bi menil, da Kresalova svoj položaj izkorišča v prid svojim znancem. "Ne dvomite v to. Ker sicer postavljam dvom v svojo lastno verodostojnost," je takratne Pahorjeve besede danes povzel Černač.

V SDS so tudi prepričani, da morebitna odpoved pogodbe ministrstva za notranje zadeve Ram Investu za prostore za NPU ugotovljenega koruptivnega dejanja v ničemer ne spremeni, prav tako ne odgovornosti Kresalove in Pahorja zanj. Če pa se bo pogodba kljub vsemu odpovedala ali spremenila, pa pričakujejo, da se bo spremenila tako, da bo ministrstvo po plačilu zadnjega obroka lastnik stavbe.

Zares: Resno bi morala razmisliti o odstopu

Vsak politik, ki je s strani dveh neodvisnih nadzornih institucij opozorjen na znake koruptivnega ravnanja, bi moral resno razmisliti o svojem odstopu, menijo v Zares. ''To velja tako za Janeza Janšo, zoper katerega teče celo kazenski postopek, kot tudi za Katarino Kresal,'' so zapisali v izjavi za javnost.

''Sicer pa želimo v stranki Zares spomniti, da smo aprila lani ob obravnavi interpelacije zoper ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal predsedniku vlade Borutu Pahorju predlagali, da natančno razišče okoliščine sklenitve najemne pogodbe za prostore NPU in da se čim prej ustanovi javni sklad za upravljanje z nepremičnim premoženjem države, ki bi s centralizacijo upravljanja preprečeval različne, očitno tudi nezakonite prakse ministrstev pri najemanju poslovnih prostorov. Ta sklad je bil na predlog tedanje ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs ustanovljen, namesto predsednika vlade pa sta "preiskavo" opravila računsko sodišče in protikorupcijska komisija,'' so še zapisali.

''Rezultati so znani: nezakonit postopek, negospodarno ravnanje in obstoj obeh pogojev, ki definirata koruptivno ravnanje. Ob obravnavi interpelacije aprila lani smo Katarino Kresal (z določenimi zadržki in nekaj vzdržanimi glasovi) sicer podprli, a obenem tudi opozorili, da bi v primeru negativnega mnenja računskega sodišča morala odstopiti z mesta ministrice za notranje zadeve,'' še pravijo v Zares.

Erjavec: Odstopiti bi moral Pahor

Po mnenju predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca pa bi moral odstopiti kar sam premier Borut Pahor. ''Ker podpira korupcijo, ker ni sprejel včeraj odstopa Katarine Kresal, čeprav bi bilo za pričakovati, da bo sama odstopila. Mislim, da je predsednik vlade izgubil še tisto kredibilnost, ki jo je imel, in bi bilo najbolje, da vrne svoj mandat,'' je dejal Erjavec.

Sporni prostori NPU
Sporni prostori NPU FOTO: Blaž Garbajs

''Ko je šlo zame, je brez problema predlagal razrešitev, ko je šlo za Križaniča in zdaj Kresalovo, ki je vpletena v koruptivne zadeve, se nič ne zgodi, tako da je očitno tudi predsednik vlade del teh omrežij,'' je za POP TV še dejal Erjavec.

NSi: Kresalova naj nepreklicno odstopi

V Novi Sloveniji (NSi) zaradi dogajanja okoli NPU pričakujejo nepreklicni odstop ministrice Kresalove. ''Slovenija si za zagotavljanje pravne države ne sme privoščiti, da na svoji funkciji ostaja ministrica, ki je obtožena korupcije in klientelizma. V kolikor Katarina Kresal ne bo odstopila ali pa je predsednik vlade ne bo zamenjal, je pravna država popolnoma poteptana in dotolčena,'' menijo v NSi.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLOHaider
14. 08. 2011 19.11
Zdaj so vsi pametni ja ja , pa komu ti mecejo pesek v oci imeli so sreco da je Slovenski narod strpljiv
Maruša Šuštar
11. 08. 2011 13.49
Kako se zdaj šopirijo Zaresovci!! Kot da kaj manj kradejo z Golobičevo ULTRO?!?
moster
10. 08. 2011 23.23
PA TI TUDI, SEJ IZ ISTE SKLEDE JESTE!
ajojsi
10. 08. 2011 18.37
Odstopila naj bi najboljša ministrica za notranje zadeve, še dolgo ne bomo imeli osebnosti, ki je toliko naredila na področju cestno prometne varnosti, pa na področju preganjanja kriminala, zato ni čudno, da je bila trn v peti vsem nepoštenim barabam, ki se še vedno na žalost špancirajo po Sloveniji in ker jo niso mogli zrušiti s tistimi cucki, so se polotili najema prostorov, ki ga je koruptivno in še bolj protizakonito že tudi izvajal Dragutin Mate prejšnji minister, pa se v njega ni nobeden spotaknil, a ni to čudno v tej SLO !
Mitja Štupnikar
10. 08. 2011 18.32
Zelo sem hvaležen za mnenje fundamentalcev na koncu članka. Hudič ne odmre kar tako.
tsdafsdfsfgjhtz
10. 08. 2011 18.29
Urško Češin za podpecednika!!!
User300173
10. 08. 2011 18.19
En ministrski stolček dol ali gor, dokler lobiji držijo državo, sodstvo pa bega po hodnikih, je čisto vseeno kdo je na oblasti. SDS je dal Tajkune, SD pa jih ne more ukrotiti. Bančniki pa veselo dajajo posojila komur se jim zazdi in zahoče, dokapitaliziramo pa itak mi. Na oblasti so lahko brez strahu, v Sloveniji se jim narod ne more in ne zna zgoditi.
prehlad
10. 08. 2011 18.14
NO SEDAJ ,KO SO ŽE VSE POSPRAVILI BODO PA KAR ODSTOPALI .PRVO NAJ ODGOVARJAJO ZA SVOJE POČETJE.
Janez Dragan
10. 08. 2011 18.05
sej bo janša pršu nazajjjjjj
mentos12
10. 08. 2011 17.57
Ti pokvarjenci iz vrst SD in LDS se že mal preveč igrajo z živci ljudstva. Ne bi se bilo čudit,če se nam bo enkrat zgodila ulica,tako kot je to v Grčji in zdaj še v Anglji. Saj če bi tako počeli ti naši pokvarjenci nekje drugje,naj bo v Grčji ali Anglji,bi že zdavnaj visel na kanterablih.
Audy
10. 08. 2011 17.54
Na vrsti je pahor, potem pa volitve, jeej
888Slovenec888
10. 08. 2011 17.40
Končno je šla! Dan je popoln!
rudra
10. 08. 2011 17.40
J.J. B.P ista pašta-drugačen omot! Eden je črn eden je rdeč oba pa hitro pokvarljivo blago!
Pirhster
10. 08. 2011 17.40
če bi jih bilo sram, potem ne bi sedeli v parlamentu
Levji
10. 08. 2011 17.40
Ne vem zakaj desnosučni tako tulite v tropu v teh komentarjih. Je potrebno najprej utemeljit z dokazi. Ko se gre za vašega vodjo, pa ne smete tako tulit. Se ve kaj je vojaška disciplina.
rudra
10. 08. 2011 17.39
Ne moreš poslat niti enega komentarja več,da ti ga admin ne zbriše!
tankopiš
10. 08. 2011 17.38
Ste ih volili,zdaj jih imate.
History2
10. 08. 2011 17.37
to ni vec res o miljonih se gre pa nic, kje je roka pravice kaj se dogaja po svetu ali je sploh res vsak pride na oblast poskrbi zase in gre mjao mjao samo gre ko da nic ni naredil katastrofa je .ce bi res obstajali ne zemljani lahko se sam cudijo znami oz.z nasimi politiki . mi pa jih volimo ker obljubljajo ovo ono bla bla sami smo krivi in naivni????
History2
10. 08. 2011 17.32
sds se dela finega ko je na oblasti sd ,ko bo pa obratno bo pa sd delali kar danes sds počne in nam je jasno da se igrajo z časom sam kako dolg !!!!!!!!!!!!!!!!!!!????????????????
jpavli19
10. 08. 2011 17.32
Nihče nič ne ve o korupciji,pa se že šimpanzi v ljubljanskem živalskem vrtu pogovarjajo o tem in smejijo...Jara gospoda,čas je za odhod in sodniške sobane.