Slovenija

Pri nas vse več okuženih z virusom HIV

Ljubljana, 30. 11. 2009 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sloveniji število okuženih z virusom HIV narašča. Letos so zabeležili že 29 novih okužb z omenjenim virusom. Zato je še kako pomembno osveščanje in preventiva.

V Sloveniji je bilo v letih 1999–2008 prepoznanih 258 primerov okužbe s hiv.
V Sloveniji je bilo v letih 1999–2008 prepoznanih 258 primerov okužbe s hiv. FOTO: Reuters

Prenašaj sporočilo, ne virusa! je geslo letošnjega svetovnega dne boja proti aidsu, njegov namen pa je opozarjati, da je pandemijo aidsa in virusa hiv mogoče zajeziti s posredovanjem ustreznih informacij. Z znanjem se lahko postavimo po robu tabujem, premagujemo strah, krivice in predsodke, povezane z okužbo. Aids ni samo problem okuženih in bolnih, ampak je globalno prisoten problem, ki lahko doseže vsakogar med nami, poudarjajo na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Celje.

V Sloveniji je bilo v letih 1999–2008 prepoznanih 258 primerov okužbe s hiv; 28 bolnikov s to boleznijo je umrlo, navajajo na Statističnem uradu RS. Po svetu pa je z njim okuženih 60 milijonov ljudi, okrog 27 milijonov pa jih je že umrlo. Število na novo odkritih  oseb na leto se je povečalo, in sicer s 6,5 v letu 1999 na 23,5 na en milijon prebivalcev v letu 2008. Z virusom hiv je na svetu okuženih okrog 60 milijonov ljudi, okrog 27 milijonov pa jih je že umrlo.

Katera skupina je pri nas najbolj ogrožena, kje bodo ob svetovnem dnevu boja proti aidsu prireditve in kaj namerava narediti na tem področju ministrstvo za zdravje, si lahko preberete v članku Število okuženih z virusom HIV pri nas narašča na spletni strani Vizita.si.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

usvet11
30. 11. 2009 23.47
Tako kot velika vecina traparija tud HIV prihaja iz Amerike. Taka bolezen sploh ne obstaja.Republikanci ali Amerikanci ne dovoljujejo splava,eno spolne poroke in narkomanije. Tudi farmacevtska industrija ni cvtela zato je bilo potrebno prodajat tabletke za vsako bolezen. Sporty bejz dol s tablet in vzem zivljenje u svoje roke.Ne verjem vsemu kar slisis drugace si pa Kekca poglej.Za vsako bolezen rozca rase.
gespatij
30. 11. 2009 23.24
sporty28 virus imas le in samo v glavi ter nikjer drugje...ker tak virus v resnici ne obstaja ...si zrtev pohlepa farmacije in zrtev nevednosti medicine, ki ji ukazuje farmacija. poisci si na netu informacije o tem kako je v resnici s tem t.i. virusom hiv.. ce se potrudis bos nasel na tisoce podobnih ljudi kot si sam, ki so javno spregovorili kako so bili nategnjeni. VSI so prenehali jemati koktelje in VSI zivijo mnogo bolj polno zivljenje. Posici si tudi v slovenscini objavljen tekst z naslovom "O aidsu malo drugace" in bos zvedel ozadja te burleske v katero so te potegnili...si le dobockonosen in nikakor ne bolan...Virus prezeni iz glave....zavrni t.i. zdravila, ki tti samo vzdrzuejo neko navidezno stanje v telesu in v krvi. Pozanimaj se...nisi prvi in ne zadnji ki lahko ugotovi kako zelo so mu lagalai in kaj so mu v bistvu naredili. Nekaj let nazaj je bilo mogoce se priti do posnetkov z javne spanske televizije kjer si je zdravnik, ki je spregledal lazi pred ocmi vseh v lastno zilo vbrizgal kri, ki jo je pred tem ravno tako pred kamerami odvzel iz zile medicinsko potrjeno HIV pozitivnega cloveka. To je naredil celo 3x in se vedno zivi brez da bi kdajkoli kdorkoli v njegovi krvi nasel tak virus ali celo protitelesa, ker prvic tak virus ne obstaja, drugic pa protitelesa na podlagih katerih te opredelijo kot pozitivnega so nekaj povsem drugega kot pa to oni verjamejo...POZANIMAJ SE in PRENEHAJ delati propagando za NEPOTREBNA "zascitna" sredstva...ker ne ves kaj s tem pocnes in komu v resnici pomagas ter zakaj.
minnaema@yahoo.com
30. 11. 2009 23.00
oprostite SPORTY28 enostavno vam ne verjamem, da vaš (kakor pravite ZDRAV PAERTNER) z vami se druži (tudi) intimno, ko je tudi vsakomur- res, da nobena zaščita ni 100%. Res pa je, da tisti ljudje, ki okužijo zdrave ljudi...bi jih mati narava morala kaznovati-kako se je pa znašel tisti partner, ki je vas okužil-to je bil človek brez manir in brez nikakršne samozavesti, naj jih Vrag uzame takšne ljudi.....ali ste tudi vi kdaj rekel te besede-človeku, ki vam je spremenil življenje saj odkritosrčno z nobeno NEozdravljivo boleznijo NI lepo živeti in vaša bolezen NI izjema, če ste tako velik optimist vas včasih zagrabi jeza in panika.......vem, da je tako, kljub temu naj vam bo življenje takšno akor si ga sami želite, pa NE okužite drugih -ko stopate v intimne odnose povejte prej kaj je z vami, bodite pošten do sebe in drugih prosim !
Jezek_SS_023
30. 11. 2009 22.15
Naj jih vse cepijo z novim cepivom za gripo ... problem rešen ...
imocan
30. 11. 2009 22.12
bravo sumarum! se strinjam 100%
sumarum
30. 11. 2009 21.19
Še to bi dodal. Normalno je, da so na videz po statističnih podatkih glede okuženosti s hivom najbolj izpostavljeni in prizadeti homoseksualci, saj se jih največ gre tudi testirat. Heteroseksualci se povsod le redko odločajo za testiranje. V resnici so baje daleč najbolj prizadeta skupina heteroseksualne ženske. Zato poudarjam, da ta statistika že leta kar zavaja. Geji se pač gredo največkrat testirat in zato tudi največ okužb lahko odkrijejo pri njih. Pri tistih, ki se ne gredo testirat, okužb ne morejo odkriti in ostanejo prikrite. Pa ne bojmo se toliko gejev. Bolj nevarni so narkomani, ki povsod podtikajo igle (rekel bi, da zanalašč), ki so lahko tudi okužene, na katero lahko recimo otrok med nedolžnim sprehodom stopi in se celo okuži s kakšno SPB. Sicer pa, a se čudite, da se pri nas virus hiv širi? Kakšni članki pa se pišejo povsod in s kakimi naslovi? Samo nekaj jih naštejem: Koga bi povabili za v troje, Kako izbrati partnerja za v troje, pa o swingerstvu nasplošno, pa kako prikriti varanje in podobni naslovi, ki poneumljajo ljudi. Ni čudno, da je tako.
bostjan@kocevje.com
30. 11. 2009 19.54
to je vse delo iluminatov in gargamela...
Milivoje Hajdukovi?
30. 11. 2009 18.47
Okužba z HIV-om ,je resna bolezen. Koliko je okuženi z to boleznijo v Sloveniji ni znano. Verjetno ogromno, saj je ta statistika že zdavnaj ušla kontroli Sam način prenošenja te bolezni se dogaja na skrivnem, in v tem je ravno osnovni problem. Tukaj so prešeštva in vsa nečloveška slabost, ki se širi med ljudmi, tudi iz sovraštva, v podtikanju. Za enkrat, verjetno bo tako tudi ostalo, je AIDS smtna in neozdravljiva bolezen. Ko negdo ugotovi, da je okužen, je najboljša preventiva: Nehati s spolnimi odnosi, tako zaščitiš sebe in svojo okolico. Skratka, z usodo se je treba sprijazniti. Ko zavzameš to stališče, kljub temu nikoli ne veš, kdaj bo "giljotina" padla. Toje pravo stališče, vredno človeškega dostojanstva: Svoj križ nesi do konca in pusti drugemu živeti!!! Tudi pri tej bolezni prividnost velja: če se odločiš zdraviti,,tvegaš. Pri takšnih in tej podobnih terapijah, ostaja skrivnost, ne samo za javnost, tudi za zdravnike: Ko nastopi smrt, se neve, če je nastopila zaradi bolezni ali zdravljenja. Zato priporočam:od zdravnikov proč! Kdor nima pojma o pojmu, naj bo raje tiho, naj vsaj javno ne kvasi neumnost.
Mateja Gašperin
30. 11. 2009 18.34
gespatij in corey12 sklepam da še nikol nista vidla človeka ki bi umru zarad AIDS-a. za vaju je to mit, pravljica ... ja vse je samo v glavi ''slepih'' ljudi. Corey farmacija je morda izumla kondome, ki pa so poleg abstinence edina zaščita pred spolno prenosljivim AIDSom in ni nobenih drugih stvari. ne moreš se zaščitit če poješ eno tabletko ...
stanislav3
30. 11. 2009 18.33
tega sploh ni.
lolekibolek
30. 11. 2009 18.22
Hiv je izumila amerika za vojaske namene.
sumarum
30. 11. 2009 18.06
Saj to je glih problem. Vsi kažejo, kar se hiv-a tiče, s prstom na geje, v resnici pa to lahko doleti vsakega, ne glede na spolno usmerjenost. Zato pa si mnogi heteroseksualci mislijo, ah, saj nisem gej, ne morem nič dobiti. To sporočajo mediji s tem, ko to pišejo, da je največ aidsa med temi in temi. Zakaj pa je največ hiva med moškimi homoseksualci? Zakaj? Ker najbolj pogosto menjujejo spolne partnerje in imajo večinokrat nezaščitene odnose. Ne dobijo hiva zato, ker so geji. Tako namreč skoraj napišejo mediji, kot da bi ga zato dobili, ker so ravno geji. Dobijo ga, ker imajo nezaščitene odnose. Ljudem s tem dajejo napačne informacije. Kdor rizično spolno živi, kar pomeni, da pogosto menja spolne partnerje in partnerje nasplošno, pa se ne zaščiti, ga lahko dobi. Ko pomislim, kakšne počne folk... Bi rekel, da je v Sloveniji aidsa veliko več. Saj prvih deset let se baje itak nič ne opazi. Ljudje živijo normalno in niti ne vejo, da so okuženi in dosti jih je najbrž že med zelo mladimi (pod 20 let), saj jim mediji dajejo take nauke, da če ne seksaš dovolj zgodaj, nisi kul ipd. bedastoče. Eina pot, da se tej bolezni vsi izognemo, je, da imamo enega partnerja, smo mu zvesti in partner nam.
gespatij
30. 11. 2009 17.35
AIDS je MIT...je pravljica za lahkoverne..NIKOLI ni obstajal in NIKOLI ne bo obstajal...je farsa s katero vas drzijo v strahu in omejujejo Ljubezen ter seveda prodajajo t.i. zascitna sredstva.. Enega samega samcatega "znanstvenika" NI na svetu, ki bi bil sposoben izolirati virus HIV...niti je kdorkoli kdajkoli in kjerkoli tak virus videl...je le debela laz, ki jo kupujejo lahkoverni.
igor--zmaj
30. 11. 2009 17.33
Težko je razumet...multinacionalne farmacevtske družbe so naredile virus nove gripe, oz. so ga je predelali iz virusa španske gripe in zdaj uspešno tržijo zdravila in cepiva...AIDS je pa očitno nekdo u garaži namešov, ki pojma nima o trženju...šala.bajzer !!!!!
Mateja Gašperin
30. 11. 2009 17.09
g.marjanca ta virus je za znanstvenike preveč zaradi tega ker bi mogli za vsakega bolnika izdelat posebej zdravilo saj virus v vsakem okuženem mutira drugače glede na njegve gene. je pa najbrž že splošno znano, da virus uničuje človekovo odpornost - antigene in protitelesa opažam, da se več ali manj vsi komentarij nanašajo na to, da se AID prenaša sam prek spolnosti in da so za vse krive ženske. kr tud ni čist res ... najpogosteje se prenaša s seksom, so pa tud igle, kakršno koli prebadanje (ne rabš bit narkič, da se špičš), kri, slina, sperma in solze (zelo velikih količinah) ....
kubo
30. 11. 2009 16.36
a se neveste,da je ta viros ista politika,kot ta nova gripa.. Kaj vse verjamete kaj mediji napisejo,mediji morajo nekaj pisati,resnica pa je cis drugacna...
d33pm1nd
30. 11. 2009 16.24
Badabing očitno te babe žurerske sam teb ne dajo zato si pa tako zagrenjen.
Pinkman
30. 11. 2009 15.49
Eden izmed prvih bolnikov, ki je zaradi AIDS-a umrl v Sloveniji, je bil doma iz občine Sevnica. Pa ni bil nikakršen narkoman ali homoseksualec, ampak en preprost kmet. Imel je pač nesrečo, da se je dol dajal z eno punco, ki se je prej dajala dol z enimi delavci iz Italije, ki so gradili daljnovod. Je še živa in HIV pozitivna.
tusptuja
30. 11. 2009 15.14
Nedolgo nazaj pa so reki da jih je vedno manj :P
kokoro
30. 11. 2009 15.03
badabing, bolan komenta. Naj bojo ženske pijane, trezne, radodajke ali svetnice, moški so tisti, ki morajo natakniti kondom. Pa vsi vemo, da jim to ne paše preveč. Tako so si čisto sami krivi, če se okužijo (s čimerkoli) od ženske, ki je bila s tremi v eni noči.