Slovenija

Pri nas še ni prijavljenega primera narkolepsije

Ljubljana, 10. 02. 2011 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
12

Finski strokovnjaki svarijo, da imajo otroci, ki so bili cepljeni proti novi gripi, devetkrat več možnosti, da zbolijo za narkolepsijo, kot tisti, ki niso bili cepljeni. V Sloveniji zaenkrat še ni prijavljenega primera narkolepsije po cepljenju.

Narkolepsija je redka bolezen, ki se v največji meri kaže s prekomerno dnevno zaspanostjo in kataplektičnimi napadi (napadi izgube mišičnega tonusa). V Sloveniji nimamo natančnih epidemioloških podatkov, v svetu pa ocenjujejo, da narkolepsija prizadene 1 na 2000 ljudi, so sporočili z Nevrološke klinike. Bolezen se velikokrat začne že v otroštvu ali mladostniškem obdobju. Zaradi slabega poznavanja znakov in simptomov pogosto dolgo ostane neprepoznana, zato je diagnoza večinoma postavljena šele v odrasli dobi.

Po podatkih WHO je od avgusta lani - po obširnem cepljenju proti novi gripi leta 2009 - o primerih narkolepsije predvsem pri otrocih in mladostnikih poročalo najmanj 12 držav.
Po podatkih WHO je od avgusta lani - po obširnem cepljenju proti novi gripi leta 2009 - o primerih narkolepsije predvsem pri otrocih in mladostnikih poročalo najmanj 12 držav. FOTO: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija je od 12 držav prejela poročila o morebitni povezavi med cepivom proti novi gripi in narkolepsijo. Na Finskem je bil v letu 2009 izrazit porast incidence narkolepsije pri otrocih. V letih 2002–2009 je bila incidenca ocenjena na 0,3/100.000 otrok letno, po letu 2009 pa je porasla na več kot 3/100.000 otrok/leto. V letih 2009 in 2010 so ugotovili 60 primerov narkolepsije pri otrocih v starostni skupini od 4 do 19 let in kar 52 (skoraj 90 odstotkov) otrok je zbolelo v 8 mesecih po cepljenju proti pandemski gripi A (virus H1N1) s cepivom pandremrix, ki ga uporabljamo tudi v Sloveniji. Največji porast incidence so opazili v najmlajši skupini otrok od 5 do 15 let. Podoben porast pojavnosti narkolepsije pri otrocih so opisali tudi na Švedskem, kjer je precepljenost otrok proti virusu H1N1 več kot 60-odstotna, in na Islandiji, kjer pa so opazovali porast narkolepsije tudi med necepljenimi otroci in mladostniki.

Prvo poročilo o vplivu cepiva v maju

Svetovna zdravstvena organizacija kljub morebitni povezavi med cepivom proti novi gripi in narkolepsijo cepljenje še vedno priporoča.
Svetovna zdravstvena organizacija kljub morebitni povezavi med cepivom proti novi gripi in narkolepsijo cepljenje še vedno priporoča. FOTO: Jani Dolinšek

Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) je skupaj s konzorcijem VAESCO (Vaccine Adverse Events Monitoring and Communication) zato oblikoval delovno skupino, ki bo v večcentrični študiji primerov in kontrol v 9 evropskih državah raziskala vpliv pandemskega cepljenja proti gripi in drugim dejavnikom tveganja na začetek narkolepsije. Obenem bo študija raziskala tudi morebitno povišanje incidence narkolepsije pri otrocih v drugih evropskih državah.

Izsledki te raziskave bodo predvidoma objavljeni v maju 2011. Finska nacionalna delovna skupina za narkolepsijo pa bo konec avgusta 2011 objavila rezultate še potekajoče študije, ki proučuje imunološki odziv na različne komponente cepiva pandremrix in na virus H1N1 pri otrocih in mladostnikih z genetsko nagnjenostjo za narkolepsijo v primerjavi z imunološkim odzivom pri otrocih in mladostnikih brez takšne nagnjenosti.

V Sloveniji še ni prijavljenega primera

Cepivo pandemrix, ki ga izdeluje farmacevtska družba GlaxoSmithKline, so v letih 2009 in 2010 po podatkih WHO uporabili v 47 državah. To cepivo je bilo tudi delo donacij WHO revnim državam med pandemijo gripe.

V Sloveniji v letih 2009 in 2010 v Ambulanti za motnje spanja otrok Kliničnega oddelka za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo UKC Ljubljana niso obravnavali nobenega otroka, pri katerem bi potrdili diagnozo narkolepsije, v Ambulanti za motnje spanja na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo UKC Ljubljana pa so v tem času obravnavali 27 bolnikov z narkolepsijo. Novih primerov narkolepsije po cepljenju za virus H1N1 niso imeli. Inštitut za varovanje zdravja je sporočil, da zaenkrat v Sloveniji še ni bilo primera narkolepsije po cepljenju proti novi gripi.

V sporočilu za javnost je nevrologinja Leja Dolenc Grošelj, predsednica slovenske skupine za spanje na Nevrološki kliniki, zapisala, da je na podlagi do sedaj zbranih podatkov verjetno, da je cepljenje proti gripi s cepivom pandemrix prispevalo k opisanemu povečanju incidence narkolepsije pri otrocih in mladostnikih, verjetno pa gre za pridružen učinek cepiva drugim dejavnikom tveganja za narkolepsijo, zato so potrebne temeljite nadaljnje raziskave.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
11. 02. 2011 13.34
Ja, tinetone, če je pa ni, sejo pa naredi, bolezen namreč, ...
tinetone
10. 02. 2011 22.19
važno, da farmatseski gigant zaslužijo... za vsako tabletko se bolezen najde
Ramzess
10. 02. 2011 20.37
Odpri.oci, kakšen CSD, a si slep in neveden ali kaj, od enega volka ne moreš pričakovati da bo preprečeval ravnanje druga volka, ali kaznoval ovce za to, kar počno svojim mladičem. Saj gre za isto krdelo, ... skupni interesi. Poiščite in preberite si članek 'Cepljenje ena najbolj pogubnih katastrof v zgodovini človeštva?'.
Odpri.oci
10. 02. 2011 18.57
"Inštitut za varovanje zdravja je sporočil, da zaenkrat v Sloveniji še ni bilo primera narkolepsije po cepljenju proti novi gripi." . Je to morda tisti "inštitut", katerega predstojnica je po TV javno POZIVALA LJUDI, naj se v čim večjem številu zastrupljajo, saj je "na lastne oči" videla rezultate testiranj ???? In to tiste "rezultate", ki jih niti danes še ni, saj so jih farmacevti po tem, ko so bili "odvezani vsake odgovornosti" glede tega cepiva enostavno prenehali testirati.... Se bodo "testi" že pokazali na cepljeni populaciji... njim je važno le, da so pokasirali in da niso odškodninsko odgovorni za smrti in težave "cep(ljen)cev".
Odpri.oci
10. 02. 2011 18.52
Citat : 18.10.2009 - 24ur.com "Odkrili so namreč, da najmlajšim zdravilo proti gripi lahko bolj škodi kot koristi, saj povzroča slabost in nočne more." . O škodljivosti cepiva je ta portal poročal že 18.10.2009, zato ta novica lahko "preseneti" res samo najbolj naivne in neu...... ! . PS : Zakaj pa v tem primeru, ko gre za NAMERNO ZASTRUPLJANJE OTROK ne poseže "vmes" CSD in odvzame otroke neodgovornim staršem, ki so (bili) pripravljeni lastne otroke zastrupiti z nepreverjenim cepivom !!!!
odbogaposlan
10. 02. 2011 18.48
bodo pa prav kmalu, ker ljudje, do sedaj niso vedeli kaj je to narkolepsija!
bum-headshot
10. 02. 2011 16.36
@nikhrast Nekaj je alergija, nekaj čisto drugega pa je slaba kvaliteta, kjer virusa v cepivu ne oslabijo dovolj, da ne bi povzročal težav.
nikhrast
10. 02. 2011 15.56
Saj bi težko najdel zdravnika ki ne bi priporočal cepljenje. Stranski učinki so pa vsepovsod tudi v hrani, koliko od nas sploh ne pije mlaka; lešniki in arišidi so pa smrtonosni za nekatere. Kaj češ nekateri imamo defektne gene, včasih zvemo ko je prepozno.
ksenak2
10. 02. 2011 15.17
Pomota, naš premier se ni hotel cepit pa ga je v to prisilil minister Miklavčič! Na tv je sicer delal nekakšno kislo reklamo, ampak cepljenja pa v živo nismo videli, niti kaj je pisalo na tisti ampuli!
ksenak2
10. 02. 2011 15.15
WHO pa nas bo raje lepo tiho, ker se je totalno diskreditirala s temi cepilnimi BIZNISI! Naši dohtarji so pa lepo po vojaško sodelovali, in ne bodo nikdar priznali, da je kakšna težava mogoče morda nastala zaradi cepljenja. Pa ne pozabimo, UKC in slovenska medicina je pritiskala na nosečnice, da naj se cepijo s tem cepivom!!
JezekTekaTeka07
10. 02. 2011 15.00
Nekako dvomim v to, vsi vemo da je gospod premier delal reklamo za cepljenje in se cepil med prvimi, morda najdete odgovor pri njemu ...
Libra77
10. 02. 2011 14.51
Država vse zanika, če pa bi kdo sedel na klop sodišča pa bi od podkupljenega sodnika dobil oprostilno sodbo za rojstni dan.