Slovenija

'Pri nas ovadbe niso še niti vložene'

Ljubljana, 09. 08. 2009 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik protikorupcijske komisije Kos je dejal, da so dokazi, ki jih imajo Finci o aferi Patria, zadosti trdni, da bo nekaj oseb obsojenih.

Drago Kos
Drago Kos FOTO: Tomaž Ungar
Na finski strani je zadeva zagotovo zadosti trdna, zato pričakujem, da bo nekaj oseb na koncu tudi obsojenih za kazniva dejanja. Povsem drugače pa je žal na naši strani, kjer ovadbe niso še niti vložene, nekatere zadeve pa naj bi tudi že zastarale. Drago Kos

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je dejal, da so dokazi, ki jih imajo Finci o aferi Patria, zadosti trdni, da bo nekaj oseb obsojenih, kljub temu da sicer še ni znano, kdaj in če bo sojenje.

Marca letos je Kos dejal, da so hišne preiskave pri nekaterih posameznikih na Finskem dokaz, da je šlo pri nakupu patrij za korupcijo. Kos še naprej zagovarja isto stališče.

"Treba je namreč vedeti, da ovadbe niso bile vložene samo v Sloveniji, medtem ko naj bi bil na Finskem, kolikor poznam zadeve iz medijev, postopek tik pred glavno obravnavo, glede na zadnje izjave njihovih preiskovalcev pa bo očitno na to treba počakati še nekaj mesecev. Ob tem mi je nerazumljivo, zakaj kazenskih ovadb ni v Sloveniji. Bojim se, da se bo Slovenija znova znašla v zelo nerodnem položaju, ko bomo imeli na eni strani Finsko s končanimi postopki, na drugi strani pa se ustrezni postopki v Sloveniji ne bodo še niti začeli,“ meni in dodaja, da je na finski strani zadeva zagotovo zadosti trdna, zato pričakuje, da bo nekaj oseb na koncu tudi obsojenih za kazniva dejanja.

"Povsem drugače pa je žal na naši strani, kjer ovadbe niso še niti vložene, nekatere zadeve pa naj bi tudi že zastarale,“ je kritičen Kos.

Časopis Dnevnik je včeraj poročal, da naj bi "finski kriminalisti med zasliševanjem priprtih vodilnih uslužbencev Patrie pridobili izjavo, da se je z ljudmi iz vodstva Patrie sestal tudi nekdanji predsednik slovenske vlade Janez Janša“.

Na vprašanje, ali je mogoče na podlagi znanih podatkov sklepati, da je takratni premier Janez Janša prejel podkupnino, je Kos dejal, da "komisija pri svojem delu oziroma preiskavi zadeve ni zaznala imena Janeza Janše, kaj šele, da bi videli kakšne podatke ali dokaze za to“. "Kaj imajo Finci, pa ne vem,“ opozarja.

Ali obstajajo dokazi o podkupovanju?

Kos pravi, da je komisija v načelnem mnenju ugotovila le zelo velike nepravilnosti v postopku odločanja o tem, kdo bo dobil naročilo.

"Konkretno tega, da bi bile izplačane podkupnine, pa nismo odkrili. Je pa to, zakaj takšne nepravilnosti in nelogičnosti v postopku naročila, vprašanje, ki si ga mora pri preiskavi zadeve postaviti predvsem policija. Naša komisija s svojimi pooblastili odgovora na to vprašanje namreč ne more najti,“ zaključi predsednik protikorupcijske komisije.

Afera Ultra: Kos zavrača namigovanja o nepravilnostih

Gregor Golobič
Gregor Golobič FOTO:
Res je, da prvi dan omenjenih podatkov nismo pokazali, vendar je bila to posledica tega, da je dostop do teh dokumentov zelo omejen. Dostop imava dva, ki pa tisti dan nisva bila v službi. Sam se bil v tujini, kolegica pa je bila prav tako odsotna in od sedeža komisije oddaljena 50 kilometrov. Tudi sicer za to, da bi listine pokazali novinarjem, takrat še nismo imeli Golobičevega dovoljenja. Drago Kos

Po aferi Ultra so se pojavila ugibanja, ali ni bila morda prijava o premoženju, ki jo je Komisiji za preprečevanje korupcije podal Gregor Golobič, dostavljena naknadno oziroma potem, ko je afera že izbruhnila na dan.

"To je čista neumnost. Če bi bilo to res, potem bi to pomenilo, da je nekdo pri nas storil kaznivo dejanje. Želeli bi si, da bi nekdo v zvezi s tem podal ovadbo zoper kogar koli na komisiji, ker bi policija s postopki zagotovo ugotovila, da se kaj takega ni zgodilo. Prepričan pa sem, da takšne ovadbe niti ne bo, ker bi potem pristaši takšnih teorij zarote izgubili veter iz jader, ker bi videli, da se to ni zgodilo. Sistem ravnanja z dokumenti pri nas je takšen, da je to enostavno izključeno, razen, če bi kdo res storil kaznivo dejanje,“ je Kos zavrnil očitke.

Nezadovoljstvo z zakonom

"Na žalost je zakon o preprečevanju korupcije napisan tako, da od funkcionarjev zahteva, da prijavijo samo neposredne deleže. Govori namreč o tem, da morajo prijaviti svoje deleže v podjetjih - zakon, ko govori o premoženju funkcionarja, uporablja izraz "njegovo" premoženje - medtem ko je delež v podjetju, ki ga ima v lasti podjetje, katere lastnik je funkcionar, ni njegov neposredni delež, ker gre za premoženje podjetja. V komisiji menimo, da je to resna napaka v zakonu, zato bomo šli v novem predpisu v smeri, da morajo funkcionarji prijavljati tako neposredne kot posredne deleže v vseh podjetij," je povedal Kos.

Nič več ne bo kandidiral

Prepričan sem, da se me tudi trenutna oblast ne upa vrniti v policijo. Drago Kos

30. septembra 2010, ko mu poteče mandat, bo Kos "nepreklicno končal delo kot predsednik komisije". "Sicer bo novi predpis dopuščal dvojni mandat funkcionarjev komisije, vendar sem sam v osnutek predpisa napisal, da trenutni predsednik komisije in njegov namestnik ne moreta več kandidirati na funkcije v tej komisiji. Zdi se mi namreč nehigienično, da bi še enkrat kandidiral po tem, ko sem sam sodeloval pri pripravi zakona, ki to omogoča. Prepričan sem, da se me tudi trenutna oblast ne upa vrniti v policijo. Trenutno še ne vem, kaj bom počel po koncu mandata," je zaključil Kos.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka57
11. 08. 2009 09.17
Eh pajterblanka, vsi ti tvoji, kao desnicarji, izhajajo iz tocno istega korita kot levaki. Ker pa so bili butasti so se pac morali preusmeriti v tako sredino, da so uspeli.
privat.baldrick
11. 08. 2009 00.55
Inercija hitrosti ukrivlja prostor naravnost naprej, človek pa nima časa, da bi se ustavil, zato potrebuje očala, da lahko napreduje, kot pogojno utemeljena konstanta na točki vračanja, ki mora biti hvaležna, da je lahko odgovorna. A on nema para.
Buena Vita
10. 08. 2009 23.34
BALONČEK EDINO KAJ SO OMENJENI UKRADLI,ZVER,ŠTURM JANŠA-----JE PAMET LEVAKOM,KAR NI BILA NOBENA ZNANSTVENA FANTASTIKA,,,,SEJ JE NE PREMOREJO
Tonček Balonček
10. 08. 2009 22.16
Največ dela so opravili Šturm, Zver, Šinkovec in Janša. kis o organizirali čiščenej dokumentacije v SOVI! Dokazov seveda ni, tudi sefe SKB-ja so počlistili, verjetno tam niso iskali gotovine in diamantov!
CezDrnInStrn
10. 08. 2009 21.58
Kos jaz jo bom vložil, samo proti tebi !!!
Tonček Balonček
10. 08. 2009 19.40
Pa komu sploh pride na misel tako absurdna misel, da bi zasliševal Janšo, Predaliča, Njavra, Krkoviča in druge junake? To meji že na abotnost in stalinizem!
titovka
10. 08. 2009 19.26
KAKŠNE OVADBE NEKI???SAJ SMO NEDOLŽNI!!!!
Buena Vita
10. 08. 2009 19.12
coller kaj boš kosu nesel drobtine v pržon
Buena Vita
10. 08. 2009 19.11
tonček-butonček veš zakaj so v sloveniji samo dve strani,ker so komunjare naredile preveč zla tej lepi zemljiici in njenemu življu, taki ki smo ta drugi se jih ogibamo,in seve jih preziramo
Buena Vita
10. 08. 2009 19.07
arce če bi bile to pravljice--bi jih prežvečil, a so krute resnice
Tonček Balonček
10. 08. 2009 16.57
Škoda, da ni desničar, ta bi dal levakom vetra, an desni pa nima kaj početi, saj je vsakemu razsodnemu človeku jasno, d agre za poštene ljudi, delo ej pa transparentno! Totalna izguba časa, povzročanje nepotrebnih stroškov, hudobija, politična gonja in še kaj! Če ni, ni! Tako pač je! Roke proč od poštenih Slovencev, preganjajte Golubića, Potrča, Anderliča in druge komunjare!
bučar
10. 08. 2009 13.29
kosa obiščem v zaporu, kamor tudi sodi... obljubim
ivo55
10. 08. 2009 12.51
S tega urada za preprečevanje!!!!!!!!!! korupcije!!!!!!!!! še ni bilo ene pametne preprečitve lopovščin, ki jih bolj ko ne mrgoli na celi črti porabe javnih sredstev. Po svoje ja organ le še en dodaten strošek državne birokracije pod marelo samih sebi namenjenih neodvisnih organov .
8JASMIN
10. 08. 2009 12.34
KOOOSSSS TI SI NAJBOLJ POKVARJEN ČLOVEK V SLO ....
ekskluziv.scena
10. 08. 2009 10.57
Kako že gre tisto.... Vsi so ku...be, ampak nekateri nosijo visoke pete bolje.
Tonček Balonček
10. 08. 2009 10.47
In ko osa ne bo več, bosta v Sloveniji zavladala mir, spokojnost in poštenjej Do kdaj bo še motil ta mir in poslovno odličnost?
Ferdo Crni
10. 08. 2009 09.18
Čudno kako ima Kos neke "baba rekla" informacije iz finske, kjer o isti zadevi preiskovalci govorijo povsem drugače kot dotični Kos. Kos sploh nikoli ne poudari, da gre pri preiskavi Finskega podjetja za več različnih zadev, najbolj sporna pa je nabava topov za Egipt. Glede na samooklicano "dobro obveščenost" je to sila čudno, še posebno, če se ima za "neodvisnega" preiskovalca. In na koncu še sam prizna, da nimajo prav nobenih dokazov o podkupovanju. On bi izdal ovadbe zaradi "nelogičnosti". Halooooo????????? To dragi moji je eklatanten primer politikanstva in zloraba državnih institucij za politične (volilne) potrebe. Slovenijo so v blato stlačili politikanti in novinarji "prave barve" z manipuliranjem in podtikanjem laži. Grozljivo za državo, ki se ima za demokratično.
atani
10. 08. 2009 08.25
drago kos ti si najbolj sexi slovenec.
ralu
10. 08. 2009 08.04
JJ si je oddahnil ker v oddaji resnica o patrij niso omenili njegovih inicjalk IJ.
abeceda123
09. 08. 2009 23.12
To s temi (p)tiči je doseglo že vrhunec (lahko tudi višek, kot tudi org:::::em), golobje in kosi pa puščajo iztrebke še naprej. Naj se nad njimi zamisli še ornitolog Kučman.