Slovenija

Ni vsako oljčno olje tudi dobro

Ljubljana, 22. 11. 2011 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Inšpekcija za kakovost živil je med preverjanjem kakovosti, pristnosti oljčnih olj in etiketiranjem steklenic olj, ki so v prodaji na policah slovenskih trgovin, ugotovila velika odstopanja. Kar 11 vzorcev od 24 je bilo nižje kakovosti, kot je bilo to zapisano na embalaži.

Laboratorijske analize so v enajstih vzorcih od 24 pokazale senzorične napake in nižjo kakovost olja od označene.
Laboratorijske analize so v enajstih vzorcih od 24 pokazale senzorične napake in nižjo kakovost olja od označene. FOTO: Reuters

Inšpekcija za kakovost živil je z namenom preverjanja označevanja, kakovosti in pristnosti oljčnih olj, ki so v prodaji v Sloveniji, izvedla vzorčenje olj in ugotovila v skoraj polovici primerov bistvena odstopanja od vrednosti, navedenih na deklaracijah.

Izbor testiranih vzorcev je bil tokrat usmerjen v preverjanje pomanjkljivosti pri oznakah in nekaterih oljih, ki še niso bila analizirana v preteklih letih, so zapisali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pri tem je inšpekcija v 24 vzorcih opravila ugotavljanje skladnosti z deklarirano kategorijo na podlagi kemijskih preskusov in senzoričnega ocenjevanja ter ugotavljanja skladnosti oznak na deklaraciji.

V 11 vzorcih so bile ugotovljene senzorične napake, ki so vzorce uvrščale v nižjo kategorijo od označene. Izmed 11 neskladnih vzorcev sta bila dva vzorca poslana na ponovno senzorično ocenjevanje. V obeh vzorcih so bile senzorične napake oziroma neskladnost z deklarirano kategorijo potrjene tudi v tujih laboratorijih.

Analize z izdajo mnenj je opravil Laboratorij za preskušanje oljčnega olja iz Izole, senzorično ocenjevanje pa panel za senzorično ocenjevanje deviškega oljčnega olja. Po poreklu so bila vsa olja iz Evropske unije, na tistih, na katerih so bile navedene države, je bilo poreklo olj iz Italije in Portugalske, šest vzorcev pa je bilo slovenskega porekla.
Analize z izdajo mnenj je opravil Laboratorij za preskušanje oljčnega olja iz Izole, senzorično ocenjevanje pa panel za senzorično ocenjevanje deviškega oljčnega olja. Po poreklu so bila vsa olja iz Evropske unije, na tistih, na katerih so bile navedene države, je bilo poreklo olj iz Italije in Portugalske, šest vzorcev pa je bilo slovenskega porekla. FOTO: Reuters

Vsi slovenski proizvodi so bili glede na senzorične in kemijske preiskave skladni s predpisi, v dveh primerih je bila ugotovljena napaka na deklaraciji, ki jo nosilec živilske dejavnosti že odpravlja.

V enem vzorcu od 24 je bilo poleg senzoričnih napak ugotovljeno tudi odstopanje od predpisanih kemijskih vrednosti. Iz pregleda oznak na etiketah oljčnega olja je bilo razvidno, da 13 deklaracij ni bilo skladnih s predpisi.

Za ugotovljene neskladnosti so inšpektorji ukrepali z izdajo desetih odločb po zakonu o kmetijstvu, štirih opozoril po zakonu o inšpekcijskem nadzoru in štirih odločb po zakonu o prekrških. V skladu z Zakonom o prekrških so bila izdana opozorila oziroma globa v višini 1.000 evrov, odvisno od ponovljivosti neskladnosti posamezne blagovne znamke.

Kot poudarjajo z Ministrstva za kmetijstvo, se je z odločbami, glede na vrsto neskladnosti, odredila tudi odprava nepravilnosti. Običajen rok za popravek deklaracije je 60 dni, v primeru ugotovljene uporabe napačne kategorije oljčnega olja (zavajanje potrošnikov) pa so se proizvodi morali takoj umakniti iz prometa in ustrezno popraviti deklaracijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boneja
24. 11. 2011 13.43
+2
zanimivo, kako se nekateri upirajo slovenski besedi (oljka in oljčno olje) in raje imajo tuje (oliva, olivno olje).. jaz spoštujem svoj jezik in vedno uporabljam besedo oljčno olje, ker je to edina prava slovenska beseda za olje iz oljk (sadež). In ne mi govorit nekaj o jablanah in jabolkah. Kaj pa hruška, kaj pa sliva, pa marelica, češnja.. itd.. Kar se pa tiče glede extra deviškega olja, ki naj bi imelo največ 1 % prostih maščobnih kislin, naj povem, da olja pridelana v sloveniji iz slovenskih oljk nimajo več kot 0,2.. Tisti procent je zlobiral špansko, grški, italijanski lobi, da lahko mešajo s slabšim oljem.. Če poznate kakšnega oljkarja v istri ali sedaj ponovno tudi v brdih in na goriškem, boste pri njem gotovo dobili pravo olje.. Bo malo dražje, ampak bo pravo oljčno olje... Do takrat pa kar kupujte olivno olje, ki pa ni pravo.. En mali preizkus lahko že naredite, da daste olje v hladilnik. če se ne strdi je mešanica z drugimi olji...
boneja
24. 11. 2011 13.46
+1
glede naših pridelovalcel oljk in oljčnega olja velja omeniti, da nekateri kupujejo oljke na veliko (slabše kvalitete - poceni) iz južne italije, ga stisnejo tukaj in ga prodajajo za svojega.
gospakatja
23. 11. 2011 08.50
+4
moja nona, ki se je rodila in živela na tistem koncu slovenija, kjer so rastle in še vedno rastejo oljke (in je celo svoje življenje kuhala s tem oljem), mu je rekla oljkovo olje. nikoli nismo vedeli ali uporabljamo deviško ali extradeviško olje, vedno pa smo uporabljali tistega, ki je bilo iztisnjeno iz naših sadežev v vaški torkli, in bilo je odlično (in takšno je še sedaj!)
Frane Šajn
22. 11. 2011 22.34
+0
RES JE ZA SLOVENCE JE TALANSKO TABULŠ!
528Hz
22. 11. 2011 18.53
+1
Me zanima, če bo kdo odgovarjal za to?
lefteris
22. 11. 2011 18.24
+1
NO TOLE JE PA NAJBOLJSE OLJE...!!!! " ASKLEPIOS"
lefteris
22. 11. 2011 18.25
+1
NAJDETE GA V BIO TRGOVINAH, PA TUDI NA NJIHOVI SPLETNI STRANI
Frane Šajn
22. 11. 2011 22.35
+3
nikhrast
22. 11. 2011 18.11
+0
Jaz kupujem samo olivno olje; so nekatera olivna olja ravno tako slaba?
GRoman
22. 11. 2011 17.52
+11
Nikoli ne bom rekel oljčno olje in postanem živčen, ko to slišim ali preberem. Namreč nikoli ne rečem jablanski sok. Če olje nastane iz oliv, ki rastejo na oljki, je to olivno olje. Če sok nastane iz jabolk, ki rastejo na jablani, temu rečem jabolčni sok.
Tonček Balonček
22. 11. 2011 18.30
-1
Tako ej, menda ne piješ trinega soka? Tisti je za oči!i
wizeman
22. 11. 2011 23.24
+0
Ha ha, ti pa si Slovenec, ja... Na oljki zrastejo oljke, iz njih je oljčno olje. Na olivi zrastejo olive, iz njih je olivno olje. Oljk in oliv ne moreš mešati v enem stavku, ker so olive pač oljke po italijansko. Je pa tudi sprejemljivo v slovenščini. Če še ne verjameš, poglej v SSKJ. To je nekaj podobnega kot šparglji in beluši, ali pomaranče in oranže. Da pa je oljka drevo, oliva pa sadež, je pa Jelinčič izumil.
perozobale
22. 11. 2011 17.18
+1
Jablana, daj molči in si ne delaj blamaže. Vsi imamo včasih bedaste misli, vendar jih ne trobimo okoli naglas. Molči.
Jaz Doma
22. 11. 2011 16.09
-4
Ko slišim besedo ekstra deviško oljčno olje mi zveni nekako pedofilsko vse skupaj. Okej, vem kaj so device, kaj pa so ekstra device..hmmm- nimam pojma. Uglavnem preseravanje, ko ne veš več kaj bi si izmislil, da bi bilo bolj "in" za izbrance in tiste prefinjenega okusa, ki sem prepričan nebi ločili olja iz sončnic od tistega iz mešanih semen ali repice. Adijo pamet.
MitroXan
22. 11. 2011 16.35
+3
Olivno olje delimo v več skupin glede na kakovost. Ekstra deviško olivno olje ima največ 1 % prostih maščobnih kislin, fino deviško olivno olje im največ 2 % prostih maščobnih kislin, navadno deviško olivno olje največ 3,3 %, deviško olivno olje pa je neprimerno za prehrano, saj je lampantno.
IZOLANKA!
22. 11. 2011 16.53
+1
e jablana se vidi da v zivljenju nimas kaj dosti pojma mislim da bi si moral/a prebrat se kako literaturo in se malo izobrazit preden si delas sramoto....
Tonček Balonček
22. 11. 2011 17.38
+1
A. Mitrovič, ni čisto tako, ni pa bistveno: Ekstra deviško oljčno olje ima najnižjo kislinsko stopnjo (po 0,8%), ne sme vsebovati rafiniranega olja in je vrhunskega okusa Deviško oljčno olje je dobrega okusa, njegova kislinska stopnja je pod 2% in ne sme vsebovati rafiniranega olja. Navadno deviško oljčno olje ima kislinsko stopnjo pod 3,3%, ne sme vsebovati rafiniranega olja in je neizrazitega okusa Lampante je vrsta olja, ki sicer ne vsebuje rafiniranega olja, ima pa kislinsko stopnjo nad 3,3% in se uporablja v glavnem v industrijske namene Oljčno olje je mešanica deviškega in rafiniranega olja. To olje nima izrazitega okusa, njegova kislinska stopnja pa ne presega 1% Nerafirnirano olje iz oljčnih tropin se uporablja v industriji oz. se ga rafinira za uživanje Rafinirano olje iz oljčnih tropin Mešanica olja iz oljčnih tropin in deviškega olja sicer je namenjena uživanju, vendar se ga v trgovinah dobi le redko.
jebesemen
22. 11. 2011 15.58
+4
čez binglnov olje ga ni
Tonček Balonček
22. 11. 2011 15.34
+6
jablana, čisto tako sicer ni, res pa ej, d aribe pečemo kar brez maščobe, sam za gorivo ne uporabljam oglja, ampak trtin les, le suh mora biti, potem da pravo žerjacvico in fenole mkot je treba, bukev in ribe pač ne gredos kupaj, razen s sladkovodnimi! Pri hrani je bistveno, da je vse ensotavno, sploh če imaš kvalitetne surovine, pri teh ne rabiš kaj dosti začimb in dodatkov, nsimo mi v Indijia, kejr moraš tisto smrdljivo emso začiniti s stoenim praškom, da zakriješ nnegovo starost in odurnost! Pečena riba, razne solate, primeren kruh in vido, sadje in še kaj in končana je vsa znanost o pripravi hrane! Vs eostalo je nakladanje in nateg! Če s eoskrbujete iz braznih Lidlov, Hoferjev ali Adegov pač tehga ni, saj niso sami krivi! Pravega gurmana ne zanimajo neki pečeni rakci in karpači na posteljici iz rukole in emda divjih čebel, na kakšnih sprejemih recimo, kjer katering zagotavlja kak Jezeršek ali kak podoben! In potem ljudje jejo v stoje, v eni roki talar, v drugi kozarec, tretje roke za tokovanje in jedenej pa žal nimajo! Primitivno, po ameriško pač, oni itak nimajo nikakršne kulture hrane!
Dzukela
22. 11. 2011 15.20
+5
Auta eineai Kriti! Samo ena je Kreta! Kreta je res samo politično del Grčije saj ima drugo kulturo, drugačen jezik in celo svojega patriarha iz Irakliona (ne iz Aten kot ostala Grčija). Tam so s ebile vojn ein bitke, zadnja leta 1941, 20 maja, ko je Hitler izvedel največji zračni desant. Letos maja sem bil na planoti Askifou kjer je vojaški muzej, v katerem je ogromno orožja, tako zavezniškega in sil osi. V Paleohori sem srečal simpatičnega Škota, 89 let starega, ki mi je dejal, da hodi vsako leto v Soudo kjer je vojaško pokopališče in Paleohoro odkoder so se zavezniki evakuirali v Egipt. Stari je bil simpatičen kot to znajo biti le Škoti in nas počastil krepkimi rundami piva. Vmes pa nam pravil zgodbe kakšne bitke so s e bile in kako so se umikali čez Lefka Ori in Psiloritis do Paleohore kjer so jih čakal eladje za evakuacijo. Letos smo tudi prespali pri menihih v samostanu Koudoumas na jugu Krete, pri odhodu so nas počastili z jedačo in pijačo in niso hoteli računati prenočišča saj je to na Kreti običaj, da nudijo zastonj prenočišče popotnikom. Kdo se potem nebi rad vračal na Kreto? Sicer traja pot iz Ancone do Patrasa in naprej do Pireja pa spet naprej do Irakliona ali Hanie ampak če se znajdeš.....mi smo lani spali kar na plaži v spalkah na Peloponezu in zjutraj nazdravili z uzom in Nescafetom in nihče nas ni preganjal ali nam težil. Ljudje so dol nasploh gostoljubni in prijazni. V eni vasi blizu vasi Kato Zakros so nam v gostilni kar prinesli poln lonec kuhanih polžev in celo lubenico, na koncu smo pa še spili liter uza, bilo je prav veselo.....
Jaz Doma
22. 11. 2011 15.10
+11
Slovenski jezik je živ in se razvija. Najbolj mi grejo na organ nove skovanke-primer: oljčno olje- WTF? Po isti metodologiji je pravilno tudi jablanov kis in ne jabolčni kis. Se res sliši bolj "fensi". Sploh so pa pravi kuharji tisti, ki hočejo ekstra deviško, hladno stiskano olje potem ga pa dajo v ponev in pečejo ribe v njem na 200 stopinjah. Večje neumnosti ni možno narediti. Ob tem so pa super kuharji, gurmani itd. Riba se mora peči v olju, ki prenese te stopinje, šele po pečenju se pač lahko pokaplja z olivnim oljem, drugače uničimo vse kar smo pridobili s hladno prešanimi olivami. mah...brezveze
wizeman
22. 11. 2011 23.27
+1
Jablana, govoriš na pamet. Oljka slovenski sinonim za Olivo (italijansko). Olio=olje. In se uporablja za plod enako kot za drevo. Kot hruška, ali češnja ali breskev ali kutina ali....... ti pa si našel ravno jablano, ki je posebnost. Oljka to ni!
Tonček Balonček
22. 11. 2011 14.53
+5
Dzukela, veš da ti zelo zavidam! Pred leti sem bil večkrat v Grčiji, na Kreti ne pretirano, v Atenah sem nekoč bil celo dva meseca skupaj, ampak sem tamdopoldne delal, zvečer pa žuriral, običajno smo po šihtu odšli do Pireja in potem kam na obalo na Atiki, li pa na tiste bližnje, . takorekoč komunalne otoke.... (Aegina...) Ampak tega je že dolgo, bili so drugi časi, študentski, jugoslobvanski, ko je bilo vsako leto lepše in noben študent na politiko ni resno mislil, razen na protestih in demonstracijah, ampak to je bil več ali manj štos, iz Tita smo vsi brili norce in si rekli, naj ta diabetik živi čimdlje, ker potem bo prej ali slej eno sranje! Točno tako smo razmišljali! Jedrske elekratne v Krškem še začeli niso zidati, poitem ej bilo pa tu ful nekih Američanov in drugih!! Ampak jaz Krete sploh nimam za Grčijo, razen v političnem smislu, podobno kot Sardinija ni Italija, Korzika pa ne Francija. Niso sicer to narodi, ampak nimajo "domovinkse" pripadnosti, v Sloveniji ej to tudi normalno, ne moreš s eindentificirati z državo, to je smešno! No, kar s eolja tiče, to sploh ni važno, tolminske sire zdaj tudi sirijo Albanci!! No, ostaniva pri olju! Meni je senzorično (organoleptično, po okusu) najbližje bučno olje, seveda ne pri vseh jedeh. V zgodovini se je kulinarika začela takorekoč s prehodom iz izključno nabiralništva in lova v poljedelstvo in živinorejo ter odkritjem ognja. Z vidika prehrane človeka je bil to seveda korak nazaj,m zakaj, na tem mestu ne i razpravljal, ampak tako pač je. In kuhinje sos e seveda razvijale na osnovi surovin, kis o ljudem bile blizu, v Meditreranu ni kitov, na severu ni zelenjave, v notranjosti ni morskih sadežev itd. Potem e ej vs eskupaj emšalo, danes ej bsitvo bio, seveda le iz enega razloga, pod to floskulo lahko dosegaš na trgu višje cene, ne glede na dejstva! Ne gre za prosveto in vzgojo, en sam bisznis! Ker pa nas je danes med 6-7 miljardami, so primerjave s lčasi, ko je bilo ljudi par sto miljonov popolnoam nemogoči. Toliko ljudi lahko prehraniš le z živilsko industrijo, vse ostalo so niše! Enako je z vodo, gretjem in še s čim. V nekqj deset eltih bo konec iluzij, naj se množimo in plodimo, kot v petrijevki ne moreš spodobno gojiti več kot pasrto kolonij, se en strinjaš! Rabiš večjo petrijevko ali več drugih, ali pa manj kolonij, tretje poti ni! Mi imamo le en planet, nobena žauba (olje še manj) ne pomaga!
5432778442
22. 11. 2011 14.21
-2
Danes bi komentirali Viranta!
Chad Reed
22. 11. 2011 13.53
+10
Meni ne koristi ta članek nič.
batom@pinkponk.com
22. 11. 2011 15.04
+9
Eko_Istra
22. 11. 2011 13.45
+1
Ma dragi moji, v Istri se vedno uporablja izraz oljčno olje oziroma "uljčno ulje" nikol pa olivno, to je izraz uvožen od lahov. Vsi uvozniki oljčnega olja(trgovske verige) kupujejo nizkocenovna olja , ker lahko tako čim več služijo, kvaliteta je tu brezpredmetna. Pa še to cena oljčnega olja na borzi na dan 18.11.2011 olje iz oljčnih tropin 1,12 € za kg rafinirano olje 1,75 € za kg ekstradeviško 2,05 € za kg potem si mislite svoje, kaj se pri nas prodaja.
Jernej Tominc
22. 11. 2011 13.45
+19
in ne da bi povedali KATERI so to??? Informacija ki je dejansko edina pomembna za potrošnika. Kaj nas briga da vemo, da je pri nekaterih nekaj narobe, če ne vemo pri katerih...
agent.brinko
22. 11. 2011 15.07
+6
Jernej s tabo se strinjam. Povedo naj kdo si ti proizvajalci in v katerih trgovinah jih prodajajo. Tako bo potrošnik vedel kdo jih goljufa. Tako pajim dajejo potuho in nas goljufajo še naprej. Kako že gre člen KZ Goljufija, kdo koga spravi v zmoto, da ta na škodo sebe ali drugega kaj stori ali naredi.......
Princ Teme
22. 11. 2011 16.06
+2
Naj povedo kje se najdejo informacije o testih olj,da vemo katerega kupit.
IZOLANKA!
22. 11. 2011 16.57
+1
ni treba da povejo ker prodajalec mora po zakonu umakniti tako oljcno olje iz prodaje, lahko pa si kakor spar s buget in samo zamenjas nalepko
Dzukela
22. 11. 2011 13.38
+2
Tonček, strinjam se, da je v Istri oljčno olje non plus ultra. Italijani to že dolgo vedo, zato ga p anosijo s kiblami domov. Jaz sem na Kreti že skoraj doma, če veš kje so mesta Spili ali Timbakion, pa vas Komitades in Kodoumas ter Moni Topliou...veš o čem govorim. Jaz sem bil dol že 14X in skoraj ni vasi kjer nisem bil, nekoč sem spal na britofu v Hania, ha...ha...imel sem božji mir. Mislim pa, da je vas Komitades pred Horo Sfakion zakon.....odlično vino, raki, rakumelo in uzo.....ter pečeno jagnje-kleftiko.......njami, njami....
est
22. 11. 2011 13.34
+22
In zakaj se teh 11 barabonov javno ne objavi, da bi potrošniki vedeli kdo so ti lumpi. Te inšpekcije zmeraj naredijo nekaj na pol in potem se izgovarjajo, da nimajo pooblastil.