Slovenija

'Pri mnenju ministrstva gre za dvigovanje temperature'

Ljubljana, 11. 05. 2011 17.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Janković meni, da je bila družba LL Grosist, ki jo je ustanovil zavod Lekarna Ljubljana, ustanovljena zakonito. Družba tako ostaja, dokler občina ne bo pridobila mnenja pravnih strokovnjakov.

Janković: Družba LL Grosist je bila ustanovljena zakonito.
Janković: Družba LL Grosist je bila ustanovljena zakonito. FOTO: Aljoša Kravanja

Ljubljanski župan Zoran Janković se je v izjavi za medije odzval na mnenje finančnega ministrstva, da je bilo soglasje Mestne občine Ljubljana (MOL) Javnemu zavodu Lekarna Ljubljana za ustanovitev družbe LL Grosist v neskladju z zakonom.

Ljubljanski župan še vedno meni, da je bila družba LL Grosist ustanovljena zakonito. Prepričan je, da je vsebinsko pravilno, če javni zavod v stoodstotni lasti lokalne skupnosti ustanovi hčerinsko družbo, ker je ta še vedno v stoodstotni lasti mestne občine.

Poleg tega Janković opozarja, da finančno ministrstvo v svojem dopisu ni predpisalo nobenih ukrepov in rokov, v katerih bi jih morali izvesti. "Če da nekdo mnenje, da je nekaj nezakonito, bi pričakoval, da predpiše, kaj je treba storiti in v kakšnem roku," pravi Janković in dodaja, da gre pri omenjenem mnenju "bolj za dvigovanje temperature".

Na dopis finančnega ministrstva bodo tako odgovorili, ko bodo pridobili še mnenje pravnih strokovnjakov, ki naj bi pojasnili, ali ustanovitev LL Grosista res ni v skladu z zakonom ter kakšne so v tem primeru možnosti. Kot možno rešitev Janković omenja, da bi MOL ustanovila grosista in ga dala v upravljanje Lekarni Ljubljana ali pa bi ga ustanovila zasebna oseba in ga prav tako dala v upravljanje javnemu zavodu.

Soglasje Mestne občine Ljubljana Javnemu zavodu Lekarna Ljubljana za ustanovitev družbe LL Grosist je po mnenju finančnega ministrstva v neskladju z zakonom.
Soglasje Mestne občine Ljubljana Javnemu zavodu Lekarna Ljubljana za ustanovitev družbe LL Grosist je po mnenju finančnega ministrstva v neskladju z zakonom. FOTO: 24ur.com

Potem ko bodo pridobili pravno mnenje – Janković zanj namerava zaprositi pravna strokovnjaka Rajka Pirnata in Lojzeta Udeta –, se bodo sestali z ministrstvom za finance, kjer naj bi jim pojasnili, "kaj sploh hočejo oziroma kaj nam nalagajo".

Dotlej pa ljubljanski župan ne namerava storiti ničesar, tako torej tudi družba Grosist LL zaenkrat ostaja.

Na finančnem ministrstvu so namreč že pred časom opozorili na nepravilnosti in MOL prosili za dvojnik soglasja, ki so ga zavodu Lekarna Ljubljana podali za ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo za dejavnost trgovine na debelo s farmacevtskimi izdelki, medicinskimi potrebščinami in materiali. V ponedeljek pa so Jankoviću predlagali proučitev možnosti za odpravo nezakonitega stanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tito-idol
12. 05. 2011 09.20
V teh lekarnah ne kupim niti enega izdelka....raje grem k Bitencu...
GRAJENA
12. 05. 2011 06.57
kaj se križanič nekam vtika pol če nima pojma jankovič ga ima za malico
major1
11. 05. 2011 21.22
Paprikar je ugotovil, da je trgovina z zdravjem danes najdonosnejša dejavnost.
botjabotja
11. 05. 2011 20.52
Ali se je že odzval na ministrov predlog o preučitvi možnosti za odpravo kaznivega stanja?
scipio
11. 05. 2011 18.26
Ljubljančani so največje mesto v državi z največjo kupno močjo in očitno tudi največje ovce. Njihova občina na njihovih hrbtih vzdržuje največji lekarniški monopol v državi, ker ga očitno potrebuje kot orodje za neposredni odliv denarja iz njihovih žepov v kdovekatere občinske projekte. Vsak župan, ki bi verjel v konkurenčnost v preskrbi mesta z zdravili v interesu svojih župljanov, bi že zdavnaj pripeljal v mesto več lekarniške in veletrgovske konkurence. ne pa to zdaj, kjer se ravna ravno nasprotno, ko namreč skušajo v ta en skoraj monopolni zavod koncentrirati vse aktivnosti preskrbe. Sedanji župan naj bi sena konkurenco dobro spoznal še iz časov svojega delovanja v trgovini, nae?
MOSSAD001
11. 05. 2011 18.15
Jankoviču je za verjet samo v sanjah !! Križanič je pa brez svetovalca Isajloviča čisto razglašen k stara povožena trobenta !!