Slovenija

Pri kurjenju kresov pazite na varnost

Ljubljana, 26. 04. 2012 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ni.J./U.Z.
Komentarji
6

Organizatorji kresovanj in drugi, ki boste ob 1. maju kurili kresove, morate upoštevati pravila, ki veljajo za kurjenje v naravnem okolju. Na javnih prireditvah mora biti organizirana požarna straža.

Organizatorje kresovanj in druge, ki boste ob 1. maju kurili kresove, uprava za zaščito in reševanje poziva, da upoštevate pravila, ki veljajo za kurjenje v naravnem okolju. Na javnih prireditvah mora biti organizirana požarna straža, ki pa jo lahko opravljajo samo gasilci.

Ogenj se lahko hitro razširi, če ni pod nadzorom.
Ogenj se lahko hitro razširi, če ni pod nadzorom. FOTO: Logar Aleš

Ob kurjenju kresa v naravnem okolju je treba poskrbeti, da je kurišče obdano z negorljivimi materiali, kot na primere s peskom, kamni, opeko ali kovino. Poskrbeti je treba, da v neposredni bližini kurišča ni gorljivih snovi. Kurišče mora biti vsaj 50 metrov oddaljeno od gozda in vsaj 100 metrov od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer se izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi. Poleg tega mora biti v času gorenja kresa ves čas nekdo prisoten, ogenj ne sme biti brez nadzora. Pri kurjenju se ne sme uporabljati gorljivih tekočin, na primer bencina, ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim in strupene pline, kot na primer avtomobilske gume. Ko se kresovanje konča, je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, kurišče pa prekriti s peskom, zemljo ali kakšnim drugim negorljivim materialom.

Če ogenj uide izpod nadzora in se razširi v naravi, je treba o tem takoj obvestiti regijski center za obveščanje na telefonsko številko 112, ki bo na kraj požara napotil gasilce.

Javne shode in prireditve je treba prijaviti

Policija pa opozarja, da je kurjenje kresov prepovedano v času, ko je razglašena velika ali zelo velika požarna ogroženost naravnega okolja na posameznem območju. Za kurjenje kresov je treba pridobiti dovoljenje pristojne upravne enote, vlogo za dovoljenje pa podati najmanj sedem dni pred prireditvijo.

Tudi če gre za ognjemet v okviru javne prireditve, je zanj potrebno dovoljenje, ki ga izda pristojna upravna enota, izvajalec pa mora poskrbeti za vse varnostne ukrepe v skladu z elaboratom.

Previdno tudi pri pokanju z možnarji ali karbidom

Ker se med prvomajskimi prazniki običajno poveča uporaba pirotehničnih izdelkov, policisti opozarjajo na previdnost pri ravnanju z njimi. V zabavo je namreč le posameznikom, mnogim občanom pa je takšno početje neprijetno in jim vzbuja strah, nelagodje in občutek nevarnosti. Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje. Nesrečam botruje predvsem nestrokovno ravnanje ali pa opustitev nadzorstva polnoletne osebe nad mladoletniki in otroki, ki pri streljanju uporabljajo različne pripomočke (smodnik, petarde, večje kose karbida, kovinske posode z železnimi pokrovi, bencin idr).

Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih vsebuje določbe, ki se nanašajo na prepoved prodaje, posesti in uporabe pirotehničnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (najpogosteje so to petarde najrazličnejših oblik in moči). Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, pa je dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja!

Policisti bodo zato ukrepali proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov. Za posameznike je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov, za pravne osebe pa od 3.000 do 50.000 evrov.

Še posebej policisti opozarjajo na uporabo možnarjev različnih izvedb, ki so po Zakonu o orožju priprave za pokanje s črnim smodnikom in se uporabljajo na kulturnih in drugih prireditvah. Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji. Pri pokanju z možnarji in acetilenom morajo udeleženci oz. organizatorji poskrbeti za varnostne ukrepe. Zakon o varstvu javnega reda in miru dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija. Upoštevati je treba, da mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir in počitek ljudi. Globa za nespoštovanje teh določil znaša od 83,46 do 208,65 evra.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veselo-na-delo
27. 04. 2012 00.10
+1
Drugo leto pa bo davek na kres,-če nebo prej konc sveta-2012, in soglasje, da če boš hotel kurit podpiši in izpolni obrazec proti onenaževanju okolja.
tinetone
26. 04. 2012 10.37
+3
ko je kurila invizicija varnosti ukrepi še niso veljali...
Roxy79
26. 04. 2012 10.16
+3
Že vidim kako Država vidi v tem še en interes.... z drugim letom bodo začeli na Upravnih enotah izdajati soglasja za kurjenje kresov. Tako da bo ob vsakem kresu bilo potrebno imeti soglasje. V stilu 24 ur..... VAS ZANIMA CeNA ?? 230€ brez DDv-ja.
slovenecsm
26. 04. 2012 08.00
-16
Kako neumen običaj
luckyss
26. 04. 2012 08.14
+11
porka.malorka
26. 04. 2012 09.46
-5