Slovenija

Pri Kamniku zadušnica za četnike

Ljubljana, 06. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Kamniški Bistrici bo potekala maša zadušnica za četnike, je povedal predsednik združenja Odkrili bomo resnico.

Kot je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik vlade, so takšne komemoracije v Sloveniji potekale tudi v preteklosti, a o tem tudi takrat ni odločala vlada, saj je to v pristojnosti lokalnih skupnosti. Slovenska vlada pa se tako v preteklosti kot tudi sedaj o dogodku ni izrekala.

Dušan Niklanović, predsednik združenja Odkrili bomo resnico, je objavil, da je slovenska vlada mašo zadušnico odobrila, piše Nedelo. Ko smo vest preverili pri tiskovnem predstavniku vlade Jerneju Pavlinu, je ta za 24ur.com povedal, da vlada o tem ni odločala niti razpravljala ter da ni sprejela kakršnih koli sklepov o tem, saj so takšni dogodki v pristojnosti krajevnih upravnih organov.

Na oddelku za upravne notranje zadeve Upravne enote Kamnik so nam povedali, da so že aprila dobili prošnjo za prireditev slovesnosti za črnogorske žrtve druge svetovne vojne. Ker je bila vloga nepopolna, so jo morali organizatorji, t. j. nevladno združenje Odkrili bomo resnico, dopolniti. Kot nam je povedal neimenovani uradnik na UE Kamnik, bodo odločbo izdali predvidoma ta teden.

Organizator črnogorsko nevladno združenje Odkrili bomo resnico na slovesnosti, ki bo 16. junija, pričakuje okoli 200 udeležencev.

Društvo Odkrili bomo resnico, ki ima sedež v Črni gori, je koordinator omenjene slovesnosti v spomin na 60. obletnico likvidacije, kakor trdijo, okoli 18 tisoč prebivalcev Črne gore, Srbije, Hercegovine in drugih predelov Jugoslavije, ki so se po koncu druge svetovne vojne umikali s četniškimi enotami. Ukaz za poboj naj bi izdal najožji vrh partizanskega gibanja, piše Nedelo.

Govornik tudi največji zagovornik četništva

Pravoslavni duhovnik
Pravoslavni duhovnik FOTO: Reuters

Po besedah Niklanovića, bo zadušnica verskega značaja. Vodila jo bosta dva metropolita, črnogorsko-primorski Amfilohij in zagrebško-ljubljanski Jovan. Sodeloval pa naj bi tudi srbski akademik Matija Bećković, sicer po rodu iz Črne gore, ki velja za največjega zagovornika četništva in velikosrbskega projekta. Bećković je znan tudi po tem, da je med zadnjo vojno na Balkanu podpiral vodjo bosanskih Srbov Radovana Karadžića.

Niklanović je v pogovoru za 24ur.com poudaril, da Bećković na prvem mestu akademik in človek, ki je med drugo svetovno vojno na teh prostorih izgubil očeta in strica, zato prihaja v Slovenijo, da bi se poklonil pokojnim sorodnikom. Niklanović je odločno zanikal, da bi šlo za politično zbiranje. "To ni političen dogodek, gre za pogrebno slovesnost," je dejal Niklanović. Na vprašanje, ali se bo slovesnosti udeležil kdo iz črnogorskega političnega vrha, je dejal, da so bili vsi povabljeni, vendar zaradi trenutne politične situacije ne verjame, da se bo kdo dogodka udeležil.

Črnogorski državni vrh se je, po pisanju Nedela, od organiziranja takšnega dogodka v Sloveniji distanciral. Zato naj v Kamniški Bistrici ne bi bilo predstavnikov uradne Podgorice. Po drugi strani pa je te dejavnosti močno podprla prosrbska opozicija v Črni gori, katere predstavniki se bodo udeležili napovedane maše.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja