Slovenija

FOTO: 'Pri izbiri študija bodite pozorni tudi na kasnejše možnosti zaposlitve'

Ljubljana/Maribor/Koper/Nova Gorica, 13. 02. 2015 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Srednje šole in fakultete je preplavila množica bodočih dijakov in študentov, ki so na informativnem dnevu iskali različne informacije o študijskih smereh in učnih programih. Predstavili so jim potek šolanja in študija ter jim nudili različna svetovanja, da bi se mladi lažje odločili.

Gimnazijo Bežigrad je dopoldne napolnilo več kot 100 otrok s starši. Kot je pojasnila profesorica Alenka Budihna, na informativnih dnevih dijakom najprej predstavijo program, predmetnik ter nudijo splošne informacije, za tem pa jim povedo, kakšen je učni uspeh na šoli in kako ta uspeh skozi leta vzdržujejo. Prvi del je informativni, kjer pride tudi do stika med osnovnošolci, njihovimi starši, dijaki in profesorji. Za tem pa si lahko v učilnicah po posameznih predmetih pogledajo, kako poteka pouk ter kakšne dejavnosti izvajajo na šoli.

Večina bodočih dijakov želi na informativnih dnevih izvedeti, kakšen je šolski program, predmetnik, profesorji ter ob tem dobiti občutek, kakšen je vtis šole in vzdušja na njej. Marsikateri devetošolec je gledal nekoliko naprej in ga je zanimal tudi povprečen učni uspeh dijakov na tej gimnaziji in kakšni so rezultati na maturi.

Informativni dan na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko.
Informativni dan na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko. FOTO: Miro Majcen

Dijakinja Tara Prevc je osnovnošolcem, ki so pred prehodom v srednjo šolo, svetovala, naj se pri izbiri šole osredotočijo na lastne želje in ne na to, kar pričakujejo starši. Poleg tega je pomembno, da na informativnih dnevih spoznajo, kakšna je šola, vzdušje in ljudje. Po besedah njene sošolke Barbare Šernek mora pri izbiri srednje šole odtehtati to, kako se osnovnošolec na informativnih dnevih počuti med dijaki in kakšen občutek dajo profesorji. Ob tem pa tudi, kakšen vtis dobijo o predstavljenem programu in drugih dejavnostih na šoli.

Ravnatelj gimnazije Ciril Dominko je izpostavil, da na njihove informativne dneve vsako leto pride veliko devetošolcev s svojimi starši. Povprečno je kandidatov za vpis na njihovo gimnazijo 270, letos pa bodo vpisali devet prvih letnikov pa še en letnik za mednarodno maturo. Po njegovem prepričanju so si generacije, ki iz leta v leto prihajajo na gimnazijo med seboj zelo različne. Zdajšnje generacije so, kot pravi, manj samostojne in odrasle kot pred mnogimi leti. Vse do konca gimnazije pri veliko stvareh sodelujejo tudi starši, zato je njihova vpletenost zdaj veliko večja, kot v preteklosti.

Alenka Mirt iz Ljubljane je kot starš bodoče dijakinje poudarila, da je pri prehodu hčere v srednjo šolo najbolj pomembno to, da bi se dobro počutila ter da bi lahko bila ustvarjalna. Glede vloge staršev pri otrokovi izbiri srednje šole je Mirtova pojasnila, da je pomembno svojega otroka dobro poznati, ga poslušati in mu stati ob strani pri njegovih odločitvah. Kot je dodala, ni dobro usmerjati otroka v lastne ambicije, ampak mu dati možnost, da se sam odloči.

Na fakulteti za računalništvo in informatiko (FRI) pa je prvi informativni dan potekal v znamenju velikega zanimanja bodočih študentov za študijske programe te fakultete. Več kot 300 mladih je v polni predavalnici pozdravil prodekan fakultete Zoran Bosnić, ki je skupaj s profesorji predstavil smeri študija. Po predstavitvi programov mladim predstavljajo več kot 20 projektov, ki so nastali v raziskovalnih laboratorijih fakultete.

Računalništvo kot hitro razvijajoča se veda in ena gonilnih gospodarskih panog tako doma kot v svetu bo v prihodnosti še bolj pomembno, zato je študij modra naložba v prihodnost, je dejal prodekan Bosnić in mladim svetoval, naj se odločijo za tisto, kar jih veseli. Ob tem je dodal, da so računalničarji in informatiki med najbolj zaposljivimi.

Prihajajo iz cele Slovenije

Dijaki so na informativne dneve prišli iz cele Slovenije. Dijak Klemen Brodej je na ljubljansko fakulteto za računalništvo prišel iz Velenja. "Na fakulteto sem prišel, ker končujem srednjo računalniško šolo, kjer sem se naučil dovolj o računalništvu in me zelo zanima računalniška smer tudi za naprej," je povedal in dodal, da je na predavanju izvedel še več stvari.

Matjaž Štante, oče dijaka srednje kemijske šole je dejal, da so prišli iz Celja, ker se sin še ne more odločiti, kaj bo študiral. Zato so obiskali tudi to fakulteto, nato so se odpravili na fakulteto za farmacijo, da bi izvedeli malo več o tem študiju. Sin bo šel najverjetneje na farmacijo, je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dya
13. 02. 2015 23.37
+1
Pa kaj bodoči študent rabi starša za spremljat na informativni dan? A je ati še vprašanja za njega spraševal?
CastrumFF
13. 02. 2015 18.09
+3
Mladi,cimprej iz te k. Slovenije! Tukaj boste leta studirali zato,da boste en dan brezposelni in lacni!
kokicas
13. 02. 2015 17.14
+7
Državo ne zanima, kje se bomo zaposlili vsi ampak da bodo mesta zapoljenje in da bodo imeli profesorji še komu za predavat, kaj in kako pametno, bodo pa predavali pa nima veze pri nas, važno, da so mesta popolnjena in da je vsa birokracija izpolnjejna pa so pri nas srečni, ko pa narediš šolo pa nisi več problem države, ampak si sam sebi problem, ker nikjer ne dobiš zaposlitve in te država nateguje iz dneva v dan
mkug5g
13. 02. 2015 14.41
+6
se pravi bolje da sploh ne greste študirat, ker perspektive ni
pkorosec
13. 02. 2015 12.47
+0
Bodocim studentom, ki ze danes vedo, da v sloveniji ne bodo mogli dobiti sluzbe, samo sledece v razmislek. Tudi ce boste kasneje delali in zacasno ziveli v tujini, boste morali od tiste place v tujini placevati davek, razen ce boste imeli od slovenske davcne certificirano potrdilo, da niste davcni rezident republike Slovenije. Tak malo za razmislek. Srecno!
Mejduš
13. 02. 2015 12.02
+5
Naj se poklic takšen zberejo ki bodo vedeli dajim bo ospelo,saj se časi pogosto spreminjajo,tako da nemoreš biti nč natekočem,lepo bi bilo če bi se tisti omaknili,ki lahko že gredo v penzijo da jim mlajšim dajo delavna mesta,bodo gospodarstvo bol sposobni razviti, kot tisti starčki,ki samo zase gledajo,saj se že vidi da nimajo nobene kulture,da bi mladim odstopili delovno mesto.
santamaura
13. 02. 2015 11.48
+3
Slovenske železnice pa so zaradi pričakovane gneče poskrbele za dodatne vagone. Na vsak vlak so dodali dva vagona za starše, ki nimajo denarja, da bi parkirali v Ljubljani
afgsgvw
13. 02. 2015 11.24
+4
pa obljube na informativnem dnevu kako je vaše področje iskano in kako se z lahkoto dobi zaposlitev vzemite malo z rezervo. želim vam uspešen študij !
LOPOVIGOTOVISTE
13. 02. 2015 11.00
+6
MI PA RAZMIŠLJAMO O TEM, KAKO BI 30 700 DRŽAVNIH URADNIKOV, KATERI PREJEMAJO 13 IN 14 PLAČO SPRAVILI NA CESTO... ČE BI VSE TE URADNIKE npr. PORAZDELILI MED 212 OBČIN BI JIH V VSAKI OBČINI IMELI ZA 3 AVTOBUSE- 145 VISOKOPLAČANIH URADNIKOV NA VSAKI OBČINi!!
pravica1234
13. 02. 2015 10.58
+9
Pri izbiri fakultete poslušajte svoje srce,ne it na faks ki vas ne veseli! Ni vsak za vse
I_LOVE_FOOTBALL
13. 02. 2015 11.09
+0
Po mojem pamoraš tako poslušati srce, kot tudi razum. Ne pojdi študirat filozofijo, pa če te še nevemkako zanima, ker službe v tem poslu praktično ne boš dobil. Ne pojdi študirat strojništva, geodezije, če ti fizika in matemtika ne gresta. Odloči se za faks, ki te relativno zanima in kje boškar dobro dobil službo
gospodkaplan
13. 02. 2015 10.57
+4
U bistvu je zadeva čist enostavna, samo ljudje smo žal programirani tko, da vzamemo tisto kar zgleda, da je več. Če greste po poklicni šoli pri ene 18ih k enmu mojstru za vajenca, boste do 30tga leta zaslužli za bajto, avto, mel pr teh letih en status, delovno dobo in nekej življenjskih izkušenj. Lahko pa študirate do 30tga in potem še par let iščete službo ker vas noben ne bo hotu ter živite od mame&ata in socialne. Kolk je hudo, k odrasu človek z diplomo nima niti za eno pico vam bodo pa drugi razložil. Po mojem mnenju je dons takšen ali drugačen študij precej slaba potrata časa.
pkorosec
13. 02. 2015 10.56
+5
kdor gre na FDV, naj vnaprej podpise izjavo, da ne bo sprejemal nadomestila za brezposelnost po koncanem solanju.
dk9armaniboy
13. 02. 2015 10.55
+7
Jaz bom rekel samo to vsem bodočim študentom; Zberite si študj ki vas zanima oz. to kar želite v življenju početi. Ne vpišite se na neko fakulteto samo zaradi večjih možnosti zaposlitve ker boste to odločitev obžalovali. Rese je da je v tem času se bolje vpisati na naravoslovni fax kot pa družboslovni ampak dejstvo je če vas to res zanima ste lahko še na "najslabšem" faksu prav tako uspešni. Stvar je na vas kaj se boste vi naučili od faksa. Prav tako se bo lahko trg zaposlitve spremenil ko boste končali z študijem. Konec koncev pa nam študentom ne preostane drugega kot da gremo delati v tujno. Saj se nismo poročili s Slovenijo da bi morali ostati tukaj ;)
Nataya
13. 02. 2015 10.49
+2
50 Odtenkov sive se je začelo v Visokem šolstvu z Radom Bohincem Primorsko univerzo z programom kupim ( 2+1 ), nadalje z univerzo brez študentov..." Enumi " ...in z glavarinami vsako leto se vpiiše več domačih študentov kot pa se rodi otrok..50 Odtenkov sive gledamo v pravosodju, Občinah..Kulturi in celotni javni upravi NI da NI..70 Odtenkov sive pa pri RDEČEM križu z Brunskoletovo in Musarjevo v glavni " ulogi.. "
Xipsilon
13. 02. 2015 10.59
-2
Ti se na čisto vse spoznaš... Me prav zanima kako uspešna/uspešen si? Cele dneve pišeš na 24ur same neke negativne komentarje. Po tvojem bi morali vsi ljudje delati v firmah? Kam bi nas pa to pripeljajo? Res zaradi takih bolnikov kot si ti je Slovenija tam kjer je....Mladim dam pa en nasvet...Študirajte kar vas veseli, pojdite v tujino, naberite si izkušenj
rugo.LJ
13. 02. 2015 10.41
+0
Ni res, da so vse naštete smeri fakultet dobre (kvaliteta, zaposlitev), moje mnenje je, da so boljše fakultete (njihove smeri) v Sloveniji: FRI (Računalništvo-UN in multimedija-UN), FE (elektrotehnika-UN), FFA (farmacija), FKKT (kemija-UN in biokemija-UN...in ne nekakšne še smeri kot so kem.tehnologija-VS, kem.inženirstvo-UN in bla bla), FMF (fizika-UN, pedagoška matematika, finančna matematika-UN, ) in FS (strojništvo-UN). Sicer pa, če koga veseli družboslovje, ni razloga da ne bi bil uspešen. Kar ima človek rad in to z veseljem počne (tudi FDV, FF), je lahko tudi na takšnem področju uspešen. Kjer je volja, tam je pot.
pkorosec
13. 02. 2015 10.55
+2
FRI se splaca, ampak pod pogojem da se zavedas pomembnosti tujega jezika kot je Anglescina in Nemscina. V SLO namrec dela s to izobrazbo ne bos dobil :) preverjeno
silly
13. 02. 2015 09.50
+5
eh,...dajte no,...raje vsi na fdv pojdite,....teh nam manjka v državi
blokirani
13. 02. 2015 10.28
+7
Sovražim24ur2
13. 02. 2015 09.32
+14
Nehite študirat in začnite KRAST!
silly
13. 02. 2015 09.50
+9
Nataya
13. 02. 2015 09.03
+6
V glavnem gre takole KADER si Firme ustvarjajo same..( ga morajo izdelati SAME )Tu ni javni sektor ali KULTURA kjer je vse zastojn, planirana bolniška, koriščenje ur..ter seveda nakupi med delovnim časom, zabava in ugodnosti ter privilegiji za nič Vse v Gospodarstvu ravno Obratno..
Xipsilon
13. 02. 2015 11.03
+0
Torej ne rabimo ne javnega sektorja ne kulture? Kolikor vem pridejo turisti v neko državo samo zaradi KULTURE NARODA (ki Slovencem kronično primanjkuje) ne pa zaradi našega NESPOSOBNEGA gospodarstva. Poznam ogromno ljudi zaposlenih v REALNEM (ker bučman si je ta izraz spomnil tudi ne vem...haha), ki KRADEJO svoje zaposlene in državo. Ne plačujejo davkov, imajo razne vikende, jahte, dobre avte. Torej kdaj boste spoznali, da tisti, ki ste zaposleni v neuspešnem gospodarstvu to NI zaradi kulture ali JS ampak zaradi vaših direktorjev. Javni sektor plačuje davke, gospodarstvo pa ima za 10 miljard € sive ekonomije!
koschei
13. 02. 2015 08.59
+7
Kar je @expost napisal, je verjetno najboljsi nasvet, s katerim se popolnoma strinjam. V petih letih, ko bi naj zakljucil magistrski studij, se ze toliko trg dela spremeni, da se lahko pojavi ze prevec delovne sile nekega tipa. Najbolj pomembno je, da si izberete nekaj kar vas zelo zanima, v cemer ste dobri in se boste med studijem potrudili. A za uspeh je potrebno nekaj zrtvovanja - kaksno zurke preskocit, malce vec ucit, najti si delo na svojem podrocju, itd. Sam sem imel ze pred diplomo 3 leta delovnih izkusenj na svojem podrocju (studentsko delo), nato diplomiral, zaposlil, zamenjal sluzbo (malce vec izziva sem zelel), a v vsem tem casu nisem bil niti 1 teden brezposeln. Od celotne gruce ljudi z identicno izobrazbo me je locilo ravno to, da sem ze dosti delal, imel reference, itd.
expost
13. 02. 2015 09.43
+10
@koschei, tudi sam sem šel študirati šele, ko sem dobil izkušnje. In, lej ga vraga: bistveno lažje mi je šlo (od študijskih kolegov), ker sem imel izkušnje ter tako teoretično znanje povezal s (preteklimi) izkušnjami! Pa še zanimalo me je! Roko na srce, za vpis na fakulteto bi moral biti obvezen preizkus sposobnosti. Pa ne mislim toliko o nekih tradicionalnih sprejemnih izpitih, ampak nekaj takega kot imajo na AGFRT: prikaz praktičnih sposobnosti, ki so nujne za opravljanje dela (kot cilja študija). Študij naj bo brezplačen, vendar hkrati odgovoren s strani študentov. Torej, ne da se vpišeš na fakulteto zato, da dobiš bone, koristiš ugodnosti študentske dela ali ker je to 'in', ampak da se vpišeš, (1) ker te to delo veseli (torej že imaš izkušnje) ali (2) si želiš nadgraditi že neko osnovno znanje o tematiki. Potem tudi ni problem švicati za knjigami...
expost
13. 02. 2015 08.40
+19
Tole, kar je napisano v naslovu, je slab nasvet. Če se poveča vpis na naravoslovje in tehnologijo do max. zasedenosti kapacitet, služb še vedno ne bo kaj več. Večina uspešnih podjetij ima svoj kadrovski potencial zaseden in dvomim, da ga bodo širili zaradi večje ponudbe diplomantov naravoslovja. Bolj pomemben nasvet je: "Kar se že spraviš študirat, študiraj predano in poskusi odnesti čimveč znanja kot da gre za tekmovanje. Najboljši v svojem poklicnem profilu bodo zagotovo dobili službo, če ne doma, pa v tujini."
silly
13. 02. 2015 09.52
+4
pojdite naravoslovje študirat,.......kot da ima vsak potencial za naravoslovje,...ni tako preprosto, da se pač na matematiko vpišeš in je to že to....
expost
13. 02. 2015 10.23
+4
@silly78, strinjam se z vami. Tudi sam sem hotel poudariti je, da ne moreš generacij forsirat, kaj naj študirajo. Morda se bodo zaradi "motivacijskih ukrepov države" pogosteje vpisali na N&T, a kakovost kadra bo mizerna. Osebno sem zagovarjam tezo, da za študij izberi nekaj, kar ga zanima (in to bolj kot nek zanimiv dokumentarec na National Geographic) in je to že vsaj nekaj časa delal (ali doživel v praksi). In ko se spraviš študirati, študiraj resno in predano. Nisem še slišal, da bi imel nekdo, ki je bil med najboljšimi v letniku, težave z zaposlitvijo.