Slovenija

Pri dveh tretjinah prodajalcev odkrili nepravilnosti

Ljubljana, 20. 04. 2011 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ne le množice nakupovalcev, zadnjih nekaj sobot so tržnice obiskovali tudi inšpektorji. Pregledovali so živila živalskega izvora, njihove ugotovitve pa niso spodbudne.

Inšpektorji so pri več kot dveh tretjinah pregledanih prodajalcev našli nepravilnosti.
Inšpektorji so pri več kot dveh tretjinah pregledanih prodajalcev našli nepravilnosti. FOTO: Reuters
Pregledali so živila živalskega izvora.
Pregledali so živila živalskega izvora. FOTO: Reuters
Za večjo reprezentativnost trenutne situacije smo preglede opravljali v času večje obiskanosti tržnic, to je ob sobotah. VURS

Inšpektorji veterinarske uprave (VURS) so v aprilu pod drobnogled vzeli prodajalce živil živalskega izvora na tržnicah. Pregledali so 139 prodajalcev na 27 tržnicah, ugotovitve pa niso nič kaj spodbudne. Pri kar 69 odstotkih prodajalcev so namreč odkrili nepravilnosti.

"Največkrat ugotovljena neskladja so se nanašala na opustitev registracije kmetij oziroma dejavnosti, nepopolno označevanje in sledljivost živil živalskega izvora, opustitev vzdrževanja hladne verige za živila oziroma neustrezne pogoje prodaje ter pomanjkljivo higiena pri ravnanju z izdelki,“ so zapisali v sporočilu za javnost.

Naslednji poostren nadzor bo VURS izvajal nad zagotavljanjem temperaturnega režima v maloprodaji za živila, so še dodali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luckyss
20. 04. 2011 15.20
Torej je inšpektorja najbolj motilo to, da kmetje ne spoštujejo predpisov in prodajajo naravno hrano, za kar so dokaz neškodljive bakterije, ki so preživele na teh proizvodih (torej higienski standardi ob katerih so zdravo živele generacije naših prednikov)!
buderus
20. 04. 2011 15.10
+1
Tako dobrega sira ali skute, kot na tržnici ne dobim nikjer, pa me prav briga od kod izvira, domače kravje mleko izpod pulta,pa je prva liga.
Morana7
20. 04. 2011 14.59
"opustitev registracije kmetij" tole jih še najbolj moti, ker če bi se jim šlo za naše zdravje bi iz šoping centrov že davno ven pometali vse kar ima preveč škodljivih vsebnosti, pa ejev, pa embaleže tudi ne bi bile večinsko plastične... Ampak ja zdravo je relativen pojem danes pa še posebaj......Prvo monopol poštimat pol pa zdravje...oz skrb za nezdravje bi se temu že lahko reklo.
pagan
20. 04. 2011 14.26
ja najlažje se je spravit še na tiste, ki imajo željo pridelat kvalitetna domača živila in si s tem omogočiti preživetje v težkih časih. Domača hrana je pristna ravno zaradi tega, ker je pridelana na tradicionalen način. In če kdo misli, da ta živila niso varna, naj se odpravi po tujih tržnicah po zahodni evropi. Pol se lahko pa samo vpraša al so naši inšpektorji bolj papežki od papeža al jih v tujini nimajo. pa mislim da je bolj prvo... kvaliteto pa lahko okusite na tržnicah ne v raznih pocen romunskih proizvodih....