Slovenija

Pri društvu hospic se bodo borili do konca

Ljubljana, 20. 07. 2015 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednica društva Renata J. Roban je napovedala, da nameravajo v zvezi z najemom za Hišo hospic izkoristiti vsa pravna sredstva. Prepričani so namreč, da jih želi MOL le izgnali iz hiše.

Slovensko društvo hospic z Mestne občine Ljubljana še ni prejelo uradne odpovedi najemne pogodbe za Hišo hospic. Ko se bo to zgodilo, bo dokument pogledala njihova pravna služba, nameravajo pa izkoristiti vsa pravna sredstva, je danes napovedala predsednica društva Renata J. Roban.

Hiša hospic
Hiša hospic FOTO: Aljoša Kravanja

Pojasnila je, da je bila ponudba, ki so jo dobili od Lekarne Ljubljana, splošna, vezana na njihove programe. Na vprašanja, kaj pomeni kadrovsko, finančno in kakšno bi bilo sodelovanje, pa niso dobili odgovora. Danes pa so stvari po njenih besedah jasne. Po današnjem srečanju z direktorjem Lekarne Ljubljana Marjanom Sedejem je Robanova namreč ugotavljala, da je Lekarna Ljubljana že od vsega začetka imela namen ustanovitvi nov zavod, ki bo deloval samostojno, od društva pa pričakujejo le sodelovanje v okviru izobraževanja zaposlenih.

Kot je dejala, danes čutijo, da ne gre le za prevzem, ampak dejansko za izgon iz hiše s strani Mestne občine Ljubljana. Če gre le za to, da Hiša hospic ni prazna in če ima Mestna občina Ljubljana ali Lekarna Ljubljana denar, pa ne razumejo, zakaj tega ne nameni društvu. V tem primeru bi namreč Hiša hospic lahko takoj sprejela bolnike, ustanavljanje novega zavoda pa traja veliko dlje, je dodala Robanova.

Sprašuje se tudi, kako si v Lekarni Ljubljana oz. novoustanovljenem zavodu Ljubhospicu, k ustanovitvi katerega je že dal soglasje ljubljanski mestni svet, predstavljajo začeti brez znanja in stroke, saj sedaj zgleda, kot da gre za "one man band". Pri tem Robanova ugotavlja, da stroko predstavljata Sedej in ljubljanski župan Zoran Janković, mestni svetniki pa so bili odvisni le od njune informacije.

V društvu bodo naprej delovali na vseh ostalih programih za pomoč umirajočim in njihovim svojcem, ki potekajo po vsej Sloveniji, v programu Hiše hospic pa le, če bi imeli finančno podporo, da lahko delujejo neodvisno. Tako so sedaj pred vrsto vprašanj. Med njimi je vprašanje inventarja, ki je bilo nabavljeno z donatorskimi sredstvi, pa tudi prijava na razpis ministrstva za delo za podelitev koncesije.

Na ta razpis, ki je še v pripravi, se bodo lahko prijavili le, če bodo imeli prostore. Odprti so za vse možnosti, zato so si ogledali tudi prostore v Mozirju, a brez sistemske rešitve in zagotovljenih sredstev ne želijo začenjati še ene podobne zgodbe, kot je bila ta s Hišo hospic, ki so jo začeli voditi brez stalnega vira financiranja ob napovedi, da jo bodo v nasprotnem primeru izgubili.

Predstavnice Slovenskega društva hospic so ob tem opozorile, da društvo deluje že 20 let in so začetniki paliativne oskrbe v Sloveniji. Zavrnile pa so tudi nekatere navedbe, med drugim o tem, da niso želeli nadzora. Kot je dejala direktorica društva Jana Runtič, so imeli dve reviziji poslovanja, tretja se končuje. Nadzori Fiha, ministrstva za delo ter občine pa nikoli niso ugotovili nepravilnosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
21. 07. 2015 11.04
kaj drugega jim tudi ne pristoji.
dostojevski II
21. 07. 2015 10.21
-2
Mestna občina Ljubljana in Lekarne Ljubljana želijo finaciranje in oskrbo umirajočih urediti na trajen način. Slovensko društvo hospic pa bi izvajalo oskrbo umirajočih samo občasno, ko bi dobilo denar od države ali donatorjev. In zato bo društvo uporabilo vsa pravna sredstva. Kaže, da imajo za sodne stroške in advokate dovolj denarja.
mihaK007
21. 07. 2015 07.01
-1
Podobne ustanove so povsod v tujini, le da se financirajo izključno z donacijami. Pri nam pa je pač tako kot smo vajeni; iz državnega proračuna. Vsak kr.ete.n lahko vodi projekt, ki je stabilno financiran.... umetnost zbiranja potrebnega denarja, pa je druga pesem.
McSurfer
20. 07. 2015 16.52
-3
Čak mal.Ljudje gredo v Hospic počakat svoj konec,se pravi,umret na kar se da dostojen način.O.K.Tja ga pošljejo,pripeljejo,etc.,svojci ako jih nima pa kot občana,pač,pooblaščena oseba.Bivanje bi,po vsej logiki,morali kriti sorodniki,umirajoči bi moral dat na razpolago svoje premoženje ako pa je brez vsega pa občina,kjer ima stalno bivališče.A gre tukej za čist' eno drugo mahinacijo?
baloncek1567
20. 07. 2015 19.00
+9
V hospic gredo res ljudje, ki vedo, da bodo kmalu umrli....in da niso sami v tistih hudih trenutkih, saj so itak nemocni in osamljeni. Zavedajo se, da prihaja njihov konec..... obicajno njihovi svojci hodijo v sluzbe, kar je popolnoma normalno. In kako si predstavljate, da bi bili taaaki bogi ljudje prepusceni sami sebi na milost in nemilost.....vsaj zejni ne bodo umrli. Jaaa? Ne bodite nesramni in ne mislite le na svoje ri.. !!!! Kako bi se pa vi pocutili, ko bi vam zdravnik rekel, da imate neozdravljivo bolezen, za katero ne vedo popolnoma nicesar in niti zdravila ne obstajajo.....vedo le tooo, da traja bolezen cca 3 leta in umres. Najbolj zalostno pa je, da se do zadnjega vsega zavedas, le nic vec ne mores niti povedati,..... Vedite, da je svojcem najhuje, ko nemocni gledamo ljubljenio osebo in ji ne mores pomagati....vsaka solza te boli, ko jo vidis, kako polzi po licu.... Zato spostujte, PROSIM, nismo vsi bogati tajkuni, da si lahko privoscimo nemogoce in moramo hoditi v sluzbe, zelimo pa, da nas najdrazji dostojno zapustijo, ceprav ne moremo biti vsak trenutek z njimi. Lepo je in prav je, da obstajajo take ustanove, v katerih delajo ljudje z velikim razumevanjem in s plemenitim srcem, ki resnicno cutijo socloveka.
Mirkoca
20. 07. 2015 16.50
-1
V resnici se do konca borijo samo njihovi oskrbovanci. Oni se borijo za denar.
Redtka
20. 07. 2015 16.24
-14
HOSPIC čisto navadni PARAZITI....ki bi po vsej sili radi parazitirali na proračunu..
Heinekenx
20. 07. 2015 16.29
+14
CtrlDelete
20. 07. 2015 16.15
+6
Ok, kdo je sploh lastnik Hospica, kdo to plačuje, na čigavo pobudo so ustanovili Hospic, čigava je hiša, kako je s plačami, kdo, kdaj, kje, za koga....????? A kdo ve?
dostojevski II
21. 07. 2015 10.08
-1
Mestna občina Ljubljana je lastnica stavbe. In jo je dala v najem Slovenskemu društvu hospic. Ker pa društvo že več mesecev ne izvaja dejavnosti - oskrbe umirajočih v stavbi je edino pravilno, da jim najemno pogodbo razdrejo. Ne glede ali društvo plačuje najemnino ali ne. Vzrok je neizvajanje oskrbe umirajočih v stavbi. Kot kaže želi društvo stavbo uporabljati za svoje administrativne zadeve, sestanke, pisarniško dejavnost... oskrbo umirajočih pa bi izvajali samo občasno, ko bi dobili denar od države.