Slovenija
Oglas

Prevzemite 50 EUR in začnite služiti na svetovni borzi

Ljubljana, 14. 04. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

FXLider, posebno bralcem 24ur podarja 50€, namenjenih za trgovanje s ceno nafte na svetovni borzi, edini borzi, na kateri lahko zaslužite tako na rasti, kot na padcu cene.

 

FXlider
FXlider FOTO: FXlider

Prevzmite 50 EUR za trgovanje tukaj

Sedem mesečni padec cene surove nafte je zaustavljen in že dva meseca cena, z občasnimi močnejšimi oscilacijami, uspeva da se zadržuje iznad 45 dolarjev po sodčku. Mnogo je drugih faktorjev, ki trenutno vplivajo na gibanje cene tega energenta. Z ene strani, so globalne zaloge še vedno na zelo visokem nivoju, hkrati pa je nedavni napad Savdske Arabije na Jemen razburkal trg in cena nafte je imela kratkotrajen a vpadljiv skok. Samo v toku nekaj ur je porasla preko 5%.

Poleg tega ima na ceno nafte zelo močan vpliv tudi gibanje dolarja ter tudi aktualni pregovori vzhodnih držav z Iranom glede nuklearnega programa.

"Iran je četrti na svetu po velikosti svojih rezerv, po Venezueli, Savdski Arabiji in Kanadi. Vendar pa je, v zadnjih nekaj letih, proizvodnja v veliki meri zmanjšana zaradi sankcij zahodnih držav, ki so uvedene Iranu zaradi nuklearnega programa. V kolikor do sedaj uspešni pregovori dovedejo do ublaževanja sankcij, bi bila proizvodnja v Iranu povečana, kot tudi izvoz, kar bi še povečalo oskrbljenost že tako prezasičenega globalnega trga in cena nafte bi lahko še dodatno padla" pravijo v FXLider-ju.
Z druge strani imamo še vedno zelo občutljivo situacijo v Jemnu. Spor okoli prevlade med Iranom in Savdsko Arabijo, dvema najbolj vplivnima članoma OPEC-a, se je prenesel tudi na Jemen. Iran, ki podpira upornike, kot tudi druge članice OPEC-a, so zelo nezadovoljne z odločitvijo Savdske Arabije, da poleg že tako zelo nizkih cen nafte ne zmanjšuje proizvodnje, ampak jo, po najnovejših podatkih, še celo povečuje.

"Čeprav je Jemen sam po sebi majhen proizvajalec, dejstvo da je v konflikt vključena Savdska Arabija, ki je največji proizvajalec nafte v OPEC-u, še kako lahko vpliva na gibanja na trgu. Jemen se nahaja na ozkem prekopu Bab el-Mandeb, ki ločue Arabski polotok od Afrike in je edini morski prehod k Rdečem morju in Sueškem prekopu. Po podatkih EIA( Ameriškega ministrstva za energijo) je okoli 7% skupnega svetovnega pomorskega transporta nafte leta 2013 šlo skozi to ožino. V kolikor je ta prekop blokiran in zaprt, bi tankerji morali zaobiti Afriko, kar je znatno daljša pot" pravijo v FXLider-ju.

Če konflikti na Bližnjem vzhodu ne ugrozijo naftnih polj ali glavnih točk pomorskega transporta, bi lahko cena nafte še dodatno padla. Trg je še vedno prezasičen. Zaloge v ZDA so trenutno na rekordno visokem nivoju, deloma tudi zaradi vladne politike, s katero se prepoveduje izvoz nafte proizvedene na domačih tleh. Vendar pa je Savdska Arabija, že drugi mesec zapored, povečala ceno nafte azijskim klientom, kar kaže na rast povpraševanja v tem delu sveta. Cena je porasla in se trenutno giblje nad 50 dolarji po sodčku.

Opozorilo o tveganju in odklanjanju odgovornosti

Pogodbe o razliki v ceni (CFD) predstavljajo proizvode, ki temeljijo na finačnem vzvodu in imajo visoko raven tveganja za Vaš kapital, ker lahko cene hitro postanejo neugodne za Vas. Izgube lahko presežejo vaše depozite in od Vas bi se lahko zahtevalo, da izvršite dodatna vplačila. Ti proizvodi morda ne bodo primerni za vse stranke, zato morate biti prepričani, da ste razumeli tveganja, poiščite pa tudi neodvisen nasvet. To gradivo ni ne ponudba, ne povpraševanje in ne transakcija glede kateregakoli finančnega instrumenta. FXLeader ne sprejme nobene odgovornosti za kakršnokoli uporabo teh komentarjev, pa tudi ne za posledice, ki lahko iz tega izvirajo. Ni nikakršnega zagotovila in ne garancije glede točnosti ali popolnosti teh podatkov. Posledično, vsaka oseba, ki ravna po njih, to dela popolnoma na lastno tveganje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni