Slovenija

Denar za subvencije je, a le za maj in junij in ni ga dovolj

Ljubljana, 20. 05. 2014 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je s prerazporeditvijo sredstev zagotovila osem milijonov evrov za subvencionirane prevoze dijakov in študentov za maj in junij. Robert Sever z GZS pa pravi, da to ni dovolj in da vozovnice še ne bodo naprodaj. Denar je sicer treba zagotoviti tudi za izvajanje linijskega prevoza.

Bratuškova je v ponedeljek zagotovila, da sredstva bodo. Ni pa pojasnila, od kje bodo denar dobili.
Bratuškova je v ponedeljek zagotovila, da sredstva bodo. Ni pa pojasnila, od kje bodo denar dobili. FOTO: Reuters

Vlada je našla sredstva za subvencioniranje študentskih in dijaških vozovnic za maj in junij v višini 7.999.273,22 evrov. Pravico porabe je prenesla s postavke investicije v železniško infrastrukturo na postavko gospodarska javna služba v linijskem prometu. 

To pa še ne pomeni, da bo vozovnice jutri mogoče kupiti. Prodajali jih ne bodo, ker vlada do 14. ure ni dala pisnega zagotovila, da bo našla denar za subvencioniranje vozovnic do konca leta, je poudaril Robert Sever z Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Osem milijonov tudi ni dovolj za pokritje stroškov vozovnic za maj in junij, je dodal.

Ukinitev potniških linij?

Poleg tega je izpostavil, da ni bilo še nikjer govora, kje bodo našli sredstva za izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov v notranjem prometu. Tako javni linijski prevoz kot subvencioniran prevoz se namreč izvajata skupaj.

Sever je pojasnil, da v kolikor avtobusni in železniški prevozi ne bodo zagotavljali javne službe, tudi subvencioniranih prevozov ne bo. "Zato je nesmiselno govoriti samo o zagotovitvi sredstev za subvencije, medtem ko se ne pogovarjamo o kompenzaciji in podpisovanju finančnih aneksov za izvajanje te gospodarske javne službe, da se lahko prevozi sploh odvijajo," je zatrdil. Prevozniki so tako tudi za izvajanje javnega prevoza odvisni od sredstev države. V nasprotnem primeru bi vozili samo na tistih linijah, kjer je dovolj potnikov.

Predstavniki izvajalcev javnega potniškega prometa v Sloveniji bodo predvidoma na sredini novinarski konferenci predstavili svoja stališča v povezavi z omenjenima problematikama ter obvestili javnost, da do podpisa pogodb za subvencioniranje študentskih in dijaških prevozov ne bodo prodajali teh vozovnic.

Tudi ŠOS in DOS zahtevata zagotovila

Država zamuja tudi z izplačili tudi za nazaj, pa je povedal predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Žiga Schmidt. Tako ŠOS kot DOS (Dijaška organizacije Slovenije) od vlade zahtevata pisno potrdilo, da bo zagotovila denar za subvencije prevozov do konca leta.

Spomnimo. Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je minuli teden opozoril, da se je ministrstvo na področju subvencioniranja prevozov dijakov in študentov znašlo v položaju, ko pred koncem šolskega leta ne bo sposobno prepeljati dijakov in študentov v šolo in nazaj. Predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek je nato v ponedeljek v DZ zagotovila, da dijakom in študentom ne bo treba doplačevati mesečnih vozovnic ter da subvencije prevoza ne bodo ukinjene. Napovedala je, da bodo tekom ponedeljka zagotovili sredstva do konca junija, v roku 14 dni pa bodo našli rešitev za do konca leta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alojz Ovni?
21. 05. 2014 10.54
-1
Fantje dragi, malo umirite konje in se postavite na realna tla.
oslinaoblasti
21. 05. 2014 10.27
+1
Predsednik ŠOS Žiga Schmidt: »Vse odgovore od Vlade smo prejeli zgolj preko medijev, kar je nesprejemljivo, zahtevamo pisno zagotovilo, da bodo subvencije do konca letošnjega leta, saj je to pravica vsakega dijaka in študenta.«
oslinaoblasti
21. 05. 2014 10.10
+1
"EK je Sloveniji zamrznila sredstva, ker so postopki netransparentni. Gre za 180 milijonov evrov!
Terezinka
21. 05. 2014 09.39
+0
Ti prevozniki in ta narod ve samo za zahteve. Od države se terja kot od molzne krave. Prevozniki zahtevajo stalno nekaj in kot močni na cesti veliko dosežejo. Predlagam, da se vsa denar za prevoze delavcev, šolarjev, dijakov in študentov združi in ustanovi neko prevozno podjetje
tdjm
21. 05. 2014 09.29
-2
O moj bog. Kako pa se bodo sedaj študentje na žure vozili?
VSEZNALECno1
21. 05. 2014 09.19
Iskali smo, zmoremo, nasli smo..... Ce se pa rampe ne bodo kje zaprle bo pa kriv kretnicar Lojzek
MICLA
21. 05. 2014 08.11
le briši samo ne dolgo
MICLA
21. 05. 2014 08.11
+1
saj lagala je od kar je na vladi saj le resnice in laži ne razlikuje,sedaj ko bo propadla bi pa rada šla za nekega evropskega komisarja v bruselj da se skrije kot kresalka nekoč .
Terezinka
21. 05. 2014 09.42
+0
Micla, umiri se. Tak tip subvencioniranja je pač dediščina tistega socializma, ki ga ni več in ga nikoli več ne bo. Če ga kritiziraš ga daj vsaj striktno. Od kje naj vlada vendar vzame, da bo financirala prazne avtobuse, ki vozijo okrog. Linije naj se vspostavijo potrebi delavcev in šolarjev in denar za prevoze naj gre enotno v prevoze. S tem ne bo več nobenih potnih stroškov, in na cesti bo manj avtomobilov
oslinaoblasti
21. 05. 2014 08.06
-1
..kriv je janša....zakaj je pa subvencije uvedel!?
BELOOBOOOG
21. 05. 2014 01.03
+2
Spet je lagala.
BULDOH
20. 05. 2014 21.17
+3
Alenka je rekla, da zna in zmore-potem ne se bati za denar....-časa zmankuje...
osnovna šola
20. 05. 2014 20.00
+0
Bodo vzeli denar zdravstvenim domovom, ki so poslovali pozitivno. Saj to je samo Monopoli.
Kritik19
20. 05. 2014 19.38
+4
Alenka je dobila konkurenco na področju katastrof. Združena jugoslavija ji je zelo blizu.
Ajmomali
20. 05. 2014 18.52
+3
Eh, mal špilanja se morjo it, ker drgač ne znajo........................ Že na majski redni seji Državnega zbora je poslanec Nove Slovenije Jožef Horvat vprašal ministra za finance g. Čuferja, ali je zaradi nepričakovanega zapleta na ministrstvu za infrastrukturo, kjer so sporočili, da je zmanjkalo denarja za subvencioniran prevoz dijakov in študenotv potreben rebalans državnega proračuna, kajti če bi se to dogajalo nekje novembra, decembra bi nekako človek razumel, ...................... in minister DR. UROŠ ČUFER je pojasnil, da "V bistvu rebalans ni potreben. Jaz mislim, da ta denar bomo našli zdaj na ravno delamo na tem, da pogledamo prioritete, na katerih postavkah je še denar, pa ni nujno, da na tistih postavkah ga tudi imamo do konca leta in bomo našli ustrezno rešitev. Kar se tiče rebalansa na splošno jaz vidim rebalans bolj kot poraz. Tisto, kar pomeni zame zmaga je to, da če je potrebno najdemo dodatne nove ukrepe, pri katerem lahko privarčujemo. Z rebalansom običajno se stvari bolj kot ne sprijazni in potem se pravzaprav postavi cilj na višji ravni. Tako da rebalans definitivno ne bom predlagal. Dodatna sredstva za te vire pa tudi se danes iščejo, tako da mislim, da bomo danes to tudi zaključili. "............................... in KAJ SE GREMO TUKAJ NEKE SLEPE MIŠI, KDO BO KOGA......
belicigo
20. 05. 2014 18.30
+6
No mladina ne se pustit če je potrebno pa na ulice ..pa ne z rožicami..kot ste videli v Mariboru rožice ne pomagajo.
zek
20. 05. 2014 17.34
+7
10 MILJARD PUFA V ENEM LETU G BRATUŠEK VAŠI VLADI PA ŽE V PRVIH 4 MESECIH TEGA LETA ZMANJKA DENAR ZA SUBVENCJONIRAN PREVOZ DIJAKOV ------------ GROZA,GROZA -- In potem prebiram komentarje in tarnanje nad neko drugo vlado,ki je SUBVENCIJE UVEDLA -- Torej tista vlada,ki je subvencije uvedla NAJ BI BILA NESOCJALNA KATASTROFALNA VLADA,KI JO JE BILO TREBA TUDI Z PLAČANIMI PROTESTNIKI ZAMENJATI --- In ta vlada g Bratušek ,ki je socjalno čuteča kot smo vsi občutili z vedno novimi davki PA BO ZARADI RAZIPNIŠTVA IN FILANJA TAJKUNSKIH KREDITOV IN BANK UZELA SUBVENCIJE DIJAKOM,KI NIMAJO NITI ZA ŠOLSKE POTERBŠČINE -----
.jest
20. 05. 2014 17.19
+2
Vlada ustanavlja slabo vlado, da bo nanjo lahko prelila vse dolgove.
Ajmomali
20. 05. 2014 17.39
+4
Sej to je že napravila. Vsega je kriv Janša. :(((
helvecijaner
20. 05. 2014 17.14
+3
Vlada v rassulo je tudi vlada davkomanije,kreditojemalstva na zalogo,vlada najnesposobnejših ministrov z voditeljico obljub in laži. Kje je denar od zaloge ? Študentje Obljuba je hrana za lahkoverneže. Peš boste hodil in žurali boste še samo na partizanskih prireditvah murgelskih Fosilov. A nič demonstracij ?
murglpal?ek
20. 05. 2014 16.36
+11
A ni bila Bratuškova tista , ki je še prejšnji teden sanjala o tem , da je država v mnogo boljšem položaju kot leto in pol pred njenim nastopom in da beležimo gospodarsko rast ? Lepo vas prosim, barka je potopljena podgane pa bežijo, me zanima kaj bo ob koncu leta ko bo zmanjkalo še za pokojnine. Najbrž nikjer ne bo omenjeno, da je ravno KAHEL bil glaven zraven praznjenja pokojninske blagajne. In spet se bomo zadolžili........
Terezinka
20. 05. 2014 16.39
-5
Je v boljšem položaju, to, da ni bilo sredstev, ki so bila namenjena subvencijam je stvar, ki jo je zakuhal Omerzelj in ta bi moral odgovarjati. Pred letom in pol pa smo bili v stanju minusa na vseh področjih
murglpal?ek
20. 05. 2014 16.54
+4
Že, že, ampak smo bili za 20 milijard manj zadolženi, z manjšo brezposelnostjo, četudi tajkunska podjetja niso dobivala toliko svežega denarja kot v vladi AB, to je ravno tem omogočilo,da so pokradli še to, kar si je vlada za njih sposodila(vračali bomo pa to seveda mi), zdaj se pa ta podjetja zapirajo oz. so v stečaju. Poglej samo spisek DUTB, pa ti bo vse jasno, no ja, al pa ne. Pa daleč od tega ,da bi bil zagovornik SDS-A, ti so popolnoma enaki ali pa še hujši.
Terezinka
20. 05. 2014 16.10
-10
Najlepše je, da vsi vdarijo po vladi, ker je prerazporedila sredstva namesto uvedla nove dajatve. Lepo vas prosim, kaj pa naj bi naredila drugega? Sedaj naj poskrbijo tudi izvajalci v tem delu gospodarske infrastrukture in poiščejo kakšen prihranek. Konec koncev bi na kakšnem delu tudi angažirali svoje delavce in postorili kakšno vzdrževalno delo (čiščenje, barvanje) v lastni režiji in ne najemati vseh zunanjih izvajalcev
Ajmomali
20. 05. 2014 17.38
+3