Slovenija

Previdno na smučiščih

Ljubljana, 03. 01. 2009 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zimsko veselje se lahko hitro sprevrže v žalost, zato je treba poskrbeti za varnost na smučiščih. Na Voglu in Kopah so se poškodovali trije smučarji, na Veliki Kopi pa en otrok.

Previdno na smučiščih.
Previdno na smučiščih. FOTO: Iztok Novak

V petek so se na Voglu in Kopah poškodovali trije smučarji, pri sankanju na Veliki Kopi pa en otrok, so sporočili s Centra za obveščanje RS (Cors).

Na smučišču Kope v občini Vuzenica sta se v petek dopoldne poškodovala smučarja, ki so ju na smučišču oskrbeli gorski reševalci in zdravnik, nato pa so ju prepeljali v bolnišnico v Slovenj Gradcu. V Žagarjevem grabnu na smučišču Vogel v občini Bohinj pa se je popoldne poškodoval smučar, ki so ga prav tako na smučišču oskrbeli reševalci in ga z motornimi sanmi prepeljali v dolino.

Pri sankanju na Veliki Kopi v občini Slovenj Gradec sta popoldne padla otrok in njegov oče, pri čemer se je otrok poškodoval. V Partizanskem domu na Mali Kopi so ga oskrbeli reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroška in ga nato z reševalnim vozilom odpeljali v slovenjgraško bolnišnico.

Za večjo varnost na smučiščih

Z upoštevanjem pravil Mednarodne smučarske zveze (FIS) o vedenju na smučiščih lahko poskrbimo za večjo varnost na smučišču in preprečimo poškodbe.

Smučišče Kope
Smučišče Kope FOTO:

Kot veleva deset FIS pravil o vedenju na smučiščih, mora biti smučar obziren do drugih, hitrejši smučar mora smučino izbrati tako, da ne ogroža smučarjev pred seboj, pri prehitevanju pa mora biti pozoren, da ima prehitevani dovolj prostora za smučanje. Hitrost vožnje mora smučar prilagoditi svojemu znanju, razmeram na smučišču in gostoti smučarjev, preden odsmuča po progi pa mora pogledati navzgor in navzdol, da preveri, če je varno zanj in za druge.

Smučar se ne sme ustavljati na zahtevnejših delih smučišča, razen v sili za čim krajši čas, za vzpenjanje ali sestopanje sme uporabiti le del smučišča. Spoštovati mora informacije, signale in prometne oznake na smučiščih. Ob nesreči je smučar dolžan po svojih močeh pomagati ponesrečencu, odgovorni osebi pa se mora pustiti legitimirati, če je udeleženec nesreče ali priča, odgovoren za njo ali ne.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dare_p
12. 01. 2009 08.50
Se strinjam, da bi čelada morala biti obvezna. Sam se še učim bordat (letos 3. zima), pa mi na misel ne pride, da bi šel na bord brez zaščitne opreme. Glavni razlog za veliko število nesreč pa po mojem ni pomanjkanje opreme, temveč brezobzirnost smučarjev, kar me pa niti ne čudi kaj dosti. V soboto sem imel priložnost videti, kako učiteljica uči otroke smučati tako, da se postavijo v vrsto čez celo progo in tako zaprejo pot vsem ostalim. Pozneje pa sem sem se na Arehu na šolski progi moral vrečt po tleh, da sem se izognil trčenju s smučarjem, ki je mislil, da je čisto sam tam in je sredi gužve vozil smuk. Ni čudno, da potem pride do nesreč...
kala123
11. 01. 2009 18.04
za čelado ne sme biti škoda denarja.Po mojem bi jo moral nositi vsak smučar ne glede na starost.Eno slovensko podjetje - Maya maya je za letošnjo sezono pripravilo res super ponudbo za kvalitetno čelado.Cena cca 27€, tolko kot ena karta.....nova tehnika smučanja pa je zelo hitra.....če je le dovolj prostora na progi.....
se_kotali
11. 01. 2009 01.44
Če ne bi bili zadaj veliki zaslužki in lobiji, bi lahko uvedli nekakšen izpit za spuščanje po stezi. Ker res je grozno, koliko nesreč s smrtnim izidom se zgodi. Na prebivalca skoraj enako kot na cesti (pretiravam sicer, pa vendar v rezmislek). Grozno je, da hočeš otroku narediti veselje, ga odpelješ na smučanje, potem pa ti umre na smučišču. Groza.
Anita1987
03. 01. 2009 18.58
Mala Kopa in Velika Kopa sta dve različni smučišči, ki pa sta povezani z žičnico. In mala kopa je del občine Vuzenica,...Več na spodnji povezavi (tudi zemljevid),.... http://www.********************** LP
invadercek
03. 01. 2009 18.22
Od kdaj pa kope spadajo pod vuzenico?
motorist
03. 01. 2009 18.19
Velike Kope je del smučišča Kope. Drugače pa nesreče na smučiščih se dogajajo vsak dan. Če je lep dan se jih tolki ponesreči samo na enem smučišču.
marshall-mb
03. 01. 2009 18.16
30.12 sva se s prijateljem odpravila na Krvavec. Na cesto, ki vodi na Krvavec sva prispela ob 20.15 in so naju že na prvem parkirišču usmerila nan, kerbaje gori ni mogla več niti šibicaj. V 15 minutah je bilo parkirišče polno. Čakava en avtobus ne uspeva priti nanj čeprav sva bila med prvimi. Pa na drugega tudi ne po tretjem sva obupala in se odločiva oditi na Stari vrh. S tretjim avtobusom sta se pripeljala gospod in gospa in ju vprašam kaka je situacija. Gospod pravi da je v vsej tisti gužvi uspel poškiliti na ekran in snega sploh ni videl od silnih smučarjev, ki so že bili na Krvavcu. S tem, da je nepregledna množica čakala na vstop v gondolo in za nakup karte. Ko sem se še zadnjič uzrl po parkirišču je bilo tudi tu našteti na hitro vsaj 300 do 500 smučarjev. Ko sva zapuščala parkirišče je nanj drla še kilometrska kolona avtomobilov in avtobusov polnih smučarjev. Naslov tega članka je previdno na smučiščih. Kako le ko pa bi na smučiščih prvo morali poskrbeti za varnost, ker koliko sem jaz seznanjen je max kapaciteta Krvavca prav 3000 smučarjev, ki so ta dan močno presegli to max kapaciteto. Bog ne daj, da se je komu kaj zgodilo potem pa ni nihče kriv. Potem cene za tak način smuke občutno predrage. Informacije niso dovolj ažurne. Po snežnem telefonu sem preveril stanje na Starem vrhu,... \" pretežno jasno megla v pasovih\",... my ass v pasovih. 3/4 smučišča zavito v gosto meglo. Dela sam ena proga, ki jo non stop zasnežujejo. Delajo se kupi snega 1/4 proge je namenjena temu, da se gonim po ravnini kot pri teku na smučeh. Marsikaj bi bilo treba na naših smučiščih postoriti za varnost, da bi se lahko potem izgovarjali \" ja sam si je kriv, kaj pa ni pazil\". Dobesedno plačaš za vlak smrti. Tu pa Avstrijcem vsa čast, kaj takega kot si dovolijo na naših smučiščih v Avstiji še nisem doživel.
RabmoRevolucijo
03. 01. 2009 17.11
due 03.01.2009, 16:38 1 hm.... zanimivo. prvič slišim za smučišče velio kope. ali ste morda mislili veliko planino? ali Kope ali pa Velika planina?
due
03. 01. 2009 16.38
hm.... zanimivo. prvič slišim za smučišče velio kope. ali ste morda mislili veliko planino?
b77
03. 01. 2009 15.52
slovenska folklora in kultura se odraža tudi na smučiščih