Slovenija

FOTO: Zaradi snega zdrsi tovornjakov, nesreče in kaos na cestah

Ljubljana, 30. 01. 2014 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
S.S./M.R./STA
Komentarji
500

Obilne snežne padavine, ki so zajele skoraj vso državo, so povzročile številne nevšečnosti v prometu. Na avtocestah je zdrsnilo več tovornjakov, promet pa so ovirale tudi številne nesreče. Ceste so bile ponekod splužene precej pozno.

Snežilo je praktično po vsej državi, razen na Obali, največ snega pa je dopoldne zapadlo v Ljubljani. Promet je povsod upočasnjen. Prilagodite vožnjo voznim razmeram in se na pot ne odpravljajte brez ustrezne zimske opreme, opozarjajo na prometnoinformacijskem centru.

Zvečer je na Primorskem v okolici Senožeč začel padati leden dež, piše prometnoinformacijski center, ki opozarja, da je treba voziti previdno.

Pri Pivki obtičal vlak

Prav to je tudi razlog za težave v železniškem prometu. Zvečer jo je vreme namreč zagodlo Slovenskim železnicam, ki so na spletni strani objavile obvestilo, da na relacijah Postojna-Divača in Pivka-Ilirska Bistrica nastajajo 40- do 60-minutne zamude, saj se na "vozni mreži" nabira žled.

Sneg v Rušah
Sneg v Rušah FOTO: Mia Media

Pri Pivki je v potniškem vlaku obtičalo okoli sto potnikov. Kot je za 24ur.com povedala Alenka, ena od potnic na vlaku, se je zaradi ledenega dežja pretrgal električni kabel in vlak se je ustavil. Nato so nekako uspeli priti do Pivke, kjer so prestopili na vlak z dizelsko lokomotivo, ki jih zdaj pelje proti Kopru.

Številne težave tudi na cestah

Po podatkih prometnoinformacijskega centra izločanje tovornih vozil poteka:
- na Primorskem na odseku Vrtojba-Razdtro pred cestninsko postajo Bazara, na prehodu Fernetiči iz smeri Italije proti Sloveniji ter pred počivališčem Ravne proti Ljubljani;
- na dolenjski avtocesti na počivališču Starine in na mejnem prehodu Obrežje pri vstopu v Slovenijo, v smeri Ljubljane;
- na štajerski avtocesti pred priključkom Rogoza v smeri Ljubljane;
- na prehodih Dolga vas in Pince pri vstopu v Slovenijo.

Dodatne težave so v prometu vse od jutra povzročale številne prometne nesreče. Sneg pa je povzročal tudi številne zastoje, tako na avtocestah, kot tudi na ostalih regionalnih in lokalnih cestah.

Avtocesta
Avtocesta FOTO: Špela Vozel

Zaradi snega na cestišču je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na cestah Idrija–Godovič, Ajdovščina–Col–Godovič ter na hrvaški strani mejnega prehoda Babno Polje. Na cestah čez prelaze Ljubelj, Korensko Sedlo in Jezersko ter na cesti Petrovo Brdo–Podrošt pa je obvezna uporaba verig.

Zaradi zdrsov tovornih vozil je bil dopoldne največji kaos na primorski avtocesti med Vrhniko in Logatcem ter med Uncem in Ravbarkomando. Nastali so daljši zastoji. Zgodili so se tudi drugi zdrsi na drugih odsekih cest. O teh so poročali z ljubljanske južne obvoznice in glavne ceste Črnova–Arja vas.

Ljubljana slabo splužena

V potniškem železniškem prometu posebnih težav zaenkrat ne beležijo. V avtobusnem prometu do izpada linij ni prišlo, beležijo pa 30 do 40-minutne zamude avtobusov iz vseh smeri, so pojasnili na Avtobusni postaji Ljubljana. Na brniškem letališču za zdaj ne beležijo zamud ali odpovedi letov.

Zjutraj in dopoldne so bile ceste v Ljubljani slabo splužene. Na cestah na območju Mestne občine Ljubljana je ob obilnem sneženju trenutno na cestah sicer 50 posipalcev in 85 plugov, je povedal Brane Gašparovič z ljubljanske zimske službe. Ko bodo ceste splužene, se bodo lotili površin za pešce, za katere imajo na voljo nekaj manj kot 100 strojev in 45 plugov. Za posipanje imajo na zalogi 1500 ton soli.

Po besedah Gašparoviča za eno akcijo porabijo od 200 do 300 ton soli. Tako je imajo dovolj še za približno pet akcij, poleg tega pa jo tudi sproti dobavljajo.

Kot pravi Gašparovič, so najbolj kritični deli cest klanci in izpostavljene ulice, med katerimi je omenil Večno pot in Cesto na Vrhovce. Prioriteta pa po njegovih besedah ostajajo avtobusne proge, ki jih splužijo najprej.

Gašparovič voznike prosi za strpnost, saj vseh cest ne morejo istočasno splužene. Svetuje pa tudi, naj ljudje raje uporabijo javni prevoz, manj kot je vozil na cesti, bolj nemoteno lahko namreč zimska služba opravlja svoje delo.

Ljubljanska zimska služba skrbi za pluženje 944 kilometrov občinskih cest, za 360 kilometrov pločnikov in 110 kilometrov kolesarskih stez, je še pojasnil Gašparovič.

Zaradi zdrsov tovornih vozil je bil največji kaos na primorski avtocesti med Vrhniko in Logatcem ter med Uncem in Ravbarkomando. Nastali so daljši zastoji. Zgodili so se tudi drugi zdrsi na drugih odsekih cest. O teh so poročali z ljubljanske južne obvoznice in glavne ceste Črnova–Arja vas.

Ljubljana zatrjuje, da zapletov ni bilo

Na občini Ljubljana pa so pojansili, da danes zjutraj in dopoldne ni bilo zapletov pri pluženju, saj skladno z načrtom zimske službe izvajalec začne plužiti, ko je na cesti več kot pet centimetrov snega. "Zjutraj ga toliko še ni bilo. So pa že od štirih zjutraj na terenu vse posipne ekipe, ki so cestišča posula s posipnimi materiali, tako da so bile ceste normalno prevozne," so zapisali in dodali, da plužne skupine začenjajo s svojim delom.

V Ljubljani je danes ponoči oziroma zgodaj zjutraj posipavalo 49 posipalcev, aktiviranih je bilo še pet vlečnih posipalcev in sedem plugov za cesete. Skupaj je delalo 87 ljudi, so sporočili.

Pojasnili so še, da ko se sproži akcija pluženja cest, se skorajda sočasno začne čiščenje vseh cest, opredeljenih s planom zimske službe, ne glede na prioritete, trdijo na občini, v primeru večjih padavin pa se prednostno čistijo avtobusne proge in tranzitne ceste.

Prioritetno se čistijo tudi površine za pešce. Najprej se lotijo pločnikov v okolici avtobusnih prog, šol, vrtcev in zdravstvenih ustanov. Kadar je snega preveč, pa se najprej očisti pločnik le na eni strani ceste. To storijo na tisti strani, na kateri je manj ovir za čiščenje. V središču mesta in ob avtobusnih progah, ter lokalnih glavnih cestah se prične s čiščenjem porvšin za pešce in pločnikov ko je snežna oddeja debela pet centimetrov, na vseh ostalih pločnikih pa pri desetih centimetrih snežne odeje.

Pločnike ob ostalih manj prometno obremenjenih cestah začnejo čistiti ko je prva akcija končana. Če to tehnično ni mogoče, jih izvajalec le posipa. Čistijo tudi parkirna mersta, a morajo biti prosta.

Ceste posipavajo in plužijo

Na Mariborskem, Koroškem in Celjskem območju sneži od jutra, zimske službe pa zagotavljajo, da so na razmere dobro pripravljene.

Direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar je povedal, da na območju jugovzhodne Slovenije od jutra sneži. Sneženje sicer precej niha oz. sneži v valovih, njihove ekipe pa glede na potrebe ceste plužijo in posipavajo.

V Pomurju ni posebnosti. Kot je povedal Janez Kučan s Cestnega podjetja Murska Sobota, ki skrbi za celotno Pomurje in del mariborskega območja, kar pomeni za 1337 kilometrov cest različnih kategorij, je na terenu okoli 40 ekip, ki bodo, takoj ko zapade več snega, začele tudi plužiti.

Zjutraj je kljub preventivnemu posipavanju cest prišlo do manjših težav tudi na severnem Primorskem. Dodatne probleme vzdrževalcem povzroča leden dež, ki pada na območju Cola, zato priporočajo izjemno previdnost na relaciji Ajdovščina-Col-Kalce.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (500)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

schranz91
31. 01. 2014 09.17
-1
zdrsi vlakov haha
JožaZportoroža
31. 01. 2014 06.21
+2
kolko te mate že snega v ratecah ?? kolko gledam kamero že celo noc mocno snezi..prehod predel pa tsk zgleda da je ze cist zasipan z snegom
clox
31. 01. 2014 06.04
+3
No pa začnimo praznik nesposobnih zimskih služb 2. del.
general_war
31. 01. 2014 05.53
+2
haha krajši delovni teden. moj avto je pod centimetrom in pol ledu.
Mind_of_Pink
31. 01. 2014 05.44
+13
Dragi novinarji, kocine mi grejo po koncu, ko slišim: zimske službe so zaspale! Medtem ko si vi ponoči grejete ri ti v postelji, ima en človek za splužiti več kot 100km cest in ko pride spet na začetek je spet zasneženo vse. Še posebej če sneži v eno - ne morete pričakovanti suhe ceste! Vzami lopate pa pomagajte kidat. Potem pa se še bogi revež ustavi proti jutru na čaju in še takrat ga napadejo da naj raje pluži. Malo se zamislite.
Robert Poga?nik
31. 01. 2014 04.58
+6
kaj pa nakladate ,lopate vroke pa mal kidejte a za fines pa je dnar
ježika21
31. 01. 2014 01.46
+10
za vse je kriva jana morelj ker na tv že dva tedna govori o obilnih snežnih padavinah in je nihče ne jemlje resno----- vsi jo bolj gledamo kot poslušamo hihihihih
cratos
31. 01. 2014 01.36
+4
Za zastoje so krivi tovornakarji,,,ker ne upoštevajo pravilo o samo izločanju.
hrast66
31. 01. 2014 01.16
+6
Zima kot zima, malo nazaj smo jamrali, da ni snega , da bo zimski turizem propadel. Zima je bolj zanesljiva kot naši politiki.
Tanek_led
31. 01. 2014 01.12
+4
Joj, naj čimprej že odide ta sneg, če ne ga bo vlada obdavčila.
AliaxInvent
31. 01. 2014 01.04
+7
Vsako leto neki članki s slikami zasnežene slovenije. Waaw kot da vidimo sneg po 20 letih...
Noro1
31. 01. 2014 00.49
+26
Ah dajte no jamrati tam v beli Ljubljani, tistih 15 cm snega.... Jaz sem pravkar gazil 37 cm težkega snega cele 4,5 km da sem prišel iz službe domov.Najprej si ga želite, ko pa malo pobeli pa takoj jamrate in se pritožujete nad cestno službo da ne očisti cest vse do vaše postelje. Pač ne morejo povsod hkrati spužiti. Posebno dokler sneži tako močno da je takoj zadaj za plugom že zopet kup snega. Potrpite malo mehkužci meščanski.
piko112
31. 01. 2014 00.19
+3
Če je zdele kaos na cesti kaj šele bo ponoči ko bo dež pa padel na tla pa je led ki ga še vidiš ne
Super1337
31. 01. 2014 00.06
+8
prokleto smetalo od posranih voznikov... cincajo po prehitevalnem pasu!!!! pol pa najbolj jamrajo... naj rajši gredo s taksijem ali avtobusom.... da ne omenjam lenih blokarjev.... če bi mel dovoljenje, bi vse te lenuhe nagnal sneg kidat po reginalnih cestah...
LovecNaKomuniste
30. 01. 2014 23.59
-4
"Pri Pivki je v potniškem vlaku obtičalo okoli sto potnikov. Kot je za 24ur.com povedala Alenka, ena od potnic na vlaku, se je zaradi ledenega dežja pretrgal električni kabel in vlak se je ustavil."To se zgodi ker naše železnice uporabljajo zastarelo enosmerno 3 kV električno napetost napajanja. Ker se napajajo enosmerno morajo biti električni vodniki za današnje lokomotive bistveno večjega premera in mnogo težji, posledično se seveda nanj nabira vse živo od snega do žleda, strela raje vanj vseka itd.... Velike količine bakra pa so tudi izjemno drage. Vse to se elegantno reši če preideš na to kar poznamo vsi. Izmenična napetost. Vodniki so bistvno lažji, izkoristiki so boljši, lahko se vrača elektrika nazaj v omrežje ko vlak zavira itd.
26277
31. 01. 2014 01.22
smrkc 0411
30. 01. 2014 23.56
+4
zima, sneg... vse narobe...pa naj grejo mal kidat sneg tudi go....., ki drži svojo rit na toplem...pa poslanci saj so dobro plačani. njih jih to ne zanima. Lahko bi mal spremenili zakone, si vzeli manj evrčkov zase , pa bi jih bilo več za druge pomembne stvari, kot so nevšečnosti , ki jih pač prinese mati narava... A to je že misija nemogoče, vsaj v naši ljubi državici... ŽALOSTNO !!!
JožaZportoroža
30. 01. 2014 23.54
-1
eh lublančani nea se hvalite da ste dans dobli največ snega ker na štajerskem ga mamo še vseeno več ..pa vam ga bo tak dež vzel v naslednih dneh
Audy
30. 01. 2014 23.52
-1
Trening v Assetto Corsa se je definitino izplačal.
macro
30. 01. 2014 23.51
+4
se dobro da ne obdavcijo sneg.. vec mas posesti vec si ga lahko privoscis. :-)
macro
30. 01. 2014 23.39
+1
jutro in 26 stopinj, sneg menjal za morje in pesek, in nikoli vec nebom imel zimskih problemov. reseno.