Slovenija

Pozor! Obstaja možnost poledice

Ljubljana, 14. 12. 2012 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policija zaradi možnosti poledice opozarja voznike, naj prilagodijo vožnjo razmeram. Opozorila veljajo tudi za kolesarje, saj je lahko padec zanje usoden tudi pri vožnji z majhno hitrostjo.

Zima
Zima FOTO: Thinkstock

Kombinacija občasnega snega, dežja in temperaturnih sprememb lahko povzroči hudo poledico. Po poročanju prometnoinformacijskega centra je zaradi poledice oviran promet na cestah Ljubno–Podnart ter Spodnje Gorje–Kočna oviran promet.

Na regionalni cesti Ajdovščina–Col–Godovič je zaradi zimskih razmer prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike.

Na primorski avtocesti pa megla v pasovih ovira vidljivost, so še zapisali na prometnoinformacijskem centru.

Več o stanju na cestah ...

Na pot le z vozilom z zimsko opremo

Policisti zato voznikom svetujejo, naj se na pot odpravijo samo, če je nujno in če imajo na vozilu nameščeno ustrezno zimsko opremo. Največ težav naj bi bilo med Vrhniko in Črnim Kalom ter Šempetrom in Razdrtim, manjše težave pa pričakujejo tudi na Trojanah.

Policisti voznike opozarjajo, naj pred odhodom preverijo stanje in prevoznost cest, na poti naj hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti ter spoštujejo cestnoprometne predpise in prometno signalizacijo, ob zastojih pa naj upoštevajo navodila vzdrževalcev ceste in policije.

Še posebej pa policija opozarja voznike tovornih vozil, da je na cestah, na katerih so zimske razmere, ko se sneg oprijema vozišča, prepovedana vožnja za tovorna vozila s priklopniki, za vozila, ki prevažajo nevarno blago, in za izredne prevoze.

Izjema so avtoceste in hitre ceste, na katerih pa lahko upravljavec zaradi zimskih razmer za ta vozila časovno in prostorsko omeji promet. O tem pa obvesti javnost in postavi prometno signalizacijo za izločanje, kjer je to mogoče. Prav zato je tudi za voznike tovornih vozil zelo pomembno, da spremljajo obvestila o prevoznosti cest ter spoštujejo morebitne omejitve in prometno signalizacijo, še pozivajo policisti.

Opozorilo velja tudi kolesarjem

Zimske razmere na cestah so zelo nevarne tudi za kolesarje. Kolesarjenje po zasneženih, ponekod poledenelih kolesarskih stezah ali celo po cestišču je namreč izjemno nevarno, saj je lahko padec usoden tudi pri vožnji z majhno hitrostjo, so sporočili možje v modrem. Poleg tega pa lahko nezanesljivo vijuganje motoristov in kolesarjev po mokri, spolzki površini ali med kupi snega ogroža tudi druge udeležence v cestnem prometu: voznike motornih vozil, ki vozijo za njimi po cesti, in pešce, kadar jim kolesarji iznenada "skočijo" na pot ...

Zasnežena kolesa
Zasnežena kolesa FOTO: Reuters

V takšnih razmerah se zavorna pot podaljša, zato naj se vozniki enoslednih vozil izogibajo vožnji po cestah, kjer se razvijajo večje hitrosti, opozarjajo na Generalni policijski upravi. Dodajajo še, da so tako kolesarji kot pešci v dežju, sneženju, megli, mraku in ponoči za druge prometne udeležence slabše vidni, zato jih lahko ti prej spregledajo. Policisti voznikom enoslednih vozil svetujejo, naj nosijo svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost (odsevne trakove, kresničke).

''Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti morajo imeti kolesarji na sprednjem delu kolesa prižgano belo luč za osvetljevanje ceste, na zadnji strani kolesa pa rdečo pozicijsko luč. Tu mora biti nameščen še rdeči odsevnik, na obeh straneh pedalov morajo biti rumeni ali oranžni odsevniki, na kolesih pa rumeni ali oranžni bočni odsevniki,'' poudarjajo na policiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cevapcic
20. 12. 2012 01.48
Letiš do punce pa te vrže pred punco ker je poledica :D
mužik
16. 12. 2012 09.21
ma to povejte tistim ki posipavajo ceste !!
Sputnik
14. 12. 2012 20.56
dobro da ste povedali ker onim na DARSu vsaka snežinka pozimi pomeni presenečenje. za tako dobre plače kot jih imajo se tudi meni ne bi dalo delat.
Nr.1
14. 12. 2012 20.50
+1
"Zaradi poledice je na avstrijski strani zaprt prelaz Ljubelj in cesta Bled–Bohinj??" Hm, a kaj ne vem??
rambek
14. 12. 2012 19.02
-4
kakka poledica v +10 stopinjah spet nebo belega božiča ,absolutno preveroče zata letni čas
moelmol
14. 12. 2012 16.26
+11
kje so pa cestne službe za posipanje soli? dobro so bili obveščeni iz medijev ter verjetno preko delodajalca
piko112
14. 12. 2012 16.32
-3
Tudi vozniki so bili obveščeni o snegu pa so bile verige v prtljažniku