Slovenija

V vrtcih in šolah preverjali sadje in zelenjavo, odkrili zaskrbljujoče nepravilnosti

Murska Sobota, Koper, Nova Gorica, 02. 07. 2014 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.G./M.R./STA
Komentarji
98

Pristojni na upravi za varno hrano so preverjali ustreznost sadja in zelenjave v slovenskih vrtcih in šolah. Pogosto hrana ni imela nobenih oznak ali pa so bile te napačne. Največ neskladij so našli pri melonah, sledijo hruške in jabolka.

Otrok
Otrok FOTO: Thinkstock

Od sredine aprila pa vse do 20. junija so po slovenskih šolah preverjali, ali sta sadje in zelenjava, ki ju v roke dobijo otroci, primerna in tudi pravilno označena. Po temeljitem pregledu hrane na 37 šolah in vrtcih na širšem območju Murske sobote, Maribora, Kopra in Nove Gorice so ugotovili, da je odstotek nepravilno označene hrane enostavno prevelik.

V omenjenih ustanovah je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opravila 205 pregledov različnih vrst svežega sadja in zelenjave. Kot so sporočili, je daleč največ neskladij pri melonah, saj jih več kot 66 odstotkov ni primerno označenih. Neustrezno so označene tudi hruške, in sicer so nepravilnosti zaznali pri več kot 60 odstotkih pregledanih hrušk. Z 28,6 odstotka sledijo jabolka in z 25 odstotki grozdje. Kar se sadja tiče, je največ zavajanja pri melonah (66,2 odstotka), sledijo pomaranče (25 odstotkov), jabolka in hruške (20 odstotkov).

Našim malčkom ves čas govorimo, da morajo jesti zelenjavo, saj da je zdrava, a tudi pri tej so v šolah in vrtcih pogosto zavedeni. Nepravilno je bilo označenih kar polovica pregledanih paprik, 22,2 odstotka korenja, 20 odstotkov paradižnika in 18 odstotkov krompirja. Največ zavajanja je pri zelju (33,3 odstotka), poru (33,3 odstotka), čebuli (23,5 odstotka), korenju (22 odstotkov), paradižniku (20 odstotkov) in krompirju (18,2 odstotka).

Jabolka
Jabolka FOTO: Thinkstock

V okviru preverjanja označevanja so napake našli pri 24 primerih sadja in 14 primerih zelenjave. V šestih primerih hrana oznak sploh ni imela, v 11 primerih so bile te v tujem jeziku, v štirih primerih je bila na embalaži navedena napačna oznaka, v dveh primerih ni bilo navedenega lota, v petih ni bilo navedenega kakovostnega razreda, v enakem številu primerov pa ni bilo navedenih velikosti.

Kot so sporočili pristojni, so pri 205 izvedenih pregledih neskladnost odkrili le v dveh primerih, in sicer je bila enkrat ugotovljena manjša velikost jabolk od predpisane za označen standard, ter enkrat prezrelost banan. Drugače je bilo s poreklom in sledljivostjo. Tukaj so ugotovili neskladnost v 30 primerih oziroma 14,6 odstotkih primerov.

In kakšne so zagrožene kazni?

Z globo od 2.000 do 10.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba, ki da v promet kmetijski pridelek ali živilo, ki ni v skladno s predpisanimi zahtevami ali ni označeno v skladu s predpisi. Z globo od 800 do 5.000 eurov se za isti prekršek kaznuje samostojni podjetnik posameznik, oziroma z globo od 200 do 1.000 eurov se za isti prekršek kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika. Z globo od 200 do 1.000 eurov se za omenjen prekršek kaznuje posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost. Za ta prekršek se sme v hitrem postopku izreči globa tudi v znesku, ki je višji od najnižje predpisane globe.

Tako uprava, kot tudi vrtci in šole bodo morali bolje paziti

Po rezulatih preverjanj iz uprave sporočajo, da velik odstotek nepravilno označenega sadja in zelenjave zahteva več nadzora pristojne državne institucije na eni strani, na drugi strani pa tudi večjo pozornost odgovornih za šolsko in vrtčevsko prehrano v ustanovah, tudi zato, ker poteka nabava sadja in zelenjave preko javnih razpisov in jasnih kriterijih za izbor dobaviteljev.

Šolska prehrana po mnenju Pikala in Židana pomembna z vseh vidikov

Sicer pa sta o šolski prehrani danes govorila tudi pristojna ministra. Minister za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo je vesel, da ima Slovenija kot ena izmed redkih držav zelo dobro organizirano šolsko prehrano, ki je tudi zakonsko urejena. Če se je še pred desetimi leti za kosilo prijavilo okoli 40.000 učencev, se je ta številka letos povzpela na kar 112.000. predvsem zahvaljujoč naporom več ministrstev in vseh, ki v organizaciji šolske prehrane sodelujejo, je dejal.

Jernej Pikalo
Jernej Pikalo FOTO: POP TV

"Naš cilj je, da imajo vsi, ki to želijo, organizirano šolsko prehrano," pravi in dodaja, da je za letošnje leto za šolsko prehrano namenjenih 30 milijonov evrov, kar je največ denarja v zadnjih šestih letih. Vsako leto se v slovenskem šolskem sistemu po ministrovih besedah nabavi za 105 milijonov evrov živil, na dan pa se v osnovnih in srednjih šolah pripravi kar 630.000 obrokov.

Kmetijski minister, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan pa je povedal, da je gibanje o uporabi lokalne hrane v slovenskem šolskem sistemu dobilo največjega zaveznika. Spomnil je na začetke "zgodbe slovenske lokalne hrane", ki pred leti niso bili najbolje razumljeni. A so danes s projektom lokalne hrane prišli tako daleč, da šolarjem omogočajo ne samo lokalno hrano, ampak tudi zelo kakovostno, kar je po mnenju Židana najpomembnejše.

Napovedal je, da bo 28. julija na vladnem in EU portalu dostopna dokumentacija vzorčnih projektov s tega področja in poudaril, da izkušnje dosedanjih politik in programov o hrani, prehrani, prehranjevanju, kmetijstvu, izobraževanju kažejo, da so uspešni le celostni pristopi z vključevanjem in dobrim sodelovanjem različnih sektorjev. Kot primere dobrega sodelovanja je omenil projekta tradicionalni slovenski zajtrk jeseni in dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo 21. novembra. Tadeja Kvas Majer z Židanovega ministrstva pa je kot primera dobre prakse navedla tudi shemi šolskega sadja in šolskega mleka, ki se pri nas izvajata že peto leto.

Prva shema se je prijela zelo dobro, saj jo izvaja že 90 odstotkov šol, v drugo pa je vključenih le šest šol in jo bodo zaradi tega še prilagajali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
03. 07. 2014 16.26
+4
..................................... bilo bi dobro če bi malčki in mladi v vrtcih in šolah jedli takšno zelenjavo kot jo jedo naši vrli poslanci in ostali v parlamentu
iGURT
03. 07. 2014 16.31
Poslanci in ostali v parlamentu jedo ekološko pridelano zelenjavo.. ....uvoženo, ..uvoženo iz Avstrije ?
santamaura
03. 07. 2014 12.56
+4
Še dobro, da bog ni najprej ustvaril gospe Vide Čadonič, saj se bi Adam in Eva še danes kregala o tem, kaj naj storta z tisto japko - če pa nima deklaracije
Darko32
03. 07. 2014 12.16
+2
Se vidi, da so bleferji brez primera. Uvozijo tujo zelenjavo in jo pri nas samo prepakirajo pod domače. Potem pa veselo prodajajo. Sem pred časi gledal reportažo raziskovalnega novinarja, ki je v Italiji na tržnici dežural in videl kako Slvoenski kamioni vozijo zelenjavo v Slovenijo in potem jo preprodajajo pod domače. NAj bi raje bili pošteni in povedali, da je ta iz Španije ali Italije pa bi bilo. ZAto nevem ali ti na VURSu nimajo stika z realnostjo ali pa se delajo norca iz ljudi in odgovornost samo prestavljajo na druge. Sam menim, da bi lahko naredili čisto enostavno: Recimo neka šola bi se povezala z lokalnim pridelovalcem in bi za strokovno pomoč in sočasno nadziranje kar neposredno prepustila tem na VURSU. TAko bi pridelovalec vedel in kupec velela o kvaliteti in sočasno bi bila pomoč za pridelovalca če je kje kaj narobe, da nemudoma odpravi. Glede sledenja pa sploh ne verjamem, da deluje brezhibno. Pred nekaj leti sem naredil test ali lahko izsledim. Do danes mi ni uspelo izslediti in še manj kdo je pridelovalec enega izdelka. ZAto naj ne flancajo.
santamaura
03. 07. 2014 11.13
+3
Takoj vse jablane in hruške posekat - zaradi nevarnosti, da ne bi kdo pojedel neoznačeno japko
Darko32
03. 07. 2014 12.17
+1
In za varnost še korenine populiti, da ja nebo zrasla nova.
Sentis
03. 07. 2014 09.19
+2
Še dobro da ne vemo kaj vse požremo.
cirenij
03. 07. 2014 08.20
+2
Lari fari ! Pred 30. leti sem škropil sadno drevje nekajkrat letno z vsemi mogočimi strupi po Pinusovem ključu. Danes jih ne uporabljam, ker naj bi bil ozaveščen. Pa mi nič ne manjka. Sem živ in zdrav. Kolegica, ki je bolana na ECO in BIO ima probleme s ščitnico, maternico.............Njen mož z rakom. Pa še te BIO limone in ostalo, deklarirano v trgovinah je vprašljivo. Menim, da se človeški organizem navadi na vse te strupe, je pa res, da naj se jih kolikor se da, izogibamo. Tele kontrole v vrtcih in podobno so pa same sebi namen. Tele oznake so samo zaradi kontrol zaradi kontrol, da imajo nekateri lepo plačane službe. Nobena zaposlena v vrtcu ali šoli, ne bo dala otrokom strupene hrane. Čeprav je uvozimo na tone.
cirenij
03. 07. 2014 08.22
+3
Pa zaradi nedozorelega sadja in zelenjave, škropljenega z vsemi mogočimi zadevami ne skrbi nikogar.
Darko32
03. 07. 2014 12.20
+1
cirenij Točno to. NEkateri recimo krompir poškorpijo zaradi tega, da jim ni potrebno stebel puliti pred spravilom. Potem škropijo zeleno sadje, da ne segnije takoj pri transportu. PA mleko dodajajo razne kemikalije, da je čimdalj sveže in da se ne skisa. Itd... To so problemi in so škodljivi.
.mdC.
03. 07. 2014 00.21
+12
[i] ''V šestih primerih hrana oznak sploh ni imela, v 11 primerih so bile te v tujem jeziku, v štirih primerih je bila na embalaži navedena napačna oznaka, v dveh primerih ni bilo navedenega lota, v petih ni bilo navedenega kakovostnega razreda, v enakem številu primerov pa ni bilo navedenih velikosti.'' ''in sicer je bila enkrat ugotovljena manjša velikost jabolk od predpisane za označen standard, ter enkrat prezrelost banan.'' [/i] Sicer vse lepo in prav da se drži red, ampak tile pregledi in regulative so same sebi namen, razen sledljivosti. Dejansko na potrošnika in državljane, v tem primeru celo otroke, bolj vpliva kemična sestava, količina in vrsta kemikalij uporabljenih od procesa priprave 'zemlje' do jrižnika. VAžno da so neke službe v EU od vrha do terena.
pingvinislo5
03. 07. 2014 00.00
+17
birokrati. še dobro da sem jaz potem sploh še živ, ker po današnjih standardih bi moral biti že mrtev.....sploh ne toliko časa nazaj, cca 20 let, smo jedli za malico v kuhinji narejen namaz namazan na kos kruha ter pili kakav iz srebrne šalce. to je bilo to.
Antipolitik
02. 07. 2014 19.37
+18
Naj dajo še testirati za pesticide in ostale kemikalije na olupkih in kako globoko v sadež sežejo.
Krta?a 21
02. 07. 2014 19.12
+7
Prva stvar - naj mi nekdo na logicen in matematicen nacin razlozi kako je lahko spanska solata cenejsa od nase? Ce upostevas prevoz, kemikalije itd... Ni logike! Isto je pri premogu, kitajski plastiki itd. Malo razmisljajte kdo vas spona za osebno korist! Skratka ni cloveka na svetu in onkraj da me preprica v kontra! Ko boste to uredili, se bo tudi ekonomija na splosno uredila.
kiboko
02. 07. 2014 19.23
+2
Ti bom dal primer, in ti bo vse jasno. Pri nas velika družinska kmetija ima 25 glav govedi
mijam75
02. 07. 2014 20.27
+2
Pri nas so cene višje, ker se prodaja kot domače, slovensko in ker je cena višja, ljudje verjamejo, da je tudi kvalitetnejše, kar pa ni nujno res. Na primer paradižnik lušt je enak kot nizozemski, vendar ker ga reklamirajo pod blagovno znamko (tudi reklama stane!), je trikrat dražji.
Krta?a 21
02. 07. 2014 22.32
+1
Se pravi da reklama za domac paradiznik stane vec kot za tujega? Kje je tu logika?
Tone 12345
02. 07. 2014 18.50
-2
Ha kar se pa lokalne zdrave hrane tiče je pa še bolj špricana z kemikalijami kot španska al recimo kitajska!!!!
Tone 12345
02. 07. 2014 18.50
-1
Ha kar se pa lokalne zdrave hrane tiče je pa še bolj špricana z kemikalijami kot španska al recimo kitajska!!!!
Tone 12345
02. 07. 2014 18.48
-1
Ha kar se pa lokalne zdrave hrane tiče je pa še bolj špricana z kemikalijami kot španska al recimo kitajska!!!!
Tone 12345
02. 07. 2014 18.47
-2
Ma dej no hej!!!!Pa to ni res !!pa kakšne nepravilnosti????Pa sadje je pač sadje!!Ga bo že požru!!!
Goosaer
02. 07. 2014 18.09
+19
Predlagam, da ima pri ješprenu vsako zrno oznako o izvoru on datum proizvodnje.
Ann Bee
02. 07. 2014 18.26
+7
Ja, in vsako zrno maka na makovki tudi :-)
Krta?a 21
02. 07. 2014 19.07
+3
A so se naivnezi ki tem oznakam verjamejo?
24uric
02. 07. 2014 17.59
+7
samo oskrba ker vse drugo je monsanto
Goosaer
02. 07. 2014 18.19
+2
To sem pa slišal. Baje samo z oskrbo dobro ješ.
Krta?a 21
02. 07. 2014 17.55
+7
To kar sem videl glede prehrane - kosila v soli.... Nimam besed... Dobesedno katastrofa glede kvalitete hrane. Sami otroci se pritozujejo nad kvaliteto in kolicino - pa glede tega niso scrkljani. Kar se tice pa razpisov za prehrano - cisto pranje davkoplacevalskega denarja. Kar se tice pa oznacevanja zivil - velika brca v temo. Raje naj pri malcku poizkusijo tisti golaz in naj ga spravijo po grlu ce morejo. In ce se jim bo se dva dni pehalo po njem, naj malo preverijo dizel olje ki ga zlivajo noter. V glavnem cista brca v temo cel sistem!
Goosaer
02. 07. 2014 18.10
+1
Krta?a 21
02. 07. 2014 18.11
+1
Goosaer
02. 07. 2014 18.16
+1
Žal mi je, zelo mi je žal. Kdaj greš pa v osnovno šolo?
Krta?a 21
02. 07. 2014 18.24
+1
Mene bolj zanima kdaj bo bolje? Ni cudno da je vedno vec "bolezni razvite druzbe". Vsakodnevno zastrupljanje....
Tone 12345
02. 07. 2014 19.07
+0
Tone 12345
02. 07. 2014 19.09
+0
Krta?a 21
02. 07. 2014 19.14
Krta?a 21
02. 07. 2014 19.18
+1
Drugace naj pa velja. Naredi posteno in v redu ali pa ne delaj nic!
janezek125
02. 07. 2014 16.54
+4
Ja saj to pa niso sole krive. So pac prisiljeni kupit to kaj si lahko privoscijo. Tiste posrednike bi mogli malo preverjat.
korlowski
02. 07. 2014 16.07
+5
pa tud to ne pomaga,da so kuhinje v osnovnih šolah privat... se mi zdi ,da je več možnosti usmerjenosti v dobiček
KoZorijoJagode
02. 07. 2014 15.50
+17
", in sicer je bila enkrat ugotovljena manjša velikost jabolk od predpisane za označen standard, ter enkrat prezrelost banan" OPROSTITE, ampak bolj majhne jabolke so po navadi bolj zdrave in bolj naravne..od tistih ogromnih napihnjenih ki so itak organsko predelane... kaj šele banane?? a ne veste da bolj banana izgleda "gnilo", ima več rjavih pegic..bolj je zdrava?? ni zdrava ZELENO RUMENA banana..ampak tista MEHKA IN RJAVA. Pa še preventivno pred rakom delujejo te pegice...
CucurbitaPepo
02. 07. 2014 16.00
+6
Goosaer
02. 07. 2014 18.11
+1
Pa tudi meso mora malce smrdeti. Ker umetno meso sploh ne smrdi zaradi konzervansov.
MucekMacek
02. 07. 2014 18.54
+3
jabolka niso bila po standardu EU. tam notri natančno piše, da premajhnih jabolk ni dovoljeno prodajati (torej verjetno tudi jesti ne). super cvetka birokratov.
jaka
02. 07. 2014 19.26
Ja, pa tudi kumare ne smejo biti zakrivljene.....hahahaha, bučke....