Slovenija

Preverite veljavnost dokumentov!

Ljubljana, 12. 06. 2012 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Da ne boste imeli pokvarjenih počitnic, preverite veljavnost svojih dokumentov. Ker je junija vloženih bistveno več vlog za zamenjavo osebnega dokumenta, je dobro, da za izdajo novega zaprosite vsaj dva tedna pred potovanjem.

Pred potovanjem preverite, ali je vaš osebni dokument še veljaven.
Pred potovanjem preverite, ali je vaš osebni dokument še veljaven. FOTO: Aljoša Kravanja

Ministrstvo za notranje zadeve priporoča, da ob načrtovanju dopustov v tujini pravočasno preverite, ali imate ustrezen dokument za potovanje v tujino in če je ta veljaven. Priporočajo, da vlogo za izdajo novega dokumenta vložite vsaj 14 dni pred potovanjem. Vlogo lahko vložite le osebno na kateri koli upravni enoti. Istovetnost ob vložitvi vloge izkažete s staro osebno izkaznico oziroma potnim listom, lahko pa tudi z drugim identifikacijskim dokumentom (vozniškim dovoljenjem ali drugo javno listino, ki jo je izdal državni organ in je opremljena s fotografijo). Vloga se izpiše računalniško, sami preverite le pravilnost izpisanih osebnih podatkov in se lastnoročno podpišete. Vlogi morate priložiti eno fotografijo velikosti 3,5 x 4,5 cm, ki mora kazati vašo pravo podobo oziroma ustrezno potrdilo fotografa o izdelani e-fotografiji.

Državljani Slovenije lahko z veljavno osebno izkaznico potujete v Albanijo, Avstrijo, Andoro, Belgijo, Bolgarijo, Bosno in Hercegovino, na Ciper, Češko, Črno goro, Dansko, v Estonijo, na Finsko, v Francijo, Grčijo, na Hrvaško, Irsko, v Italijo, na Islandijo, v Latvijo, Litvo, Luksemburg, na Madžarsko, Malto, v Makedonijo, Nemčijo, na Nizozemsko, Norveško, Poljsko, Portugalsko, v Romunijo, na Slovaško, v Srbijo, Španijo, na Švedsko, v Švico, Veliko Britanijo. Za obisk drugih držav morate imeti veljaven potni list.

Dokumenti otrok veljajo krajši čas

Vlogo za nov osebni dokument oddajte vsaj 14 dni pred potovanjem.
Vlogo za nov osebni dokument oddajte vsaj 14 dni pred potovanjem. FOTO: Blaž Garbajs
Otroku do dopolnjenega tretjega leta starosti se izdata potni list oziroma osebna izkaznica z veljavnostjo 3 let, otroku od 3. do 18. leta starosti pa z veljavnostjo 5 let.

Posebno pozornost je treba nameniti tudi veljavnosti potovalnih dokumentov otrok. Otrok, ki potuje v tujino, potrebuje za prehod meje svoj potni list oziroma osebno izkaznico (če se v državo lahko potuje tudi z osebno izkaznico). Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice za otroka vloži njegov starš oziroma zakoniti zastopnik na kateri koli upravni enoti. Vlogi za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice je treba priložiti v uničenje star dokument (če ga je otrok imel) in fotografijo otroka v velikosti 3,5 x 4,5 cm oz. ustrezno potrdilo fotografa o izdelani e-fotografiji. Otrok, ki je starejši od 8 let in se praviloma že zna podpisati, mora biti zaradi preverjanja istovetnosti in zaradi podpisa navzoč ob vložitvi vloge. Ob izdaji biometričnega potnega lista po dopolnjenem 12. letu starosti se otroku odvzame tudi dva prstna odtisa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Googlebot
12. 06. 2012 19.08
+2
Zadnjič sem rekel na upravni enoti če lahko napišejo da sem iz katere druge države ker me je sram da sem Slovenec!
idrca
12. 06. 2012 18.35
+3
Mesec nazaj sem napravil novo osebno dobil v štirih dneh pohvalno vsaj nekaj.Bili so pa tudi zelo prijazni na upravni enoti.
Jules_Verne
12. 06. 2012 16.53
-1
Meni je tudi poteklo vozniško dovoljenje, veljavnost vozniške so mi podaljšali do leta 2153 tako, da bo za nekaj časa mir.
Jimi1
12. 06. 2012 18.57
+1
Jaz imam pa staro vozniško samo do 2050 leta veljavno.... Se grem pritožiti, da hočem za 100 let daljšo veljavnost......
wsharky
12. 06. 2012 14.31
+9
.. ups ... meni so potekli dokumenti ze pred letom dni, pa ko me policaji ustavijo tega ne opazijo ...
Tonček Balonček
12. 06. 2012 14.54
+10
Bistveno je preveriti stanje na transakcijskem računu!
ddrej
12. 06. 2012 15.34
+3
Bodi srečen, pa si čimprej uredi dokumente.
Tonček Balonček
12. 06. 2012 17.07
+1
Imam biometrični potni list celo! Edino nos s emi daljša in ne vem, če bo še dolgo v redu, mislim potni list!