Slovenija

ZEMLJEVID: Med 59 gostilnami, kjer so inšpektorji odkrili najhujše nepravilnosti, tudi takšna brez tekoče vode

Ljubljana, 04. 02. 2015 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
362

Inšpektorji so lani pregledali 1384 gostinskih objektov. V dobrih 58 odstotkih niso ugotovili nepravilnosti, so pa večja neskladja odkrili v 247 objektih. 59 objektov so zaprli oziroma izdali začasno prepoved obratovanja. Gostinci opozarjajo, da so tarče nečloveške birokracije.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Spisek pregledanih gostiln končno objavljen
    02:08
    Iz SVETA: Spisek pregledanih gostiln končno objavljen
  • Iz SVETA: Od 247 lokalov jih je najhujšo oceno dobilo kar 59
    01:42
    Iz SVETA: Od 247 lokalov jih je najhujšo oceno dobilo kar 59
  • Iz SVETA: Pogovor z Vido Čadonič Špelič
    02:41
    Iz SVETA: Pogovor z Vido Čadonič Špelič
  • Iz SVETA: Je smiselno bojkotirati gostilne s seznama?
    02:30
    Iz SVETA: Je smiselno bojkotirati gostilne s seznama?
  • Iz 24UR: Zaradi nehigiene zaprli 59 gostiln
    02:55
    Iz 24UR: Zaradi nehigiene zaprli 59 gostiln
Jutri v oddaji Epilog: nam gostinci res prodajajo slabo, higiensko sporno hrano ali so ugotovljene nepravilnosti le birokratske kaprice, ki gostince in njihove družine vodijo v propad?

Končno je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) javno objavila seznam gostiln, pri katerih so inšpektorji našli nepravilnosti. Inšpektorji so v okviru inšpekcijskega pregleda, v katerem so lani obiskali 1384 gostinskih objektov, preverjali, ali so izpolnjene zahteve živilske zakonodaje. Preverjali so izpolnjevanja higienskih pogojev objekta (prostorov, opreme, naprav in ostalih pripomočkov namenjeni rokovanju z živili), sledljivost dobavljenih živil, ustreznost rokovanja z živili, primernost osebne higiene in usposobljenost oseb, ki delajo z živili. Pri rednih pregledih je bila glede na rezultate prvih pregledov v nadaljevanju leta posebna pozornost namenjena sledljivosti dobavljenih živil. O tem, kaj vse so odkrili inšpektorji med pregledom, so v oddaji 24UR poročali že decembra lani.

Poglejte zemljevid in seznam pregledanih gostinskih objektov.

Na zemljevidu smo pomotoma eno od gostiln, ki se je znašla med večjimi prekrškarji, označili na lokaciji Planinske koče na Bohorju, ki je v lasti Planinskega društva Bohor Senovo. Za napako se opravičujemo, saj njihova koča ni na seznamu preverjanih objektov.

Izbor objektov za pregled je potekal bodisi na podlagi tveganja, ki ga predstavlja posamezen objekt, bodisi na podlagi prijav. Najpogostejše neskladnosti ugotovljene v okviru pregledov gostinskih obratov pa so bile neustreznost higienskih razmer v objektih, neskladnosti glede sledljivosti, nedosledno in neustrezno izvajanje notranjih kontrol in vodenje dokumentacije/evidenc ter neustrezna usposobljenost zaposlenih, ki delajo z živili.

Najpogostejše neskladnosti ugotovljene v okviru pregledov gostinskih obratov pa so bile neustreznost higienskih razmer v objektih.
Najpogostejše neskladnosti ugotovljene v okviru pregledov gostinskih obratov pa so bile neustreznost higienskih razmer v objektih. FOTO: Thinkstock

V letu 2014 je bilo tako pregledanih 1384 gostinskih objektov. Število objektov brez neskladij glede zahtev živilske zakonodaje je bilo 813, kar predstavlja 58,7 odstotka vseh pregledanih objektov. Število objektov, kjer so bila ugotovljena manjša neskladja oziroma manjša neskladja, ki predstavljajo prekršek, je bilo 225 oziroma 16,3 odstotka (rumena barva), število objektov, kjer so bila ugotovljena neskladja, ki so prekrški, je bilo 40 oziroma 2,9 odstotka (lila barva), število objektov, kjer so bila ugotovljena večja neskladja, pa je bilo 247 ali 17, 8 odstotka (roza barva). Zaprtje oziroma začasno zaprtje objekta oziroma prepoved dejavnosti ali procesov pa je bilo izrečeno v 59 objektih ali v 4,3 odstotka pregledanih (rdeča barva).

Sredi Ljubljane lokal brez tekoče vode

Na seznamu 59 gostinskih obratov, kjer so zaradi odkritih nepravilnosti inšpektorji izrekli začasno ali trajno zaprtje objekta oziroma prepoved dejavnosti, smo našli tako manjše gostinske obrate kot tudi hotelske restavracije a la carte. Prav tako so restavracije razporejena praktično v vseh slovenskih regijah. Zanimivo je, da so v obratu v središču Ljubljane odkrili, da lokal sploh nima tekoče vode, kar je prekršek, zato so lokalu izrekli začasno prepoved dejavnosti. Lokal danes ne obratuje več.

V letu 2014 je bilo tako pregledanih 1384 gostinskih objektov, 813 objektov je bilo brez neskladij glede zahtev živilske zakonodaje.
V letu 2014 je bilo tako pregledanih 1384 gostinskih objektov, 813 objektov je bilo brez neskladij glede zahtev živilske zakonodaje. FOTO: Thinkstock

Po opozorilu inšpektorice očistili prostore in odpravili nepravilnosti

Med prekrškarji se je našla tudi znana Vila Prešeren na Bledu, kjer so inšpektorji odkrili neskladja glede higiene prostorov in opreme, prav tako so odkrili pomanjkljivosti glede sledljivosti živil. Prav tako so neskladja glede higiene prostorov in opreme odkrili v Park hotelu na Bledu.

Začasno prepoved dejavnosti je dobil tudi gostinski lokal Das ist Valter v Kranju, kjer so inšpektorji odkrili neskladja glede higiene prostorov ali opreme, dokumentacije, higiene ali usposobljenost zaposlenih. Dvakrat so jim že izrekli prekršek. Direktor gostinskega podjetja je za 24ur.com dejal, da nikoli niso bili zaprti. Pojasnjuje, da sta inšpektorica za hrano in uradni veterinar 4. novembra opravila inšpekcijski pregled in da je inšpektorica izdala odločbo, da se kuhinja začasno ne sme uporabljati dokler se ne izvedene generalno čiščenje prostorov, generalno čiščenje opreme ter kontrolni pregled s strani inšpekcije z namenom ugovorite, da so bile pomanjkljivosti odpravljene.

V kranjskem lokalu začasno niso smeli uporabljati kuhinje, dokler niso izvedli generalnega čiščenja prostorov in generalnega čiščenja opreme. To so storili takoj, odgovornega v lokalu pa so odpustili.
V kranjskem lokalu začasno niso smeli uporabljati kuhinje, dokler niso izvedli generalnega čiščenja prostorov in generalnega čiščenja opreme. To so storili takoj, odgovornega v lokalu pa so odpustili. FOTO: 24ur.com

"Še isti dan smo v lokalu na Cesti 1. maja v Kranju opravili generalno čiščenje prostorov in obvestili inšpekcijo. Naslednji dan, to je 5. novembra 2014, takoj ob 7. uri, se je inšpektorica ponovno oglasila in ugotovila, da smo pomanjkljivosti odpravili," pojasnjuje direktor obrata, ki pravi, da je bila odgovorna oseba v lokalu kaznovana z odpovedjo delovnega razmerja. "Kot lastnik se zavedam, da prevzemam vso odgovornost za poslovanje v skladu z predpisi. Sicer pa je moja ocena, da je inšpekcija ravnala izredno profesionalno. Take inšpekcijske preglede podpiram, ker vse lastnike lokalov in zaposlene v gostinstvu spodbujajo k temu, da se še bolj trudijo," še pravi lastnik gostilne.

Kateri so še drugi prekrškarji?

Na UVHVVR so povedali, da glede seznama niso dobili veliko pritožb, tako da je ta očitno napisan v skladu z ugotovitvami. Namen nadzora in objava seznama je, da gostinci vedo, da so inšpektorji ves čas prisotni, uporabniki pa da se lahko počutijo varne, pravijo in izpostavljajo, da je večina gostincev – skoraj 60 odstotkov - brez nepravilnosti, kar je dobra referenca za slovenske gostince.

Prav tako so inšpektorji začasno prepoved dejavnosti izrekli obratu Fast food heaven iz Ljubljane, kjer so inšpektorji ugotovili neskladja glede pitne vode. Med prekrškarji smo odkrili tudi Slaščice Mihalek iz Ljubljane, kjer so inšpektorji prav tako ugotovili številna neskladja, tako glede sledljivosti, ravnanja z živili, notranjih kontrol ter pretečenih rokov uporabe. Zato so jim izrekli prepoved uporabe surovin.

Na seznamu pa smo odkrili tudi turistično kmetijo Azaleja z Okroglic pri Zidanem mostu, kjer so odkrili neskladja glede sledljivosti za vsa živila in kuhano hrano, prav tako so ugotovili, da nimajo zagotovljene ustrezne pitne vode. Uprava za varno hrano pa sporoča, da je po opravljenem inšpekcijskem pregledu lastnica sama zaprla obrat.

Gostinci opozarjajo: od nas zahtevajo nemogoče

Na nas so se obrnili lastniki nekaterih gostinskih obratov, ki so se znašli med hujšimi prekrškarji. Opozarjajo, da so ugotovljene nepravilnosti birokratske zanke, da ne gre za hude kršitve in da se jih prikazuje kot neugledne in umazane gostilne, kar ni res. Kot pravi naša bralka, ki dela v družinski gostilni na Dolenjskem in so se znašli na seznamu prekrškarjev, se z delom v gostilni preživlja petčlanska družina. Zdaj jim zaradi objave teh podatkov grozi propad, kot pravi bralka, povsem neupravičeno, saj prekrški, tako trdi, niso bili tako hudi, kot jih Uprava za varno hrano prikazuje.

Prilagamo celoten seznam pregledanih gostiln.

Seznam pregledanih obratov v gostinstvu
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (362)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rajko Galun
06. 02. 2015 18.57
+2
Dokler ne bodo objavili točno kakšen je prekršek,je spisek popolnoma neumen.Mene kot gosta zanima kvaliteta hrane,ne pa oblika umivalnika in pipe.Ker je ta država polna nesmiselnih predpisov je tudi seznam nesmiselen. Jokanje o 5,6,7,8 članski družini je pa nasploh kretenizem,normalen gostinec reagira takole: "Še isti dan smo v lokalu na Cesti 1. maja v Kranju opravili generalno čiščenje prostorov in obvestili inšpekcijo. Naslednji dan, to je 5. novembra 2014, takoj ob 7. uri, se je inšpektorica ponovno oglasila in ugotovila, da smo pomanjkljivosti odpravili," pojasnjuje direktor obrata, ki pravi, da je bila odgovorna oseba v lokalu kaznovana z odpovedjo delovnega razmerja. "Kot lastnik se zavedam, da prevzemam vso odgovornost za poslovanje v skladu z predpisi. Sicer pa je moja ocena, da je inšpekcija ravnala izredno profesionalno. Take inšpekcijske preglede podpiram, ker vse lastnike lokalov in zaposlene v gostinstvu spodbujajo k temu, da se še bolj trudijo," še pravi lastnik gostilne.
kokooooo
06. 02. 2015 17.31
+1
Zal so se na seznamu znasle tudi gostilne, ki niso dobile prepovedi,tako kot npr. koca na Bohorju...ce je to spisek inspektorata in ne medijev ne kaze ravno na ucinkovito delo inspektorjev, saj se le ti ne zavedajo kaksne posledice lahko prinesejo za drzavno blagajno. Zavajenju in neresnicnemu navajanju podatkov in iz tega naslova tudi izgubljenemu dobicku gostincev sledijo, ce bodo gostinci pametni tozbe. Torej Speliceva in podobni...zopet nekorektno in nekakovostno opravljeno delo!
krucyfix
06. 02. 2015 14.20
-1
Na seznamu pristanejo gostilne zaradi takih in drugačnih zadev... Je pa problematično da so druge problematične ki pa niso na seznamu. Konkretno, vem za primer zastrupitve s salmonelo v gostilni pred par leti. Zastrupljeni so naknadno poizvedeli o vzrokih in ukrepih v gostilni... Odkrili so da je eden od zaposlenih prenašalec salmonele. Je pa on še naprej delal v gostilni, pozdravit se tega v momentu ne da, inšpekcija mu je odredila samo "dosledno izvrševanje higienskih ukrepov". ... Salmonelna ruleta
AnonimnoxXx
05. 02. 2015 21.07
+6
V vednost vsem, Objava seznama sanitarne inšpekcije, ki je preplavila vse medije ni popolna. Na seznamu je tudi naša gostilna Mici, Goriče, ki je dejansko dobila prepoved obratovanja lansko leto, vendar je bila v tem času gostilna v najemu in pod drugim s.p. in z drugim najemnikom, kar iz seznama ni razvidno. Sporočamo vam, da smo lastniki prevzeli gostilno nazaj v obratovanje in da normalno obratujemo, ta objava pa nam je v bistvu škodovala in nas zaznamovala, česar pa gostinci zaradi težkih razmer res ne potrebujemo. Vabimo vas, da nas pridete pogledat in vas prav lepo pozdravljamo Kolektiv gostilne in picerije Mici
kokooooo
06. 02. 2015 17.34
+1
Pozdravljeni...poznam osebno tudi sam 2 taksni. Zal inspektorji niso podali aktualiziranega seznama (v pol leta ali letu se je lahko marsikaj spremenilo, tako kot npr. pri vas). In kako boste to resevali? Ugled imena?
AnonimnoxXx
07. 02. 2015 10.35
+0
Ugled imena bomo resevali tako da se bomo še bolj trudili s kvaliteto in ponudbo saj je od ust do ust najboljšareklama. Mogoče bomo zahtevali tudi popravek v seznamu, obrnili smo se na medije, ki pa trdijo da to ni njihov problem saj so samo objavili izdani seznam, ter da nismo edini s tem problemom.
boljšijutri
05. 02. 2015 21.06
+3
Vsak dan, poslušamo naše ministre na vseh možnih področjih, kaj vse je potrebno narediti za dvig gospodarstva. Po drugi strani pa te iste ustanove zapirajo podjetja in izrekajo nesmislne kazni vse povprek. Dragi voditelji države in ostali uradniki, tako se gospodarske krize in finančne situacije ne rešuje, da uničuješ lastno žito. Kje boste vzeli, ko žito ne bo več dalo kruha???
231koak
05. 02. 2015 20.55
+4
oni ko hamburgere poleti v kontejnerih pečejo, jim švic kr not v hambija kapa
blazter
05. 02. 2015 20.53
+1
Glede na izkušnje, bom rekel ,da inšpektorji iščejo. Če je delo v lokalu, potem med njim ne more biti čisto kot so si zamislili na inšpektciji. In saj ni umazano, nastavljeno je. In že je to razlog za kazen. Kar se tiče pretečenosti živil ,pa res ne vem ,kako gledajo kuharji. Ponavadi se tudi doma preveri in staro poskusi porabiti pred rokom. Olje iz nape? Kako jim je to uspelo izjavit ,ker tisti ki v takem olju ponovno pripravlja hrano ima sigurno vse prazno. Potem se pa inšpektorji vtikajo še v električne inštalacije, pa žarnice, nihče pa ob izdaji obratovalnih dovoljenj ne pregleda navodil o izgledu in razporeditvi prostorov ,ker so enostavno lokali prilagojeni prostoru ,kjer se nahajajo. Še geniji od arhitektov ne znajo pravilno narisati gostinskega lokala. Ker nihče ni v gostinstvu delal. Imaš pa tako kot vsepovsod res nemarne in nevestne ljudi.
aviktora
05. 02. 2015 20.26
+2
Tudi trgovci morajo večkrat dnevno preverjati temperaturo v hladilnikih in še marsikaj drugega, ne samo gostinci.
skalar1
05. 02. 2015 20.12
+9
Pravilno je, da se opravlja inšpekcijski nadzor. A da se na črno listo, ter javno objavlja manjše prekrškarje se mi pa ne zdi prav. potem pa naj še javno objavijo imena vseh pedofilov, ter vseh barab, ki so krive da je slovenija v dreku!
galiot
05. 02. 2015 19.55
+6
Lokal brez tekoče vode ,kako je dobil dovoljenje za obratovanje...
freiburg61
05. 02. 2015 19.53
+2
ma to tko lazejo,kot tista da je dajal iz mape olje za fritezo ,,tist ki se spozna ve da rabis se pa se da se ti nakaplja deci olja
poslanka sexs
05. 02. 2015 20.35
+1
verjames pa vse zato pa je propadla tvoja obljubljenaSVICA
FIGEC
05. 02. 2015 17.48
+2
Kaj Kategorične astopačice od Čadoničke še ne bodo zamenjali??!!!
majorb
05. 02. 2015 16.17
+11
Z inšpektorji je tak: vse se da zmenit. Morš bi vljuden, malo zastonj južne, pa par čukov, pa si najboljši. No take so moje izkušnje.
FIGEC
05. 02. 2015 17.47
+3
FolkloraS
05. 02. 2015 15.40
+3
Oprostite ne prodajate drv!
poslanka sexs
05. 02. 2015 20.37
+3
oboga Svica imamo samo drzavne delavce pa nobene tovarner
donato
05. 02. 2015 12.00
+14
Koliko let so potrebovali inšpektorji, da so ugotovili,da obrat deluje brez tekoče vode? Še en dokaz, da živimo v "blesavi" državi, ki proizvaja same BUTELJNE!
ssbobo
05. 02. 2015 14.38
+4
normalno če jo pa vodijo buteljni ter butelke
an?ka30
05. 02. 2015 14.50
+2
an?ka30
05. 02. 2015 11.11
+2
Prav je,ne samo kasirat ljudem,pole se pa čudimo,da........
Uporabnik113189
05. 02. 2015 09.58
+6
Upam da bodo kontrole še naprej in da bodo pregledali tudi pekarne. Mogoče bodo odkrili tudi kakšna legla ščurkov, ki joh do sedaj še niso opazili. To je namreč nekoliko težje. Glede jabolčnega zavitka na školjki pa sem slišal neko pripombo, sicer nekolko nenavadno, vendar je v njej zrno resnice. Nek gostinski delavec je omenil, da se mu zavitek na školjki ne zdi tako nenavaden, znano je namreč da so sanitarji mnogokrat najbolj skrbno očiščeni in razkuženi prostori v lokalih.
rdama
05. 02. 2015 09.25
+13
Potem me pa moderator zbriše ,ker sem povedal resnico zakaj že ,ker sem omenil spet bogatuna iz prekmurja in se o njem ne sme govoriti sramota 24 ur !!!!!
mufic
05. 02. 2015 10.26
+6
majorb
05. 02. 2015 16.20
pinocio
05. 02. 2015 19.50
ko dovol dolgo ponavljaš isto laž na koncu postane resnica za slovenijo to velja kot prbitu
Amnasty
05. 02. 2015 09.08
+18
Se strinjam z javnim seznamom!!!!!! ker potrošniki imamo pravio vedeti kje jemo,.. in če bo zaradi tega v prihodnje več restavracij merkalo na higieno, potem je seznam dosegel svoj namen!
mufic
05. 02. 2015 07.51
+12
Pravilno,še več takšnih kontrol.Vse javno objavit in dat na TV da bodo ljudje videli s kom imajo opravka.