Slovenija

Prašičja gripa: Slovenija ima pripravljen načrt

Ljubljana, 29. 04. 2009 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Koordinacijska skupina, ki jo bo ustanovila vlada, bo javnost z novimi informacijami o virusu prašičje gripe obveščala dnevno. 'Imamo pripravljen načrt, ki predvideva ukrepe v primeru pandemije,' poudarja Pahor.

Vlada bo v četrtek ustanovila koordinacijsko skupino, kot jo predvideva načrt priprave na morebitno pandemijo novega virusa gripe, je po srečanju s predstavniki IVZ dejal premier Borut Pahor. Javnost bodo o virusu prašičje gripe obveščali vsak dan, od petka naprej na novinarskih konferencah na ministrstvu za zdravje, je pojasnil.

Pahor je dejal, da bo koordinacijsko skupino vodil minister Miklavčič.
Pahor je dejal, da bo koordinacijsko skupino vodil minister Miklavčič. FOTO: Kanal A

Koordinacijsko skupino bo vodil minister za zdravje Borut Miklavčič, v njej pa bodo sodelovali vsi državni sekretarji vlade, je pojasnil Pahor. Novinarske konference oziroma obveščanje javnosti glede novega virusa pa bodo potekale vsak dan, dokler ministrstvo in Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) ne bosta ugotovila, da vsakodnevno obveščanje javnosti ni več potrebno, je dodal.

Kot je poudaril premier, smo država in ljudje soočeni z različnimi problemi, "a je zdravje naših ljudi najpomembnejše". "Nočem oklevati pri nobenem od tistih ukrepov, ki jih lahko sprejme vlada za to, da opravi svoje delo pri soočenju s to nevarnostjo," je še dejal Pahor.

Koordinacija vseh resorjev

Koordinacijska skupina, ki jo bo v četrtek ustanovila vlada, bo po besedah ministra za zdravje Boruta Miklavčiča koordinirala vse resorje vlade v zvezi s potrebnimi ukrepi v primeru pandemije gripe. "Imamo pripravljen načrt, ki predvideva ukrepe v primeru pandemije, trenutno pa delamo na osnovi navodila svetovne zdravstvene organizacije, ki je naznanila četrto stopnjo pripravljenosti vseh držav v Evropi," je dejal Miklavčič.

Minister Miklavčič je poudaril, da primera prašičje gripe v Sloveniji še ni in so vsi ukrepi naravnani v obveščanje in preventivo.
Minister Miklavčič je poudaril, da primera prašičje gripe v Sloveniji še ni in so vsi ukrepi naravnani v obveščanje in preventivo. FOTO: Tomaž Ungar
"Sedaj se je pojavil nov virus, ki je z živali preskočil na človeka in se širi med ljudmi. Zato je povečana faza budnosti in s tem realna nevarnost, da virus lahko povzroči pandemijo," so dejali na IVZ.

Ob tem je poudaril, da primera prašičje gripe v Sloveniji še ni in so vsi ukrepi naravnani v obveščanje in preventivo. Spomnil je tudi na četrtkovo zasedanje ministrov za zdravje EU, kjer bodo koordinirali ukrepe pripravljenosti na morebitno pandemijo. Konference se bo udeležil tudi sam, je dodal.

Strokovnjaki opozarjali na pandemijo

Direktorica inštituta za varovanje zdravja (IVZ) Marija Seljak je poudarila, da strokovnjaki že leta opozarjajo na morebitni pojav pandemije – od zadnje namreč mineva skoraj 40 let. Potencialna nevarnost zanjo je bila ob virusu ptičje gripe, ki pa ni dobil lastnosti, da bi se širil med ljudmi.

Po besedah predstojnice centra za nalezljive bolezni na IVZ Alenke Kraigher je sezonska gripa letos že izzvenela in so zdravnike zato opozorili, kako ravnati, če se pojavijo gripi podobna obolenja. Zadnje dni pa redko poročajo, da so se oglasili ljudje s podobnimi znaki, je dejala.

Preverite podatke pred potovanjem

Na Inštitutu za varovanje zdravja poudarjajo, da iz mednarodnih sistemov zgodnjega zaznavanja nalezljivih bolezni prejemamo obvestilo o osebah, okuženih z novim prašičjim virusom gripe A (H1N1). Okužbo so potrdili v Mehiki, Združenih državah Amerike (ZDA), Kanadi in drugod. V nekaterih drugih državah primere še raziskujejo. 

Informacije o varnosti potovanje

Državljani Slovenije, ki imajo namen potovati v države, kjer se je pojavil nevaren virus prašičje gripe, za katerim je samo v Mehiki umrlo 159 ljudi, naj preverijo varnost. O državi, v katero potujete, pridobite čim več informacij (internet, turistični vodiči, potopisne revije). Spremljajte opozorila in napotke našega ministrstva za zunanje zadeve, ki vsebujejo informacije o varnosti potovanj (politični nemiri in konflikti, naravne nesreče, epidemije). Pridobite podatke o kontaktnih informacijah diplomatsko konzularnih prestavništev RS. Če le-tega v državi, kamor potujete, ni, se pozanimajte o predstavništvih ostalih držav članic Evropske unije.

Na strani ministrstva za zunanje zadeve odsvetujejo potovanje v Mehiko, saj obstajajo varnostni zadržki.
Na strani ministrstva za zunanje zadeve odsvetujejo potovanje v Mehiko, saj obstajajo varnostni zadržki. FOTO: Dare Čekeliš

Na spletni strani sekretariata sveta Evropske unije pa so zbrani nasveti o varnosti potovanj tudi ostalih držav članic Evropske unije.

Na strani ministrstva za zunanje zadeve odsvetuejejo potovanja v Mehiko, saj obstajajo varnostni zadržki.  Odsvetujejo vsa potovanja, ki niso nujna, svetujejo dodatno previdnost in dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov. Glede potovanja v ZDA, kjer je za nevarnim virusom zbolelo 66 ljudi, svetujejo, da naj državljani redno spremljajo informacije in podatke lokalnih oblasti. Več informacij o stanju v ZDA je na voljo na spletni strani: www.cdc.gov/travel. 

Informacije o prašičji gripi si lahko ogledate tudi na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja.

Kako se zaščitimo pred okužbo

Širjenje okužbe preprečujemo:

– z higieno kašlja; kadar kašljamo ali kihamo, si usta zakrijemo z robcem in ga po uporabi zavržemo v koš za smeti,

– s pogostim umivanjem rok z milom in vodo, učinkoviti so tudi robčki z alkoholnim razkužilom,

– z izogibanjem stikov z bolnimi ljudmi,

– če zbolimo, ostanemo doma, da ne širimo okužbe. 

Kaj storiti, če zbolimo?

Če opazite znake bolezni, podobne gripi – z mrazenjem, vročino, bolečinami v mišicah in kosteh, nahodom, bolečinami v žrelu –, pokličite svojega zdravnika, ki vam bo svetoval.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TinKerBeLL4ever
01. 05. 2009 20.56
Js mislim glede te prašičje gripe to: Ne vem zakaj vsiii delajo tak HALOO iz tega..res ne vem....če zboliš greš zdravniku te cepijo pa si ok. itak majo dovolj cepiv...al pa tak halo delajo zato, da bi bolj prodajali cepiva? Ne vem....whatever...itak pač js nimam pojma o tem a ne, ker sm stara 14. Tako da...pač to js mislim**
Suzi66
30. 04. 2009 13.36
Sam res, zakaj ne poostrijo nadzora na letališču pismu a je to tako težko...sej mamao sam enga pismu..........
mog21
29. 04. 2009 23.42
Načrt tako hitro? COPY-PASTE z interneta
Uroš Palhartinger
29. 04. 2009 21.58
itevs 29.04.2009, 17:29 3 Ali je Pahor alkoholik? @ Nisem povsem prepričan, Borat Pahorgdyjev namreč svoj alkoholizem zanika, kar pa je prvi sindrom alkoholika...
Uroš Palhartinger
29. 04. 2009 21.57
Predvsem pa veliko moliti...
gtramt1
29. 04. 2009 20.56
hja ampk kaku pa ločimo simptome naše človeške in prašičje kuge.... tu pa noben ne pove...pocarji...!!! Error: Earth overloaded! Self-destruction in few years with help of few scientists!!
manco-capac
29. 04. 2009 19.25
Zelo sem skeptičen glede ukrepanja države. Za našo je že ena poplava v Železnikih velik zalogaj, zato bi rad videl, kako bodo organizirali karanteno za par sto ljudi.
unja1m
29. 04. 2009 18.43
zvesti sebi jo bojo najprej preimenovali,potem bojo pa oni drugi zbirali podpise za referendum proti preimenovanju,potem.....
miha040
29. 04. 2009 18.31
sam ta odziv gripe je bil pa dokaj hiter v primerjavi z recesijo.. hehehe
113113
29. 04. 2009 17.55
kako nas zavajajo lol Mogoče je pa to ukrep proti tajkunum,da jih zgrabi panika in se zamislili kako je bogat umreti lol
itevs
29. 04. 2009 17.29
Ali je Pahor alkoholik?
odbogaposlan
29. 04. 2009 16.42
Moj lulek, imate vi pripravljeno: sporoča direktorica. ha,ha,ha.
jezek_teka_teka
29. 04. 2009 16.35
Haa, pripravljeni smo tko kot slovenska nogometna reprezentanca na tekmo z Brazilijo ... 5:0 ... v prvih 20. mminutah ...
Jan Jahn
29. 04. 2009 16.32
kr nek govri ta pahor
Maximusgladiato
29. 04. 2009 16.26
Slovenija bo IMF namenila do 500 milijonov evrov, za kar se bo morala zadolžiti Poslovni dnevnik - sreda, 29.04.2009 14:00 Tekst: (sta) Ljubljana - Minister za finance Franc Križanič je danes napovedal, da bo Slovenija za povečanje sredstev Mednarodnega denarnega sklada (IMF) iz deviznih rezerv najverjetneje namenila do 500 milijonov dolarjev, za ta namen pa bo verjetno morala Banka Slovenije vzeti posojilo pri Evropski centralni banki.
Uporabnik215111
29. 04. 2009 16.25
Prašičja gripa je protikrizna uvedba, ker se drugače ne zanjo ubadati z njo. Zdaj je bedseda samo o tej prašičji gripi, o krizi pa ni govora. Pa kaj, umrlo je 160 ljudi...Koliko lačnih dnevno umre, koliko jih umre v prometnih nesrečah, pa naravnih katastrofah, pa z AIDS-om, pa samomori, v vojnii itd. pa nihče ne zganja panike??? Metanje peska v oči, to je edino kar znajo vodilni...
Jantan
29. 04. 2009 16.06
Ok, administrator, še enkrat postavljam vprašanje brez ˝neprimernih besed˝: Ali so ti pujsi na vodilnih položajih kaj bolj dovzetni za okužbe???
gozdarica
29. 04. 2009 15.25
ma katastrofa so.samo govorijo,medtem ko povsod po sveti že ukrepajo.edino naša država samo opazuje. namesto da bi na letališčih uvedli nadzor,niti tam ne.prou razočarana sm nad to države.ker ko bo izbruhnilo v Sloveniji bo prepozno. KATASTROFA
Zvone_P.
29. 04. 2009 15.13
Imajo načrt ? Potem naj ga pa začnejo uresničevati, ne pa samo nekaj blebetati. Cepiva ni, kakšen tamiflu. Na Japonskem pravijo, da ga bodo razvijali vsaj 4-6 mesecev, kakšno vsakodnevno obveščanje ? Za to imamo medije. Potnike, ki so se vrnili z orgoženih območij naj začno pregledovati. Mislim, katastrofa, vsak, ki ima IQ telesne temperature bi že prišel na to idejo.
T_R
29. 04. 2009 15.12
Ja valda, skupina za obveščanje je nujno potrebna... ja halo, potrata časa!!! sej vse zvemo iz medijev. a mogoče neb rajši mal na letališčih poostrili nadzor!? Joj keri b....