Slovenija

Preverite naslednje nasvete, da ne boste počitnic prehitro zaključili

Ljubljana, 23. 06. 2015 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Počitnice in potovanja so za mnoge najlepši del leta, zato jih turisti in popotniki skrbno načrtujejo. Pri tem pa se včasih premalo zavedajo, da se ob prihodu v drugo državo ali ob vrnitvi domov lahko kaj zaplete.

Turisti in popotniki se včasih premalo zavedajo, da se ob prihodu v drugo državo ali ob vrnitvi domov lahko kaj zaplete, saj ne poznajo vseh omejitev in pravil. Zato na Finančni upravi RS (Furs) svetujejo, da se popotniki pred glavno turistično sezono in še pred odhodom na pot v tujino seznanijo s koristnimi informacijami na njihovih spletnih straneh.

Na teh straneh boste našli informacije o pravilih, ki jih je treba upoštevati pri potovanju med državami članicami Evropske unije, potovanju in vrnitvi v Slovenijo oziroma Evropsko unijo ali pri odhodu iz Evropske unije. Kakšne oprostitve lahko uveljavite pri uvozu blaga iz tretjih držav, kakšne so dajatve za najpogosteje uvožene izdelke, katero blago je lahko predmet prepovedi in omejitev ter druge koristne napotke.

Pred glavno turistično sezono in še pred odhodom na pot v tujino se seznanite s koristnimi informacijami, ki so jih zbrali na spletni strani Fursa.
Pred glavno turistično sezono in še pred odhodom na pot v tujino se seznanite s koristnimi informacijami, ki so jih zbrali na spletni strani Fursa. FOTO: Thinkstock

Teh napotkov in seveda pravil je veliko, mi smo izbrali le nekaj tistih, ki bi vas morda najbolj zanimale.

Potovanje znotraj držav EU

V skladu z načelom prostega pretoka blaga lahko potniki ob prihodu v Slovenijo prinesejo blago, ki je bilo kupljeno v drugih državah članicah EU in je bilo v državi nakupa že obdavčeno tako z DDV kot drugimi dajatvami (npr. trošarino), brez plačila dajatev. Kljub navedenemu je treba pri nakupu tobačnih izdelkov in alkoholnih pijač, pri nakupu novih prevoznih sredstev (npr. avtomobilov, čolnov itd.) ter pri nakupu blaga v
določenih delih posameznih držav članic s posebnim statusom upoštevati predpisana pravila.

Trošarinski izdelki

Za trošarinske izdelke, ki so bili sproščeni v promet v drugi državi članici EU in jih v Slovenijo vnese fizična oseba v okviru količin za svoje osebne potrebe, se trošarina ne plača. Če je
prejemnik teh izdelkov v Sloveniji pravna ali fizična oseba, ki opravlja samostojno dejavnost oziroma jo opravlja kdo drug za njen račun, se šteje, da so trošarinski izdelki namenjeni
opravljanju dejavnosti.

Da so trošarinski izdelki namenjeni opravljanju dejavnosti, se šteje tudi, če presegajo naslednje količine:

Količinske omejitve trošarinskih izdelkov
Količinske omejitve trošarinskih izdelkov FOTO: Finančna uprava RS

(*) Razen cigaret iz Bolgarije, Madžarske, Litve, Latvije, Romunije in Hrvaške, iz katerih je vnos cigaret po 1.1.2014 omejen na 300 kosov.

Potovanje v in iz EU

Kakšne so vrednostne omejitve?

Oprostitev plačila uvoznih dajatev, davka na dodano vrednost in trošarine se lahko uveljavlja za blago, katerega skupna vrednost ne presega 300 evrov na osebo. Za potnike v zračnem in pomorskem prometu velja vrednostna omejitev 430 evrov. Potniki, mlajši od 15 let, lahko uveljavljajo oprostitev plačila dajatev za blago do skupne vrednosti 150 evrov.

Če je skupna vrednost blaga višja, se oprostitev odobri le do predpisanega zneska, pri čemer se vrednost posameznih predmetov ne more razdeliti. Več potnikov ne more združiti svojih pravic do oprostitve ter tako uvoziti blaga večje vrednosti (npr. predmeta v vrednosti 500 evrov ni mogoče deliti na dva potnika in ga tako uvoziti brez plačila dajatev). Vrednost osebne prtljage, ki jo potnik uvozi začasno ali jo ponovno uvozi po začasnem izvozu, in vrednost zdravil za osebno rabo potnika se pri vrednostni omejitvi ne upoštevata.

Kako postopati pri uvozu trošarinskih izdelkov?

Pri uvozu trošarinskih izdelkov tobaka in tobačnih izdelkov, alkohola in alkoholnih pijač ter goriva se oprostitev plačila uvoznih dajatev, davka na dodano vrednost in trošarine lahko
uveljavlja v okviru količin v preglednici:

Količinske omejitve trošarinskih izdelkov
Količinske omejitve trošarinskih izdelkov FOTO: Finančna uprava RS

Kaj pa prepovedi in omejitve uvoza in izvoza živil?

Večje količine izdelkov živalskega izvora se lahko prinesejo v EU le, če se ob vnosu opravijo predpisane veterinarske formalnosti.

Zaradi tveganja prenosa živalskih bolezni veljajo pri vnosu živil živalskega izvora (mesa, mleka, mesnih in mlečnih izdelkov, rib, jajc, medu ...) za osebno rabo potnikov posebni pogoji, ki so določeni v uredbi (ES) št. 206/2009. V skladu z določbami te uredbe lahko potniki brez veterinarskih formalnosti vnesejo na ozemlje EU naslednja živila:

- do skupno 10 kg mesa in mleka ter mesnih in mlečnih proizvodov (razen mleka v prahu, hrane za dojenčke in posebnih živil in posebne hrane za hišne živali, potrebnih iz zdravstvenih razlogov), ki izvirajo s Ferskih otokov, Grenlandije ali Islandije.

- do skupno 10 kg mleka v prahu, hrane za dojenčke in posebnih živil in posebne hrane za hišne živali, potrebnih iz zdravstvenih razlogov, ki izvirajo s Ferskih otokov, Grenlandije ali Islandije, pod pogojem, da teh izdelkov pred odpiranjem ni treba hraniti v hladilniku, da gre za zapakirane izdelke zaščitene blagovne znamke, namenjene neposredni prodaji
končnemu potrošniku, in je embalaža nepoškodovana (razen če so izdelki trenutno v uporabi).

- do skupno 2 kg mleka v prahu, hrane za dojenčke in posebnih živil in posebne hrane za hišne živali, potrebnih iz zdravstvenih razlogov, ki izvirajo iz drugih držav (razen s Ferskih
otokov, Grenlandije ali Islandije), pod pogojem, da teh izdelkov pred odpiranjem ni potrebno hraniti v hladilniku, gre za zapakirane izdelke zaščitene blagovne znamke, namenjene neposredni prodaji končnemu potrošniku, in je embalaža nepoškodovana (razen če so izdelki trenutno v uporabi).

- do skupno 20 kg ribiških izdelkov ali ena riba, če njena teža presega 20 kg (vključno s svežimi, posušenimi, kuhanimi, nasoljenimi, dimljenimi ribami ter nekaterimi lupinarji, kot so kozice, jastogi, mrtve školjke in ostrige). Sveže ribe morajo biti očiščene. Omejitve ne veljajo za ribiške izdelke, ki prihajajo s Ferskih otokov ali Islandije.

- do skupno 10 kg drugih proizvodov živalskega izvora, kot so med, žive školjke, ostrige in polži, ki izvirajo s Ferskih otokov, Grenlandije ali Islandije, za osebno porabo.

- do skupno 2 kg drugih proizvodov živalskega izvora, kot so med, žive školjke, ostrige in polži za osebno porabo, ki izvirajo iz drugih držav (razen s Ferskih otokov, Grenlandije ali Islandije).

Več informacij lahko najdete na spletnih straneh Fursa.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

batom@pinkponk.com
23. 06. 2015 14.11
+13
Kerih počitnic?
hotchilipoper
23. 06. 2015 18.06
+2