Slovenija

Preverite lučke, kratek stik lahko povzroči požar!

Ljubljana, 20. 12. 2013 06.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Naj prazniki zažarijo, ne zagorijo!" pred povečano nevarnostjo požarov v predprazničnem času svarijo reševalci. Okraski lahko hitro zagorijo, zato moramo lučke preveriti, še preden jih damo na smrečico.

Smrečica
Smrečica FOTO: Thinkstock
"Bodimo previdni z ognjem!" ob prihajajočih praznikih opozarjajo na Upravi RS za zaščito in reševanje. Pri okraševanju domov namreč po njihovih besedah pogosto uporabljamo predmete, ki se v bližini ognja ali drugega vira toplote lahko hitro vnamejo. Gre za tekstilne, papirnate, plastične ali lesene okraske, pri katerih je lahko nevarna že bližina sveče ali kamina, pravijo. Da se prijetno praznično vzdušje ne bi končalo žalostno, so pripravili nasvete, kako tudi med prazniki poskrbeti za požarno varnost. "Dovolj je že trenutek nepazljivosti in prazniki se lahko spremenijo v tragedijo," pravijo.

Pazite, kam postavite novoletno smrečico!

Prvo opozorilo se nanaša na kupovanje in postavljanje novoletne smrečice. Kot pravijo, moramo že pri nakupu ali najemu naravne smreke preveriti, ali je ta sveža. Iglice morajo biti zelene in ne smejo odpadati, če jih stisnemo, pa se morajo upogniti in ne prelomiti. Steblo mora biti na dotik rahlo lepljivo. "Naravna smreka naj ima vedno dovolj vode, saj suha predstavlja večjo nevarnost za nastanek požara," še pravijo. Po končanih praznikih moramo suho smreko ustrezno odstraniti, ob tem pa opozarjajo, da je nikoli ne smemo sežigati v kaminu ali peči.

Pri nakupu umetne smreke svetujejo, da se odločimo za takšno, ki je narejena iz težko gorljive snovi. Postaviti jo moramo v stojalo v bližini vtičnic in preveriti, da resnično trdno stoji. "Postavimo jo tako, da ne bo ovirala prehodov skozi vrata ali okna. Stoji naj vsaj meter od ognja ali vira toplote," pravijo in pojasnjujejo, da mora biti drevesce najmanj toliko odmaknjeno od kamina, peči, štedilnika, televizorja in podobnih stvari. Nikakor se smreki ne smemo približevati z odprtim ognjem – prižganimi svečami, vžigalicami, vžigalniki, kresničkami in drugim. Otrokom in domačim živalim moramo preprečiti, da bi skakali okoli smreke ali plezali nanjo.

Lučke
Lučke FOTO:

Lučke morate pregledati, saj lahko kratek stik povzroči požar!

Za okrasitev doma ali smreke priporočajo nakup okraskov, narejenih iz težko gorljivih snovi. "Lučke naj bodo narejene po ustreznem standardu, uporabljajmo pa jih po navodilu proizvajalca. Že kratek stik lahko povzroči požar, zato pred namestitvijo lučk preglejmo kable in ne preobremenjujmo vtičnic," pravijo. Na smreko, ki je narejena iz kovine ali aluminija, ne obešamo električnih lučk, pravijo in dodajajo, da moramo ob odhodu od doma in pred spanjem obvezno vse lučke izklopiti. Tudi okraske in darila moramo postaviti tako, da so dovolj odmaknjeni od virov ognja in toplote, ko pa jih odvijemo, moramo odstraniti darilni papir, škatle in dekorativne trakove, saj lahko hitro zagorijo.

Sveč ne puščajte prižganih, če vas ni doma!

Sveče postavimo na trdno, ravno in negorljivo površino. Namestimo jih v negorljiv svečnik ali drugo primerno posodo, stati pa morajo ravno in stabilno. "Gorečih sveč ne postavljajmo na prepih, v bližino zaves, papirja ali drugih gorljivih snovi in tudi naprav, ki oddajajo toploto," pravijo na Upravi RS za zaščito in reševanje. Postavimo jih tako, da jih ne morejo doseči otroci ali živali, nikoli pa ne smejo goreti brez nadzora. Sveč, ki krasijo smreko, ne prižigamo, gorečih sveč pa ne premikamo in ne nosimo po prostoru. Dogorelih vžigalic ne smemo metati v staljen vosek, sveč pa ne smemo ugašati s pihanjem v plamen ali s tekočino. "Raje uporabimo zvonček za gašenje," so zapisali.

Na kaj je treba paziti, če organiziramo domačo zabavo?

Če doma organiziramo zabavo in gostje kadijo, določimo varno mesto za kajenje in zagotovimo dovolj negorljivih pepelnikov, ki jih pogosto praznimo, vsebino pa prej navlažimo. Vžigalice in vžigalnike pospravimo, tako da jih otroci ne morejo doseči. Po končani zabavi pregledamo odeje, blazine, kavče in koše za odpadke, če morebiti ni med njimi tlečih ogorkov.

Vsem kuharicam in kuharjem na upravi polagajo na srce, naj ne pozabijo na dogajanje v kuhinji. Hrana, ki se kuha ali peče, naj bo vedno pod nadzorom. "Gorečega olja, maščobe ali alkohola nikoli ne gasimo z vodo, pač pa posodo pokrijemo s pokrovko in ugasnemo štedilnik," svetujejo. Če zagori v pečici ali mikrovalovni pečici, jo izklopimo in je ne odpiramo. Pozorni moramo biti tudi pri segrevanju alkoholnih pijač. Pri flambiranju bodimo pozorni, da alkohola ne prižgemo pod vključeno napo, saj lahko plamen potegne vanjo, opozarjajo.

Uporaba pirotehničnih izdelkov

Pirotehniko uporabljajmo po navodilih proizvajalca in skladno s predpisi. Rakete postavimo v vedro s peskom ali zaboj in jih usmerimo stran od gledalcev in objektov. Ne sprožamo jih v bližini vnetljivih snovi, za morebitno gašenje pa je dobro imeti pripravljeno vodo. "Nikoli ponovno ne prižigajte ognjemeta, ki se ni popolnoma sprožil," pravijo in dodajajo, da je treba ostanke ognjemeta namočiti v vodo in šele nato ustrezno odvreči.

Če pride do požara, pokličemo številko 112 in sogovorcu v klicnem centru sporočimo naslednje podatke: kdo kliče, kaj se je zgodilo, kje se je zgodilo, kdaj se je zgodilo, koliko je ponesrečencev, kakšne so poškodbe, kakšne so okoliščine na kraju nesreče in kakšno pomoč potrebujemo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jezni_jezek
20. 12. 2013 08.41
+1
Zakaj nimajo Atesta ??? Ne zaupam lučkam ala Tedi itd.(2 ,3 evre)
storž 43
20. 12. 2013 08.23
-1
Praznovanje je lahko lepo tudi brez nevarnih lučk.
+2
Hahaha! Ka ga pa vedeževalka Safeta trga!!!