Slovenija

Ministrski stolčki že zasedeni?

Ljubljana, 29. 10. 2008 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Katja Šeruga/P.J./V.L./STA
Komentarji
242

V Pahorjevi vladi naj bi Golobič izbral visoko šolstvo, Kresalova naj bi zasedla stolček na zunanjem ministrstvu, Erjavec pa naj bi izbral notranje ali pravosodno ministrstvo.

Predsednik SD in najverjetnejši mandatar Borut Pahor
Predsednik SD in najverjetnejši mandatar Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

Predstavniki strank Zares, LDS in DeSUS so se na sestanku z najverjetnejšim mandatarjem Borutom Pahorjem, ki je bil spet na skrivni lokaciji, pogovarjali o ministrskih stolčkih. Štirje predsedniki so o bodočih ministrih skupaj govorili prvič. Ko bodo za skupno mizo sedli naslednjič, pa jim bo Pahor že pokazal svoj dokončni ministrski seznam.

Kadrovske rešitve še pred glasovanjem

Po koalicijskih pogajanjih je Pahor povedal, da so se danes odločili pospešiti pogovore o kadrovskih vprašanjih pri koalicijski pogodbi. Njegova ambicija je namreč, da kadrovske rešitve dorečejo pred glasovanjem o mandatarju.

Predsednik SD je med odločitvami današnjega sestanka izpostavil tudi to, da se bo koalicija zavezala, "da bo takoj začela permanenten socialni dialog" o tem, "kako se utegne nova vlada soočiti zlasti z odpuščanji". Dogovor je bil sklenjen tudi glede dikcije koalicijskega dokumenta. Kot je pojasnil Pahor, so sklenili, "da to ne bo pogodba, ampak sporazum".

Bo Erjavec zasedel notranje ali pravosodno ministrstvo?
Bo Erjavec zasedel notranje ali pravosodno ministrstvo? FOTO: POP TV

Poleg tega pa so na pogajanjih sklenili, da se ponovno vrne v pogajanja sklep, ki so ga sprejeli v torek. Pred besedilo naj bi dodali stavek, da bodo spreminjali zakon v primeru, če bodo to dovoljevale okoliščine, zlasti stabilnost javnih financ. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je ob tem ocenil, da gre za bistveno spremembo dikcije, s katero bo seznanil pogajalsko skupino stranke in se nato z njenimi člani pogovoril, ali je ta dikcija ustrezna tudi za DeSUS.

Novi ministri so ...

Glede položajev v novi vladi so po špekulacijah medijev že skoraj vsi zasedli vse položaje. Gregor Golobič naj bi izbral visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Katarina Kresal ima menda kar dobre možnosti, da postane nova zunanja ministrica, še največ težav naj bi bilo s Karlom Erjavcem, saj so mu notranje zadeve sicer blizu, a bi ga v visokih krogih SD menda raje videli na pravosodju. 

Golobič naj bi izbral visoko šolstvo.
Golobič naj bi izbral visoko šolstvo. FOTO: Damjan Žibert

Erjavec je bil na ministrstvu za pravosodje že pred leti, in sicer kot državni sekretar, a če se bo sedaj tja vrnil kot minister, bi se verjetno razvnele strasti v LDS, ki hoče tam videti Aleša Zalarja. Za Kresalovo pa naj menda ne bi bilo sprejemljivo, če bi Zalar postal notranji minister, Erjavec pa pravosodni.

Manj neznank je pri ministrih SD: Patrick Vlačič naj bi postal prometni minister, Franci Križanič finančni minister, Igor Lukšič naj bi vodil šolstvo. Ministrica za obrambo naj bi postala Ljubica Jelušič, minister za gospodarstvo pa Robert Ličen. Mitja Gaspari naj bi postal minister brez listnice za razvoj in evropske zadeve.

Zares naj bi poleg Golobiča v vladi zastopal tudi Matej Lahovnik kot minister za delo, Irma Pavlinič Krebs pa naj bi šla na javno upravo. Pod vprašajem pa je še menda, ali bo kulturo vodila Majda Širca.

DeSUS naj bi imel poleg Erjavca v vladi verjetno še ministra za zdravje Dorijana Marušiča, lahko pa, da bodo dobili še resor za Slovence v zamejstvu in po svetu, čeprav bi bil o tem ministrstvu menda pripravljen razmisliti tudi Jožef Školč iz LDS. Nič pa se še ne ve, kdo bo imel ministrstvo za okolje in ministrstvo za kmetijstvo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (242)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MojcaCoh
30. 10. 2008 20.50
In to so Strokovnjaki..Čičolina lahko je Ukrajinska umetnica ali prodajalka rit za Avtomobil in stanovanje...Rumenjak z drek rumenim odtenkom las...je lahko kvečjemu paznik v Živalskem vrtu...manjka samo še Fuk Fehtar..ter tista Coprnica iz Koroške pa seveda kakšen Rop in Vajgl za nameček skratka Drek od Dreka.. Sicer pa je Administracija umazano spodnje perilo, kjer je rjava črta posredi.. Mojlah..
RADO62
30. 10. 2008 18.57
Prvo Borec30.10.2008, 18:40.. Pa kaj češ... dobra plača... razgibavanje in rekreacija zastonj... to je to... zdravo živim, pa nobenih stresov na delovnem mestu....
RADO62
30. 10. 2008 18.55
prašek30.10.2008, 18:41... UPS .. vidim da te je razprava o Freudu prizadela... Mogoče se identificiraš z živalskim svetom, ki daja prednost spolnemu nagonu pred raciom ??? heh
Prvo Borec
30. 10. 2008 18.40
radisave Ti pa si zelo brihten, ki si našel edini poklic \" kanon futer \" LOL
RADO62
30. 10. 2008 18.35
manjakranjc30.10.2008, 18:19.. Pa kaj mu razlagaš o Freudu, saj imaš vendar opravka z komunističnim tepcem prve kategorije, ki mogoče razume teorijo o nastanku kolhozov, za kaj več mu pa ne znese... No mogoče bi Freudova teorija psihoanalize obrodila sadove na bolnem prašku ??? Ampak mislim, da na teh živalsko nerazvitih primerkih ala prašek za katere velja, da je spolna sla edino gibalo njihovega življenja, ne bi nikakor prišli do želenih rezultatov...heh...
manjakranjc@hotmail.com
30. 10. 2008 18.19
Sem že drugje pripopala in bom še tu... Veš Prašek, kot je Freud neki pacientki razlagal svoje sanje, je v njih omenjal neko žensko, za katero je dejal, da je prepričan, da to ni njegova mati. Freud interpretira: \"Torej je njegova mati,\" saj ko je beseda mati izrečena, je ta že tam. Ponovimo - Pahor pravi: \"Cilj SD ni oblast za vsako ceno,\" torej mu gre prav za to, za nove mandate, ker \"slovenska tranzicija še ni končana in jo je treba končati\", revolucija mora teči dalje. Ob tem bo pač - po starem običaju - žrla lastne otroke in odstopljenih bo cela vrsta. Če komu, potem se Pahorju (ali je ta človek sploh kdaj kaj resnega prebral?) ne sanja o lastni zgodovini, ko gre beseda o koncu totalitarizma in osamosvajanju. Ideološke blodnje t.i. tranzicijskega trojčka pa niso v celoti uresničene, zato heroj nadaljuje svoje donkihotske bitke na eksperimentu, imenovanem Slovenija. Sancho Pansa v podobi ministra Golobiča asistira z zmedenim razglasom, da \"doživljamo celo nekakšno pravljico, pravo demokracijo: končno\". Verjetno sta za načelo realnosti nekoč slišala govoriti po radiu: očitno oba menita, da je možno napenjati vse ljudi ves čas. Da, Slovenija res potrebuje streznitev - streznitev od fantazme postkomunizma in njegove \"v pravljične besede zavite oksimorone\".
RADO62
30. 10. 2008 18.18
Prvo Borec.. pozdravljen.. Kaj pa se ti mešaš v te praškove konstrukte skrivljanja resnice ??? Tako je bilo lepo v tvoji odsotnosti, da se mi je dozdevalo kot da bo jj še štiri leta na oblasti. heh. Zdaj se pa zavedam tragedije, ki so jo izvolili nerazgledani volilci. To bo katastrofa brez primere... Le kam drviš uboga ti Slovenija ???
Prvo Borec
30. 10. 2008 18.04
Od praška pa vem , kaj on pričakuje od tebe !!! Socialisti smo stari \"laverji\" z veliko prakse. Čeprav vem, da se prašek ne bi tako ponižal. O čem se sploh dajeta ?? Saj vemo kaj si TI !! Ali treba zopet nalimati pesem, da obnovimo spomin prisotnim
unja1m
30. 10. 2008 17.52
no ,pa potegnimo še vodo
manjakranjc@hotmail.com
30. 10. 2008 17.51
Prašek Oprosti, a nimaš opravka s psevdo levičarko, ki jo je \"samoupravljanje\" pohabilo in napravilo funkcionalno nepismeno! Vseeno hvala! ..od slej bo drugače.
manjakranjc@hotmail.com
30. 10. 2008 17.29
Prašek Tu si me omenjal, verjetno ne v pozitivnem: \"sploh se mi ne da odgovarjati na tvoje bedarije. uživaj dalje. ti si konec koncev cet jancine inteligence. seevda skupaj z »manjakranjc« in eximom pobeglim.\"
manjakranjc@hotmail.com
30. 10. 2008 17.27
Ta konglomerat umov nevedoč reklamira socialistično birokracijo, tako pa tudi preprečuje darwinov nauk. ..hkrati pa spodbujajo negativno selekcijo v družbi ter rast vedno večjega infantilnih, pobebljenih posameznikov(psevdo levičarjev), ki zgolj z agresijo, histerijo, kriminalom in revolucijami lahko dosežejo svoje svetoboljne ideale. Vse to pa je moč videti in brati že tu na forumu.
manjakranjc@hotmail.com
30. 10. 2008 17.16
Prašek Pričakujem opravičilo, spodaj si me omenjal v spornem kontekstu!
RADO62
30. 10. 2008 16.17
prašek... sicer ti priporočam, da se še naprej ukvarjaš z manj zahtevnimi opravili, kot so recimo: shranjevanje piškotkov in regijske nastaviteve WIN XP (unicode...).. hehe...
RADO62
30. 10. 2008 16.13
prašek30.10.2008, 16:02... resnica ob spoznanju lastne majhnosti boli ??? kaj ne da ??? vem kako se počutiš... kot povprečni volilec Boruta Pahorja... Ne skrbi.. takih majhnih retardiranih kljuskov tvojih možganskih \"razsežnosti\" je še mnogo v Sloveniji(najmanj 320.000).... heh
killi-123@hotmail.com
30. 10. 2008 16.12
Prašek,živjo, pozabil si dezerterja pahorčka.
RADO62
30. 10. 2008 15.58
prašek30.10.2008, 15:48.. ha ha ha... obvladam že kar nekaj časa in zato si upam trditi, da je za klošarja tvojega kova z korenjenim iq-jem, neprimerno niti omenjati te teorije... heh...
vetlan
30. 10. 2008 15.11
prašek, sta presenetljivo vsklajena z manjakranjc prašek 30.10.2008, 12:43 ..... manjakranjc 30.10.2008, 12:44...
RADO62
30. 10. 2008 15.03
prašek ....čas je zelo relativen ??? mogoče res.. ampak einsteinova relatvinostna teorija v prvi izvedbi govori o pretvarjanju med maso in energijo in nima veze z relativnostjo časa... Je pa res da se okoli velikih panetov, ki imajo posledično veliko gravitacijo tudi čas in prostor ukrivljata... Ampak kaj bi ti razlagal, ko na žalost tvoje možganske krivine tega nikoli ne bodo razumele...heh
Jafar
30. 10. 2008 15.02
Salam Alejkum Moram malo pokomentirat vse tole skupaj. Em....kako bi začel...no pa dajmo, Janez Janša je BIL v ZSMS, je BIL v partiji, je BIL komunist, JE doštudiral na \"komunističnem\" FDV-ju. Je BIL tvorec Slovenije, je BIL predsednik in je trenutno še trenutne vlade. Nikoli nisem slišal take gonje proti komunizmu v Slo kot sedaj. Ne zastopim pa Desnice kako vztrajno ignorira da sovražnik proti katerem se borijo in vsakkdo ki se je le dotaknil te ideologije je neizbrisno okužen z komunizmom, in ga je zato potrebno omejiti, oz. mu omejiti vsakršno delovanje znotraj sistema, ki bi bilo lahko vprašljivo in bi postavilo pod dvom deovanje naše desne vlade. Po vrhu vsega pa enostavno preslišijo to, kakšen pedigre ima njihov LEADER. Za desne volilce NE OBSTAJA povezave komunizem-desnica. To je bil edini razlog zakaj sem volil levico, saj je zame neizpodbiten dokaz sprenevedanja,laži,manipuliranja z resnico desnih volilcev. In ja, ni stvar v Janezu Janši, bolj se gre za to kakšni ljudje ga volijo in zagovarjajo kar predstavlja, obenem pa napadajo vse ostale z argumenti, kateri zadevajo tudi njihovega LEADERJA, a to enostavno prezrejo. Kot da ni to isti JJ. Da pa tudi Levica ima svoje grehe pa tudi vemo. A nikoli ni izrabljala takega manipuliranja in demagogije kot se to loteva desna stran. Edino le če se Patrija izkaže drugače kot nakazujejo sumi, in da imajo desni volilci morda prav ko kričijo da je to zarota, in če se to dokaže pa prav. Bomo šli pa kmalu spet na volitve, in ja verjetno bo zmagal JJ, z njegovo razliko. Sem pa mnenja da se zadeva na finskih sodiščih februarja 2009 ne bo iztekla tako, me pa zanima koliko časa bo desnica potrebovala da se spet sploh sestavi. Bomo videli, sicer sem pa mnenja da je v trenutnem stanju v državi LEVICA najboljša možna realna izbira... Have a nice day